inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Muzica azi. Reprezentanti ai scenei lirice romanesti

0 ComentariiUn subiect care trebuie scos la iveala, care merita putina atentie din partea muzicologilor din Romania : omul si artistul George Dragomir .


 


 


Ca o scurta prezentare, George Dragomir este un tanar cu mari sanse de a se plasa in randul vocilor mari de opera. Este un tanar cu o bogata activitate, cu prezenta an de an la evenimente culturale dar si concursuri nationale si internationale .


 


 


Si-a etalat vocea pe scena incepand cu varsta de 4 ani la Palatul Copiilor, fiind membru in mai multe coruri, ajungand treptat de la muzica corala, religioasa,usoara la dimensiunea cea mai cunoscuta ca fiind adevarata muzica - opera. Este un geniu vocal, un har al lui Dumnezeu care de mai bine de 4 ani urmeaza acest drum important. A studiat cu prof.univ.dr Iulian Baiasu inainte de a intra la Liceul de Muzica Dinu Lipatti din Bucuresti, fiind un contratenor de exceptie. In liceu a urmat sectia canto clasic, fiind foarte apreciat si avand o serie de angajamente : imi aduc aminte de faptul ca singur isi organiza concerte clasice alaturi de alti tineri solisti sau intrumentisti la Palatul Sutu, in aceeasi perioda fiind si solist la Institutia tinerilor Muzicieni .


 


 


Desi este contratenor, in liceu, profesorul indrumator de canto a reusit sa il initieze pe pe o voce tenorala, insa pe o tehnica de plasare a sunetului in rezonatorii superiori, creand o voce nu foarte puternica si destul de subtire, pentru o voce tenor.  Tocmai de aceea este o voce putin ciudata, avand mereu impresia unei voci in totala schimbare, acuta chiar, sau a unei voci care nu a trecut de aceasta perioada. Putem numi aceasta realizare vocala ca fiind o mixtura a unei voci de tenor adevarate !


 


 


Pe tot parcursul anilor de studiu in timpul pregatirii cu prof.Anca Hertea a cantat pe aceasta voce scoasa la iveala prin tehnica amintita mai sus.   A avut o serie de aparitii culturale in cadrul evenimentelor pe care singur le indruma, dar si ca solist prim la Institutia tinerilor Muzicieni, unde a cantat o importanta serie de spectacole de opera, ajungand la roluri principale treptat, fara a mai canta la urma decat pe acelea. Ulterior devine membru in Fundatia Culturala Remember Enescu unde profita din plin de cunostintele anterioare, punand in prim plan proiecte de opera, limitandu-se astfel de ideea generala de recital clasic .


 


 


In cadrul Institutiei a capatat o experienta vasta scenica, artistica, dar si vocala, interpretand roluri mari de opera, exceland in deosebit de multe dintre ele . Aceasta tehnica din pacate nu ii putea oferi foarte mult deoarece vocea era destul de mica , insa capatand muzicalitatea si expresivitatea suprema. Insa are bucuria de a lucra cu Maestrul Corneliu Fanateanu care ii va descoperi vocea de piept si care il va indruma pe aceasta voce care reprezinta cerinta ideala a angajarii sale intr-un teatru de opera, fiind o voce care este cea matura si plina de armonice, cu un volum extraordinar, volum pe care nu il avea pe vocea anterioara -  care nu ii putea rezerva dreptul de a se face auzit alaturi de o orchestra si un ansamblu coral, intr-un teatru liric. Volumul capatat este chiar mai mult decat cel obisnuit solistilor vocali, iar acest drept ii rezerva o bogata sansa de a intra in randul celor mai mari solisti de opera ai vremii.


 


 


Sunetul :  "orice tulburare vibratorie intr-un mediu material capabil sa produca o senzatie auditiva pentru o ureche normala"  vocea lui George Dragomir devine astfel o voce puternica, matura, care poate cu o tehnica buna, pe care deja o poseda si o are in lucru sa faca fata unui spectacol de opera, bucurandu-se de succes total.  In momentul de fata, George Dragomir este student al Universitatii Transilvania din Brasov - Facultatea de Muzica la conf.univ.dr. Claudia Pop -  absolventa a Facultatii de Muzica Bucuresti ( UNMB ).


 


 


La Institutie a excelat in importante roluri principale, insa s-a bucurat de o ampla si bogata formare a muzicalitatii, un element important, fara de care orice solist nu poate transmite emotii publicului. Pe noua sa tehnica si voce totodata a debutat in luna aprilie 2008 in cadrul stagiunii culturale pe care acesta o realizeaza de mai bine de 2 ani .


Este un om de o mare valoare cu potential artistic pe care il ingrijeste si il dezvolta .


Totodata este si un bun organizator sau manager cultural, ocupandu-se riguros si de aceasta latura - avand proiecte total deosebite si care sunt incunutate cu un succes pe masura. Ramane un tenor cu un timbru aparte, cu un volum deosebit, pastrand experientele anterioare, precum si muzicalitatea si dorinta de perfectiune in domeniul artistic de a canta, dar si de a organiza. Vocea sa de tenor este o voce mai deosebita, avand un potential enorm , dar si o latura baritonala, incluzand-l in categoria vocala de


tenor dramatic cu accent baritonal.


 


 


Simtul sau artistic nu se opreste numai la a interpreta si a organiza, mergand mai departe spre regie de opera, spre proiecte ale unor opere celebre pe care le va scoate la iveala in stagiunea sa culturala, cat si in Recitalurile Fundatiei Enescu, toate acestea pornind de la experientele acumulate in cadrul Institutiei Tinerilor Muzicieni, unde s-a ocupat alaturi de alti membrii si de aceasta latura deosebita si importata atat pentru cei care interpreteaza, cat si pentru public. Ne putem aminti doar de acea mixtura de tenor accesand diverse site-uri unde au fost postate arii si dovezi culturale ale actelor sale .


 


 aria Possente amor mi chiama din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi :


 


 http://www.youtube.com/watch?v=MduhlmLHI1U


 


Bineinteles ca aceasta mixtura va fi tinuta minte si de cei care l-au ascultat in cadrul diverselor evenimente culturale atat in Bucuresti, cat si in alte orase unde a fost invitat sa colaboreze artistic.


 Il voi cita pe un coleg de-al meu care spune despre tanar urmatoarele :


 


 "Este o voce mai rara, in sensul ca desi timbrul lui George Valentin Dragomir este mai sumbru, mai inchis, mai baritonal ( fiind si un bariton de exceptie ), ambitusul sau este de tenor dramatic, fara lejeritati. tind sa cred ca George va fi un al 2 lea Domingo, deoarece, se afla aproape in aceeasi situatie. "


 


 


 Din stagiunea independenta a sa 2007/2008 fac parte urmatoarele evenimente :


 


 1.  Concertul Memorial Luciano Pavarotti. 22 septembrie 2007. Palatul Sutu.


 2.  Concertul Omagial David Ohanesian.13 octombrie 2007. Palatul Sutu


 3.  Concert Clasic. 15 decembrie 2007. Palatul Sutu.


 4.  Concert Clasic In Memoriam Nicolae Grigorescu. 19 decembrie 2007.


 M.I.R.a.


 5. Concert aniversar George Dragomir. 14 martie 2008. sala Dalles.


 6. Concert In Memoriam Lella Cincu. 12 aprilie 2008. M.I.R.a.


 7. Concert Clasic Extraordinar. 30 mai 2008. sala Dalles.


 


 


 Nu vom exclude si activitatea sa in cadrul Institutiei unde in exact aceeasi stagiune a interpretat :


 


 Duca di Mantova ( Rigoletto ), Manrico ( Il trovatore ), Cavaradossi ( Tosca )


 


 Trebuie sa amintim ca in stagiunea sa culturala i-a avut ca invitati pe unii dintre cei mai buni solisti vocali ai tarii noastre :


 


 soprana Ileana Lenghel, Baritonul Eugen Dragos Voicu, Baritonul Vasile Chisiu, soprana Egle Chisiu, soprana Elena Ghita, soprana Ana Szekeli, Baritonul andrei Cheteles, Mezzosoprana Antonela Barnat, soprana Anelya Vidinova, soprana Luiza Dan, Baritonul Marius Nine, soprana Silvia Minea, soprana Alexandra Tarniceru, Baritonul Mihai Dumitrescu, soprana Eliza Coralia Preda, soprana Ana Munteanu, Mezzosoprana Irina Onea, Basul Alexandru Onea, Baritonul Kamen Brunev, soprana Bianca Margean, soprana Mihai Alexandra.


 


 


A colaborat insa si cu intrumentisti foarte calitativi precum :


 


 Violonista Ioana Olteanu, Pianista Livia Tudor, Pianistul Mischa Simeonov, Violonista Sanziana Dobrovicescu, Chitaristul Vlad Catalin


 


 Doresc sa amintesc ca la Institutia Tinerilor Muzicieni unde si in prezent este solist a excelat in rolurile din operele :


 


 Forta Destinului, Simon Boccanegra, La Traviata, Rigoletto, Trubadurul, Aida, Madama Butterfly, Boema, Tosca, Elixirul Dragostei, Lucia di Lammermoor, Cavalleria Rusticana, Pagliaccio, Liliacul, Norma, La sonnambula


 


 Criticul Andrei Marinescu spune o vorba mare si il voi citi din nou :


 


 "Impreuna cu George Dragomir arta nu va muri si va continua sa traiasca!"


 


 


Va invit sa il descoperiti si dumneavoastra cititorii si pasionatii de muzica clasica accesand linkul :


 


http://www.youtube.com/watch?v=IgDoJM7ptCE


 


 George Dragomir reprezinta tanara generatie a artistilor vocali lirici . Conform progresului facut , a vocii sale , a tehnicii , George Dragomir se va inscrie cu siguranta in Clubul Marilor Voci ale noastre .


 


 Daca doriti sa cunoasteti desfasurarea noilor evenimente culturale propuse de tanarul tenor puteti accesa site-ul :


 


http://www.freewebs.com/stagiuneartistica/


 


 aici va fi afisata stagiunea culturala 2008/2009 pe care George Dragomir o va propune publicului meloman .


 


 Ma pot bucura de faptul ca Romania are tinere sperante si una dintre ele este George Dragomir pe care vi-l recomand cu multa caldura sa il ascultati pe viu in cadrul spectacolelor.


 


 


Ii doresc spor la munca, multe realizari, succese impreuna cu alti colegi muzicologi alaturi de el , alaturi de realizarile sale, cat si a colegilor sai de generatie , precum si a invitatilor sai din concertele pe care le va propune si in acest an cultural 2008/2009 . Nu am dorit sa intru mai mult in esenta lucrurilor si nu doresc acest lucru acum, cand tanarul nostru se afla abia la inceput de drum si doresc astfel sa las doar o portita deschisa pentru dumneavoastra cititorii acestui articol, de-al urmari si de a fi prezenti la Recitalurile si Evenimentele Culturale care il includ .


 


 In incheiere , desi tanarul nu a interpretat inca aria Nessun dorma cu celebra replica de final "Vincero" , inchid acest material critic pe de o parte , mediatic pe cealalta parte , cu celebrul Brindisi din opera La traviata de Giuseppe Verdi in interpretarea sa si a sopranei Elena Ghita - Concert Caritabil 11 mai 2008 .


 


 http://www.youtube.com/watch?v=QyID5taby-I


 


 


 semnat :


 Barcan Ilie


 


Septembrie 2008

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
Sapte romane despre pictori celebri
Sapte romane despre pictori celebri

1. Irving Stone – Bucuria vietii Un bestseller care a fost primit cu entuziasm de critica si mai ales de public, cu numeroase editii si traduceri in toata lumea, “ Bucuria vietii ” ...

Clara Peeters maestra misterioasa a naturilor statice
Clara Peeters, maestra misterioasa a naturilor statice

Uitata pentru o vreme si redescoperita cu entuziasm de critici si curatori, Clara Peeters a lasat aproximativ posteritatii aproximativ 40 de tablouri, majoritatea exemple remarcabile de naturi moarte, ...

Friedrich Nietzsche vazut de Edvard Munch
Friedrich Nietzsche vazut de Edvard Munch

Munch si Nietzsche nu s-au intalnit niciodata, dar pictorul norvegian il citise cu pasiune pe tumultuosul si influentul ganditor, iar la sase ani de la moartea acestuia, in 1906, picta si un ...

Ce poate nu stiati despre Rembrandt
Ce (poate) nu stiati despre Rembrandt

1. In decursul lungii sale cariere, Rembrandt s-a dovedit unul dintre cei mai influenti si prolifici artisti ai secolului sau, lasand posteritatii aproximativ 300 de tablouri (in trecut se credea ar ...

Angelus capodopera lui Jean Francois Millet
Angelus, capodopera lui Jean Francois Millet

Unul dintre cele mai importante tablouri semnate de pictorul francez Jean Francois Millet (unul dintre maestrii recunoscuti ai lui Vincent van Gogh, pentru care a fost un exemplu si un model), “ ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Dan Puric lanseaza cartea "Fii demn !"

5 noiembrie 2011, orele 19.00, la Teatrul de pe Lipscani - sala Rapsodia (din str. Lipscani nr 53) actorul și regizorul Dan Puric prezinta cea mai noua carte pe care a scris-o, “Fii ...

Boras orasul sculpturilor
Boras, orasul sculpturilor

Prin traditie, Boras reprezinta un epicentru suedez al industriei textile si afacerilor cu mandate postale. Doar in ultimii ani latura sa culturala a capatat proportii ce concorda cu background-ul ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Traditii culturale spaniole
Traditii culturale spaniole

Cultura spaniola este un amestec de traditii si influente diverse, de la cele latine si iberice, la catolicismul romano-catolic sau universul islamic maur, o lume eclectica de ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Sapte romane despre pictori celebri Sapte romane despre pictori celebri
1. Irving Stone – Bucuria vietii Un bestseller care a fost primit cu entuziasm de critica si mai ales de public, cu numeroase editii si traduceri in toata lumea, “ Bucuria ...
Alte recomandari:
Clara Peeters, maestra misterioasa a naturilor statice Friedrich Nietzsche vazut de Edvard Munch Ce (poate) nu stiati despre Rembrandt Angelus, capodopera lui Jean Francois Millet + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Mozart la Brno Mozart la Brno Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Brno, ... Alte destinatii: Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta Chinsekikan, muzeul japonez al pietrelor devenite chipuri + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
A aparut trailerul noului film regizat de Guillermo del Toro
A aparut trailerul noului film regizat de Guillermo del Toro Cunoscut publicului larg mai curand pentru filme ca recentul Forma apei (castigatorul a patru Premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film si Cea ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Boema de altadata de Dumitru Karnabatt
Boema de altadata de Dumitru Karnabatt Poet si critic de arta, cunoscut in primele decenii ale veacului trecut mai curand pentru publicistica sa politica si pentru faptul ca a sustinut in ......
+ alte recomandari: Carte Artline