inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cele mai cunoscute 10 castele medievale

35 Comentarii

10. Castelul Harlech - Tara Galilor


 


Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile galezilor, ridicarea lui a durat peste sapte ani, si mult timp a fost unul dintre punctele strategice cruciale in regiune. Ironia a facut ca in 1404 castelul, desi aparent inexpugnabil, sa fie cucerit de Owain Glyn Dwr, un temut lider galez, care a infiintat aici si un Parlament. Castelul Harlech avea sa fie asediat si in timpul Razboiului Rozelor, reusind totusi sa reziste pana astazi. harlech


Foto : harlech.com


 


Un castel medieval masiv, impozant,  pastrand o anumita armonie, datorata priceperii cu care constructorii de atunci au stiut sa foloseasca variatiile naturale ale locului. Atat zidurile fortificate, cat si turnurile de aparare s-au pastrat foarte bine in timp. Urmeaza un plan concentric, si daca zidurile exterioare sunt mai subtiri, cele interioare sunt foarte groase si inalte, bine aparate de turnuri, cu o curte interioara de forma patrata. Poarta de intrare este flancata de alte doua turnuri foarte impozante, de unde aparatorii puteau respinge zile intregi orice atac. Castelul Harlech era important si pentru accesul la mare, putand supraveghea si apele din jur, care in trecut se intindeau chiar pana la stancile de sub castel. Pentru Edward era important ca un castel sa aiba acces si la apa, pentru o eventuala retragere, dar in cazul Castelului Harlech se putea cobora pe o scara din piatra pana la un mic "debarcader", taiat in munte. Inclus pe lista Patrimoniului Cultural Universal, intocmita de UNESCO, Castelul Harlech este unul dintre cele mai bine pastrate castele medievale din lume.


 


9. Castelul Bodiam - Anglia


 


In sud-estul Angliei, in Sussex, se gaseste Castelul Bodiam, unul dintre cele mai cunoscute si bine pastrate castele medievale din Europa, astazi un obiectiv turistic de top, foarte popular pentru englezi si pentru turistiii din intreaga lume. Constructia masiva de secol XIV a fost ridicata de Sir Edward Dalyngrygge in 1385, fiind in egala masura fortificatie si locuinta pentru acesta.


bodiam


Foto : dkimages.com


Exteriorul s-a pastrat aproape perfect, iar in interior veti descoperi atmosfera si arhitectura unui adevarat castel medieval, cu scari interioare, turnuri si fortificatii. In cadrul castelului se pastreaza chiar si poarta originala din lemn, unul dintre putinele exemple de gen. Tot aici veti gasi si un muzeu medieval, cu exponate deosebite, de la arme si armuri la steaguri si documente. Castelul este inconjurat si aparat si de un sant adanc cu apa.


 


Un obiectiv turistic foarte apreciat si vizitat de curiosi din intreaga lume, care au ocazia de a descoperi un loc special si chiar de a proba armuri medievale (in general reproduceri) si sa exploreze, sub indrumarea ghizilor, secretele cetatii.


 


 


8. Castelul Dover - Anglia


 


Un alt edificiu medieval din sud-estul Angliei este un castel din secolul XII, ridicat de regele Henry II al Angliei, fiind un donjon imprejmuit de un zid de aparare, numit de istorici "cheia Angliei", pentru importanta sa strategica. Este un complex perfect pastrat, cu numeroase elemente arhitecturale distinctive inca existente, precum unul din cele doua faruri inalte de 24 de metri. Puteti admira turnurile castelului, tunelurile si salile subterane, un tunel secret pentru parasirea castelului in caz de asediu, bastioanele, sala ofiterilor, un turn de observatie si multe altele. Desi construit in Evul Mediu, castelul avea sa fie folosit chiar si in secolul XX, cand tunelurile secrete au devenit adapost anti-aerian.


dover castle


Foto : ghost-story.co.uk


 


7. Castelul Caernarfon - Tara Galilor


 


In Tara Galilor s-au pastrat numeroase castele medievale, devenite obiective turistice foarte bine intretinute. Castelul Caernarfon, din regiunea Gwynedd, este cel mai cunoscut, iesind in evidenta prin masivitate si arhitectura, fiind in trecut una dintre cele mai redutabile fortarete. Constructia sa a inceput in 1283, la ordinul Regelui Edward I al Angliei, ca ultimul pas in cucerirea Tarii Galilor de catre una dintre cele mai formidabile armate a vremii. Era nu doar o cetate de aparare, ci si resedinta regala si locul unde se luau deciziile politice.


caernoforon


Foto : cwinpenny.plus.com


Impresiona inca de atunci prin arhitectura, fiind inspirat de Constantinopole, regele dorind astfel sa creeze o "replica" la puterea celui mai temut imperiu. Situat langa raul Seiont, fortareata domina orasul fondat tot de catre rege. Valoarea simbolica a cetatii a crescut mai ales dupa ce fiul lui Edward s-a nascut aici in 1284. Multe secole mai tarziu, in 1969, Printul Charles avea sa fie investit tot aici cu titlul de Print al Tarii Galilor. Aici se gaseste si un muzeu dedicat celui mai vechi regiment din Tara Galilor.


 


6. Chateau de Chillon - Elvetia


 


In Elvetia, la Montreaux, cei care vor sa descopere mai mult despre istoria medievala a tarii trebuie sa viziteze Chateau de Chillon, din Montreaux, o cetate-port, fondata in secolul XII de catre Peter II. Este un ansamblu aparte, alcatuit din 25 de corpuri de cladire, aparate de ziduri fortificate, foarte puternice si bine plasate. Avea sa fie extins in secolul XIII si restaurat periodic, unul dintre cele mai cunoscute monumente arhitecturale din Elvetia, considerat de multi un simbol al tarii. Deschiderea sa spre apa il facea mult mai greu de cucerit. Se stie cu siguranta ca prima structura a fost ridicata in 1150, posibil pe locul unde inainte se gasise un fort roman.


chateau de chilion


Foto : wikimedia.org


"Perioada de aur" din istoria castelului este reprezentata de secolele XIII - XIV, cand a devenit resedinta preferata a puternicilor vremii, fiind un punct de legatura intre Elvetia si drumul spre Italia, punct strategic de prima importanta. Contii de Savoie nu au ezitat sa il mareasca, sa il infrumuseteze, sa il faca mai puternic, iar astazi pot fi vizitate vastele curti interioare, magaziile si inchisorilor, salile si camerele interioare, apartamentele contilor, capela St Georges, pentru a intelege mai bine cum era organizat Chateau de Chillon in trecut.


De-a lungul timpului, farmecul castelului din Montreaux avea sa inspire scriitori importanti, precum Byron, Rousseau, Shelley, Hugo, Dumas.


 


5. Chateau Gaillard des Andelys - Franta


 


Unul dintre cele mai importante castele medievale din Europa, este un edificiu de secol XII pastrat partial, a carui istorie este strans legata de Richard Inima de Leu, unul dintre cei mai puternici monarhi ai perioadei. Castelul a fost construit intre 1197 - 1198, pentru a proteja capitala normanda Rouen de un atac din partea regelui Frantei, Philippe Auguste. Din pacate, Richard Inima de Leu a cazut pe campul de lupta in 1199, intr-un conflict cu vasalul sau, Vicontele de Limoges. Iar in iarna lui 1203 Philippe Auguste a inceput asediul, Chateau Gaillard des Andelys fiind cucerit in 1204. Daramat partial in secolele ulterioare, castelul a ramas totusi o constructie solida si impresionanta, chiar daca departe de forta si stralucirea de la inceput. Este un obiectiv turistic foarte important pe harta Frantei.


chateau gallardy


 


4. Zamek Malborku - Polonia


 


Zamek Malborku este cel mai cunoscut oras-cetate din Polonia, fiind fondata in secolul XIII de Ordinul Cavalerilor Teutoni. In ciuda distrugerilor ulterioare, a fost reconstruit si renovat, transformandu-se intr-un obiectiv turistic foarte popular, aducand in secolul XXI imaginea unei cetati medievale, pline de viata si istorie.


zamek polonia 


Foto : airclub.pl


 


3. Cite de Carcassonne - Franta


 


Construit in secolul XII, este unul dintre cele mai bine pastrate castele medievale din Europa, un oras-cetate foarte greu de cucerit in trecut, situat in regiunea Languedoc-Roussillon. Cetatea a jucat un rol major in istoria Frantei de-a lungul timpului, iar dupa secolul XII a fost ani buni unul dintre punctele strategice importante, foarte greu de cucerit. Degradat in timp, a fost reconstruit si renovat incepand din secolul XIX, devenind unul dintre cele mai frumoase orase medievale din lume.


carcassone


Foto : linternaute.com


 


2. Turnul Londrei - Anglia


 


Construit de Regele William I, este un simbol al istoriei Angliei, desi de numele ansamblului de secol XI se leaga povestiri adesea sinistre, turnul fiind locul unde numerosi prizonieri, multi celebri - Ann Boleijn, William Wallace - au fost executati. Dar poate ca tocmai aceasta faima a pastrat puterea de atractie a locului.


turnul londrei


Foto : richard-seaman.com


Turnul Londrei, cunoscut si ca Palatul Regala al Maiestatii sale si Fortareata, este in fapt un monument istoric, un ansamblu arhitectural situat in zona centrala a capitalei britanice, pe malul nordic al Tamisei. Turnul Londrei este adesea asimilat White Tower (Turnul Alb), fortareata impresionanta ridicata in 1078 la ordinele lui William Cuceritorul. Dar acesta este doar o parte din fortareata, ce cuprinde mai multe cladiri, doua inele concentrice de ziduri de aparare si un sant cu apa.


Turnul Londrei era fortareata, resedinta regala si inchisoare - dar si loc de executie - pentru prizonierii importanti, mai ales nobili. Veti gasi aici, perfect pastrate si transformate intr-un urias muzeu in aer liber locul o sala a armelor, locul unde se tinea tezaurul regal, cel unde se batea moneda, o gradina zoologica, un observator si altele. Din 1303 aici au fost mutate Bijuteriile Coroanei, pentru a fi cat mai bine aparate.


 Krak des Chevaliers (Kalat el Hosn) - Siria

Unul dintre cele mai mari si mai bine pastrate castele din perioada Cruciadelor, se gaseste in Homs, Siria. Chiar daca timpul si-a spus cuvantul, iar impresionantul castel de secol XII si-a pastrat doar partial arhitectura, in principal zidurile de aparare si cateva dintre elementele de interior, ramane unul dintre cele mai importante marturii din acea perioada. Fondat de Raymon du Puy, avea sa fie cucerit de musulmani in 1271. Aflat la altitudinea de 2300 de metri, Krak Des Chevaliers era privita in trecut ca o fortareata de neinvins, controland regiunea dimprejur si mai ales valea dintre Homs si Tripoli. Asa ca mai tarziu cucerirea sa ii va surprinde pe cruciati si ii va acoperi de glorie pe musulmani.


krak des chevaliers


Foto : sacred-destinations.com 


Istoria acestei magnifice fortareste nu este foarte bine cunoscuta, dar in jurul lui 1030 aici se gasea cu siguranta o mica fortificatie, ocupata de o garnizoata kurda, de unde si numele de Castelul Kurzilor (Husn Al Akrad). Edificiul ridicat de acestia avea sa fie ocupat in 1099 de catre Contele de Toulouse si apoi, in 1110, de printul Tancred. Avea sa fie cucerit in 1142 din nou de catre cruciati, fiind insa sever afectat de doua cutremure foarte puternice. Datorita pozitiei strategice, armatele crestine aveau sa il reconstruiasca in secolul XIII asa cum il vedem astazi. Parea de necucerit, asa ca Mamelucul Sultan Baibars a recurs in 1271 la un inteligent siretlic. A trimis o scrisoare falsa celor din cetate, ca din partea comandatului cruciat de la Tripoli, in care li se cerea sa renunte la lupta si sa predea cetatea fara vreo impotrivire. Ceea ce cruciatii au si facut, iar cea mai puternica cetate a lumii a cazut astfel foarte usor.


 


Arhitectural, cetatea este un exemplu stralucit al priceperii mesterilor din acea vreme. Exista doua linii separate de aparare, un zid exterior cu numeroase turnuri cilindrice si o structura de aparare interioare, despartite de un sant umplut cu apa. Fortareata din interior era folosita drept castel de catre cruciati. Exista si o mica biserica, transformata ulterior in moschee, pazita de trei turnuri. Cel mai slab dintre turnuri era resedinta Marelui Maestru al Ordinului, si poate fi vizitat, urcand pe o scara in spirala pana in camera acestuia.


 Voteaza


Comentarii 10 comentarii
iuly scupik

bai, ce scrie acolo nu e urat , da' sunt de parere ca ar fi putut sa scrie si cate ceva , macar un lucru despre o cetate din tara noastra.

0 2014 reply
1 0
radu

mrfa

0 2013 reply
1 0
georgiana63

tineti-o tot asa

0 2012 reply
1 0
buri

naspa

0 2012 reply
1 0
lunzi

Dati RECLAMEle JOS DE PE SAIT SA VA MANCE RECLAMA CAP[U ****************p

0 2012 reply
1 0
izabelaela

Cum pot sa prezint asediul unei cetati medievale???

0 2012 reply
0
naspa

naspa de naspa plictiseala totala

0 2011 reply
0
puffy

am vazut castele si mai frumoase decat astea. Adica da sunt unele frumoase dar exista si mai dragute :P

0 2011 reply
0
puffy

bai sunt prosti la cap care nu citesc acest referat

0 2011 reply
0
suculete

acest referat intra in cartea recordurilor

0 2011 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Traditii culturale spaniole
Traditii culturale spaniole

Cultura spaniola este un amestec de traditii si influente diverse, de la cele latine si iberice, la catolicismul romano-catolic sau universul islamic maur, o lume eclectica de ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline