Zece povesti din timpul conflagratiei care ar fi trebuit sa puna capat tuturor razboaielor, zece experiente din anii de razboi si din perioada plina de entuziasmul reconstructiei de dupa, biografii de soldati care au trecut prin transee si au avut sansa de a scapa cu viata, zece naratiuni despre felul in care unii dintre ei au incercat sa traiasca o vaita normala, sa se readapteze normalitatii, ascunzand urletul nocturn al cosmarelor. Pot fi privite ca o continuare sau o extindere a odiseei dramatice din romanul sau astazi clasic, unul dintre cele mai emotionante proteste impotriva razboiului scrise vreodata? De ce nu?
Si de aceasta data Erich Maria Remarque este prozatorul sigur, experimentat, cu acel plus al naratorului innascut, cu urechea fina ce stie sa asculte si sa povesteasca apoi convingator, real, direct, mereu viu. In fata celor care atunci si mai tarziu construiau scenarii eroice, cu miros de praf de pusca, tumult de explozii si sacrificii pentru o cauza nobila, Remarque distruge intreaga mitologie a propagandei prin povestiri umane, simple, adevarate. Sunt oamenii care au fost distrusi de un razboi care nu le apartinea, care trebuie dupa ce au dat totul sa uite si sa joace un alt rol, impus de noua viata asa cum le-a fost ordonat de superiori in ceea ce pare acum a fi o alta era.
Unele dintre aceste povestiri au fost publicate de autor nu in tara sa natala, ci in Collier’s Weekly, o publicatie din SUA, in anii ‘30 ai secolului trecut, si vor mai trece decenii bune pana cand aveau sa fie publicate si in limba germana. O radiografie a razboiului mondial si a felului in care soldatii si civilii l-au trait, dar si cum au incercat sa revina la viata normala, in zece naratiuni ale unui prozator de calibru.
Erich Maria Remarque, Inamicul, editura Polirom, 2023