Cand deschidea o noua si mica librarie in Paris unde cei interesati sa poata gasi cele mai bune carti in limba engleza, clasici si moderni – numele ales fiind Shakespeare and Company, emblematic si definitoriu – Sylvia Beach nu si-ar fi imaginat cat de importanta va fi aceasta decizie in viitorul apropiat pentru viata literara. Era in toamna anului 1919. Probabil ca tanara americana, indragostita de literatura si visand ca intr-o zi sa ii treaca pragul si autorii preferati, isi dorise initial doar sa traiasca facand ceea ce ii place. In scurta vreme insa la Shakespeare and Company incep sa vina Ezra Pound, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, pictori, filozofi celebri ai zilei, indragostiti de carte si de noile idei din aer, critici si jurnalisti, eseisti si colectionari, pe scurt o societate eclectica, vie, cosmopolita. Si in vreme ce micuta librarie devine tot mai populara, Sylvia isi da seama ca in sfarsit viata ei s-a schimbat. Pentru totdeauna.
Insa printre cei care au ajuns deja sa ii treaca pragul si sa ii devina chiar prieteni apropiati nu se numara (inca) un autor care o fascineaza. James Joyce. Scriitorul irlandez pe care unii il considerau ilizibil, in vreme ce pentru admiratorii sai si o parte a criticii era vocea originala care a revolutionat literatura. Vor deveni repede prieteni, mai ales dupa ce astazi clasicul roman “Ulise” ajunge in sfarsit sa fie publicat. Dupa ce starnise vii, inversunate controverse, iar publicarea lui era un vis imposibil atat in Statele Unite cat si in Anglia, acuzatia cea mai des intalnita fiind cea de “pornografie”, Sylvia Beach va salva cartea. Asumandu-si un risc deloc de neglijat, dar convinsa ca romanul lui Joyce este o capodopera, decide sa il publice sub egida librariei.
Ar putea sa piarda totul si chiar, in cel mai pesimist scenariu, sa fie la randul ei adusa in fata instantei pentru publicarea cartii. Pentru a nu mai vorbi despre sacrificiul financiar pe care trebuie sa il faca pentru ca “Ulise” sa poata vedea lumina tiparului, iar Shakespeare and Company sa devina mai mult decat o librarie moderna si plina de viata. Povestea unui loc magic, a unei carti esentiale pentru literatura veacului trecut (si nu numai) si istoria unui capitol de istorie prea putin cunoscut publicului larg, totul intr-un roman viu si plin de farmec.
Kerri Maher, Librareasa din Paris, editura Humanitas Fiction, 2023