inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Romane celebre neterminate

0 Comentarii

1, Stephen King - The Plant

Un roman epistolar neterminat de Stephen King? O exceptie pentru unul dintre cei mai prolifici si influenti autori contemporani, The Plant a aparut mai mult ca un experiment, la inceputurile cartii electronice, dupa ce in anii '80 fusesera publicate in tiraje restranse primele trei parti, astazi editii foarte dorite de colectionari, cu preturi pe masura. In 2000, dupa ce King lansase in format electronic (o premiera in acea) nuvela Riding the Bullet, intrigat si incantat de reactia publicului, autorul a publicat pe site-ul propriu prima parte din The Plant, in stilul vechilor romane horror in foileton. Aveau sa apara alte cinci parti, in total sase, fara criptare, singura rugaminte a lui King fiind ca cei care il descarca sa plateasca un dolar pentru fiecare episod. Experimentul, aparent riscant, a fost un succes, si Stephen King povestea amuzat si uimit ca in total a castigat peste jumatate de milion de dolari. In ciuda reusite, cartea a ramas neterminata pana astazi. Desi sunt destui fani care il tot intreaba pe autor cand si mai ales cum se va termina The Plant.

2. Jaroslav Hasek - Peripetiile bravului soldat Svejk in Razboiul Mondial

Unul dintre cei mai mari umoristi din istoria literaturii, un autor prolific (a publicat peste 1500 de povestiri) si cunoscut ca un jurnalist acid si incomod, Hasek a fost un personaj boem, incomod si controversat. Cand a inceput sa lucreze la capodopera sa, povestea soldatului Svejk, cu siguranta cel mai cunoscut ceh imaginar din lume, Hasek isi dorea sa scrie sase volume masive. A publicat trei dintre ele - In spatele frontului, Pe front, Gloriosul dezastru - care au avut succes dar i-au adus si destule atacuri vehemente din partea cercurilor conservatoare. Bolnav si tot mai slabit, dicteaza inceputul celui de al patrulea volum, insa pe 3 ianuarie 1923 moarte in urma unui infarct. Va exista totusi o continuare, scrisa de jurnalistul Karel Vanek, dar nimeni nu ar fi putut sa termine cartea asa cum ar fi facut-o Hasek.

3. Ernest Hemingway - Gradina Raiului

Publicat in 1986, la un sfert de secol de la moartea lui Hemingway, Gradina Raiului devenise deja o adevarata legenda printre admiratorii scriitorului. Hemingway incepuse sa lucreze la roman in 1946, abandonandu-l si reluandu-l in repetate randuri (manuscrisul original avea aproximativ 800 de pagini) si avea sa ramana unul din putinele sale proiecte neterminate. Chiar daca pasionatii nu au fost tocmai multumiti de versiunea finala aparut in 1986 romanul a fost un succes postum invidiabil si este astazi considerat unul dintre cele mai bune titluri purtand semnatura lui Hemingway.

4. Charles Dickens -
Misterul lui Edwin Drood

In 1870 Charles Dickens incepea sa lucreze la manuscrisul care avea sa fie ultima sa carte, Misterul lui Edwin Drood. Era la apogeul succesului sau, devenise printre scriitorii epocii sale un adevarat mit, si orice titlu nou ar fi publicat toata lumea stia ca va fi un succes. Totusi, povestea lui Edwin Drood se indeparta in buna masura de "reteta" arhicunoscuta care ii facuse pe admiratorii sai sa astepte in trecut cu nerabdare fiecare nou episod al romanelor publicate in fascicule, dupa moda vremii. Pastrand elemente sociale si personajele memorabile, Misterul lui Edwin Drood parea mai curand o naratiune cu elemente de roman politist, enigmatic, o schimbare surprinzatoare pentru Dickens. Din pacate scriitorul nu a mai avut timp sa isi termine cartea, iar dupa moartea sa teoriile privind probabilul final al romanului, alaturi de continuari mai mult sau mai putin inspirate, au declansat o adevarata frenezie printre cititori si literati.

5. Vladimir Nabokov - Originalul Laurei

Intr-o maniera kafkiana Nabokov a cerut ca toate manuscrisele sale neterminate sa fie distruse dupa moartea sa, iar ultima sa carte, Originalul Laurei, ar fi trebuit sa aiba aceeasi soarta. Numai ca, asa cum se intampla adesea in istoria literaturii, lucrurile au stat cu totul altfel. Dupa moartea lui Vladimir Nabokov, in 1977, sotia sa ar fi trebuit sa arda manuscrisul. Dar nu a facut-o. Nici fiul scriitorului, Dmitri Nabokov, nu s-a putut hotari sa indeplineasca ultima dorinta a tatalui sau. Si, dupa ce a cochetat cu ideea de a dona cartea unei universitati, la decenii dupa trecerea in nefiinta a autorului, fiul a decis ca va publica totusi Originalul Laurei. Cartea a aparut in 2009, si chiar in forma sa fragmentara a fost bine primita de critica si public.

6. Franz Kafka - Castelul

Putem adauga Procesul sau America, pentru ca Franz Kafka nu a terminat niciunul din cele trei romane. Mai mult decat atat, si-a dorit ca ele sa fie distruse dupa moartea sa, si daca Max Brod i-ar fi indeplinit dorinta atunci prea putin ar fi ramas din tot ce a a scris Kafka. Un roman celebru si un autor considerat astazi un enigmatic geniu, aceasta decizie ramane si astazi unul dintre marile mistere ale biografiei artistice kafkiene. Sa nu fi intuit Kafka valoarea extraordinara a celor trei carti? Era atat de nemultumit si dezamagit de reactia publicului din vremea sa? Si-ar fi dorit mai mult de la Castelul sau Procesul, si nu dorea ca indiscretia postuma sa poata vedea un manuscris in stadiul de santier literar in locul versiunii finale? Chiar daca nu vom avea niciodata un raspuns sigur, Castelul, Procesul, America raman unele dintre cele mai importante carti din toate timpurile.

7. Albert Camus - Primul om

In 1960 celebrul scriitor francez murea intr-un accident de masina, in apropiere de Paris, si la locul accidentului avea sa fie gasit manuscrisul ultimului sau proiect, Primul om, un roman autobiografic neterminat, despre care insusi Albert Camus spunea ca va fi cu siguranta capodopera sa. Inspirat de copilaria autorului in Algeria, romanul avea sa fie publicat abia in 1994, si chiar in forma sa fragmentara a fost considerat de critici si cititoriii lui Camus ca una dintre cele mai bune carti ale sale.

8. Mark Twain - Strainul misterios

Mark Twain a incercat in mai multe randuri sa termine aceasta carte, avandu-l ca erou pe Satan, dar pare ca a fost marea sa provocare literara, proiectul pe care l-a abandonat in mai multe ocazii pentru ca nu reusea sa gaseasca nici finalul pe care il cauta, nici cadenta narativa potrivita. Frustrant pentru un autor prolific si de succes, care a reusit sa duca pana la jumatate una dintre versiuni, renuntand insa la carte. Ar fi fost pe masura celorlalte romane semnate de Mark Twain? Un experiment nereusit sau, dimpotriva, un esec dureros?

9. Gustave Flaubert -
Bouvard si Pecuchet

Daca Flaubert ar fi reusit sa termine aceasta carte cu siguranta ca amuzantul cuplu de functionari parizieni s-ar fi bucurat de o si mai mare popularitate, mai ales ca este un roman cu totul diferit de cele publicate inainte de Gustave Flaubert. Plin de umor, desi adesea cu note amarui, povestea celor doi temerari care parasesc agitatia Parisului pentru o viata linistita, dedicata mai multor pasiuni si experimente nereusite, este una dintre prea putin cunoscutele capodopere neterminate.

10. Geoffrey Chaucer - Povestiri din Canterbury

Cand cei 27 de pelerini din prologul ultimei creatii scrise de Geoffrey Chaucer au pornit la drum, proiectul genialului poet era ca fiecare sa spuna cate patru povestiri, doua naratiuni pe drumul spre Canterbury, doua la intoarcere, si rezultatul ar fi fost un op masiv si, dupa cum isi dorea scriitorul, perfect. In maniera foarte populara in epoca, Povestiri din Canterbury ar fi fost cartea desavarsita, dar pana la final Chaucer nu a reusit sa scrie decat mai putin de un sfert din carte, 24 de naratiuni insotite de cate un prolog, si una dintre cele mai stralucite si cunoscute carti clasice a ramas, din pacate, neterminata.

Foto: wikipedia.org, nemira.ro, raobooks.com, lajauneetlarouge.com
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline