inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Orase istorice din Europa de Est

2 Comentarii

In tarile Europei de Est se gasesc numeroase orase fascinante, multe dintre ele vechi centre medievale de prima importanta, care au jucat un rol major in istoria politica, economica, culturala a continentului.


 


 


Bulgaria


Sofia - la mica distanta de oras se gaseste Biserica Boyana, un complex alcatuit din trei cladiri. Prima biserica a fost construita in secolul X, fiind apoi extinsa.  Frescele din cea de a doua biserica, realizate in 1259, sunt fascinante pentru iubitorii de arta si pentru specialisti, fiind exemple de arta religioasa medievala foarte bine pastrate. Cea de a treia biserica a fost ridicata la inceputul secolului XIX, completand ansamblul arhitectural si transformandu-l intr-unul dintre cele mai interesante monumente istorice din Europa de Est.


 


 


Croatia


Dubrovnik - cunoscut in trecut ca Perla Adriaticii, incepand din secolul XIII a devenit o putere de temut, mai ales pe mare. Chiar daca orasul a fost afectat de un puternic cutremur in 1667, o buna parte din bisericile, manastirile si palatele sale - exemple extraordinare de stil gotic, renascentist si baroc - s-au pastrat, fiind renovate si atent intretinute. Dupa ce luptele din anii '90 au afectat numeroase cladiri, monumente istorice de o valoare inestimabila, acest oras istoric este refacut treptat, in cadrul unui program UNESCO.


 


Split - aici se gasesc ruinele Palatului Diocletian, ridicat in secolele III - IV. Catedrala din Split a fost construita in Evul Mediu, pe ruinele unui vechi mauseoleu. Tot aici se gasesc biserici din secolele XII - XIII, fortificatii medievale, palate de secol XV, foarte bine pastrate, ceea ce a adus Split pe lista UNESCo a Patrimoniului Cultural Mondial.


 


Zagreb - situat in partea de sud a Europei centrale, a fost pret de secole un liant  intre Europa occidentala si cea orientala, ajungand un centru comercial si cultural important in secolele XIII - XIV, devenind rapid centrul de putere al Croatiei. Din secolul XVIII Zagreb s-a transformat intr-un oras modern, capitala Croatiei si unul dintre acele locuri ce trebuie vizitate.


 


 


Republica Ceha


Krumlov - situat pe malurile raului Vltava, orasul a fost construit in jurul unui castel de secol XIII, ce imbina elemente arhitecturale gotice, renascentiste si baroce, fiind unul dintre cele mai frumoase orase europene. Un centru medieval cunoscut in intreaga lume, si-a pastrat foarte bine elementele clasice, dezvoltandu-se de-a lungul secolelor.


 


Kutna Hora - din secolul XIV a dobandit statutul de oras regal, fiind unul dintre cele mai bogata datorita minelor de argint din regiune. Tot atunci au inceput sa se construiasca monumentele arhitectonice demne de un mare oras, ce poti fi admirate si astazi. Printre acestea se numara Biserica Sf Barbara, o creatie gotica impresionanta, precum si Catedrala Sf Fecioare, reconstruita in ton cu tendintele baroce de la sfarsitul secolului XVIII. Sunt doar doua dintre monumentele medievale inca prezente in Kutna Hora, oras ce ascunde si multe alte surprize minunate.


 


Praga - cu o istorie ce depaseste un mileniu, orasul este un adevarat muzeu in aer liber, in care cladirile clasice se combina intr-un ansamblu arhitectural unic in lume. Aici se intalnesc toate stilurile arhitecturale vechi, de la gotic la renascentist si baroc, cu interesante si originale elemente suplimentare. In oras se gasesc peste 2800 de monumente istorice diverse, de la cladiri si ansamble la statui si muzee. Construita in secolele XI - XVIII, partea veche a orasului Praga ofera o istorie a evolutiei orasului de-a lungul anilor. Aici pot fi admirate obiective precum Castelul Hradcani, Catedrala Sf Vitus, numeroase palate si biserici.


 


Trebic - aici cele mai interesante obiective sunt vechiul Cartier Evreiesc, cimitirul evreiesc si Basilica St Procopius, marturii ale co-existentei comunitatilor crestina si mozaica din Evul Mediu pana in prezent. Cartierul Evreiesc s-a pastrat foarte bine, iar cei interesati vor vedea aici marturii ale indelungatei istorii a comunitatii. Basilica facea parte dintr-o manastire benedictina de la inceputul secolului XIII si este un interesant exemplu de folosire a principiilor arhitecturale occidentale in aceasta parte a Europei.


 


 


Estonia


Tallinn - istoria acestei asezari incepe in secolul XIII, cand aici cavalerii Ordinului Teuton au ridicat un impresionant castel. Mai tarziu orasul va deveni unul dintre centrele Ligii Hanseatice, unul dintre cele mai bogate in epoca, iar numarul edificiilor publice - mai ales biserici - a crescut rapid, mai ales datorita aparitiei unei clase de negustori foarte bogati. Chiar daca unele cladiri au fost distruse in timp, s-a pastrat suficient pentru ca Tallinn sa fie unul dintre cele mai frumoase orase din Estul Europei.


 


 


Ungaria


Budapesta - partea veche a orasului face din Budapesta o destinatie turistica foarte populara, datorita numeroaselor edificii si monumente, un complex intersant de stiluri si tendinte. De la Castelul gotic Buda la muzeele si statuile din Budapesta, fiecare turist va gasi ceva de vazut.


 


 


Letonia


Riga - unul dintre centrele Ligii Hanseatice, s-a dezvoltat rapid in secolele XIII - XV datorita comertului cu Europa centrala si de Est. Centrul medieval poate fi admirat si astazi, desi multe dintre cladiri au fost distruse in razboaie si incendii. Riga a redevenit un centru economic de prima importanta in secolul XIX, cand s-au ridicat suburbiile din jurul centrului medieval, fiind construite cladiri din lemn, in stil neoclasic si apoi conform principiilor Jugendstil. De altfel, Riga are cele mai multe cladiri in stil Art Nouveau din Europa.


 


 


Lituania


Vilnius - centrul politic al Marelui Ducat al Lituaniei din secolul XIII pana in secolul XVIII, Vilnius avea sa influenteze puternic arhitectura si viata cultural din Europa de Est. In ciuda repetatelor invazii si a distrugerii mai multor cladiri, s-a pastrat o buna parte din centrul istoric, un amestec de elemente gotice, renascentiste si baroce.


 


 


Polonia


Cracovia - inceputurile acestui oras au fost modeste, fiind doar o mica asezare ce avea insa sa devina un centru cultural si economic ce facea legatura inca din secolul X intre Estul si Vestul Europei. Astazi in centrul orasului se pastreaza o buna parte dintre cladirile medievale, precum Castelul Wawel sau Universitatea Jagiellonian, unde in secolul XV a studiat si Copernic. Aici se gasea in secolul XIII cea mai mare piata din Europa, si este fascinant sa redescoperi vechile cladiri, palate si biserici, cu superbe decoratiuni interioare. S-au pastrat si unele fortificatii din secolul XIV, vechi sinagogi, catedrala gotica.


 


Torun - istoria orasului este strans legata de cea a Ordinului Teutonic, aici fiind construit in secolul XIII un castel, ce servea ca baza de operatiuni pentru cavaleri. In scurt timp, Torun a devenit un oras la Ligii Hanseatice, iar majoritatea cladirilor pastrate dateaza din secolul XIV - XV, inclusiv locuinta lui Copernic.


 


Varsovia - din pacate centrul istoric al orasului a fost distrus aproape in totalitate in august 1944 de trupele naziste. Dupa razboi a inceput insa un ambitios proiect de reconstruire a vechilor palate, biserici si locuinte, iar rezultatul este impresionant, oferind din nou sansa de a admira istoria unui oras, din secolul XIII pana in secolul XX.


 


 


Romania


Bucuresti


 


Iasi - unul dintre cele mai vechi orase din regiune, centru cultural, industrial si economic, are peste 200 de obiective turistice, de la muzee si monumente la case memoriale, parcuri, gradini, vechi cladiri. Un oras ce nu trebuie ratat de cei care vor sa descopere Romania.


 


Sighisoara - este cu siguranta unul dintre cele mai frumoase orase din Europa, un vechi oras medieval, fortificat, care a jucat in trecut un rol important in regiune, astazi fiind un oras-muzeu.


 


 


Rusia


Moscova - inca din secolul XIII Moscova a fost strans legata de istoria tarii, iar Kremlinul - construit in secolele XIV - XVII - a fost centrul puterii tarilor, dar si un important simbol religios si marca puterii ruse.


 


Novgorod - situat pe drumul comercial ce lega Asia centrala de Europa Nordica, Novgorod a fost in secolul IX prima capitala a Rusiei. Orasul este si astazi intesat de biserici si manastiri, fiind un centru al spiritualitatii ortodoxe si un exemplu clasic de arhitectura nationala. Cu monumentele sale medievale si bisericile impodobite cu frescele lui Theophanes Grecul (profesorul lui Andrei Rubliov) Novgorod este o obictiv obligatoriu.


 


Sankt Petersburg : centru cultural de prima importanta, comparat de multi cu Venetia - datorita canalelor strabatute de peste 400 de poduri, Sankt Petersburg este rezultatul unui proiect urban de anvergura, inceput in 1703 la dorita lui Petru cel Mare. In perioada sovietica va dobandi numele de Leningrad, fara a-si pierde farmecul, un ameste de baroc si neoclasic, aici gasindu-se edificii precum legendarul Palat de Iarna sau Muzeul Hermitage.


 


 


Serbia


Belgrad - istoria Belgradului incepe cu mica asezare celtica Singidunum, mentionata prima oara in izvoare in jurul anului 279 IdHr. Romanii au cucerit asezarea la inceputului secolului I DHr, conducand-o pret de patru secole. Din 395  Singidunum a devenit un oras de granita al Imperiului Bizantin, iar in jurul anului 630 se stabilesc aici primii sarbi. In jurul secolului IX apar primele mentionari ale noului oras, ce purta numele de Beograd (Orasul Alb), dupa culoarea pietrei din care erau facute zidurile. Pana in secolul XIX Belgradul a fost cucerit, recucerit, partial distrus, ocupat si carmuit de maghiari, austrieci si turci. Abia din 1867 a fost abandonat de fortele otomane, iar dupa Primul Razboi Mondial a devenit capitala noului regat al sarbilor, croatilor si slovenilor. Monarhia este abolita in 1945, fiind inlocuita de Republica Socialista Iugoslavia.


 


 


Slovacia


Bardejov - un vechi oras medieval de mici dimensiuni, dar foarte bine conservat, avand si unul dintre cele mai vechi cartiere evreiesti din Europa de Est, centrul de atractie al acestuia fiind sinagoga de secol XVIII.


 


 


Ucraina


Kiev - cu o istorie de aproape 1500 de ani, Kievul este un oras fascinant, care in secolul XI era deja unul dintre cele mai mari si mai importante centre urbane ale spatiului crestin, dupa ce trecuse la crestinism cu doar un secol in urma. Aici se gaseste Catedrala Sf Sophia, care ar fi trebuit sa rivalizeze cu Hagia Sophia din Constantinopole


Februarie 2008

Voteaza


Comentarii 2 comentarii
paraschiv

imi plac orasele din europa de est pt. ca istoria lor este veche de mullllllllllllllllllt

23 Martie 2010 reply
0
Valentin

daca le mentionam in ordinea importantei in cazul romaniei sighisoara ar trebui sa fie inaintea iasiului pentru ca este un muzeu in sine. Si "capitala" moldovei are multe cladiri vechi dar parca nu se compara cu Sighisoara din acest punct de vedere.

08 Februarie 2010 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
Dinastia Brueghel de la Pieter cel Batran la Abraham si Jan Baptist
Dinastia Brueghel, de la Pieter cel Batran la Abraham si Jan-Baptist

I. Pieter Bruegel cel Batran (1525-1530 – 1569) Cu siguranta cel mai cunoscut dintre pictorii familiei Brueghel, unul dintre marii maestrii ai vremii sale si un nume care si-a pastrat forta de ...

Cinci statui antice renumite
Cinci statui antice renumite

1. L aocoon si fiii sai , Muzeul Pio Clementin, Vatican Una dintre capodoperele perioadei elenistice, un ansamblu uluitor sculptat dintr-un singur bloc de marmura de trei sculptori ai scolii de pe ...

Recomandari de lectura pentru luna mai
Recomandari de lectura pentru luna mai

1. Monica Lovinescu – Jurnal esential 1981 – 2002 , editura Humanitas O selectie intocmita de Cristina Cioaba din jurnalele scrise din 1981 pana in 2002, cronica de o extrema luciditate a ...

Afisul unui concert The Beatles s a vandut pentru un pret record 275 000 de dolari
Afisul unui concert The Beatles s-a vandut pentru un pret record: 275 000 de dolari

Un exemplar al afisului care anunta concertul din 23 august 1966 al celor de la The Beatles pe Shea Stadium (New York) s-a vandut recent cu o suma record, 275 000 de dolari, fiind vedeta ...

Pink Floyd a lansat o piesa noua pentru a sustine Ucraina
Pink Floyd a lansat o piesa noua pentru a sustine Ucraina

Trupa legendara Pink Floyd a lansat o noua melodie, “ Hey, Hey, Rise Up ”, prima piesa originala dupa o pauza mult prea lunga si o surprinzatoare reuniune in scopuri caritabile. Dupa ce in ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Dan Puric lanseaza cartea "Fii demn !"

5 noiembrie 2011, orele 19.00, la Teatrul de pe Lipscani - sala Rapsodia (din str. Lipscani nr 53) actorul și regizorul Dan Puric prezinta cea mai noua carte pe care a scris-o, “Fii ...

Boras orasul sculpturilor
Boras, orasul sculpturilor

Prin traditie, Boras reprezinta un epicentru suedez al industriei textile si afacerilor cu mandate postale. Doar in ultimii ani latura sa culturala a capatat proportii ce concorda cu background-ul ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Traditii culturale spaniole
Traditii culturale spaniole

Cultura spaniola este un amestec de traditii si influente diverse, de la cele latine si iberice, la catolicismul romano-catolic sau universul islamic maur, o lume eclectica de ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Dinastia Brueghel, de la Pieter cel Batran la Abraham si Jan-Baptist Dinastia Brueghel, de la Pieter cel Batran la Abraham si Jan-Baptist
I. Pieter Bruegel cel Batran (1525-1530 – 1569) Cu siguranta cel mai cunoscut dintre pictorii familiei Brueghel, unul dintre marii maestrii ai vremii sale si un nume care si-a ...
Alte recomandari:
Cinci statui antice renumite Recomandari de lectura pentru luna mai Afisul unui concert The Beatles s-a vandut pentru un pret record: 275 000 de dolari Pink Floyd a lansat o piesa noua pentru a sustine Ucraina + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Acasa la Cezanne in Aix en Provence Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence In toamna anului 1901 Paul Cezanne putea in sfarsit sa isi cumpere atelierul la care visase de multa vreme, si unde altundeva decat in Aix-en-Provence, mica asezare care devenise cu adevarat acasa, ar fi putut maestrul sa isi gaseasca un refugiu? ... Alte destinatii: Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Focul viu 2022
Focul viu (2022) Cea mai recenta ecranizare a unui roman de Stephen King aduce in fata publicului de astazi romanul “Firestarter”, publicat in toamna ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Capitularea de Francoise Sagan
Capitularea de Francoise Sagan Un roman ecranizat in 1968 in regia lui Alain Cavalier, avandu-i in rolurile principale pe Catherine Deneuve, Michel Piccoli si Roger Van Hool O ......
+ alte recomandari: Carte Artline