inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Albena, Varna

0 Comentarii

ALBENA


 


Albena


 


Albena are o plaja de sapte kilometri, orientata spre est, facand parte din zona de coasta a Marii Negre, unde puteti savura rasarituri superbe sau pasi pe nisipul fin si alb. Apele Marii Negre, lipsite de curenti puternici si suficient de calde in perioada verii  20-24 de grade Celsius - sunt potrivite pentru sporturi nautice, pentru inot, pentru navigatie, windsurfing, scufundari, intr-un cuvant distractie la cote maxime.


 


Statiunea Albena se afla la 32 km nord de Varna si doar 12 km sud-vest de Balcic. Constructia statiunii a inceput in 1968, fiind unul dintre cele mai moderne orase de vacanta de pe coasta bulgareasca. Complexul se gaseste intr-o regiune deluroasa, iar padurea Baltata, situata in apropiere, ii da un farmec aparte. O parte a padurii, Batova Gora, este zona protejata, de o frumusete impresionanta. Arhitectura moderna, cu hoteluri elegante, cu terase ample, ofera turistilor sansa de a se bucura cat mai mult de caldura soarelui.


 


La nord coasta este mai abrupta, in principal din piatra, care este folosita de mult timp in constructiile din statiune. Asa ca nu este prea interesanta pentru turistii ce isi doresc o vacanta la mare.


 


Potrivit legendei, Ovidiu ar fi ajuns aici inainte de Tomis. Statiunea si-a primit numele actual dupa Albena, un personaj feminin de o mare frumusete, creatia celebrului scriitor bulgar Yordan Yovkov.


 


In apropierea statiunii se gasesc doua sate interesante : Obrochishte cu fortareata sa, bine pastrata, construita cu secole in urma si Kranevo, unde curiosii mai pot vedea ruinele unui fort roman, folosit pana spre Evul Mediu. In afara ramasitelor de istorie, la Kranevo se gasesc si izvoare minerale.


 


Coasta dintre Albena si Kranevo este foarte inalta si deosebit de pitoresca datorita formatiunilor stancoase. Daca preferati ceva deosebit puteti alege Kranevo in loc de Albena, avand preturi mai mici si mai multe locuri de cazare in pensiuni particulare. Foarte aproape de Albena, nimic nu va impiedica sa va intoarceti acolo pentru plaja si sa reveniti seara in Kranevo. In afara acestor sate se mai gasesc alte trei locuri de camping, unde puteti sta fie in cort, fie in casute.


 


 



 


NISIPURILE DE AUR (Zlatni Pyasatsi)


 


Statiunea Zlatni Pyasatsi este cea mai mare de pe coasta nordica a Marii Negre, cu o suprafata de peste 1800 de hectare. Situata la 18 km de Varna, vecina la nord cu Kranevo si la sud cu statiunea Sf. Constantin, Zlatni Pyasatsi are plaje late chiar si de 100 de metri, lungi si curate.


 


Aproape intreaga zona de coasta din dreptul statiunii se invecineaza cu parcul natural din regiune, cu o suprafata de peste 1320 de hectare. Platoul Frengen (Frengenskoto Plato) din calcar, supus eroziunii naturale, pare ca se ridica deasupra statiunii, ca si cand ar proteja-o. Regiunea este faimoasa pentru plajele cu cel mai fin nisip, inconjurate de paduri si tufisuri. Izvoarele apelor minerale, precum si padurile dense care inconjoara Platoul fac din Zlatni Pyasatsi unul dintre cele mai frumoase locuri de pe litoralul bulgar. Si in egala masura un loc pe care nu trebuie sa il ratati, mai ales pentru ca in timpul verii temperatura medie este de 27 de grade, mai mult decat suficient pentru o vacanta minunata.


 


In vremurile ocupatiei otomane regiunea purta numele Quzounkoum, traducerea literala fiind "nisipurile lungi". Aria a inceput sa fie locuita abia de la jumatatea secolului trecut.


 


Constructia statiunii a inceput in 1957, iar in doar doua decenii regiunea s-a transformat radical intr-o statiune moderna, cu peste 100 de hoteluri, restaurante, campinguri, magazine etc. Aici mai puteti descoperi Manastirea Aladzha, in intregime din piatra, una dintre cel mai bine pastrate constructii de gen. In afara acesteia mai exista nenumarate astfel de manastiri, raspandite in preajma statiunii sau inconjurate de parcul natural. In apropiere de Nisipurile de Aur se gaseste orasul Balcic, unde veti gasi nu doar palatul deja de legenda, ci si o frumoasa  gradina botanica.


 


Statiunea are un casino, multe baruri, un teren de mini-golf, trasuri cu cai, tobogane cu apa, conditii si echipament pentru orice fel de sport nautic, totul sub supravegherea unor instructori bine pregatiti. In timpul verii puteti participa sau asista la diverse competitii, intre care un turneu de tenis, concursuri canine, de dans. Oricine poate gasi ceva care sa ii placa, indiferent cat ar fi de pretentios.


 


Statiunea Nisipurile de Aur cu nenumaratele hoteluri si  vile de lux ofera cazare la cele mai inalte standarde chiar si turistilor cei mai pretentiosi. Intre hotelurile de patru stele se numara Yavor Hotel, Morsko Oko Hotel, Zlatna Kotva Hotel. Cei care vor si mai mult, adica cinci stele si servicii de vis se pot caza la Mars Hotel, Zora Hotel, Riviera Complex sau Ambassador Hotel, unde pentru sume pe masura vor fi tratati ca niste regi intr-o vacanta de neuitat. Unele din aceste hoteluri au piscine si sali de fitness, case de schimb valutar, baruri.


 


 



VARNA


 


Orasul Varna, al treilea ca marime din Bulgaria, are o populatie de 314.539 locuitori. Este considerat capitala estivala a tarii, fiind cel mai mare oras de pe litoralul bulgaresc. Este situata langa Golful Varna, intr-o vale marginita de Platoul Frengen si Platoul Avren.


 


Structura arhitectonica a orasului aminteste de un amfiteatru, inconjurat de gradini, vii si cranguri. Istoria orasului incepe acum peste 1000 de ani. Datorita asezarii geografice, locul a fost mai intai locuit de un vechi trib trac, Corbisi, care a construit aici un mic sat de pescari. In secolul VI idHr aici se ridica un oras elen, Odessos, care a devenit o colonie populata de pescari si agricultori, si nu peste mult timp s-a dezvoltat, ajungand un important centru comercial. Asediat de trupele lui Alexandru Macedon, polisul si-a pastrat independenta si ulterior a castigat autonomia in cadrul imperiului macedonean. Pana in secolul I IdHr a ramas un oras independent, batand chiar si moneda proprie. Mai tarziu, cucerit de legiunile romane, a ajuns un centru al imperiului si treptat si-a pierdut influenta in regiune.


 


Din secolul IX a inceput sa poarte numele actual,  Varna, iar la inceputul secolului XIII a fost incorporat teritoriului Bulgariei, sub conducerea lui Kaloyan. In ciuda retelei de aparare bine pusa la punct, orasul a fost cucerit de turci in 1391, care l-au transformat treptat intr-un oras oriental, cu moschei si bai turcesti. Abia in 1878 Varna se va elibera de ocupatia otomana si va deveni cel mai important port bulgar la mare. Chiar daca orasul era in primul rand un centru industrial, in paralel s-a transformat si intr-o statiune turistica, devenind locul preferat de bulgari pentru petrecerea vacantelor. A purtat pentru scurt timp numele Stalin, revenind la Varna in 1956.


 


Locuri pe care nu trebuie sa le ratati


 


In oras veti gasi bai reconstruite cu migala, datand din secolele II si III. Catedrala Sfintei Fecioare, considerata cel mai important edificiu al orasului, se inalta chiar in centrul acestuia. Constructia acesteia a inceput in a doua jumatate a secolului XIX, dar catedrala a fost sfintita abia in 1910. Biserica Sf Nicolae se gaseste langa Parcul Gradina Marii, fiind construita in 1866. Turnul ceasului, construit in 1880, o strajuieste. Teatrul Dramatic, unde a avut loc si primul spectacol din istoria Bulgariei, trebuie vizitat, fiind construit cu aproape un secol in urma, imitand arhitectura vieneza a vremii. Cladirea gazduieste teatrul, opera si sali pentru concerte de muzica simfonica, avand spectacole pe toata durata verii. La mica distanta se gaseste Teatrul de Papusi, unde in fiecare an are loc Festivalul Delfinul Auriu, o incantare pentru cei mici si cei mari.


 


In oras se gasesc si numeroase muzee : Muzeul Arheologic, Muzeul Renasterii Nationale, Muzeul Naval, Muzeul-Parc Vladislav Varnenchik, Muzeul Etnografic, Acvariul si Muzeul Marii Negre, Muzeul Medicinei, Muzeul de Arta si Istorie al orasului Varna. Acesta are o colectie deosebit de bogata si variata, care include si Tezaurul din Varna, vechi de peste 6000 de ani. In greutate de aproximativ sase kilograme, Tezaurul contine unele dintre cele mai vechi piese din aur descoperite in lume. Galeria de Arta a orasului este locul in care expun atat artisti bulgari importanti, precum si artisti straini, in colectiile institutiei gasindu-se numeroase lucrari valoroase, cumparate sau donate de artisti. In Varna sunt zece cinematografe, cele mai bune fiind cele din centru.


 


Gradina Marii este una dintre destinatiile preferate de cei care viziteaza orasul. Gradina, terminata in 1908, include un amfiteatru, un observator astronomic cu un planetariu si turn, un mic rau pe care se fac plimbari cu barca, un iaz si o gradina zoologica. Plaja, unde se gasesc statiuni de tratament cu namol si ape termale, numeroase restaurante si discoteci se gaseste la mica distanta de parc.


 


Delfinariul este vizitat mereu de copii si adulti, fiind una dintre cele mai cautate distractii din Varna. Complexul Festival se gaseste chiar langa intrarea in parc. Este o cladire moderna din aluminiu, piatra si sticla, cu mai multe scene, sali de conferinte si un bazar de mari dimensiuni. Nu trebuie sa ratati Podul Asparouh, care poarta numele fondatorului statului bulgar, care face legatura intre cartierele Asparouhovo si Galata. Este cel mai lung pod din Bulgaria si cel mai impresionant.


 


Nici in afara orasului nu lipsesc privelistile si punctele de atractie. Faimosul oras Vinitsa, locuit in principal de gagauzi, se gaseste la 10 km nord-est de Varna. Gagauzii, de religie crestina, vorbesc un vechi dialect turc si si-au pastrat traditiile, fascinante pentru cineva care le descopera treptat. In apropiere, Promontoriul Galata ii atrage pe iubitorii naturii cu pajistile, izvoarele cu apa proaspata si stancile sale. Se mai pastreaza ruinele fortificatiilor construite in trecut de fondatorul statului bulgar, pentru a rezista atacurilor bizantine.


 


Puteti ajunge apoi pe Dealul Dzhanavar, spre sud,  unde se gasesc ruinele unei biserici de la inceputurile crestinismului. De aici, dupa un drum de 18 km, veti ajunge Pobitite Kamuni, o formatiune stancoasa naturala, in care se vad fosile diverse. Locul era considerat sacru inca din timpul tracilor.


 


La mica distanta este orasul industrial Devnya, construit pe ruinele  Marcianopolis, al doilea ca marime in vechea Bulgarie dupa Philippopolis (redenumit astazi Plovdiv, in prezent al doilea oras al tarii). Veti putea regasi aici zidurile de aparare, o fortareata, turnuri si alte ruine interesante. Fortareata Petrich se gaseste in apropierea garii Razdelna. A fost construita in secolul V, distrusa ulterior si reconstruita in secolele XIII - XIV.


 


Varna ofera tuturor turistilor cazare pe toate gusturile, desi cei mai multi prefera sa inchirieze camere sau apartamente in pensiunile particulare. Altfel puteti alege orice hotel doriti, pentru ca sunt numeroase si de buna calitate : Black Sea Hotel, Odessa Hotel, Varnenski Bryag Hotel. Daca doriti ceva mai ieftin - ceea ce nu inseamna ca vor fi conditii proaste - puteti alege Moussala Hotel sau Orbita Hotel. In total sunt peste 60 de hoteluri particulare, de una sau doua stele.


 


 


Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Destinatii pe meridiane
Muzeul Louis de Funes
Muzeul Louis de Funes

A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe ...

Acasa la August Macke
Acasa la August Macke

In 1911 pictorul expresionist August Macke (unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai acestui curent) se muta intr-o noua locuinta in orasul Bonn din Germania. Era un alt capitol in viata unui ...

Acasa la Cezanne in Aix en Provence
Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence

In toamna anului 1901 Paul Cezanne putea in sfarsit sa isi cumpere atelierul la care visase de multa vreme, si unde altundeva decat in Aix-en-Provence, mica asezare care devenise cu adevarat acasa, ar ...

Mozart la Brno
Mozart la Brno

Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una ...

Cea mai mica statuie din Stockholm
Cea mai mica statuie din Stockholm

In curtea unei biserici din partea veche a orasului Stockholm trecatorii pot sa vada o mica statuie metalica, un baietel asezat pe o banca, tinandu-si picioarele intinse si privind undeva sus, foarte ...

Guedelon un castel medieval in constructie
Guedelon, un castel medieval in constructie

Vechimea, arhitectura si semnificatia istorica plaseaza castelele in categoria celor mai fascinante obiective turistice din lume. Franta, un stat pretutindeni cunoscut pentru monumente de tip " ...

Starchiojd un sat vechi muntenesc
Starchiojd, un sat vechi muntenesc

Comuna Starchiojd este situata in extremitatea nord-estica a judetului Prahova, la 55 km de municipiul Ploiesti si la 25 km de cel mai apropiat oras, Valenii de Munte. Nu este o destinatie consacrata, ...

Bobosevo Bulgaria
Bobosevo, Bulgaria

Situat in partea de vest a Bulgariei, la aproximativ 75 km sud de capitala Sofia, orasul Bobosevo se gaseste in fertila vale a raului Struma, si multi dintre cei care ajung aici sunt atrasi atat de ...

Liubliana (Ljubljana) - Slovenia

Capitala Sloveniei, cel mai mare oras din tara si centrul istoric, politic, economic si cultural, Liubliana este si unul dintre cele mai interesante orase europene si o destinatie turistica foarte ...

Bolearovo Bulgaria
Bolearovo, Bulgaria

Mic oras din regiunea Iambol, la mica distanta de granita cu Turcia, Bolearovo avea in 2011 putin peste 1200 de locuitori. Devenita oras in 1974, localitatea a fost initial proprietatea unui pasa ...

Cipru
Cipru

Cipru este atat pentru turistii fideli cat si pentru cei care vin pentru prima oara aici o insula plina de farmec, o destinatie care ofera sansa unei vacante de vis, insorita si mangaiata de briza, ...

Burj Dubai Burj Khalifa cea mai inalta cladire din lume
Burj Dubai-Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume

Dubai, centru financiar important in Emiratele Arabe, este interesant si din punct de vedere turistic si atrage numerosi turisti si celebritati de pe intreg globul. Impresioneaza aici arhitectura ...

New York Grand Central Terminal o cladire monument
New York. Grand Central Terminal, o cladire monument.

Terminalul monument numit Grand Central a fost construit in perioada de glorie a transportului feroviar, intre anii 1903 - 1913, pentru compania Harlem & New York. Cladirea este una construita ...

Irlanda

Irlanda este una dintre tarile care imbina in chip fericit istoria, traditiile si romantismul. Tara este alcatuita din Republica Irlanda, cu 26 de comitate si Irlanda de Nord - sase comitate, fiind ...

Bali insula zeilor relaxarii si bunastarii sufletesti
Bali, insula zeilor, relaxarii si bunastarii sufletesti

Insula Bali este cunoscuta in intreaga lume ca fiind o insula a zeilor, a celor o mie de temple sau pur si simplu o insula a raiului. Insula Bali este amplasata strategic si are munti, vai, lacuri, ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline