inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Antropologia mancarii

0 Comentarii
Mancarea este parte integranta a vietii biologice si a identitatii culturale. Oricat de banala ar parea afirmatia, aceasta a inceput sa capete profunzime in interpretare cu cateva decenii in urma. Alimentatia a devenit subiect de dezbatere nu numai pentru nutritionisti ci si pentru antropologi, care au transformat-o intr-un adevarat domeniu de cercetare.
Studiile s-au centrat pe specificul aceasteia in anumite spatii geografice in context cultural. Este suficient sa dam exemplul excentricelor preparate chinezesti pentru a ne da seama cat de diferiti suntem sub acest aspect. 


 

Vanzatoare de legume - Joachim Beuckelaer

Desi obisnuim sa privim bucataria “traditionala” a unui  popor ca pe un model suprem de originalitate, lucrurile difera simtitor atunci cand le privim  dinamic, iar nu static. Fiecare traditie isi are propriul nivel de complexitate determinat de factorii istorici si de stadiul evolutiv la care se gaseste. Indiferent ca vorbim despre o bucatarie tanara sau despre una cu trecut fabulos, cum ar fi cea mediteraneana, nu exista reteta care sa nu fi fost influentata intr-un fel sau altul (sub aspectul ingredientelor, al practicilor) de migratie sau de interactiunea dintre popoare. Acest fenomen a fost catalogat de cercetatori drept firesc, plecand de la necesitatea oamenilor de a comunica si de a-si impartasi unii altora experientele.            
 
Asa se face ca numeroase produse considerate astazi autentice in bucataria mediteraneana, sunt, de fapt, elemente provenite din alte regiuni si asimilate cu timpul. Acest proces continua si astazi prin imigrantii care, odata ajunsi in tara adoptiva, pun in practica obiceiurile culinare de acasa si invers. Comertul international este un alt factor responsabil pentru diversitatea intalnita in bucatariile lumii. Dupa ce unele produse sunt importate si integrate progresiv pe piata de consum, ulterior, prin aclimatizare, o parte dintre ele devin elemente autohtone.     
 

Piata  - Pieter Aertsen

Despre antropologia mancarii a inceput sa se vorbeasca sustinut in America de Nord, pe la mijlocul anilor 70, cand specialistii au inceput sa efectueze cercetari sistematice. Fiecare noua “cucerire” din primele ere ale speciei noastre a produs de fapt o asa-zisa revolutie.  Vanatul si culesul din natura, modalitati prin care omul isi procura hrana, au determinat un mod de a o consuma cat mai simplu, domesticirea animalelor a insemnat constientizarea importantei folosirii lor la muncile fizice si in alimentatie. A urmat cultivarea pamantului, implicand comunitati sedentare, cu un orizont local.  
 
Situatia s-a schimbat cand au rodit inventii capabile sa duca omul pe taramuri tot mai indepartate, precum vasele de navigatie. Prin intermediul acestora, grecii (dar nu numai ei) faceau comert cu coloniile de la Marea Neagra. Modalitatile de preparare si ustensilele au inregistrat si ele progrese, de pilda, sursele de energie calorica. In jurul Mediteranei, bucatele se preparau folosind focul de lemne, iar mai tarziu cuptoarele cu carbune. Descoperirea Americii de catre Cristofor Columb a diversificat universul culinar al europenilor. Acestia au inceput sa cunoasca gustul rosiilor si ardeilor. Tot atunci au ajuns in Europa, cum bine se stie,  porumbul, cartoful, dar si cacaoa.  
 
Descoperirea adevaratului “drum“ pe apa catre India de Vasco da Gama a insemnat cunoasterea unui intreg univers, cel al mirodeniilor. Ca dovada ca lumea ajunsese in Evul Mediu la o oarecare pricepere intr-ale mancarii, mirodeniile din Orient erau foarte apreciate. Cu ele se desfatau regii Spaniei si Portugaliei. Treptat mirodeniile au patruns in toate sferele sociale si la preturi derizorii, chiar daca au fost timpuri cand se plateau pentru ele sume fabuloase. 
 
Un moment crucial care a schimbat perceptia oamenilor asupra ceea ce punem astazi in farfurie a fost si secolul XIX. Noile descoperiri stiintifice, avantul industrializarii au facut posibila aparitia unor noi produse alimentare, necunoscute pana atunci, rezultate prin simpla procesare a altora. Insa, pe cat de atractive au fost atunci, pe atat de controversate sunt in zilele noastre. Altfel spus, dupa ce societatea a incercat ceea ce era mai nou si interesant, a constatat ca maniera traditionala ramane cea mai reusita. Numai ca timpul nu poate fi dat inapoi, iar lucrurile nu se schimba de pe o zi pe alta.  Este curios ce se va intampla in viitor: in ce masura ne va fi afectata viata de blamatele E-uri.

 
 
29 ianuarie 2015
 
 
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
Vara de Gunnar Berndtson
Vara de Gunnar Berndtson

Cunoscut in epoca pentru scenele sale de gen, pictorul finlandez Gunnar Berndtson (1854-1895) prefera compozitiile in care era surprinsa viata celor bogati, sofisticati, departe de scenele adesea ...

Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau
Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau

La inceputul anului 1909 pictorul Henri Julien Felix Rousseau, cunoscuta mai curand sub numele de Vamesul Rousseau, aparea in fata curtii cu juri, inculpat alaturi de un amic mai tanar cu vreo trei ...

Duelul lui Edouard Manet
Duelul lui Edouard Manet

Elegant, distins, foarte politicos, purtand adesea joben si baston, nu-i lipseau aproape niciodata manusile. Edouard Manet parea atat de nelalocul lui in lumea boema din Montmartre, dar chiar si asa ...

Skansen cel mai vechi muzeu in aer liber din lume
Skansen - cel mai vechi muzeu in aer liber din lume

Case vechi din lemn, construite cu atat de multa vreme in urma si pastrandu-se inca nesperat de bine, biserici si scoli construite cu cel putin un secol in urma, locuinte elegante pentru negustori ...

Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini 1501
Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini (1501)

Pastrat astazi la National Gallery din Londra, acest portret pictat in ulei este categoric una dintre cele mai reusite creatii ale artistului renascentist care de altfel si-a lasat semnatura in cadrul ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Dan Puric lanseaza cartea "Fii demn !"

5 noiembrie 2011, orele 19.00, la Teatrul de pe Lipscani - sala Rapsodia (din str. Lipscani nr 53) actorul și regizorul Dan Puric prezinta cea mai noua carte pe care a scris-o, “Fii ...

Boras orasul sculpturilor
Boras, orasul sculpturilor

Prin traditie, Boras reprezinta un epicentru suedez al industriei textile si afacerilor cu mandate postale. Doar in ultimii ani latura sa culturala a capatat proportii ce concorda cu background-ul ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Traditii culturale spaniole
Traditii culturale spaniole

Cultura spaniola este un amestec de traditii si influente diverse, de la cele latine si iberice, la catolicismul romano-catolic sau universul islamic maur, o lume eclectica de ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Vara de Gunnar Berndtson Vara de Gunnar Berndtson
Cunoscut in epoca pentru scenele sale de gen, pictorul finlandez Gunnar Berndtson (1854-1895) prefera compozitiile in care era surprinsa viata celor bogati, sofisticati, departe de scenele ...
Alte recomandari:
Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau Duelul lui Edouard Manet Skansen - cel mai vechi muzeu in aer liber din lume Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini (1501) + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Kelso Scotia Kelso, Scotia Situat la mica distanta de granita cu Anglia, un loc unde veti intalni cateva obiective si monumente istorice surprinzatoare, Kelso este in prezent o mica localitate scotiana cu ceva mai mult de 5500 de locuitori, locul unde puteti descoperi unele dintre ... Alte destinatii: Ainsa, Spania Anstruther, Scotia Frigiliana, Spania Savoca, Italia Brantome, Franta + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Vieti duble 2019
Vieti duble (2019) Un film de Olivier Assayas Cum sa te adaptezi atunci cand lumea din jurul tau se schimba atat de rapid, iar valorile si lucrurile in care credeai ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Limbajul uitat de Erich Fromm
Limbajul uitat de Erich Fromm De ce visam? De ce in fiecare noapte (chiar daca a doua zi nu ne aducem aminte decat fragmente) mintea noastra inventeaza povesti fascinante sau ......
+ alte recomandari: Carte Artline