inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Claude Monet, pictorul care a dat numele impresionismului

0 Comentarii
1. Considerat de majoritatea criticilor acel pictor care se identifica total cu impresionismul, Monet este ”raspunzator” indirect si pentru numele dat acestuia, dupa ce la prima expozitie a viitorului grup impresionist (deschisa pe 15 aprilie 1874 la Paris, in atelierul fotografului Nadar) a expus printre alte lucrari o panza careia i-a dat titlul de ”Impresie: rasarit de soare”. Vazuta mai tarziu ca un studiu esential pentru viitorul curent, scena marina i-a iritat pe criticii oficiali, care vedeau in picturile grupului de artisti (sau ale ”bandei”, cum au fost numiti la un moment dat) simple schite, neterminate, nedesavarsite, in opozitie cu traditia academica a Salonului oficial. Doar niste impresii, asadar, iar termenul se dorea o rafinata insulta, dar cum si istoria artelor plastice are o doza de ironie va deveni denumirea unui curent imposibil de ignorat, iar lucrarile pictorilor ignorati atunci sunt cautate si cumparate la licitiatii pentru sume record. Cu siguranta ca atunci nimeni, nici macar Monet, nu si-ar fi imaginat o asemenea victorie postuma.

2. Nascut pe 14 noiembrie 1840 la Paris chiar in cartierul Montmartre, viitorul pictor va primi numele de Oscar-Claude Monet (parintii ii vor spune mereu Oscar) si intreaga familie se va muta cinci ani mai tarziu la Le Havre, dupa ce o perioada afacerile tatalui, un respectat negustor, nu mersesera prea bine. Era un nou inceput pentru familia Monet, tatal fiind angajat in cadrul companiei cumnatului sau, dar si un capitol esential pentru pictorul de mai tarziu, care va fi impresionat si marcat de frumusetea salbatica a locurilor, de felul in care lumina scotea in evidenta culorile si tonurile marine, de atmosfera rurala care il va inspira si fascina mai tarziu. Initial micul Oscar s-a dovedit un talentat si acid caricaturist, realizand portretele (nu arareori cu tuse malitioase) ale profesorilor si localnicilor. Cu rezultate scolare cel mult mediocre si pofta de aventura, Monet nu doar ca si-a gasit o evadare in aceste portrete surprinzator de sigure si mature inca din anii adolescentei, dar de pe la 15 ani multi din Le Havre il cunoasteau drept ”caricaturistul”. Si nu era doar o porecla, viitorul maestru impresionist ajunsese chiar sa isi vanda desenele, primind chiar si comenzi pe care le onora cu seriozitate si pasiune.

3. Privita retrospectiv, cariera lui Monet apare mai mult ca fiind a unui auto-didact, ceea ce nu a insemnat ca pictorul nu si-a gasit diverse influente in momentele cheie, acei artisti si graficieni care i-au fost adesea si prieteni, l-au inspirat si i-au sugerat tehnici, teme si motive, ajutandu-l sa isi defineasca si rafineze stilul fara a deveni un imitator al vechilor maestri sau al profesorilor sai. Interesant este ca primul sau indrumator a fost initial un artist pe care Monet il ironiza, considerand ca nu poate invata mare lucru de la Eugene Boudin (1824-1898), interesant si puternic peisagist, care ii va fi prieten si il va ajuta sa descopere frumusetea naturii, mai ales a scenelor marine, si cel care il va incuraja sa lucreze in aer liber. A fost si cel care l-a incurajat pe Claude Monet sa se dedice picturii, desi tatal, refractar la o asemenea idee, isi dorea ca Oscar sa intre la randul sau in afaceri, devenind un comerciant de succes.

4. De la bun inceput Monet a fost atat de sigur pe sine incat nu doar ca a refuzat ideea unei scoli academice, traditionale, refuzand sa se inscrie la Scoala de Arte Frumoase din Paris, dar a ales (spre furia tatalui, care a refuzat sa ii mai dea vreun ban) neconventionala si mai prost vazuta Academie Elvetiana. A fost elevul lui Charles Gleyre, i-a cunoscut pe Renoir, Sisley, Bazille, alaturi de care va lucra in aer liber in apropierea Parisului, a experimentat, a descoperit viata boema si lucreaza cu o energie si vitalitate surprinzatoare pentru o fire care, asa cum isi aminteau mai tarziu cei care l-au cunoscut, avea momente de criza in care isi pierdea increderea in sine si chiar se gandea sa renunte la pictura definitiv.

5. Cand a trebuit sa isi satisfaca serviciul militar Claude Monet a ajuns in Algeria, spatiu pe care il cunostea mai curand din picturile lui Delacroix si pe care spera sa il descopere ca o noua sursa de inspiratie. Facand parte dintr-un regiment de cavalerie usoara, pictorul ar fi trebuit sa ramana aici pret de sapte ani, dupa ce tatal sau, furios ca fiul nu vrea sa urmeze pasii unei cariere traditionale in pictura academica, refuzase sa plateasca pentru ca Monet sa fie scutit de armata. Artistul a lucrat putin in Algeria, multe dintre desene si picturi fiind ulterior pierdute, dar a fost atras de luminozitatea intensa a peisajelor. Peste un an se imbolnaveste de febra tifoida, ajungand in Franta in stare grava, si cu ajutorul familiei reuseste sa fie lasat la vatra, singura conditie fiind sa urmeze cursurile Scolii de Arte Frumoase din Paris. Ceea ce initial Monet a acceptat, insa doar formal, fiind interesat de noua pictura si nu de cursurile si stilul traditional, pe care le vedea ca prafuite, inutile, o pierdere de vreme.

6. Daca mare parte a vietii Monet a impartasit soarta multor colegi de generatie, reusind cu greu sa isi castige un trai modest si trecand prin crize financiare care ii provocau puternice depresii, a avut sansa ca in 1871, la Londra, sa il intalneasca pe Paul Durand-Ruel (1831-1922), negustor de arta foarte interesat si apropiat de impresionisti (Renoir va picta un expresiv si incantator portret al acestuia), care a jucat si rolul de protector al acestora. Un aparator si sustinator al impresionistilor, va fi personajul providential pentru Monet, asigurandu-i acestuia atat de mult dorita independenta financiara, si chiar daca pictorul nu a devenit peste noapte bogat macar a putut sa lucreze zilnic.

7. Claude Monet a fost casatorit de doua ori. Prima sotie, Camille Doncieux, ii va servi ca model pentru numeroase lucrari, dar in 1878, dupa doar opt ani de mariaj, este rapusa de un cancer uterin, iar Monet va realiza o zguduitoare pictura care o infatisa pe patul de moarte. Artistul s-a casatorit mai tarziu cu Alice Hoschede, alaturi de care isi va petrece tot restul vietii si care il va sustine si incuraja cu un surprinzator devotament chiar si in perioadele mai putin faste. De altfel spre sfarsitul vietii va ramane aproape singur, dupa ce isi pierde fiul, a doua sotie, pe bunul sau prieten Renoir, iar cataracta il face sa vada tot mai slab, desi continua sa picteze.

8. In afara de pictura, Claude Monet a fost si un pasionat gradinar. In 1883 incepe sa lucreze in micul sat Giverny, unde ajunsese in cautarea linistii si izolarii de care avea atat de multa nevoie pentru opera sa. Egoist, distant si dificil (asa cum aveau sa il descrie multi dintre cei care il cunoscusera), interesat parca doar de picturile sale, va transforma mica proprietate intr-un paradis pentru orice pasionat de natura dupa ce reuseste sa cumpere in 1893 terenul pentru viitoarea sa gradina, un spatiu luxuriant in maniera japoneza (era de altfel indragostit de arta nipona) unde isi va ridica si un atelier cu pereti de sticla, ca o sera. Iar sevaletul era unul special, cu roti, pentru ca Monet sa il poata misca oriunde.

9. A fost un artist deosebit de prolific, lasand aproape 2000 de tablouri terminate, alaturi de numeroase studii si desene. In momentele sale de criza si depresie, cand nimic nu il mai multumea, obisnuia sa distruga pur si simplu panzele care nu ii placeau, ajungand chiar sa le taie in bucati sau sa le arunce in foc, si este greu de estimat astazi cate dintre lucrarile sale au avut aceasta soarta. Iar cand vine vorba de Monet cei mai multi il cunosc pentru seria de tablouri infatisand superbii nuferi ingrijiti cu migala de artist, si nu este vorba de cateva lucrari ci de o serie de aproximativ 250 de panze, variatiuni pe aceeasi tema, realizate in peste doua decenii de viata si raspandite astazi prin diverse muzee si colectii. Nu era singura data cand Monet revenea la aceeasi tema, fascinat de felul in care lumina putea sa schimbe totul, si a facut-o cu scenele marine, de iarna, cu imaginea cetoasa a Parlamentului londonez si lista poate continua.

10. Amintindu-si poate cu amuzament pe perioada in care supravietuise multa vreme hranindu-se in principal cu banalii cartofi (si nu singur ci alaturi de prietenul sau Renoir) Claude Monet va deveni spre sfarsitul vietii nu doar un rafinat gurmand, dar si un inspirat bucatar, pasiune care il va face ca in jurnalele sale sa noteze inclusiv retete, de la cele rustice, traditionale, la cele cu influente si mirodenii indraznete.

Foto: wikipedia.org
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline