inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Tinerimea Romana celebreaza Ziua Culturii Nationale

0 Comentarii


Concertul care va reprezenta culminatia seriei de manifestari dedicate pe 15 ianuarie Zilei Culturii Nationale, va avea loc la Ateneul Roman de la ora 19.00 si este organizat de Ministerul Culturii si Cultelor.
 
Orchestra Romana de Tineret dirijata de Cristian Mandeal si Corul de camera Preludiu condus de Voicu Enachescu sunt cele doua formatii artistice de anvergura internationala, cu care Centrul National de Arta Tinerimea Romana onoreaza excelenta acestui eveniment. 
 
Cele doua soliste ale serii vor fi soprana Valentina Nafornita, o stea pe firmamentul select al artei lirice internationale si violonista Ioana Cristina Goicea, una dintre cele mai apreciate valori ale noii generatii de muzicieni romani.
 
Celebrand Ziua Culturii Nationale in spatiul cultural simbol al capitalei Romaniei, cei mai valorosi muzicieni ai tinerei generatii propun un program de capodopere ale muzicii romanesti si universale, din care nu vor lipsi Enescu, Mozart, Verdi, Theodor Rogalski si Ceaikovski.
 
Cu acest prilej, Centrul National de Arta Tinerimea Romana institutie care apartine Ministerului Culturii isi reafirma cu noi si valoroase argumente pozitia de principal promotor al tinerelor valori ale culturii romane. 
 
In aceeasi seara, la sala de concert a Centrului National de Arta Tinerimea Romana, va avea loc o seara de muzica si poezie intitulata “Dor de Eminescu”. In acest spectacol, ansamblul Archaeus al Tinerimii Romane a invitat o serie de actori cunoscuti precum Adrian Paduraru, Manuela Ciucan, Iuliana Nistor s.a., alaturi de pianistii Madalina Pasol si Dan Ardelean si de baritonul  Valentin Vasiliu.
 
In foaier, va fi gazduita o expozitie de fotografie dedicata figurilor importante de actori care au dat glas poemelor eminesciene de-a lungul timpului, semnata de fotograful Daniel Faluveghi.
 
ORCHESTRA ROMANA DE TINERET
 
Prima orchestra simfonica de tineret din Romania a luat fiinta la Sinaia in vara anului 2008 , la initiativa violoncelistului si directorului artistic al acesteia,  Marin Cazacu, cu sprijinul Fundatiei "Prietenii muzicii -Serafim Antropov" .
 
Membrii sai,  marea majoritate cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani, sunt selectati dintre cei mai buni la nivel national. Pregatirea tehnica si artistica este asigurata de la infiintare de maestrul Cristian Mandeal . 
 
Proiectul "Orchestra Romana de Tineret - spirit enescian si traditie europeana" a pornit din necesitatea racordarii tinerei generatii de muzicieni romani la exigentele si aspiratiile artistice europene.
 
Membra din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Romana de Tineret a participat la toate editiile Festivalului International "Enescu si Muzica Lumii" de la Sinaia incepand cu anul 2008.
 
Incepand din 2011 a fost constant prezenta in cadrul Festivalului International "George Enescu". In anii 2012 si 2014, a triumfat in cadrul Festivalului International al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin.
 
Orchestra Romana de Tineret a desfasurat de asemenea incepand din 2011 turnee internationale in Franta, Germania si Italia, fiind invitata sa concerteze in sali celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestra romaneasca prezenta in aceasta celebra sala de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.


 
CRISTIAN MANDEAL
In cei peste 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, Cristian Mandeal si-a exercitat profesia atat in strainatate, cat mai ales in Romania.
 
A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) si compozitia (Stefan Niculescu), completandu-si ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) si München (Sergiu Celibidache, 1990). A inceput prin a fi corepetitor la Opera Romana Bucuresti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Targu Mures (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) si Bucuresti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului si Concursului International „George Enescu”, editia 2001 si 2003. Ca Dirijor Principal si Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de inalte, lasand in urma o institutie – etalon pentru Romania.
 
In strainatate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, in 35 de tari si 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internationale de prestigiu in compania celor mai reputati solisti ai contemporaneitatii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) si la Orchestra Nationala Basca – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) si al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).
 
Un punct de mare interes in ultima perioada de activitate a lui Cristian Mandeal il reprezinta colaborarea cu Orchestra Romana de Tineret pe care o cultiva, educa si dirijeaza constant incepand din 2008.


 
VALENTINA NAFORNITA
Soprana Valentina Nafornita este nascuta in Moldova; a studiat la Liceul de Muzica Stefan Neaga din Chisinau urmand apoi cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. De-a lungul timpului a lucrat cu Maria Slatinaru-Nistor, Eleonora Enachescu, iar acum cu Sherman Lowe.
 
Premiile obtinute sunt numeroase si extrem de valoroase si releva talentul sau de exceptie: Marele Premiu la celebra competitie BBC Cardiff, Premiul Dame Joan Sutherland, Premiul Emerging Voice al editiei a 62 a concursului pentru Tineri cantareti de opera, Premiul Orange pentru Tineri muzicieni,Premiul al II-lea la Concursul Hariclea Darclée, Premiul al II-lea la Concursul International de Opera de la Paris.
 
In prezent, Valentina Nafornita locuieste la Viena cariera ei artistica fiind in plina ascensiune. Astfel, in anul 2013 a cantat la Balul Operei din Viena, a debutat apoi la Teatro alla Scala din Milano, sustinand rolul Gildei din opera Rigoletto de G. Verdi sub conducerea dirijorului Gustavo Dudamel, s.a.
 
IOANA CRISTINA GOICEA
Ioana Cristina Goicea s-a nascut in Bucuresti, in 1992, intr-o familie de muzicieni. Mama sa, Cristina Anghelescu, violonista de renume international si castigatoarea concursului Sibelius in 1991, cat si bunicul sau, pedagog si membru al Operei Nationale Bucuresti, i-au indrumat pasii de la varsta de 4 ani. 
 
A studiat de asemenea cu profesorii Stefan Gheorghiu (Discipol al lui David Oistrakh), Petru Munteanu, iar in prezent urmeaza cursurile renumitei universitati de muzica Felix Mendelssohn Bartholdy Leipzig cu Prof. Mariana Sirbu.
 
Ioana Cristina este, castigatoarea concursurilor internationale Brahms din Pörtschach, Austria Andrea Postacchini (2012), Kloster Schöntal (2011), Jaroslav Kocian (2008) precum si laureata a prestigioaselor competitii Fritz Kreisler (2014), Michael Hill (2013),  Valsesia Musica (2013) si Ion Voicu (2009).
 
Violonista Ioana Cristina Goicea a concertat ca solista cu numeroase orchestre, Filarmonica George Enescu, Orchestra Nationala si Orchestra de Camera Radio, Orchestra Nationala de Tineret, Lüneburger Bachorchester, Norddeutsche Philarmonie, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, s.a.
 
A colaborat cu dirijorii Horia Andreescu, Cristian Mandeal, I. Ionescu-Galati, Christian Badea, Tiberiu Soare, Ovidiu Balan, Alexandru Lascae, Theo Wolters, Janko Zsolt, Mihail Agafita, Tiberiu Oprea, Christfried Göckeritz, Aldo Sissilli. 
 
CORUL DE CAMERA PRELUDIU
In cei 42 de ani de activitate corul Preludiu a realizat peste 350 de inregistrari radio si TV, un disc Electrecord si trei CD-uri (Colinde si cantece de Craciun, Muzica bizantina in cultura romaneasca, Maestri ai artei corale romanesti). De la aparitia sa, formatia a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din Romania si din strainatate, in cursul celor peste 90 de turnee efectuate in 30 de tari din Europa, America si Asia, fiind laureata la mai multe festivaluri internationale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de camera Preludiu si dirijorul Voicu Enachescu au primit, cu ocazia editiei a XIII-a a Festivalului International „George Enescu” (1995), „Premiul pentru exceptionalul program prezentat”, distinctie acordata de Uniunea Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali din Romania.


 
VOICU ENACHESCU
Cu 46 de ani vechime in functia de dirijor (corul Universitatii Bucuresti, corul Casei de Cultura a Studentilor, Corul de camera „Preludiu”), Voicu Enachescu e recunoscut ca fiind unul dintre cei mai inzestrati dirijori de cor din Romania, fapt pentru care in luna mai a anului 2006 a fost reales presedinte al Asociatiei Nationale Corale din Romania, organizatie neguvernamentala ce reuneste peste 80 de formatii corale din tara si aproximativ 120 de dirijori de cor si care este afiliata la Federatia internationala „Eurora cantat”.
 
A fost prezent, impreuna cu corul de camera Preludiu, la toate editiile Festivalului International „George Enescu” organizate la Bucuresti dupa anul 1989. A fost invitat in numeroase jurii nationale si internationale si a lucrat in sistem „atelier” cu formatii din Franta, Olanda, Germania, Spania, S.U.A.Ianuarie 2015
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Alice Cooper vinde o lucrare de Andy Warhol din colectia personala
Alice Cooper vinde o lucrare de Andy Warhol din colectia personala

Muzicianul a anuntat recent ca va scoate in aceasta toamna la licitatie o lucrare de Andy Warhol, “ Little Electric Chair ”, pe care a primit-o cu decenii in urma si de care uitase pur si ...

Bob Dylan Center se va deschide in 2022 in Tulsa

Daca in trecut Bob Dylan si-a surprins adesea fanii lansand inregistrari rare din arhive – pana acum au aparut nu mai putin de 15 titluri in colectia “ The Bootleg Series ”, practic ...

Versurile piesei Blowin in the Wind scrise de Bob Dylan au fost scoase la licitatie
Versurile piesei “Blowin’ in the Wind” scrise de Bob Dylan au fost scoase la licitatie

O pagina cu versurile celebrei piese “ Blowin’ In the Wind ” scrise de mana de Bob Dylan a fost scoasa la vanzare in cadrul unei licitatii organizate online de Iconic Auctions, ...

Posta Regala britanica va lansa o serie de timbre cu Sir Paul McCartney
Posta Regala britanica va lansa o serie de timbre cu Sir Paul McCartney

Posta Regala din Regatul Unit va lansa in curand o serie speciala de 12 timbre dedicate lui Paul McCartney, opt dintre ele fiind reproduceri ale copertilor unor albume de referinta din cariera sa ...

Telefonul homar inventat de Salvador Dali
Telefonul-homar inventat de Salvador Dali

Reprodus, copiat, ironizat si imitat ulterior de alti artisti sau de admiratorii genialului si originalului artist, telefonul-homar a inceput mai curand ca o gluma suprarealista, dar a devenit (spre ...

Nopti macedonskiene la Libraria Bastilia
Nopti macedonskiene la Libraria Bastilia

Joi, 30 ianuarie , incepand cu ora 19:30 va debuta la Libraria Bastilia (Piata Romana nr. 5, Bucuresti) seria de evenimente lunare intitulate „ Nopti macedonskiene ” initiata de Irina ...

Targ Handmade de Vara la Timisoara
Targ Handmade de Vara la Timisoara

La sfarsitul acesti luni, Timisoara se pregateste sa fie gazda unui nou eveniment menit sa-i aduc la un loc pe iubitorii creatiilor unicat realizate manual. Targul Handmade de Vara va avea loc ...

Ateliere petru copii la Institutul francez din Timisoara
Ateliere petru copii, la Institutul francez din Timisoara

In perioada 15 februarie - 14 iunie 2014 , biblioteca multimedia Andre François a Institutului francez din Timisoara invita copiii timisorenilor la o serie de ateliere, informeaza ...

11 premiere in 2014 la Teatrul National Sibiu
11 premiere in 2014, la Teatrul National Sibiu

Teatrul National din Sibiu continua seria spectacolelor montate de mari regiori romani si pregateste pentru anul acesta 11 premiere provocatoare. Mai intai, regizorul Silviu Purcarete revine cu o ...

Sibiul gazduieste primul muzeu al 'Landlerilor'

Primul muzeu al „Landlerilor” poate fi vizitat incepand de joi, in Biserica Evanghelica din cartierul sibian Turnisor. Expozitia cuprinde zeci de obiecte de arta, dar si marturii ale ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Un desen de Leonardo da Vinci ar putea fi vandut cu 12 milioane de lire sterline Un desen de Leonardo da Vinci ar putea fi vandut cu 12 milioane de lire sterline
Christie’s va scoate la vanzare o raritate absoluta, un desen de Leonardo da Vinci, care va putea fi cumparat in cadrul licitatiei organizate pe 8 iulie la Londra. Unul din cele doar ...
Alte recomandari:
Cinci portrete pictate de Vincent van Gogh Prima pictura a lui Michelangelo Premiile Oscar 2021 – lista castigatorilor Cabinetul de curiozitati + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Mozart la Brno Mozart la Brno Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Brno, ... Alte destinatii: Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta Chinsekikan, muzeul japonez al pietrelor devenite chipuri + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Seria Indiana Jones va fi relansata in format 4K
Seria Indiana Jones va fi relansata in format 4K Daca noul film din serie (a cincea aventura a doctorului Jones) va fi lansat potrivit comunicatului oficial pe 29 iulie 2022 – fiind cu ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Istoria artei de E H Gombrich
Istoria artei de E. H. Gombrich Un volum de referinta, ajuns acum la editia a XVI-a Cand profesorul E. H. Gombrich publicat in 1950 volumul care i-a adus celebritatea nimeni, nici ......
+ alte recomandari: Carte Artline