inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Scoala in Spania

19 Comentarii

 



Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai,  dedicate celor care vor altceva decat scoala spaniola. Desi taxele scolilor internationale sunt mai mari decat ale celor spaniole, sunt totusi sensibil mai mici decat cele ale institutiilor similare din Anglia sau Germania, ceea ce ii face pe unii spanioli si pe multi imigranti sa prefere aceasta optiune. Astfel, cei care isi permit taxele pot sa studieze in limba engleza, franceza, germana s.a., urmand programele din tarile respective. Exista si numeroase scoli particulare cu profil bilingv, unde cursurile sunt predate in spaniola si engleza, spaniola si franceza, engleza si franceza etc.


 
Insa cei mai multi spanioli si o buna parte din imigranti prefera sistemul de invatamant spaniol, fie ca este vorba de cel de stat, fie de cel particular. De fapt, exista anumite institutii de invatamant particulare care sunt partial subventionate de statul spaniol, numite centros concertados. In astfel de scoli taxele sunt scazute, uneori chiar excluse, aici fiind organizate cursuri pentru ciclul primar si secundar. Multi parinti incearca sa isi inscrie copiii la anumite scoli, dar adesea locurile sunt limitate, candidatii fiind ulterior redistribuiti la alte institutii de invatamant.
 
Limba oficiala de predare este spaniola, dar exista si scoli, in functie de regiune, unde se preda in spaniola si in dialectul local. Astfel de scoli pot fi gasite in Valencia sau in Catalonia, in Tara Bascilor, in partea de nord-vest a tarii, unde puternicele comunitati au determinat acest lucru.
 
Cursurile incep la jumatatea lui septembrie si dureaza pana la sfarsitul lunii iunie, dar exista si diferente de la o regiune la alta sau de la o grupa de varsta la alta. Chiar daca nu exista vacante mici in sensul cunoscut in alte tari (exceptie facand anumite scoli particulare) exista numeroase alte sarbatori, in afara de Paste si Craciun, multe dintre ele specifice exclusiv anumitor regiuni, care le ofera elevilor mici vacante. In sectorul de stat exista si scoli speciale de muzica, dans si arta, unde admiterea este destul de dificila, fiind acceptati doar cei cu adevarat talentati.
 
In prezent, sistemul educational spaniol este bazat pe legislatia adoptata in 1970, conform careia invatamantul este obligatoriu intre 6 si 16 ani, incluzand sase ani de scoala primara si alti patru ani de scoala secundara.
 
Cicluri educationale :
Intre 3 - 6 ani : Educacion Infantil (gradinita)
Intre 6 - 12 ani : Educacion Primaria (scoala primara - dureaza sase ani)
Intre 12- 16 ani - Educacion Secundaria Obligatoria (ciclul secundar, obligatoriu, de patru ani)
Intre 16 - 18 ani - Bachillerato 
 
O optiune interesanta pentru copiii de 3-6 ani este de a urma, in cadrul scolilor, cursurile pentru prescolari, gratuite, pentru a fi mai bine pregatiti la inceperea scolii.
 
Elevii ajung in ciclul scolar secundar in jurul varstei de 12 ani. Copiii sunt inscrisi la scoala in luna septembrie a anului in care au implinit sase ani. Pentru a promova de la un ciclu educational la urmatorul, elevii trebuie sa atinga anumite obiective, ceea ce face ca promovarea in urmatorul an de studiu sa nu se faca automat, ca in alte parti. Intr-un sistem mai flexibil, copiii care invata mai mult si mai repede pot promova mult mai repede decat ceilalti.
 
La sfarsitul celor 10 ani de studii elevii primesc un certificat cu care se pot inscrie la unul din cele 14 Bachillerato sau pot studia artele, diverse meserii etc. Toti cei inscrisi la Bachillerato au atat materii comune, cat si materii specifice. Printre materiile comune in cei doi ani de studii se numara limba si literatura spaniola, limbile straine, educatia fizica, filosofia, istoria Spaniei.
 
Exista 5 specializari distincte, fiecare cu anumite materii specializate .
Arte : istoria arei, sculptura, pictura
Stiinte naturale : biologie, chimie, fizica, matematica
Stiinta si inginerie : fizica, matematica, chimie, desen tehnic
Stiinte sociale : matematica aplicata, economie, sociologie, psihologie
Profil uman : latina, greaca, istoria artei, psihologie
 
Dupa terminarea celor doi ani absolventul are de ales. Se poate inscrie Ciclos Formativos de Grado Superior, foarte cautat in prezent pe piata muncii. Sau poate alege PAU, pentru a se inscrie la Universitate. Cei care vor sa isi continue studiile trebuie sa treaca printr-un examen numit Selectividad, cu sase teste, trei pentru fiecare materie specializata si alte trei din istorie sau filosofie, o limba straina si gramatica si literatura spaniola. In anumite regiuni este necesar si un text din limba regionala.
 
Conditii in sistemul educational spaniol
 
Parintii trebuie sa le cumpere copiiilor rechizite si mai ales manuale (desi unele scoli ofera si un numar redus de manuale gratuite). Familiile cu venituri modeste pot cere o bursa pentru copil, dar depinde foarte mult de legislatia regiunii. Uniforma nu este obligatorie, fiind purtata mai ales in scolile particulare. Daca in scolile publice costurile sunt acoperite de stat, in cele particulare parintii trebuie sa plateasca lunar sau anual o taxa, adesea destul de mare. Exista si numeroase scoli conduse de diverse ordine religioase, precum si scoli exclusiv pentru baieti sau fete.
 
 
Inscriere si admitere
 
Cei care vor sa se inscrie la o scoala din Spania trebuie sa aiba in vedere diferentele datorate autonomiei fiecarei institutii de invatamant. Fiecare scoala, particulara sau de stat, are propriile regulamente si conditii de admitere. Cei care tocmai s-au mutat intr-o localitate spaniola isi pot inscrie copiii la scoala in cursul anului. Cei care locuiesc de mai mult timp trebuie sa isi inscrie copiii in anumite perioade ale anului, care pot varia in functie de scoala si regiune.
 
 
informatii conform : schools -in-spain.com
 
harta : spainguides.com

 

Voteaza


Pe acelasi subiect: scoli | profil bilingv | regiune | Valencia | Tara Bascilor
Comentarii 10 comentarii
Lorena

Știe cineva câte ore se sta la școala din Spania pe săptămâna

0 2020 reply
1 0
Denisa

Pentru copii în vârstă de 12-16 ani ,este necesara purtarea uniformei?

0 2018 reply
0 1
Apostol Angela

Ce acte imi trebuie pentru a înscrie la scoala un copil de 13 si unul de 15 ani in Spania si cand trebuie sa ma duc la scoala pentru a-i înscrie. astept raspuns

0 2018 reply
1 0
Dana

Eu am fost in spania si am fost LA scoala acolo si e usoara limba spaniola

0 2018 reply
1 0
vlad

cat costa anul scolar privat in spania? asi vrea sa stiu pentru varsta de 14 ani daca se poate.

0 2017 reply
0 1
Andreea

M.am mutar de curand in spania si vreau sa ma inscriu la liceu...�u stiu limba. Cum trebuie sa procedez ..ce acte imi trebuie? Am 15 ani.

0 2016 reply
1 0
Natalia

Salut Oana . Ai mai reusit sa afli ceva referitor la scoala din Spania ?

0 2017 reply
0 0
oana

as dori sa stiu si eu daca in spania mai exact in valencia sunt scoli unde sa se predea in limba romana pentru copiii din clasele 1-4.daca este cineva care stie acest lucru va rog din suflet sa imi spuneti care sunt conditiile de inscriere int-o astfel de scola.multumesc

0 2014 reply
0 1
gabriela

am un prieten in spania,mie dor de el

0 2012 reply
1 0
coldppllyy

iti placea viata

0 2018 reply
1 0
Turcanu Lora-Maria

Un invatator care a terminat facultatea in Romania are posibilitatea sa se angajeze in Spania ? Daca acest lucru este posibil imi puteti spune va rog care ar fi conditiile care ar trebui sa le indeplineasca ?

0 2011 reply
0
dorin

un invatator nu poate preda in spania deoarece sistemul de invatamant e diferit de cel romanesc..pt a reusi preda este necesar echivalarea studiilor, dat fiind ca dvs aveti o meserie, o profesie, invatator, cu siguranta trebuie sa faceti studii complementare deoarece dvs nu aveti cunostiintele necesare pt a preda materii ca limba si literatura, etc

0 2013 reply
0 1
annna

toti zic ca scoala in spania e usoara. Atunci cum de elevi din unele dintre cele mai bune licce din romania cand ajung in spania nu pot nici sa treaca clasa. Sunt foartee putin care reusesc sa termine liceul , sau care intra la o facultate.Majoriatea dupa ce repeta de 2 ori lasa scoala si cand se intorc in vacanta in romania le zic la toti ca sunt la cele mai bune facultati din spania.

0 2010 reply
1
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Printre randuri

Complexul Muzeal Arad gazduieste expozitia itinerata „PRINTRE RÂNDURI: ECOURI ALE EVENIMENTELOR DIN 1956 IN ROMÂNIA” la Palatul Cultural (Piata George Enescu 1) in perioada ...

Sibiul se transforma intr-o scena pentru teatrul european

Proiectul european „Cities on stage / Orase pe scena“ va fi lansat in cadrul unei ceremonii oficiale ce va avea loc astazi, 24 ianuarie, ora 18:30, la sediul Teatrului National al ...

Zilele Bucurestiului la Palatul Mogosoaia
Zilele Bucurestiului la Palatul Mogosoaia

Intre 18 si 20 septembrie Palatul Mogosoaia participa la sarbatoarea orasului Bucuresti si la Zilele Europene ale Patrimoniului cu filme de colectie, demonstratii de body art, concerte, expozitii ...

Turneul Pianul Calator editia a VII a
Turneul Pianul Calator, editia a VII-a

Pianistul Horia Mihail porneste din nou la drum insotit de un pian de concert in turneul „Pianul Calator” . Ajuns la cea de-a VII-a editie, evenimentul se va desfasura in perioada 5 ...

Excursie la Bucuresti pentru fotografi

Asociatia "Bucurestiul meu drag" va invita simbata, la ora 15.00 in excursia "Apus de soare de pe Foisorul de Foc". Locul de intalnire este statia de metrou Obor, afara, in fata ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

O noua voce romaneasca Liv Peicanni cucereste Spania
O noua voce romaneasca, Liv Peicanni, cucereste Spania

Romanca Liv Peicanni a fost aleasa de Jose Ramon Florez, producator Sony Music (si al faimoasei emisiuni Hijos de Babel) pentru un proiect international. Producatorul are in pregatire un nou disc, ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline