inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

TIFF la editia a 11-a

0 Comentarii

In perioada 1-10 iunie, Clujul redevine gazda celei mai importante manifestari cinematografice din Romania.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania anunta si in acest an un adevarat festin cultural, din care nu vor lipsi proiectiile speciale, premierele nationale, internationale sau mondiale, dar nici atelierele si masterclass-urile care au ca protagonisti oaspeti importanti din industria de film, concertele, expozitiile, lansarile de carte, DVD-uri sau reviste.

241 de filme din 46 tari vor fi proiectate pe parcursul celor zece zile de festival si peste 800 de invitati sunt asteptati in acest an la Cluj.

Programul festivalului va fi compus atat din sectiunile deja traditionale precum Competitie, Supernova, Umbre, Fara limita, Ce se intampla, documentarule?, Zilele Filmului Romanesc, Ziua HBO, Ziua Maghiara, cat si din sectiuni tematice precum Oameni si zei/ Gods and Men, rezervata filmelor despre religie si credinta, sau omagiul adus companiei Killer Films, celebra casa de productie fondata de Christine Vachon si Pamela Koffler, care a realizat cele mai importante filme independente americane din ultimii 20 de ani. Printre realizarile recente se numara si miniseria HBO de 5 episoade Mildred Pierce, care va avea parte de o proiectie maraton in cadrul festivalului.

Sectiunea 100%, care in 2011 a prezentat operele complete ale lui Lucian Pintilie si Pierre etaix, este dedicata in acest an unuia dintre regizorii cei care au marcat definitiv istoria primului secol de cinema: Stanley Kubrick.

Danemarca, Australia si China vor fi prezente in cadrul sectiunii Focus cu cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile lor, iar sectiunea 3x3 aduce un omagiu in acest an regizorilor Claude Lelouch, Ole Christian Madsen si Hitoshi Matsumoto.

In cadrul sectiunii EcoTIFF va avea loc proiectia speciala a filmului GasLand, un documentar in regia lui Josh Fox despre exodul firmelor pornite sa extraga gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Firmele au inceput extractii masive pe proprietatile oamenilor, folosind sute de chimicale care au dus la poluarea apei.

Sarbatoarea cinematografica va avea loc anul acesta in locatii precum Cinema Florin Piersic, Arta, Victoria, Casa de Cultura a Studentilor, Institutul Cultural Francez, Cinema Marasti, Odeon Cineplex, Ursus Open Air (Piata Unirii), Manastur Open Air. Muzeul de Arta devine gazda TIFFArt, un program special de evenimente, proiectii si concerte. Castelul Banffy de la Bontida ramane una dintre cele mai spectaculoase si mai apreciate locatii de evenimente ale festivalului, atat pentru invitatii TIFF cat si pentru public.

O noutate absoluta pentru editia din acest an a festivalului in materie de locatii o reprezinta inaugurarea CASEI TIFF. O cladire monument istoric cu o vechime de cel putin trei secole, pentru restaurarea careia echipa TIFF lucreaza de un an, va deveni din 1 iunie un veritabil centru cultural, punctul cel mai fierbinte pentru invitati, dar si pentru public. Cu o suprafata utila de peste 1000 m2, CASA TIFF va include sali de lucru si conferinte, spatii de vizionari de filme dar si o cafenea-club-restaurant in care pot fi organizate deopotriva concerte si piese de teatru.

TIFF se va bucura si in acest an de prezenta unor nume celebre. Geraldine Chaplin, una dintre figurile distincte ale cinematografiei ultimelor decenii, va primi Premiul pentru intreaga cariera / Lifetime Achievement Award. in onoarea sa, TIFF aduce vineri, 8 iunie, de la 22.30, la Cinema Florin Piersic, un titlu de referinta pentru cariera actritei: En la Ciudad sin limites, de Alberto Hernandez. Pentru interpretarea sa, Geraldine a primit in 2003 Premiul Goya pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar.

Claude Lelouch si Mari Torocsik sunt alte doua personalitati omagiate la cea de-a 11-a editie a festivalului, cei doi fiind recompensati de asemenea cu Premiul pentru intreaga cariera / Lifetime Achievement Award. Din filmografia renumitului regizor francez vor rula la TIFF Un barbat si o femeie/ Un homme et un femme, Unii si altii/ Les uns et les autres dar si documentarul De la un  film la altul/ D'un film a l'autre. Mari Torocsik va fi prezenta la proiectia filmului in onoarea sa Iubire/ Love/ Szerelem (r. Karoly Makk), miercuri 6 iunie, ora 16:30, la cinema Arta.

Actorul, regizorul si managerul cultural Ion Caramitru, una dintre cele mai active personalitati din teatrul si filmul romanesc, va primi Premiul pentru intreaga Cariera, oferit in fiecare an unei personalitati din cinematografia autohtona. Filmul care l-a consacrat in ochii publicului drept unul dintre cei mai talentati artisti ai generatiei sale, stefan Luchian, va fi proiectat in prezenta artistului sambata, 9 iunie, de la ora 18:00, la Cinema Florin Piersic.

Pe langa proiectiile de filme, programul festivalului cuprinde si o serie de masterclass-uri sustinute de nume sonore din industria cinematografica internationala. Jan Harlan, producator executiv al catorva dintre filmele regizate de Stanley Kubrick, va prezenta proiectul lui Kubrick care nu a devenit niciodata film, Napoleon, lungmetrajul epopeic imaginat de acesta la finalul anilor 1960, ale carui filmari urmau sa aiba loc si in Romania.

Spectatorii TIFF vor putea afla mai multe despre proiectul monumental al lui Kubrick in cadrul unei intalniri cu Jan Harlan, dar si al prezentarii dedicate volumului enciclopedic Kubrick’s Napoleon: The Greatest Movie Never Made, lansat in editie limitata de 1000 de exemplare. Stanley Kubrick si cariera sa constituie tema unui alt masterclass, sustinut de data aceasta de Michel Ciment, critic de film, presedinte onorific al FIPRESCI, redactor-sef al prestigioasei reviste Positif si membru in Juriul sectiunii Zilele Filmului Romanesc.

Alte doua masterclass-uri de neratat sunt si cele sustinute de Pen-Ek Ratanaruang, unul dintre cei mai talentati regizori din noul val al cinematografiei thailandeze, si Christine Vachon, fondatoarea casei de productie Killer Films.

Evenimentele speciale ocupa si in acest an un loc important la TIFF. Stranepoata lui Georges Melies, Marie-Helene Leherissey, si fiul ei, Lawrence Leherissey, vor sustine la castelul Bannfy de la Bontida Cine-concertul Georges Melies. Un program exclusiv de filme ale legendarului cineast francez va fi acompaniat live de muzica originala compusa si cantata la pian de Lawrence Leherissey. Alaturi de el, Marie-Helene Leherissey va nara povestea, asa cum se intampla in cafenelele de la 1900, la proiectiile de film.

Un omagiu adus muzicii clasice si celor mai reprezentativi interpreti ai genului, Noseland, de  Aleksei Igudesman si Sebastian  Leitner, va beneficia de o proiectie speciala vineri, 8 iunie, la Cinema Victoria.  Filmul, aratat la Cluj in premiera mondiala, relateaza intr-o maniera inedita si plina de umor povestea festivalului de muzica clasica organizat anual in Dubrovnik de celebrul violonist Julian Rachlin. In film apar, printre altii, John Malkovich si Sir Roger Moore.

Unul dintre filmele-reper ale cinematografiei romane, Nunta de piatra, in regia lui Mircea Veroiu si Dan Pita, isi va sarbatori cea de-a 40-a aniversare la TIFF. La patru decenii de la aparitia filmului, TIFF ii va reuni pe unii dintre membrii echipei si ii va aduce in fata spectatorilor, care vor avea ocazia rara de a afla povestea uneia dintre cele mai bune productii romanesti din toate timpurile chiar de la realizatorii ei.

Artistul roman comparat adesea cu Marcel Duchamp si curtat de toate marile galerii si muzee din lume, Mircea Cantor, va fi protagonistul unuia dintre evenimentele speciale TIFF 2012. Pentru prima data, cateva dintre lucrarile sale video vor fi proiectate in Romania, in afara spatiului pentru care au fost concepute initial, acela al galeriei. Artistul va lua parte la proiectie, publicul din Cluj avand ocazia sa-l intalneasca si sa participe la discutii.

Un alt eveniment special la Festivalul International de Film Transilvania ii va fi dedicat Fundatiei Arte Vizuale (FAV), care implineste 20 de ani de la infiintare.

Cosmin Bumbutz revine la TIFF cu expozitia Cuba continua, o selectie de fotografii facute de artist in cei 4 ani in care a fost in Cuba. Povestea Cubei si a unui popor "izolat si suspendat in timp” este completata de cartea semnata de Elena Stancu, a carei lansare va avea loc in cadrul festivalului.

Editia speciala cu numarul 3 a revistei AperiTIFF, creata de TIFF in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din New York si cu sprijinul ICR, indrazneste, in primul rand, sa ridice intrebari asupra legitimitatii termenului de Nou Val in cinematografia romaneasca a ultimilor 10 ani. Fidela politicii de promovare a filmului romanesc pe piata internationala, revista apare in limba engleza si acopera in detaliu actualitatea cinematografica a lui 2012, insistand asupra filmelor care se vor putea vedea in cadrul Zilelor Filmului Romanesc de la TIFF, dar si asupra catorva titluri aflate inca in post-productie, reflectate prin interviuri cu Marian Crisan, Radu Gabrea, Nae Caranfil, Radu Jude si Tudor Giurgiu.

EducaTIFF- programul de educatie media si cinematografica din cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), ajuns la a 4-a editie, se va desfasura in perioada 23 mai – 10 iunie 2012.

Pe langa programul de proiectii de film urmate de dezbateri si continuarea competitiei locale EducaTIFF - Tineri Critici de Film (adresata elevilor claselor II – XII), organizatorii au pregatit o surpriza cu totul speciala: ateliere de film pentru elevi (clasele I - IX) realizate intr-un studio de film adus din Danemarca, gratie Institutului de Film Danez/ Danish Film Institute. FILM-Y le ofera participantilor accesul catre lumea magica a filmului, introducandu-i in zona efectelor speciale si a povestilor. In perioada 1-17 iunie 2012, studioul FILM-Y din Danemarca va stationa in Cluj-Napoca, la Muzeul de Arta.

Platforma educationala a TIFF, initiata inca de la editiile precedente ale festivalului cu EducaTIFF si Let’s Go Digital, este intregita in 2012 de Transilvania Talent Lab (TTL). In perioada 3-7 iunie, 16 oameni pasionati de film si new media vor parcurge toate etapele realizarii unui film. Ei vor participa la proiectii speciale din cadrul TIFF, seminarii si masterclass-uri despre regie, scenariu, imagine, sunet si vor avea sansa de a discuta proiectele lor concrete cu specialisti din industria filmului, romani si straini, prezenti la TIFF.

Un proiect nou in Romania, menit sa promoveze figuri noi in filmul romanesc – 10 pentru FILM este lansat la TIFF 2012. 10 dintre cei mai talentati actori de pe scenele din tara, alaturi de doua "tinere sperante", care nu au avut pana acum sansa afirmarii in cinema-ul romanesc vor fi prezentati profesionistilor din lumea filmului si publicului, intre 7 si 9 iunie, in cadrul Zilelor Filmului Romanesc.

Totodata, Competitia Locala, dedicata atat amatorilor cat si profesionistilor din mediul cinematografic clujean continua si in acest an, creatiile lor fiind asteptate pana pe 15 mai.

Programul complet al festivalului precum si toate noutatile celei de-a 11-a editii se vor regasi pe www.tiff.ro . In scurt timp, site-ul va avea un nou "look". Mai atractiv si mai usor de utilizat, noul site va fi disponibil si in versiunea de mobil, astfel incat cinefilii vor putea fi mereu la curent cu tot ce se intampla in festival.

Posesorii de iPhone-uri si smartphone-uri (Android sau iOS) vor putea avea acces la cele mai importante informatii legate de TIFF (program, locatii) prin intermediul unei aplicatii speciale, TIFF 2012, ce va putea fi descarcata gratuit.

TIFF TV, platforma video a festivalului, inaugurata in 2011, le va oferi fanilor TIFF, in timpul celor 10 zile de festival, transmisiuni exclusive de la cele mai importante evenimente, reportaje si materiale dedicate fiecarei zile, materiale de arhiva, retrospective.

Toti cei care vor sa stie in orice moment care sunt punctele de atractie TIFF din jurul lor, vor putea folosi o aplicatie speciala care poate fi descarcata gratuit pe orice smartphone cu Android, iOS, Symbian sau Blackberry. Aplicatia le va arata pe camera smartphone-ului care sunt punctele de interes din apropiere, ce se intampla in acel moment in fiecare dintre ele, ce urmeaza si, mai ales, cum se poate ajunge acolo. Userul va avea posibilitatea sa vada toate evenimentele si proiectiile TIFF din Cluj, marind raza pe care actioneaza aplicatia.

In planul de comunicare al festivalului a mai fost inclusa o aplicatie dezvoltata de agentia Senior Interactive, care duce mai departe conceptul creativ ce-si gaseste originile la Sapanta. Aplicatia se numeste TIFF-ul VESEL si este dedicata tuturor posesorilor de smartphone-uri. Aplicatia ii provoaca pe cinefili sa gaseasca in diverse puncte cheie din oras 30 de trailere ale unor filme din cadrul festivalului. Pentru a putea fi vizionate, trailerele vor trebui "deblocate". Deblocarea unui trailer se face automat atunci cand, folosind aplicatia TIFF-ul VESEL, vor fi gasite in locatiile cheie logo-urile TIFF. Fiecare logo TIFF deblocheaza un trailer, iar 5 trailere diferite ii vor aduce user-ului o sansa in tragerile la sorti pentru cele 50 de premii oferite de TIFF publicului cinefil.

Biletele pentru cea de-a unsprezecea editie a festivalului vor fi puse in vanzare incepand cu luni 28 mai 2012 la Cinema FLORIN PIERSIC, P-ta Mihai Viteazul, nr. 11, Cinema ARTA, str. Universitatii, nr. 3, Cinema VICTORIA, B-dul Eroilor, nr. 51, Casa de Cultura a Studentilor, P-ta Lucian Blaga, nr. 1, Piata Unirii, Odeon Cineplex (in incinta Polus Center) si Casa TIFF, str. Universitatii, nr. 6 (doar pentru invitati si persoanele acreditate). incepand cu acest an, biletele pot fi achizitionate si on-line prin BILET MASTER (www.biletmaster.ro).

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) va avea loc in perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca. O a sasea editie va avea loc la Sibiu, intre 13 si 17 iunie.

Mai 2012
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Cel mai scump vin produs in Moldova costa aproape 1900 de euro
Cel mai scump vin produs in Moldova costa aproape 1900 de euro

Dintre vinurile exclusiviste de pe piata Republicii Moldova, cel numit in cinstea generalului rus care a luptat in 1812 impotriva lui Napoleon Bonaparte, “Cneazi Vittgenstein”, este cel ...

FOTO Primele imagini modificate din istorie
FOTO: Primele imagini modificate din istorie

Au aparut primele imagini modificate ale istoriei. Unul dintre potretele celui de-al saisprezecelea presedinte american, Abraham Lincoln, a fost realizat combinandu-se figura acestuia cu trupul ...

Expozitie de pictura si grafica Materie si miscare la Galeria Veroniki Art
Expozitie de pictura si grafica „Materie si miscare” la Galeria Veroniki Art

Galeria Veroniki Art va invita miercuri, 7 martie, ora 18.30, la vernisajul expozitiei de pictura si grafica: “Materie si miscare”, semnata de artistul George Paul Mihail. Expozitia este ...

Tur foto in Patagonia alaturi de Mihai Moiceanu 11 25 martie 2012
Tur foto in Patagonia alaturi de Mihai Moiceanu, 11-25 martie 2012

In perioada 11-25 martie 2012, fotograful Mihai Moiceanu impreuna cu Explore Travel organizeaza un tur foto in tinutul Patagoniei, unul dintre cele mai cautate de pe glob. Printre obiective se numara: ...

Atelier Experimental expozitie de pictura si sculptura
Atelier Experimental, expozitie de pictura si sculptura

- Uniunea Artistilor Plastici din Romania organizeaza in parteneriat cu Fundatia Culturala Artex in perioada 21 iulie - 18 august, expozitia colectiva de pictura si sculptura cu numele Atelier ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline