inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Dylan, Lennon, Mercury & Co. De la muzica la arte plastice

0 Comentarii
Bob Dylan: cu zeci de albume lansate, sute de piese care au scris istorie, un Nobel pentru literatura si influentand numeroase nume uriase din muzica, de la The Beatles, Queen, Hendrix sau Bruce Springsteen la trupe si artisti mai noi, Bob Dylan este si un surprinzator pictor, in mare parte autodidact, iar lucrarile sale pline de culoare si emotie, dominate de o maniera expresionista profund personala, au convins, au gasit usor cumparatori (si nu doar pentru numele autorului) si au fost adesea expuse.

Beneficiind de recenzii pozitive pana la entuziasm, panzele sale inspirate de lungile calatorii prin America (si nu numai) sunt completate de o bogata colectie de grafica, temele sale trecand de la portret si scene de gen – orasele adormite, sine de tren ce par sa mearga la nesfarsit, poduri, case, restaurante, pravalii cu reclame luminoase din neon – la mici detalii domestice, personalitati sau dimpotriva anonimi expresivi, completeaza si imbogatesc muzica unui artist care a stiut in decenii de activitate sa isi pastreze identitatea si sa se reinventeze mereu.

John Lennon: poate ca initial Lennon nu a avut ceea ce s-ar numi un portofoliu impresionant, cel putin in anii de tinerete, cand teoretic ar fi trebuit sa se dedice unei cariere de grafician. Caricaturi (multe dintre ele teribil de rautacioase), mici monstri, personaje ridicole si diforme, schite facute in pripa, pe scurt nimic prea impresionant pentru un potential colectionar. In scurta vreme insa, dupa ce Lennon nu a mai fost doar un student codas si a devenit (poate) cel mai controversat si iubit din cei patru membri The Beatles, au aparut si cumparatorii, iar ulterior expozitiile, licitatiile, albumele cu reproduceri si printurile.

In 2014 de exemplu celebra casa de licitatii Sotheby’s organiza la Londra o licitatie cu lucrari de Lennon, cu vanzari de aproape trei milioane de dolari. Simple, amuzante, adesea copilaresti, uneori colorate cu migala de Yoko Ono, lucrarile lui John Lennon par ca nu vor duce prea curand lipsa de cumparatori, pe masura ce legenda sa postuma este sustinuta de noi carti, relansari ale muzicii sale, expozitii de documente si fotografii.


Ringo Starr: nici colegul sau de trupa, bateristul care s-a alaturat ultimul Fab Four, nu s-a ferit sa deseneze si sa isi prezinte creatiile in fata publicului, dar spre deosebire de alti artisti plastici Starr a fost atras in anii 90 de programul MS Paint. Rezultatul a fost o serie de creatii ce treceau de la portret la absurd si non-figurativ, in nuante intense, excentrice, pe masura unor videoclipuri The Beatles (si-ar fi gasit cu usurinta locul in piese ca Lucy in the Sky with Diamonds sau I Am the Walrus), bateristul publicandu-le de altfel in 2008 intr-un album. Titlul ales? Painting Is My Madness.


Paul McCartney: nici Sir Paul McCartney nu a ezitat sa picteze si sa isi prezinte lucrarile in expozitii, desi spre deosebire de Lennon sau Starr compozitiile sale, cu puternice influente expresioniste si elemente suprarealiste, sunt cu totul diferite. Chiar daca dupa despartirea de Beatles a inceput o cariera solo de succces, lansand o serie de albume care au scris istorie, McCartney a reusit in acelasi timp sa picteze sau sa deseneze, trecand de la portret si peisaj la absurd si bizar, in tuse dense, o cromatica uneori intunecata, dar aproape intotdeauna si putin umor ce reuseste sa se strecoare pe panza, fiind in final lucrari perfecte si pentru o coperta de disc. Mai ales pentru vinilurile care au revenit acum in forta.




Ronnie Wood: desi este cunoscut mai curand ca membru al trupei The Rolling Stones, Ronnie Wood este si un talentat artist plastic, si s-a bucurat de succes inca din copilarie, cand desenele sale au fost prezentate intr-o emisiune BBC, Sketch Club.

Va absolvi mai tarziu cursurile prestigiosului Ealing Art College (Freddie Mercury sau Pete Townshend au fost alti doi celebri absolventi), a continuat sa picteze si sa deseneze, fiind atras mai ales de portrete, adesea cu elemente caricaturale, intr-o paleta cromatica vie, puternica, efervescenta. Fiind si co-proprietarul unei galerii de arta din Londra, Scream, Ronnie Wood a avut expozitii, numara printre admiratorii sai alte nume mari din muzica si nu numai, s-a bucurat de cronici entuziaste, dar mai ales a reusit de fiecare data sa amuze, sa convinga si sa atraga.

Fie ca este vorba de colegii de trupa, fie de autoportrete sau de alte nume celebre, Wood este mereu plin de culoare, cu un desen sigur si matur, reusind sa imbine inspirat umorul si efectul cromatic.




David Bowie: daca regretatul muzician era familiarizat, influentat si fascinat de universul expresionismului german inca inainte de a petrece mult timp la Berlin, pentru Bowie tocmai aceasta perioada, oricat de dificila s-a dovedit pentru omul din spatele mitului, a fost punctul din care s-a redescoperit pe sine si ca artist plastic.

Si avea sa continue sa picteze o gama impresionanta de portrete stranii, in tuse dense si cu o cromatic violenta, adesea sumbra, lovind pur si simplu privitorul prin expresie si forta, alaturi de sensibil mai putine (dar tot atat de interesante) litografii, toate intr-o maniera ce aduce un omagiu expresionismului, dar isi pastreaza in acelasi timp o viziune profund personala. Initial o lume personala, despre care nu vorbea prea des, pictura lui David Bowie avea in scurta vreme sa isi gaseasca nu doar admiratorii si cumparatorii – desi la fel ca in cazul lui Lennon sau Dylan si aici numele artistului le facea cu atat mai atragatoare – ci sa fie expusa, sa se bucure de cronici entuziaste si, de ce nu, sa ofere fanilor sai numeroase surprize.

Cum a fost scurta serie de compozitii inspirate de arcanele de Tarot (doar cateva dintre carti, dar reinterpretate intr-un stil in care elementele naive se intalneau cu expresionismul), seria inspirata de Africa de Sud sau cele cateva autoportrete, intre care unul ce reproducea coperta albumului Heroes.



Joni Mitchell: chiar daca publicul larg ii cunoaste si ii iubeste mai curand muzica, Joni Mitchell a declarat de mai multe ori ca este inainte de toate artist plastic, iar opera sa surprinde prin diversitate. Grafica, desene, schite, fotografie, colaj, pictura, unele dintre creatiile sale fiind ulterior folosite pentru coperta discurilor lansate, o pasiune pentru experiment, influente diverse si in egala masura un flux narativ propriu, profund personal, Mitchell trece de la portret la reinterpretarea unor picturi celebre, de la abstract la naiv, este pasionata de colaj si nu ezita sa includa elemente Pop Art, suprarealiste sau ironice, asa cum o face de exemplu atunci cand foloseste un celebru autoportret de Van Gogh si il transforma intr-un autoportret cu urechea bandajata.


 

Freddie Mercury: poate ca Farrokh Bulsara ar fi fost, odata ce termina cursurile Ealing Art College, un grafician respectat si de succes. Si-ar fi alcatuit in timp un portofoliu, ar fi realizat poate grafica de carte, reclame, afise (eventual pentru o trupa in voga), caricaturi, sau in timp ar fi mers spre colaj, fotografie, pictura.

De ce nu? Inainte de a deveni Freddie Mercury colegii ii cunosteau pasiunea pentru Hendrix (al carui portret l-a desenat de mai multe ori), vor fi vazut portretele lui Elvis sau cel al lui Liz Taylor, sau ideile sale pentru costume extravagante.

S-a pastrat foarte putin din ce a pictat si desenat Freddie Mercury in anii de scoala, in buna masura pentru ca nu era aproape deloc interesat de grafica, ci doar de muzica.

Dar mai tarziu va folosi ce invatase atunci pentru emblema Queen, sigla inspirata de semnele zodiacale ale celor patru, va gasi aici idei pentru coperti de disc, haine socante pentru gustul epocii (pe care le purta chiar inainte de a incepe o cariera muzicala) si construirea unui muzician unic, extravagant, inimitabil.

Foto: artinliverpool.com, artbrokerage.com, ringostarrart.com, canvasgallery.com, art-sheep.com, amazon.com,
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline