inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Haifa - Israel

1 Comentarii

Al treilea oras ca marime din Israel si unul dintre cele mai interesante, cu o populatie de peste un sfert de milion de locuitori, Haifa nu este din pacate o destinatie turistica foarte populara, vizitatorii prefera Tel Aviv, Ierusalim sau statiunile turistice. Insa Haifa este un oras special, plin de viata, construit la poalele si pe pantele Muntelui Carmel, fiind unul dintre cele mai vechi orase din regiune, astazi important centru economic, social si cultural al Israelului. Pasionatii de istorie si arta vor gasi aici si cateva muzee interesante, dar turistii pot admira si arhitectura moderna, magazinele, pot merge intr-unul dintre restaurantele si barurile de aici, se pot plimba prin cartierele presarate pe Muntele Carmel si pot admira seara luminile portului din Haifa.


 


De-a lungul istoriei sale, orasul a fost stapanit de bizantini, arabi, turci, cruciati, egipteni, britanici, pana dupa 1948, anul infiintarii Israelului, cand in sfarsit Haifa a devenit un oras israelian, cu un ritm de dezvoltare rapid. Unul dintre cele mai importante porturi la Marea Mediterana, important centru universitar - aici se gaseste Universitatea Haifa si Technion - Haifa are numeroase cartiere de locuinte, de la blocuri moderne la vile, mai ales pe muntele Carmel, unul dintre putinii munti din lume care ies practic din mare. Iar privelistea este superba, mai ales seara, cand cei care au locuinte aici, locuinte ce alcatuieste "treptele" unei "scari" ce urca muntele, ies pe terasa pentru a se relaxa. Privelistea este incredibila.


 


Dar Haifa nu este doar un port sau un centru economic important, ci si un loc unde veti gasi numeroase teatre si muzee, cinematografe, hoteluri, magazine de toate felurile - de la mici pravalii traditionale la piete si mall-uri sau buticuri specializate, cu preturi pe masura. Tot aici veti gasi si cel mai mare si vechi vechi parc din Israel, dar si cateva plaje de calitate, la mica distanta de oras. Pe Muntele Carmel va puteti plimba pe langa vilele elegante, puteti vizita parcul si gradina zoologica Gan Ha-em sau puteti vizita magazinele. 


Obiective si atractii


 


Pestera Sf Ilie : considerat un profet, potrivit traditiei sfantul ar fi trait in pestera de pe Muntele Carmel in vremea regelui Ahab. Simpla legenda sau adevar istoric ? Oricum acesta este unul dintre cele mai populare obiective turistice.


 


Manastirea Stella Maris : manastire carmelita franceza, manastire si ospiciu, marcand locul unde s-a infiintat Ordinul Carmelit. Vizitat nu doar de credinciosii catolici ci si de curiosii atrasi de povestea si arhitectura locului.


 


Colonia Germana : un loc avand o poveste interesanta. In 1868 un grup de membri ai Societatii Templierilor Germani - nici o legatura cu mai cunoscutii Cavaleri Templieri - a cumparat pamantul de aici, pentru a fonda prima comunitate din Tara Sfanta. Pe atunci teritoriul se gasea la distanta de oras, astazi face parte din Haifa. In ultimul deceniu al secolului trecut locul a fost restaurat si multe dintre locuintele originale s-au pastrat foarte bine. Strada principala a fostei colonii, astazi purtand numele de Bulevardul Ben Gurion, este un loc de promenada, marginit de restaurante si cafenele. Tot aici se gaseste si muzeul de istorie a orasului.


 


Universitatea din Haifa : o veti gasi aproape de varful muntelui Carmel, campusul fiind proiectat de renumitul Oscar Neimeyer, "responsabil" intre altele pentru cladirea Natiunilor Unite din New York. Aici se gaseste si Turnul Eshkol, iar de la ultimul etaj al acestuia - cel cu numarul 30 - vi se dezvaluie o panorama incredibila, practic toata partea de nord a Israelului.


 


Gradinile Bahai : gradinile suspendate ale orasului, sunt o minunatie greu de imaginat inainte sa o vezi.  Arhitectii si artistii implicati in acest proiect au avut o inspiratie minunata. Vederea ce se deschide spre Marea Mediterana, peste Domul aurit al Altarului Bahai este unica. Chiparosi, palmieri, pini si alte specii mediteraneene de arbusti si tufe vesnic inflorite, vase cu flori si straturi colorate de sezon  insufletesc spiritul vizitatorului. 


Muzee in Haifa si imprejurimi


 


Albadia - Muzeul Beduinilor : unul dintre cele mai originale muzee din lume, ofera vizitatorilor ocazia de a descoperi prin expozitii, conferinte si filme totul despre lumea beduinilor. Sunt prezentate atat legendele si folclorul beduinilor, cat si ritualurile si traditiile acestora.               


 


Galeria de Arta Beit-Hagefen (Centrul Arabo-Evreiesc) : una dintre cele mai importante institutii culturale, a fost infiintata in 1963 ca un loc de intalnire intre artistii arabi si evrei, unde acestia sa lucreze si sa se cunoasca. Lista activitatilor gazduite aici este impresionanta, existand un Centru pentru Vizitatori, un Teatru Arab, Centrul Cultural al Copiilor, Biblioteca, cluburi si o Galerie de Arta. In aceasta galerie sunt organizate anual expozitii ale lucrarilor artistilor evrei si arabi. Tot aici se desfasoara si doua festivaluri foarte apreciate : Sarbatoarea Sarbatorilor si Luna Culturii si Cartii Arabe.


 


Centrul Cultural Castra : situat in partea de sud a orasului Haifa, un loc in care artele, distractia si shoppingul se imbina intr-un mod inspirat. Proiectul initial a fost de a oferi pictorilor un loc unde sa lucreze si unde sa isi poata vinde direct lucrarile, dar mai tarziu totul a capatat dimensiuni mult mai generoase. Cladirea, un exemplu de arhitectura moderna, este creatia lui Arick Braur. Aici se gaseste si cel mai mare mozaic biblic din lume, montat pe unul dintre pereti. Aici puteti face cumparaturi sau va puteti relaxa vizitand lucrarile expuse in galerii si muzee, dar puteti si lua masa alaturi de prieteni.


 


Casa Artistilor Chagall : deschisa in 1954, la initiativa Asociatiei Pictorilor si Sculptorilor, gazduieste periodic expozitii personale si de grup ale artistilor israelieni si straini, publica un numar impresionant de cataloage si periodice. Aici au loc aproape in fiecare luna intalniri cu artistii, conferinte pe diverse subiecte culturale, concerte de muzica de camera si altele.


 


Muzeul Naval si al Imigratiei Clandestine : dincolo de numele sau neobisnuit, muzeul este unul dintre cele mai interesante din Israel, imbinand povestea marinei Israeliene cu dramaticele povesti ale imigratiei clandestine a evreilor in Palestina, intr-o perioada in care acest lucru era strict interzis. Veti gasi aici vaste colectii de documente, articole din periodice, machete, fotografii, diagrame si multe altele. Interesant este ca cea mai mare parte a colectiilor muzeului se gaseste in interiorul vasului "Af-Al-Pi-Chen", care a reusit sa strapunga blocada britanica in perioada mandatului, aducand 434 de imigranti in tara lor.Muzeul Naval, care prezinta istoria Marinei Israeliene pana la Razboiul de Yom Kippur, are in colectia sa numeroase planuri ale vaselor, machete, documente etc.


 


Galeria de Arta Colosseum : prima expozitie gazduita de Galeria de Arta Colosseum a fost "TRAMWAY", expozitie de grup reunind lucrarile a sase artisti din Haifa, care continuau traditia primilor avangardisti rusi de la inceputul secolului XX. Ulterior acestui grup aveau sa se alature si alti artisti israelieni, accentul punandu-se pe libertatea de exprimare totala, dincolo de barierele desenului traditional. In prezent in expozitia permanenta se gasesc circa 50 de picturi, dar si sculpturi, arta decorativa, obiecte.


 


Muzeul de Arta din Haifa : unul dintre cele mai interesante din Israel. Colectiile sale, in principal descoperiri arheologice, prezinta in detaliu istoria locurilor, din cele mai vechi timpuri pana in epoca moderna. Exponatele sunt numeroase si variate : sculpturi, arme antice, monezi, vase, unelte. Periodic sunt organizate aici si expozitii de arta clasica si moderna.


 


Muzeul Hecht, Universitatea din Haifa : cu o bogata colectie de descoperiri arheologice, Muzeul Hecht ascunde insa si multe alte comori. Cea mai importanta este cu siguranta asa-numita Colectie Hecht, cu numeroase lucrari ale artistilor impresionisti si evrei ai Scolii de la Paris : Manet, Monet, Pissarro, Modigliani, Soutine, Struk. Colectia Ghez cuprinde lucrari ale artistilor evrei ucisi in timpul Holocaustului.


 


Muzeul Cailor Ferate Israeliene : unul dintre cele mai frumoase muzee de gen, pastrand farmecul epocii trecute. In mare parte locomotivele, vagoanele si sinele sunt cele originale, la fel ca si orarele, biletele, fotografiile, multe datand din 1892, cand a fost inaugurata prima linie de cale ferata din regiune. Aici veti gasi si ultima locomotiva cu aburi din Israel.


 


Janco - Muzeul Dada : situat in centrul localitatii Ein Hod, un sat al artistilor unde veti gasi adesea pictori si sculptori la lucru. Muzeul are patru sali. Prima gazduieste expozitia permanenta a lucrarilor lui Marselo Janco, cea de a doua lucrari ale tinerilor artisti si proiecte speciale, a treia arta moderna si avangardista, in timp ce a patra este rezervata expozitiilor temporare. Aici veti gasi si un atelier, unde puteti descoperi pas cu pas tehnici si trucuri putin stiute, sau puteti discuta cu artistii.


 


Muzeul Mane-Katz : in ultimii ani ai vietii Mane Katz a lucrat si a locuit in aceasta casa sau in atelierul sau din Paris. In 1977, la mai bine de un deceniu de la moartea artistului,  casa a devenit muzeu memorial. Expozitiile sunt schimbate de patru ori pe an, prezentand atat lucrari semnate Mane-Katz cat si lucrari ale altor artisti straini sau israelieni.


 


Muzeul Papusilor : unul dintre putinele muzee dedicate papusilor, este unul dintre cele mai bune, cu o colectie de peste 1000 de papusi, unele noi, altele foarte vechi. Muzeul Papusilor este o poarta deschisa in trecutului acestei jucarii pentru evrei. Dar mai mult decat atat, dioramele expuse aici prezinta cu ajutorul papusilor si figurinelor personalitati, evenimente istorice si legende din istoria poporului evreu.


 


Muzeul Maritim National : istoria calatoriilor pe mare si a industriei navelor in regiunea Mediteraneana si a Marii Rosii sunt prezentate intr-un impresionant ansamblu, cu o suprafata de 1400 metri patrati. Muzeul a fost fondat in 1953 si mutat in locatia actuala in 1972. Cele peste 7000 de obiecte din colectiile sale sunt prezentate cronologic si tematic, incepand din antichitate si pana in prezent. Veti gasi aici tot ceea ce doreati sa stiti despre viata pe mare : mitologie si legende ale marinarilor, machete si imagini ale vechilor vase, monezi, timbre cu tematica marina si documente, informatii despre evolutia navigatiei pe mare, povestea marilor batalii navale, detalii interesante despre arhitectura navala, punandu-se firesc accentul pe contributia evreiasca in domeniu.


 


Muzeul National al Stiintei, Tehnologiei si Spatiului : gazduit intr-o veche cladire din Hadar, este un muzeu modern, cu un numar impresionant de exponate, multe dintre ele interactive, precum camera Aviatiei sau camera obscura. Curatorii au incercat sa prezinte cele mai importante si cele mai interesante descoperiri si principii stiintifice, precum si rolul jucat de unii cercetatori israelieni.


 


Muzeul Ralli : muzeu particular, cu o bogata colectie de pictura, semnata de artisti moderni si clasici, gazduind expozitii permanente si temporare. Una dintre galeriile muzeului este dedicata integral lui Salvador Dali. Aici veti gasi si numeroase informatii despre Caesarea. Cladirea este o reusita arhitecturala, o opera de arta in sine, de o surprinzatoare originalitate.


           


Galeria de Arta a Universitatii din Haifa : inaugurata in 1978, prezinta anual 3-4 expozitii, in principal arta moderna si contemporana israeliana, dar si lucrari ale unor artisti straini. In colectiile galeriile se gasesc aproximativ 1000 de lucrari, multe dintre ele de o rara frumusete.


 


Muzeul de Arta Japoneza Tikotin : fondat in 1959, la initiativa lui Felix Tikotin, un renumit colectionar de arta japoneza, care si-a donat o mare parte din lucrari, si a lui Abba Chushi. In prezent muzeul are circa 6000 de piese in colectiile sale, inclusiv pictura, printuri, schite, textile, carti vechi, ceramica, statuete in miniatura. Sala de expozitii este construita respectandu-se principiile arhitecturii nipone clasice.


 In biblioteca institutiei cei interesati pot gasi o colectie de circa 2500 de volume si periodice despre Japonia si cultura traditionala japoneza. Periodic, aici se organizeaza conferinte si seminarii despre Japonia, proiectii de film, ateliere, cursuri de japoneza.


 


imagini: :
lumeacredintei.com
colectie artLine.ro


 


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: carti vechi | Chagall | chiparosi | Carmel
Comentarii 1 comentarii
Lorena

Intradevar Haifa este un oras foarte frumos.Am avut si eu ocazia sa ajung in israel.Am vizitat Ierusalim-ul,Tel-Aviv si Haifa.Ierusalim este un oras religios si cladirile sunt vechi,in schimb Tel-Aviv este un oras modern,cladirile fiind noi si moderne.Din pacate prea multe nu am vizitat in Haifa deoarece eram mai mult in trecere,Israel-ul este o tara frumoasa si nu ai cum sa te plictisesti!Merita vizitata aceasta tara.

01 Noiembrie 2010 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
Ringo Starr de la The Beatles la Locomotiva Thomas
Ringo Starr, de la The Beatles la Locomotiva Thomas

1. Richard Starkey (nascut pe 7 iulie 1940) avea sa isi aleaga pseudonimul sub care a devenit cunoscut in toata lumea inca inainte de The Beatles, spre sfarsitul anilor 50, cand isi facea ...

Ce poate nu stiati despre Roy Orbison
Ce (poate) nu stiati despre Roy Orbison

1. Chiar daca a avut toata viata probleme de vedere, inclusiv o hipersensibilitate la lumina, Roy Orbison nu era nevazator, asa cum s-a crezut multa vreme, iar celebrii ochelari de soare, cu rame ...

Ce poate nu stiati despre serialul Teoria Big Bang
Ce (poate) nu stiati despre serialul Teoria Big Bang

1. Nu putine au fost serialele de comedie pentru care episodul-pilot a fost decisiv, si destule proiecte nu reusesc sa treaca de acest capitol. Cand vine vorba de Big Bang Theory exista un astfel de ...

Cinci opere de arta cu si despre caini
Cinci opere de arta cu si despre caini

1. Cave Canem – Pompei Una dintre cele mai vechi reprezentari ale unui caine in artele plastice, cunoscutul mozaic descoperit la Pompei infatiseaza un animal de mari dimensiuni, minutios ...

Merry Christmas Mr Lawrence
Merry Christmas, Mr. Lawrence

1. David Bowie a fost ales chiar de regizorul Nagisa Oshima pentru rolul Jack Celliers, dar nu pentru succesul sau muzical, ci pentru felul in care jucase intr-un spectacol pe Broadway. A fost un an ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Dan Puric lanseaza cartea "Fii demn !"

5 noiembrie 2011, orele 19.00, la Teatrul de pe Lipscani - sala Rapsodia (din str. Lipscani nr 53) actorul și regizorul Dan Puric prezinta cea mai noua carte pe care a scris-o, “Fii ...

Boras orasul sculpturilor
Boras, orasul sculpturilor

Prin traditie, Boras reprezinta un epicentru suedez al industriei textile si afacerilor cu mandate postale. Doar in ultimii ani latura sa culturala a capatat proportii ce concorda cu background-ul ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Traditii culturale spaniole
Traditii culturale spaniole

Cultura spaniola este un amestec de traditii si influente diverse, de la cele latine si iberice, la catolicismul romano-catolic sau universul islamic maur, o lume eclectica de ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Ringo Starr, de la The Beatles la Locomotiva Thomas Ringo Starr, de la The Beatles la Locomotiva Thomas
1. Richard Starkey (nascut pe 7 iulie 1940) avea sa isi aleaga pseudonimul sub care a devenit cunoscut in toata lumea inca inainte de The Beatles, spre sfarsitul anilor 50, cand isi facea ...
Alte recomandari:
Ce (poate) nu stiati despre Roy Orbison Ce (poate) nu stiati despre serialul Teoria Big Bang Cinci opere de arta cu si despre caini Merry Christmas, Mr. Lawrence + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Mozart la Brno Mozart la Brno Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Brno, ... Alte destinatii: Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta Chinsekikan, muzeul japonez al pietrelor devenite chipuri + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
A aparut primul trailer al noului film de animatie Pixar Soul
A aparut primul trailer al noului film de animatie Pixar: Soul Cel mai nou film produs de Pixar va fi lansat nu in salile de cinema, ci online, pe Disney+, chiar pe 25 decembrie 2020. Si judecand dupa primul ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Viata e un roman de Guillaume Musso
Viata e un roman de Guillaume Musso Un thriller plin de tensiune sau o naratiune fantastica, in care orice este posibil si totul se poate intampla, daca nu s-a intamplat deja? Noul roman ......
+ alte recomandari: Carte Artline