inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Vasile Alecsandri

20 Comentarii

Biografie Alecsandri Vasile

Vasile Alecsandri (n. 1819 - d. 1890) poet, autor, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, academician roman, creator al teatrului romanesc si al literaturii dramatice in Romania, personalitate marcanta a Moldovei si apoi a Romaniei de-a lungul intregului secol al XIX-lea.

21 iulie 1821 - se naste la Bacau, fiind fiul medelnicerului Vasile Alecsandri si al Elenei Cozoni.
 
1827 - Dupa ce familia se stabileste la Iasi, viitorul poet studiaza in particular cu Gherman Vida, un impatimit carturar de origine maramureseana.
 
1828 - Vasile Alecsandri - tatal cumpara mosia Mircesti in lunca Siretului, spatiu imortalizat in Pasteluri
 
1834 - Impreuna cu alti tineri boieri moldoveni, printre care viitorul domn Al. I. Cuza si pictorul Negulici, este trimis la studii la Paris, unde isi da bacalaureatul in anul 1835.
 
1837 - Pregateste un bacalaureat in stiinte, urmand cursurile Facultatii de Inginerie, pe care n-o termina.
 
1838 - Apar primele incercari literare in limba franceza: "Zunarilla", "Marie", "Les brigands", "Le petit rameau", "Serata".
 
1839 - Vine in tara si ocupa un post in administratie pana in 1846. Impreuna cu Costache Negri face o calatorie in Italia care il inspira pentru a scrie nuvela romantica "Buchetiera de la Florenta".
 
1840 - Apare la Iasi revista Dacia literara; aici publica nuvela "Buchetiera de la Florenta". Directia Teatrului National din Iasi este preluata de V. Alecsandri, C. Negruzzi si M. Kogalniceanu.
 
1843 - Apare, in Albina Romaneasca, unde publica "Tatarul", prima poezie care va face parte din ciclul "Doine si lacramioare". Tot acum scrie poeziile "Baba Cloanta", "Strunga", "Doina", "Hora", "Crai nou".
 
1844 - Impreuna cu Mihail Kogalniceanu si Ion Ghica scoate saptamanalul Propasirea, in care poetul va publica versuri ce vor fi incluse in ciclul "Doine si lacramioare".
 
1845 - Cu ocazia seratelor literare de la Manjina o cunoaste pe Elena, sora prietenului Costache Negri, de care se indragosteste si careia, dupa moartea timpurie, ii dedica poezia "Steluta". Nu se va casatori toata viata.
 
1847 - Moare Elena Negri; ciclul "Lacramioare" ii este dedicat in intregime.
 
1848 - Scrie poezia "Catre romani", intitulata mai tarziu "Desteptarea Romaniei". Este unul dintre fruntasii miscarii revolutionare din Moldova, redactand impreuna cu Kogalniceanu si C. Negri Dorintele partidei nationale din Moldova, principalul manifest al revolutionarilor moldoveni. Dupa infrangerea miscarii, exilat, calatoreste in Austria si Germania; se stabileste la Paris, unde se intalneste cu alti militanti munteni; din perioada exilului dateaza poeziile "Adio Moldovei" si "Sentinela romana".
 
1850 - Dupa o absenta de aproape doi ani, V. Alecsandri se intoarce in tara; publica in revista Bucovina poeziile populare "Toma Alimos", "Blestemul", "Serb sarac", "Mioara", "Mihu Copilul". La Teatrul National se joaca "Chirita la Iasi" sau "Doua fete si-o neneaca".
 
1852 - Apare volumul Poezii populare. Balade (Cantice batranesti) adunate si indreptate de V. Alecsandri. Tipareste Repertoriul dramatic, primul volum de teatru care contine piesele "Iorgu de la Sadagura", "Iasii in carnaval", "Peatra din casa", "Chirita la Iasi", "Chirita in provincie". Moare la Palermo Nicolae Balcescu, prietenul lui V. Alecsandri.
 
1853 - Apare volumul "Poezii populare". Balade adunate si indreptate de V. Alecsandri, partea a II-a. Publica la Paris primul volum de poezii : "Doine si lacramioare".
 
1854 - Apare sub conducerea sa Romania literara, revista la care au colaborat moldovenii C. Negruzzi, M. Kogalniceanu, Al. Russo, dar si muntenii Gr. Alexandrescu, D. Bolintineanu, Al. Odobescu.
 
1856 - Apare in Steaua Dunarii, revista lui Kogalniceanu, Hora Unirii.
 
1859 - Este numit de domnitorul Al. I. Cuza ministru al afacerilor externe; va fi trimis in Franta, Anglia si Piemont pentru a pleda in scopul recunoasterii Unirii.
 
1860 - Se stabileste pana la sfarsitul vietii la Mircesti, chiar daca lungi perioade de timp este plecat din tara in misiuni diplomatice.
 
1863 - Ia nastere la Iasi societatea Junimea, al carui membru onorific a fost pana la sfarsitul vietii.
 
1867 - Este ales membru al Societatii literare romane, devenita Academia Romana.
 
1868 - In diverse numere ale Convorbirilor literare, Alecsandri publica pasteluri.
 
1871 - Cu ocazia serbarilor de la Putna, poetul trimite doua cantece care au insufletit marea masa de oameni: "Imn lui Stefan cel Mare" si "Imn religios", cantat la serbarea Junimei academice romane. Titu Maiorescu publica in Convorbiri literare studiul "Directia noua in poezia si proza romaneasca" in care spune: "In fruntea noii miscari e drept sa punem pe Vasile Alecsandri. Cap al poeziei noastre literare in generatia trecuta, poetul, culegatorul cantecelor populare paruse a-si fi terminat chemarea literara (...). Deodata, dupa o lunga tacere, din mijlocul iernei grele, ce o petrecuse in izolare la Mircesti, si iernei mult mai grele ce o petrecuse izolat in literatura tarii, poetul nostru reinviat ne surprinde cu publicarea Pastelurilor ... "
 
1874 - Publica "Boieri si ciocoi", una dintre cele mai importante comedii, o fresca sociala de dimensiuni considerabile. Tot in Convorbiri literare publica nuvela "Calatorie in Africa".
 
1875 - Se editeaza Opere complete, cuprinzand Poezii (I-III) si Teatru (IV). 1876 - se publica volumul Proza.
 
1877 - Odata cu poezia "Balcanul si Carpatul" incepe seria "Ostasilor nostri".
 
1878 - Apare volumul "Ostasii nostri", inchinat eroismului romanilor in razboiul de neatarnare din 1877.
 
1880, 30 septembrie - I se joaca drama "Despot Voda". La Montpellier este premiat pentru poezia "Cantecul gintei latine".
 
1881 - Scrie feeria nationala "Sanziana si Pepelea". Apare ultimul volum din "Opere complete", care cuprinde ciclurile "Legende noua si Ostasii nostri".
 
1883 - Termina drama Fantana Blanduziei.
 
1885 - Teatrul National prezinta drama "Ovidiu" a lui V. Alecsandri.
 
1886 - Titu Maiorescu publica in Convorbiri literare articolul "Poeti si critici"; acesta se incheie cu o privire sintetica asupra operei lui Alecsandri: "a lui lira multicolora a rasunat la orice adiere ce s-a putut destepta din miscarea poporului nostru in mijlocia lui. In ce sta valoarea unica a lui Alecsandri? In aceasta totalitate a actiunilor sale literare".
 
22 august 1890 - Vasile Alecsandri se stinge din viata dupa o lunga suferinta, fiind inmormantat cu tot onorul la conacul sau de la Mircesti.
Voteaza


Comentarii 10 comentarii
mereac

Cine tia aruncat caciula cipcirip mancamias pula

21 Ianuarie 2019 reply
1 0
seva

am citit despre el

31 Ianuarie 2017 reply
1 0
WTF

Sunte?i niste prosti toculari si idioti

05 Decembrie 2016 reply
1 0
Oana

Tu sa taci ma ca,daca ai citi ai avea cap da cum nu ai eu ce sa iti fac...

21 Noiembrie 2017 reply
0 0
steania

nu stiti sa scriti

31 Octombrie 2014 reply
1 0
arina

imi pare rau ca a murit vasile alecsandri

06 Decembrie 2013 reply
0 0
elisa dita

sunt foarte frumoase poeziile lui alecsandri.

07 Noiembrie 2013 reply
1 0
Puffo

Mdeah`

14 Noiembrie 2012 reply
1 0
Apetrei Iuxel

verifica data de nastere

12 Noiembrie 2012 reply
0 1
ANDRA

Cm enumrle lui adevarat?

26 Octombrie 2016 reply
1 0
cezara

Odata cu poezia "Balcanul si Carpatul" incepe seria "Ostasilor nostri

04 Octombrie 2012 reply
0 1
valeria

Vasuile Alecsandri e un poiet minunat

04 Octombrie 2012 reply
0 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Literatura Romana
Alexandru Cazaban
Alexandru Cazaban

Nascut pe 23 septembrie 1872 la Iasi, prolificul scriitorul Alexandru Cazaban provenea dintr-o veche familie de origine franceza (originara din Carcassone) care se stabilise in oras pe la jumatatea ...

Panait Cerna
Panait Cerna

Nascut pe 25 septembrie 1881, Panait Stanciof (va prelua ulterior comunei natale Cerna ca pseudonim) era fiul lui Panait Stanciof, invatator care venise in Romania din Bulgaria, cu mai putin de un ...

Gheorghe Tomozei
Gheorghe Tomozei

Nascut pe 20 aprilie 1936 in Bucuresti, Gheorghe Tomozei a urmat cursurile Liceului "Nicolae Balcescu" din Targoviste, apoi se inscrie la "Scoala de literatura" Mihai Eminescu, ...

Elvira Bogdan
Elvira Bogdan

Nascuta pe 13 septembrie 1904 in Bucuresti, viitoarea prozatoare si traducatoare, fiica lui Gheorghe Moldoveanu, institutor. Dupa studiile liceale urmeaza cursurile Facultatii de Litere si Filosofie ...

Francisc Munteanu
Francisc Munteanu

Francisc Munteanu s-a nascut pe 9 aprilie 1924 in Vetel, Hunedoara, intr-o familie modesta, si urmeaza scoala in Timisoara si Orsova, incepand sa lucreze inca de la sfarsitul anilor '30. Nevoit sa se ...

Ana Blandiana
Ana Blandiana

Scriitoarea Ana Blandiana (nume literar al Otiliei-Valeria Coman) s-a nascut pe 25 martie 1942 la Timisoara. A absolvit in anul 1967 cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Cluj. In ...

Otilia Cazimir
Otilia Cazimir

Otilia Cazimir, poeta, prozatoare si publicista, cunoscuta in special pentru poeziile sale destinate copiilor, s-a nascut pe 12 februarie 1894 in localitatea Cotu Vames, judetul Neamt. Otilia Cazimir ...

Grigore Vieru
Grigore Vieru

Portretul lui Grigore Vieru pictat de Igor Vieru Poetul roman Grigore Vieru s-a nascut pe 14 februarie 1935 in satul Pererita, in fostul judet Hotin, situat atunci in Romania, astazi aflat pe ...

Horia Lovinescu
Horia Lovinescu

Horia Lovinescu, dramaturg roman, s-a nascut pe 28 august 1917 la Falticeni , ca fiu al lui Octav Lovinescu si al Anei Cetateanu. A urmat Liceul Nicu Gane din Falticeni si Facultatea de Litere si ...

Alexandru Vlahuta
Alexandru Vlahuta

Scriitorul roman Alexandru Vlahuta s-a nascut pe 5 septembrie 1858 in satul Plesesti, judetul Tutova. Isi face studiile primare si cele liceale la Barlad. Din 1879 urmeaza cursurile Facultatii de ...

Emil Garleanu
Emil Garleanu

Emil Garleanu, prozator, regizor, scenarist de film si jurnalist roman, s-a nascut pe 5 ianuarie 1878 la Iasi. In perioada 1896-1898 urmeaza Scoala de ofiteri de infanterie din Iasi, primind gradul de ...

Mihail Sadoveanu
Mihail Sadoveanu

Mihail Sadoveanu, scriitor, academician si om politic roman, s-a nascut pe 5 noiembrie 1880 la Pascani. Urmeaza cursurile Liceului National din Iasi si cursurile Facultatii de drept din Bucuresti. ...

Ionel Teodoreanu
Ionel Teodoreanu

Ionel Teodoreanu, romancier si avocat roman interbelic, s-a nascut pe 6 ianuarie 1897, la Iasi. Urmeaza cursurile Facultatii de Drept la Universitatea din Iasi, obtinand in 1920 diploma de avocat. ...

Petre Ispirescu
Petre Ispirescu

Povestitorul si folcloristul roman Petre Ispirescu s-a nascut in ianuarie 1830 la Bucuresti. Nu a urmat cursurile unor scoli, educatia si-a primit-o de la mai multi dascali de pe langa unele biserici. ...

Vladimir Colin
Vladimir Colin

Vladimir Colin, prozator si traducator roman, s-a nascut pe 1 mai 1921 la Bucuresti. Absolva in 1944 Liceul "Cantemir Voda" din Bucuresti, urmand apoi timp de un an cursurile Facultatii de ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

A aparut primul trailer al filmului Home Sweet Home Alone A aparut primul trailer al filmului Home Sweet Home Alone
O continuare a unui titlu clasic (sau in acest caz un remake) este mereu un pariu riscant, si cel mai adesea, chiar daca profitabil financiar, un esec in ochii criticilor de film. Exceptiile ...
Alte recomandari:
O caseta audio cu o piesa inedita a lui John Lennon s-a vandut cu aproape 50 000 de euro Netflix a cumparat drepturile asupra operei lui Roald Dahl Sapte romane despre pictori celebri Clara Peeters, maestra misterioasa a naturilor statice + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Mozart la Brno Mozart la Brno Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Brno, ... Alte destinatii: Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta Chinsekikan, muzeul japonez al pietrelor devenite chipuri + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Familia Addams 2 2021
Familia Addams 2 (2021) Dupa ce noul film de animatie lansat in 2019 a fost un surprinzator succes de box office, fiind bine primit de fanii uneia dintre cele mai temute si ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Parcul pentru caini de Sofi Oksanen
Parcul pentru caini de Sofi Oksanen Un nou roman de la autoarea cartii “Purificare”, un bestseller tradus si premiat in mai multe tari Care este legatura dintre Olenka, o ......
+ alte recomandari: Carte Artline