inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Sfanta si Marea Joi

0 Comentarii


In Sfanta si Marea Joi dumnezeiestii Parinti, care au randuit pe toate bine, urmand predaniilor dumnezeiestilor Apostoli si Sfintelor Evanghelii, ne-au predat sa praznuim patru lucruri: sfanta spalare a picioarelor, Cina cea de taina, adica predarea infricosatelor Taine, rugaciunea mai presus de fire si vanzarea Domnului.

Ziua liturgica incepe, dupa cum aflam din Triod, miercuri seara cu Denia, adica Utrenia din Sfanta si Marea Joi. In cadrul acestei slujbe a fost citita Pericopa Evanghelica de la Sfantul Evanghelist Luca capitolul 22, vs. 1-39.

Despre acestea patru momente sinaxarul Deniei din Sfanta si Marea Joi ne spune:

„Pastile evreiesc avea sa se serbeze Vineri; era deci potrivit ca adevarul sa urmeze preinchipuirii, adica atunci sa Se jertfeasca si Pastile nostru, Hristos. Dupa cum spun dumnezeiestii Parinti, Domnul a luat-o inainte si a sarbatorit Pastile iudaic impreuna cu ucenicii Sai Joi seara.

In adevar, la evrei se socoteste o singura zi si seara de Joi si toata Vinerea. Dupa cum au spus unii, Domnul a sarbatorit atunci impreuna cu ucenicii Lui Pastile Legii Vechi. Unul din cei care sustin aceasta este si dumnezeiescul Hrisostom. Au stat mai intai cu toti in picioare incinsi la brau, incaltati, cu toiegele in mana, gata de drum; si au indeplinit si toate celelalte porunci ale Legii, pentru ca nu cumva Domnul sa para ca este un calcator de lege. Zevedeu a pregatit tot ce trebuia pentru sarbatorirea Pastelui.

Marele Atanasie spune, desi altii sunt de alta parere, ca Zevedeu era acela care ducea ulciorul cu apa. In urma, aratand ucenicilor Sai cele mai inalte porunci, a predat in foisor, pe cand se lasa noaptea, taina Pastelui nostru. Iar daca s-a facut seara, Iisus S-a asezat la masa cu cei doisprezece ucenici. Vedeti deci ca acesta nu era Pastile iudaic, caci era cina, paine, bautura si sta jos la masa si toate mancarurile erau pregatite la foc? Inainte de a incepe cina – asa spune dumnezeiescul Hrisostom – S-a sculat de la cina, si-a dezbracat haina cea de deasupra si a turnat apa in vasul de spalat. Si El singur a spalat picioarele tuturor. Prin aceasta a vrut sa-l faca pe Iuda sa se rusineze, iar celorlalti sa le aduca aminte sa nu umble dupa intaietati.

Dupa ce le-a spalat picioarele ii indemna la aceasta zicand: «Cel care vrea sa fie intaiul sa fie in urma tuturor», dandu-se El insusi pilda. Se pare ca Hristos a spalat picioarele lui Iuda inaintea celorlalti Apostoli. In urma tuturor a venit si la Petru. Acesta, avand mai multa dragoste de Hristos, nu L-a lasat sa-i spele picioarele; dar pe urma ii ingaduie sa-i spele nu numai picioarele, ci si mainile si capul. Asadar, dupa ce le-a spalat picioarele, aratand prin smerenia Sa o inaltime sufleteasca neobisnuita, S-a imbracat din nou cu haina Sa. S-a asezat la masa si-i sfatuieste pe ucenici sa se iubeasca unii pe altii si sa nu umble dupa intaietati. La sfarsitul mesei aduce vorba si despre vanzare. Iisus ii spune incet numai lui Ioan: «Acela este caruia Eu intingand painea i-o voi da».

Mantuitorul i-a spus in soapta lui Ioan, caci daca ar fi aflat Petru, ca unul ce era mai inflacarat decat toti ceilalti, ar fi ucis pe Iuda. Iar Matei spune: «Cel ce a intins mana odata cu Mine in blid». Si s-a intamplat si una si alta. Dupa putin timp, luand painea, a zis: «Luati, mancati, acesta este Trupul Meu»; la fel si paharul, zicand: «Beti din acesta toti, acesta este Sangele Meu al Legii celei Noi. Aceasta s-o faceti intru pomenirea Mea». Cu toate ca a facut acestea, totusi a mancat si a baut cu ei. Vezi ca Domnul numeste Trupul Lui paine si nu azima. Sa se rusineze cei care aduc azima la sfanta jertfa. Dupa Cina a intrat satana in Iuda; mai inainte il incercase numai, dar acum s-a salasluit de tot in el.

Si dumnezeiasca Scriptura spune ca a plecat si s-a tocmit cu arhiereii sa-L vanda pe treizeci de arginti. La sfarsitul Cinei S-a dus cu ucenicii in Muntele Maslinilor, intr-un loc numit Ghetsimani. Printre multe altele Iisus le-a spus: «Voi cu toti va veti sminti in noaptea aceasta.» Petru a zis: «Daca se vor sminti cu totii, eu nu ma voi lepada de Tine!». Era intuneric, adica in puterea noptii. si Hristos i-a raspuns lui Petru: «Inainte de a canta cocosul a doua oara, te vei lepada de Mine de trei ori!». Intr-adevar, cocosul, ca sa dea de stire nu canta numai o data, ci de doua si de trei ori. S-a si intamplat asta, caci Dumnezeu vadind slabiciunea firii omenesti, Petru a fost cuprins de o frica nemasurata.

Pentru aceasta Domnul i-a incredintat lui Petru lumea, ca sa fie iertator cu cei pacatosi o data ce el, prin el insusi a cunoscut cat de usor este plecata firea omeneasca spre pacat. intreita lepadare a lui Petru inchipuieste pacatul tuturor oamenilor inaintea lui Dumnezeu. Prima lepadare infatiseaza porunca pe care a calcat-o Adam; a doua, calcarea Legii scrise; si a treia, insasi intruparea Cuvantului. Mantuitorul a tamaduit lepadarile lui Petru, mai tarziu, prin intreita lui pocainta, prin cele trei intrebari ce i le-a pus: «Petre, Ma iubesti?». In urma, aratandu-Se om, spune ucenicilor: «Intristat este sufletul Meu pana la moarte!» S-a departat apoi ca la o aruncatura de piatra si S-a rugat, zicand de trei ori: «Parinte, daca este cu putinta, sa treaca paharul acesta de la Mine; dar nu cum vreau Eu, ci cum vrei Tu. Faca-se voia Ta!».

A spus aceste cuvinte ca om, iar pe de alta parte ca sa insele pe diavol, pentru ca diavolul sa-L socoteasca numai om, temandu-se ca nu cumva prin moartea pe Cruce sa zadarniceasca taina. Cand S-a intors la ucenicii Sai, i-a gasit cufundati in somn. indreptandu-se catre Petru, i-a spus asa: «Nici un ceas n-ati putut sa privegheati impreuna cu Mine?» ca si cum i-ar fi spus: «Dormi si tu impreuna cu ceilalti, tu, care ai spus ca ai sa lupti pentru Mine pana la moarte?». Trecand apoi dincolo de paraul Cedrilor, unde era o gradina, S-a asezat acolo impreuna cu ucenicii Lui. Domnul obisnuia sa vina adeseori aici. De aceea Iuda cunostea locul. Iuda, luand cativa soldati din cohorta, urmat de multime, a venit la Iisus. Ca semn de recunoastere le-a dat sarutarea. Iuda a dat acest semn pentru ca de multe ori cand au pus iudeii mana pe El, El a plecat nevazut din mijlocul lor. Dar acum Iisus mai intai a mers la ei si le-a spus: «Pe cine cautati?». Si nu-L recunosteau, desi nu-i impiedica noaptea, pentru ca Scriptura spune ca erau luminati si aveau faclii aprinse.

De frica au cazut la pamant si s-au dat inapoi. Ei s-au apropiat din nou si Hristos iar i-a intrebat. Iuda L-a sarutat, dar Iisus i-a zis: «Prietene, pentru ce ai venit?» Cu alte cuvinte, i-a zis: «Potrivita vreme este pentru ceea ce ai venit». Apoi spune din nou: «Ca la un talhar ati venit sa Ma prindeti cu sabii si cu bete». Toate acestea s-au petrecut noaptea, ca sa nu se faca rascoala in popor. Atunci inflacaratul Petru si-a scos cutitul – ca aveau la ei cutite fiindca erau dupa Cina – a lovit pe Malhus, sluga arhiereului, si i-a taiat urechea dreapta. Taierea urechii drepte a slugii arhiereului lasa sa se inteleaga ca arhiereul nu asculta de lege si nici nu invata bine legea. Hristos il rusineaza pe Petru, spunandu-i ca nu-i frumos ca un barbat duhovnicesc sa faca uz de cutit, si vindeca urechea lui Malhus. Prinzandu-L deci pe Iisus L-au dus legat la curtea arhiereului Ana, care era socrul lui Caiafa.

Acolo erau adunati toti cei care cugetau impotriva lui Hristos, farisei si carturari. Aici a avut loc convorbirea dintre Petru si servitoare, precum si lepadarea lui Petru. Intre timp, trecand noaptea, cocosul a cantat a treia oara. Petru si-a adus aminte si a plans cu amar. La ivirea zorilor L-au dus pe Hristos de la Ana la arhiereul Caiafa; aici a fost scuipat in fata si au fost trimisi martori mincinosi. Cand s-a luminat bine de ziua, Caiafa L-a trimis la Pilat. Iar cei care L-au adus, spune Scriptura, n-au intrat in pretoriu ca sa nu se spurce, ci sa poata manca Pastile. Rezulta deci ca arhiereii si fariseii au savarsit atunci poate o calcare de Lege, dupa cum spune dumnezeiescul Hrisostom, mutand Pastile, caci ei trebuiau sa manance Pastile in noaptea aceea; l-au amanat insa pentru a ucide pe Hristos. Hristos a aratat inainte de Cina cea de Taina ca atunci trebuia sa manance Pastile. El a mancat Pastile Legii noaptea, si apoi a facut cunoscut Pastile cel desavarsit. Si intr-adevar, dupa cum s-a spus, trebuia ca adevarul sa vina dupa preinchipuirea Legii.

Ioan spune ca toate acestea s-au intamplat Joi si Joi noaptea inainte ca ei sa praznuiasca Pastile. Pentru aceasta si noi tot Joi praznuim si facem pomenire de acele fapte infricosatoare si cu neputinta de rostit prin cuvinte. Cu nespusa Ta milostivire, Hristoase Dumnezeule, miluieste-ne pe noi. Amin.” („Deniile din Postul Mare”, Editura TRINITAS 1999)

Joi se savarseste Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia in cadrul careia la Paremii se citesc textele din cartea Iesirea capitolul XIX, versetele 10 la 19 si cartea Iov capitolul XVIII, 1-23 si XLII, 1-5. In cadrul acestei Liturghii se citeste pericopa evanghelica de la Sfantul Evanghelist Ioan, capitolul XXVI, 2-20; Ioan XIII, 3-17; Matei XXVI, 21-39; Luca XXII, 43-44; Matei XXVI, 40-75; XXVII, 1-2.

Patriarhia Romana

Sursa foto: basilica.ro
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Alice Cooper va lansa propria marca de lapte cu ciocolata
Alice Cooper va lansa propria marca de lapte cu ciocolata

Legenda Alice Cooper a anuntat recent pe site-ul oficial alicecooper.com ca va lansa in curand un produs surpriza pentru fanii sai de toate varstele: propria marca de lapte cu ciocolata. Dupa ce ...

Roger Taylor a lansat videoclipul piesei Isolation
Roger Taylor a lansat videoclipul piesei “Isolation”

Roger Taylor (cunoscut pentru deceniile petrecute ca baterist al trupei Queen) a lansat videoclipul noului sau single, “ Isolation ”, o piesa inregistrata in perioada izolarii intr-un mic ...

 Super Mario Bros a devenit cel mai scump joc vanduta la licitatie
”Super Mario Bros” a devenit cel mai scump joc vanduta la licitatie

O copie sigilata si foarte rara a jocului ” Super Mario Bros ” din 1985 (un titlu de referinta nu doar pentru istoria Nintendo cat si pentru orice gamer, indiferent de varsta) a stabilit ...

Gala Rock and Roll Hall of Fame va fi inlocuita cu un program TV special
Gala Rock and Roll Hall of Fame va fi inlocuita cu un program TV special

Editia cu numarul 35 a Rock and Roll Hall of Fame , care ar fi trebuit sa aiba loc in toamna acestui an dupa ce fusese reprogramata din cauza pandemiei, va fi inlocuita de o emisiune TV speciala, care ...

 Ozzy For President o noua idee marca Ozzy Osbourne
“Ozzy For President”, o noua idee marca Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne revine in forta dupa o perioada in care s-a comportat cu serioase probleme de sanatate, lansand o noua colectie de merchandise sub titlul amuzant si inspirat “ Ozzy For President ...

Vin colindatorii

In pragul marelui praznic al Nasterii Domnului, Centrul Judetean pentru Cultura si Protopopiatul Ortodox al Bistritei au organizat ieri manifestarea "Vin colindatorii”. Cete de cantareti ...

Numar mare de elevi la expozitia-concurs "Craiov'Art"

Deschisa ieri, la Galeria de Arta a Bibliotecii Judetene „Alexandru si Aristia Aman", expozitia-concurs „Craiov'Art" este una dintre numeroasele manifestari ce ilustreaza ...

Maia Morgenstern într-un spectacol al TN din Timişoara

Actriţa Maia Morgenstern va interpreta rolul principal în spectacolul "Parcul", de Botho Strauss, care va avea premiera la mijlocul lunii decembrie, la Teatrul Naţional din ...

MARATON la Galeria NIT, Bucuresti

Galeria NIT ( strada �elari, nr.13, sector 3, Bucure�ti ) v� invit� la MARATON. �ncep�nd cu data de vineri, 10 noiembrie 2006, ora 17:00, pute�i urm�ri , �n exclusivitate, 42 de ...

Tic Pitic - Zilele Small Size la Teatrul Ion Creanga

Editia a IV-a, 26-28 ianuarie 2018 Sala Mica – Teatrul Ion Creanga, Bucuresti TIC PITIC – Zilele Small size, mini-maratonul teatral organizat anual de Primaria Municipiului Bucuresti, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Cinci picturi ”de vara” pentru zilele toride Cinci picturi ”de vara” pentru zilele toride
1. Georges Seurat – Dupa-amiaza de vara pe insula Grande Jatte (1886) Vazut astazi drept capodopera lui Seurat si lucrarea ce ii defineste cel mai bine stilul considerat in epoca ...
Alte recomandari:
Jonas Akerlund va regiza un film despre Brian Epstein, managerul trupei Beatles J.J. Grandville, caricaturistul relansat de trupa Queen O copie dupa Murillo a fost distrusa de un restaurator de mobilier Sapte filme regizate de Joel Schumacher + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Museo Omero muzeul unde poti atinge operele de arta Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta S-a intamplat vreodata ca o sculptura sau un tablou sa va atraga atat de mult intr-o galerie incat sa va doriti sa va apropiati mai mult, sa vedeti toate detaliile, poate chiar sa o atingeti? Interzis in toate muzeele din toata lumea, gestul aparent banal ... Alte destinatii: Chinsekikan, muzeul japonez al pietrelor devenite chipuri Sicilia - locul unde s-a nascut sonetul Hallgrimskirkja – cea mai mare biserica din Islanda O statuie romana in Tokyo Cinci orase pline de culoare + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Ethan Hawke a devenit Nikola Tesla intr un surprinzator film biografic
Ethan Hawke a devenit Nikola Tesla intr-un surprinzator film biografic Ethan Hawke il va juca pe genialul inventator cu un destin tragic in filmul ”Tesla”, pelicula regizata de Michael Almereyda, care va fi ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Felix si izvorul invizibil de Eric Emmanuel Schmitt
Felix si izvorul invizibil de Eric-Emmanuel Schmitt Cafeneaua La Munca este un loc intim, linistit, prietenos unde te poti relaxa dupa o zi de munca, unde sa iti intalnesti prietenii, in care sa te ......
+ alte recomandari: Carte Artline