inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Romantism, tango si valsuri celebre pentru acordeon in Stagiunea de colectie

0 Comentarii


Marti, 24 mai 2016, de la ora 18:00, se va desfasura Volumul 5 al Stagiunii de colectie, seria de concerte prin care sunt dezvaluite cele mai valoroase partituri aflate in colectiile Bibliotecii Nationale a Romaniei. Evenimentul se va desfasura la Sala Symposium de la parterul Bibliotecii Nationale (Bd. Unirii nr. 22). Intrarea va fi libera, iar spectatorii din tara pot urmari transmisiunea in direct prin www.EnjoyTV.ro.
 
Concertul din seara zilei de marti cuprinde un program inedit pornind de la Romantism, ce continua cu valsuri si tangouri in aranjamente pentru acordeon si se incheie prin muzica din a doua parte a secolului XX. Printre cele mai vechi partituri interpretate se numara editiile Paul Taffanel (pentru prelucrarea Preludiului unui oratoriu de Camille Saint-Saëns) si Raffaele Galli (pentru transcriptia si variatiunile unei melodii din opera L’Ebrea de Fromental Halévy), cca. 1890.
 
Partiturile expuse vor prinde viata prin interpretarea artistilor Fernando Mihalache – acordeon, Ioana Turcu – flaut, Mihai Pintenaru – clarinet, Toma Popovici – pian.


Foto: Mihai Benea
 
Programul:
 
Camille Saint-Saëns - Le Deluge pour flute et piano
Raffaele Galli - Melodie dell'opera L'Ebrea (flaut si pian)
Petre Elinescu - Severus (flaut si pian)
Johann Strauss - Ziare de dimineata (acordeon)
Patacini, Canaro, Di Lazzaro - Tangouri celebre (acordeon)
Tiberiu Olah - Sonata pentru clarinet solo (compusa pentru Aurelian Octav Popa in anul 1964)
 
Prezentarile vor fi facute de catre Raluca Bucinschi – cercetator si Diana Gheorghiu – compozitor.
 
Lucrarile aflate in colectiile Bibliotecii Nationale pot fi consultate oricand in baza unui permis ce poate fi obtinut cu titlu gratuit.
 
Stagiunea de colectie de la Biblioteca Nationala se va incheia marti, 7 iunie, prin Volumul 6 si va cuprinde un program special de muzica veche.

 
 
La editia anterioara, dedicata zilei de 10 mai, corul Canticum Bucharest a sustinut un concert amplu de muzica de inspiratie folclorica, sub bagheta dirijorului Razvan Rados. Concertul s-a bucurat de prezenta unui public record, in sala fiind prezent compozitorul si folcloristul Constantin Arvinte. Lucrarea sa, Du-te dor, in compozitie proprie pe versuri populare, a fost interpretata in aceeasi seara. Inregistrarea intregului eveniment poate fi urmarita in arhiva www.EnjoyTV.ro.
 
Despre Stagiunea de colectie
 
Stagiunea de colectie pregateste publicului meloman inca doua editii: Volumul 5 (24 mai) si Volumul 6 (7 iunie). Organizate in seri de marti, o data la doua saptamani, concertele Stagiunii de colectie vor reinvia pagini valoroase din muzica universala si romaneasca, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonora in istorie. Partiturile alese sunt Editii Princeps ale unor lucrari celebre, versiuni rare si, deopotriva, fac parte din colectiile personale ale marilor muzicieni romani.
 
Evenimentul este organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) alaturi de Biblioteca Nationala a Romaniei, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrarile de patrimoniu promovand, in acelasi timp, interpretii valorosi ai noii generatii.
 
Stagiunea de Colectie este un proiect co-finantat de AFCN si se deruleaza in cadrul programului „Oportunitati la Tine Acasa”, lansat de UCIMR in anul 2009, dedicat tinerilor interpreti exceptionali din domeniul muzicii culte din Romania.


 
Fernando Mihalache este doctorand al Universitatii Natioanale de Muzica, (lucrarea “Muzica de fim romaneasca), masterand al aceleiasi Universitati, licentiat in compozitie, promotia 2002. A absolvit cursurile Scolii Populare de Arta din Bucuresti, sectia „Acordeon”. Fernando Mihalache a fost profesor preparator in cadrul Universitatii Natioanale de Muzica Bucuresti, colaborator al Teatrului National, actualmente fiind colaborator al Operetei Nationale din Bucuresti. Sustine numeroase concerte atat in postura de acordeonist dar si in cea de naist sau pianist pe scenele mari din Romania, dar si in spatii alternative.
 
Proiectul “Hot Club de Bucharest” reprezinta o formula care ii evidentiaza calitatile exceptionale de acordeonist.O alta formula in care artistul concerteaza este “M.T. Band” (Germania) – in postura de instrumentist polivalent: keyboard, acordeon, nai. Unul dintre cele mai importante proiecte ale sale este “Traffic Strings”, materializat cu un compact disc in 2009. Alaturi de vibrafonistul Alexandru Anastasiu, pune bazele „Accord Vibes”, un proiect de anvergura (acordeon si vibrafon), unic in Romania. Un alt proiect interesant prin asocierea timbrala (flaut, acordeon, pian si contrabas) cat si prin repertoriul abordat este „Maxim Quartet”.


 
Absolventa a Academiei de Muzica din Bucuresti, Ioana Turcu (Anastasiu) si-a completat studiile in Elvetia la Hochschule fuer Musik und Theater Bern, unde a obtinut diploma de master la clasa prof. Heidi Peter Indermuhle. A participat ca student activ la masterclass-uri cu: Pierre Ives Artaud, Mathias Ziegler, Alan Weiss si Marina Piccinini.
 
In 2015 a obtinut ”cum laude” titlul de Doctor European in Muzica la Universitatea din Granada, Spania, unde este  membru al grupului de cercetare din cadrul programului de doctorat european "Educacion musical- una perspectiva multidisciplinar", semnand studii si articole publicate in reviste de specialitate.
 
Este laureata a numeroase premii nationale si internationale si a obtinut titlul „Muzicianul Anului 2003 in Elvetia”, acordat de Berner Haller Loge. Ioana Turcu a activat intre anii 2007-2010 ca profesor de flaut in cadrul cursurilor Eduardo Ocon, Malaga, Spania. In perdioada 2007 – 2011 a fost de asemenea profesor la „St. George’s” British School din Malaga, Spania. In prezent este profesor de flaut la Colegiul National de Muzica „George Enescu” din Bucuresti, iar, din 2015, profesor de flaut in cadrul Academiei de vara ICon Arst Sibiu si ICon Arts Roma.


 
Mihai Pintenaru este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, la clasa Prof. Ion Nedelciu. A inceput studiul clarinetului la varsta de 12 ani, in cadrul Liceului de Muzica „Tudor Ciortea” Brasov, urmand apoi cursurile Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov, la clasa Prof. Iulian Rusu. Sustine recitaluri la: Muzeul de Arta din Brasov, Muzeul Casa Muresenilor din Brasov, Facultatea de Muzica din Brasov, Liceul de Muzica „Tudor Ciortea” din Brasov, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, Ambasada Romaniei din Paris, Antwerp – Belgia, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Elice – Italia, Palatul Sutu din Bucuresti, Muzeul „George Enescu” din Bucuresti etc., dar si in cadrul unor importante festivaluri (SIMN, MERIDIAN, BMFF, INNERSOUND, CHEI). Mihai Pintenaru este membru al ansambului de muzica noua ”SonoMania” din Bucuresti, al al European Union Youth Orchestra si al ansamblului de clarinet ”Clarino” din Bucuresti si a colaborat cu numeroase orchestre precum: Filarmonica Pitesti, orchestra Sinfonietta din Baden – Austria, Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiesti, Filarmonica “Gheorghe Dima” Brasov si Opera Brasov. De-a lungul timpului si-a dezvoltat o bogata cunostinta si experienta in arta cantatului la clarinet si un repertoriu foarte vast.


 
Pianistul Toma Popovici este licentiat si doctor al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si, in prezent, lector universitar al aceleiasi institutii.
 
Toma Popovici a obtinut premii la numeroase concursuri nationale si internationale, iar in anul 1997, Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora” i-a acordat premiul pentru activitate solistica.
 
Activitatea concertistica s-a concretizat prin prezenta la Festivalul Murten Classics, Elvetia, 2013 si 2014, Festivalul International George Enescu, 1998 si 2011,  Rockport Chamber Music Festival, 2007, Kneisel Hall Festival, in 2001 si 2002, Yale University Norfolk Festival, 2003, Bucharest Music and Film festival, 2008, 2009 si 2011, precum si prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, si principalele filarmonici din tara. Printre dirijorii cu care a colaborat se numara Keith Lockhart, David Hoose, Jin Kim, Tateo Nakajima, Radu Popa, Cristian Neagu, Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea, Tiberiu Oprea.
 
Toma Popovici este membru fondator al „Trio Consonando”, alaturi de Stefan Horvath si Razvan Suma, “Trio Strad”, alaturi de Alexandru Tomescu si Razvan Suma, si al “Trio Tancrede”, alaturi de Laurent Chatel si Alexandre Lecarme, si colaboreaza cu artisti de prestigiu, precum Dana Borsan, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Adrian Duminica, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws etc.
 
Toma Popovici realizeaza frecvent inregistrari pentru Societatea Romana de Radiodifuziune si a inregistrat, intre 2004 si 2011, o serie de sase discuri pentru compania Hammond GMAC.


 
Raluca Bucinschi, cercetatorul implicat in coordonarea acestui proiect, s-a dedicat in realizarea de expozitii si lucrari de specialitate care au avut in prim-plan compozitori precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten, Richard Strauss, Gerge Gershwin, Archangelo Corelli, Carl Philip Emmanuel Bach, Maurice Ravel sau Johann Strauss.


 
Diana Gheorghiu, compozitorul care selecteaza interpretii si lucrarile propuse in program, si-a obtinut Doctoratul in muzica sub indrumarea profesorului Octavian Nemescu la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Artist comisionat de British Council, Fundatia Ernst von Siemens, ICR – Institutul Cultural Roman, CNDB – Centrul National al Dansului, UCMR – Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Bürger für Beethoven – Bonn si Editions Musica Ferum – Atena, Diana Gheorghiu este si co-fondatoare a Academiei de vara si Festivalului „ICon Arts” din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internationale independente de arta contemporana din Sud-Estul Europei, unde, incepand cu anul 2013, coordoneaza si programul „Compozitor in rezidenta”.
 
Mai 2016
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Muzeul Horniman din Londra va returna mai multe artefacte Nigeriei
Muzeul Horniman din Londra va returna mai multe artefacte Nigeriei

Muzeul Horniman va inapoia o colectie de 72 de artefacte, inclusiv mai multe “bronzuri de Benin”, care au fost luate de armata britanica din capitala Regatului Benin in 1897. Potrivit ...

Documentarul Dio Dreamers Never Die va fi lansat si in cinematografe
Documentarul “Dio: Dreamers Never Die” va fi lansat si in cinematografe

Dedicat regretatului Ronnie James Dio, una dintre cele mai importante si indragite voci din istoria muzicii metalice, documentarul “ Dio: Dreamers Never Die ” care a putut fi vazut pentru ...

NU de Jordan Peele in curand pe ecrane
NU! de Jordan Peele in curand pe ecrane

Cunoscut mai curand ca actor de televiziune sau producator, regizorul Jordan Peele soca intreaga lume in 2017 lansand unul dintre cele mai bune filme horror din ultimii ani, “ Get Out ”, ...

Mai multe bijuterii care i au apartinut managerului Tom Parker vor fi scoase la licitatie
Mai multe bijuterii care i-au apartinut managerului Tom Parker vor fi scoase la licitatie

O colectie de bijuterii si accesorii diverse pe care Elvis Presley le-a daruit controversatului sau manager, Tom Parker, si despre care se credea ca au fost pierdute, vor fi in curand scoase la ...

Trupa Queen lanseaza un aparat de pinball
Trupa Queen lanseaza un aparat de pinball

Fanii trupei Queen care sunt pasionati si de pinball vor putea in curand sa descopere primul aparat de pinball oficial, o inedita colaborare cu Pinball Brothers sub titlul “ Queen – Live ...

Universitatea „Aurel Vlaicu”, parte a unui proiect european privind crearea unui cadru european al calificarilor!

Flavius GhenderRectorul Lizica Mihut a prezentat un nou proiect european castigat de Universitatea de Stat aradeana. Este vorba despre „Cadrul European al Calificarilor, EQF-PRO”, in cadrul Lifelong ...

Cvartetul Belcea concerteaza la Bucuresti

Institutul Cultural Roman lanseaza o serie de concerte aniversare. In deschiderea acestei serii, Cvartetul de coarde Belcea, una dintre cele mai apreciate formatii actuale, va concerta, in premiera in ...

Anathema Unplugged la Casa de Cultura a Studentilor

Trupa britanica Anathema va sustine pe 24 mai un concert unplugged la Sala de festivitati a Casei de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa" din Bucuresti. Recitalul face parte din Warm-Up ...

Expozitie Malgorzata Dmitruk

EXPOZITII DE GRAFICA, INTALNIRI Artista poloneza Malgorzata Dmitruk invitata in Romania si Republica Moldova Institutul Polonez va invita marti, 4 martie 2008, la ora 18.00, la vernisajul ...

Expozitie-"Poduri europene", "Caminul Artei"-etaj

Expozitia se deschide din 28 octombrie. Organizata de Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica - coordonatoare-pictorita Rodica Xenia Constantin, expozitia reuneste participante din diferite tari ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Ce putem citi in luna august Ce putem citi in luna august
1. Povesti cu talc despre Bucuresti si casele, bisericile, targurile, strazile lui de Cezara Mucenic Un nou titlu atragator din colectia Planeta Bucuresti, esentiala cand vine vorba de ...
Alte recomandari:
August Macke, expresionistul romantic Sapte albume celebre si copertile lor Funko lanseaza in curand o noua figurina Freddie Mercury – Flash Gordon Muzee si galerii in Cartea Recordurilor Guinness + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Acasa la Cezanne in Aix en Provence Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence In toamna anului 1901 Paul Cezanne putea in sfarsit sa isi cumpere atelierul la care visase de multa vreme, si unde altundeva decat in Aix-en-Provence, mica asezare care devenise cu adevarat acasa, ar fi putut maestrul sa isi gaseasca un refugiu? ... Alte destinatii: Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Romanul lui Stephen King The Regulators va fi ecranizat
Romanul lui Stephen King “The Regulators” va fi ecranizat Publicat in 1996 sub pseudonimul Richard Bachman - folosit de celebrul Stephen King intr-o perioada in care, dupa propriile marturii, era cea mai buna ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Prietenul armean de Andre Makine
Prietenul armean de Andre Makine Ce se poate intampla in “Fundatura Diavolului”, atunci cand lumea exterioara pare indepartata ca un vis, pazit de o granita peste care ai ......
+ alte recomandari: Carte Artline