inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Romantism, tango si valsuri celebre pentru acordeon in Stagiunea de colectie

0 Comentarii


Marti, 24 mai 2016, de la ora 18:00, se va desfasura Volumul 5 al Stagiunii de colectie, seria de concerte prin care sunt dezvaluite cele mai valoroase partituri aflate in colectiile Bibliotecii Nationale a Romaniei. Evenimentul se va desfasura la Sala Symposium de la parterul Bibliotecii Nationale (Bd. Unirii nr. 22). Intrarea va fi libera, iar spectatorii din tara pot urmari transmisiunea in direct prin www.EnjoyTV.ro.
 
Concertul din seara zilei de marti cuprinde un program inedit pornind de la Romantism, ce continua cu valsuri si tangouri in aranjamente pentru acordeon si se incheie prin muzica din a doua parte a secolului XX. Printre cele mai vechi partituri interpretate se numara editiile Paul Taffanel (pentru prelucrarea Preludiului unui oratoriu de Camille Saint-Saëns) si Raffaele Galli (pentru transcriptia si variatiunile unei melodii din opera L’Ebrea de Fromental Halévy), cca. 1890.
 
Partiturile expuse vor prinde viata prin interpretarea artistilor Fernando Mihalache – acordeon, Ioana Turcu – flaut, Mihai Pintenaru – clarinet, Toma Popovici – pian.


Foto: Mihai Benea
 
Programul:
 
Camille Saint-Saëns - Le Deluge pour flute et piano
Raffaele Galli - Melodie dell'opera L'Ebrea (flaut si pian)
Petre Elinescu - Severus (flaut si pian)
Johann Strauss - Ziare de dimineata (acordeon)
Patacini, Canaro, Di Lazzaro - Tangouri celebre (acordeon)
Tiberiu Olah - Sonata pentru clarinet solo (compusa pentru Aurelian Octav Popa in anul 1964)
 
Prezentarile vor fi facute de catre Raluca Bucinschi – cercetator si Diana Gheorghiu – compozitor.
 
Lucrarile aflate in colectiile Bibliotecii Nationale pot fi consultate oricand in baza unui permis ce poate fi obtinut cu titlu gratuit.
 
Stagiunea de colectie de la Biblioteca Nationala se va incheia marti, 7 iunie, prin Volumul 6 si va cuprinde un program special de muzica veche.

 
 
La editia anterioara, dedicata zilei de 10 mai, corul Canticum Bucharest a sustinut un concert amplu de muzica de inspiratie folclorica, sub bagheta dirijorului Razvan Rados. Concertul s-a bucurat de prezenta unui public record, in sala fiind prezent compozitorul si folcloristul Constantin Arvinte. Lucrarea sa, Du-te dor, in compozitie proprie pe versuri populare, a fost interpretata in aceeasi seara. Inregistrarea intregului eveniment poate fi urmarita in arhiva www.EnjoyTV.ro.
 
Despre Stagiunea de colectie
 
Stagiunea de colectie pregateste publicului meloman inca doua editii: Volumul 5 (24 mai) si Volumul 6 (7 iunie). Organizate in seri de marti, o data la doua saptamani, concertele Stagiunii de colectie vor reinvia pagini valoroase din muzica universala si romaneasca, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonora in istorie. Partiturile alese sunt Editii Princeps ale unor lucrari celebre, versiuni rare si, deopotriva, fac parte din colectiile personale ale marilor muzicieni romani.
 
Evenimentul este organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) alaturi de Biblioteca Nationala a Romaniei, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrarile de patrimoniu promovand, in acelasi timp, interpretii valorosi ai noii generatii.
 
Stagiunea de Colectie este un proiect co-finantat de AFCN si se deruleaza in cadrul programului „Oportunitati la Tine Acasa”, lansat de UCIMR in anul 2009, dedicat tinerilor interpreti exceptionali din domeniul muzicii culte din Romania.


 
Fernando Mihalache este doctorand al Universitatii Natioanale de Muzica, (lucrarea “Muzica de fim romaneasca), masterand al aceleiasi Universitati, licentiat in compozitie, promotia 2002. A absolvit cursurile Scolii Populare de Arta din Bucuresti, sectia „Acordeon”. Fernando Mihalache a fost profesor preparator in cadrul Universitatii Natioanale de Muzica Bucuresti, colaborator al Teatrului National, actualmente fiind colaborator al Operetei Nationale din Bucuresti. Sustine numeroase concerte atat in postura de acordeonist dar si in cea de naist sau pianist pe scenele mari din Romania, dar si in spatii alternative.
 
Proiectul “Hot Club de Bucharest” reprezinta o formula care ii evidentiaza calitatile exceptionale de acordeonist.O alta formula in care artistul concerteaza este “M.T. Band” (Germania) – in postura de instrumentist polivalent: keyboard, acordeon, nai. Unul dintre cele mai importante proiecte ale sale este “Traffic Strings”, materializat cu un compact disc in 2009. Alaturi de vibrafonistul Alexandru Anastasiu, pune bazele „Accord Vibes”, un proiect de anvergura (acordeon si vibrafon), unic in Romania. Un alt proiect interesant prin asocierea timbrala (flaut, acordeon, pian si contrabas) cat si prin repertoriul abordat este „Maxim Quartet”.


 
Absolventa a Academiei de Muzica din Bucuresti, Ioana Turcu (Anastasiu) si-a completat studiile in Elvetia la Hochschule fuer Musik und Theater Bern, unde a obtinut diploma de master la clasa prof. Heidi Peter Indermuhle. A participat ca student activ la masterclass-uri cu: Pierre Ives Artaud, Mathias Ziegler, Alan Weiss si Marina Piccinini.
 
In 2015 a obtinut ”cum laude” titlul de Doctor European in Muzica la Universitatea din Granada, Spania, unde este  membru al grupului de cercetare din cadrul programului de doctorat european "Educacion musical- una perspectiva multidisciplinar", semnand studii si articole publicate in reviste de specialitate.
 
Este laureata a numeroase premii nationale si internationale si a obtinut titlul „Muzicianul Anului 2003 in Elvetia”, acordat de Berner Haller Loge. Ioana Turcu a activat intre anii 2007-2010 ca profesor de flaut in cadrul cursurilor Eduardo Ocon, Malaga, Spania. In perdioada 2007 – 2011 a fost de asemenea profesor la „St. George’s” British School din Malaga, Spania. In prezent este profesor de flaut la Colegiul National de Muzica „George Enescu” din Bucuresti, iar, din 2015, profesor de flaut in cadrul Academiei de vara ICon Arst Sibiu si ICon Arts Roma.


 
Mihai Pintenaru este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, la clasa Prof. Ion Nedelciu. A inceput studiul clarinetului la varsta de 12 ani, in cadrul Liceului de Muzica „Tudor Ciortea” Brasov, urmand apoi cursurile Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov, la clasa Prof. Iulian Rusu. Sustine recitaluri la: Muzeul de Arta din Brasov, Muzeul Casa Muresenilor din Brasov, Facultatea de Muzica din Brasov, Liceul de Muzica „Tudor Ciortea” din Brasov, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, Ambasada Romaniei din Paris, Antwerp – Belgia, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Elice – Italia, Palatul Sutu din Bucuresti, Muzeul „George Enescu” din Bucuresti etc., dar si in cadrul unor importante festivaluri (SIMN, MERIDIAN, BMFF, INNERSOUND, CHEI). Mihai Pintenaru este membru al ansambului de muzica noua ”SonoMania” din Bucuresti, al al European Union Youth Orchestra si al ansamblului de clarinet ”Clarino” din Bucuresti si a colaborat cu numeroase orchestre precum: Filarmonica Pitesti, orchestra Sinfonietta din Baden – Austria, Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiesti, Filarmonica “Gheorghe Dima” Brasov si Opera Brasov. De-a lungul timpului si-a dezvoltat o bogata cunostinta si experienta in arta cantatului la clarinet si un repertoriu foarte vast.


 
Pianistul Toma Popovici este licentiat si doctor al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si, in prezent, lector universitar al aceleiasi institutii.
 
Toma Popovici a obtinut premii la numeroase concursuri nationale si internationale, iar in anul 1997, Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora” i-a acordat premiul pentru activitate solistica.
 
Activitatea concertistica s-a concretizat prin prezenta la Festivalul Murten Classics, Elvetia, 2013 si 2014, Festivalul International George Enescu, 1998 si 2011,  Rockport Chamber Music Festival, 2007, Kneisel Hall Festival, in 2001 si 2002, Yale University Norfolk Festival, 2003, Bucharest Music and Film festival, 2008, 2009 si 2011, precum si prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, si principalele filarmonici din tara. Printre dirijorii cu care a colaborat se numara Keith Lockhart, David Hoose, Jin Kim, Tateo Nakajima, Radu Popa, Cristian Neagu, Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea, Tiberiu Oprea.
 
Toma Popovici este membru fondator al „Trio Consonando”, alaturi de Stefan Horvath si Razvan Suma, “Trio Strad”, alaturi de Alexandru Tomescu si Razvan Suma, si al “Trio Tancrede”, alaturi de Laurent Chatel si Alexandre Lecarme, si colaboreaza cu artisti de prestigiu, precum Dana Borsan, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Adrian Duminica, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws etc.
 
Toma Popovici realizeaza frecvent inregistrari pentru Societatea Romana de Radiodifuziune si a inregistrat, intre 2004 si 2011, o serie de sase discuri pentru compania Hammond GMAC.


 
Raluca Bucinschi, cercetatorul implicat in coordonarea acestui proiect, s-a dedicat in realizarea de expozitii si lucrari de specialitate care au avut in prim-plan compozitori precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten, Richard Strauss, Gerge Gershwin, Archangelo Corelli, Carl Philip Emmanuel Bach, Maurice Ravel sau Johann Strauss.


 
Diana Gheorghiu, compozitorul care selecteaza interpretii si lucrarile propuse in program, si-a obtinut Doctoratul in muzica sub indrumarea profesorului Octavian Nemescu la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Artist comisionat de British Council, Fundatia Ernst von Siemens, ICR – Institutul Cultural Roman, CNDB – Centrul National al Dansului, UCMR – Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Bürger für Beethoven – Bonn si Editions Musica Ferum – Atena, Diana Gheorghiu este si co-fondatoare a Academiei de vara si Festivalului „ICon Arts” din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internationale independente de arta contemporana din Sud-Estul Europei, unde, incepand cu anul 2013, coordoneaza si programul „Compozitor in rezidenta”.
 
Mai 2016
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Lacul Lebedelor la Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta
Lacul Lebedelor la Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta

8 februarie 2020, ora 20, Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski, Constanta Cei care iubesc muzica lui Ceaikovski si povestea din " Lacul Lebedelor " se vor putea bucura de unul ...

IT Dansa in premiera la Bucuresti
IT Dansa in premiera la Bucuresti

28 noiembrie 2019, ora 20, Sala Mare, Teatrul National Bucuresti Compania de dans a Institutului de Teatru din Barcelona va sustine pentru intaia oara un spectacol in Romania, premiera facand parte ...

Bucharest Gaming Week 2019 la Palatul Parlamentului
Bucharest Gaming Week 2019 la Palatul Parlamentului

4 - 10 noiembrie 2019, Palatul Parlamentului, Bucuresti Cel mai important eveniment dedicat pasionatilor de jocuri video din tara noastra si industriei de game development revine in perioada 4 - 10 ...

Vladimir Horowitz in fata publicului
Vladimir Horowitz in fata publicului

Desi era unul dintre cei mai mari pianisti ai epocii sale - si potrivit specialistilor unul dintre cei mai buni din toate timpurile - Vladimir Horowitz suferea adesea de un trac ingrozitor, care pur ...

Summer Well 2019
Summer Well 2019

10-11 august 2019, Domeniul Stirbey, Buftea Festivalul Summer Well a adus la editia cu numarul noua, care va avea loc in perioada 10-11 august 2019 pe Domeniul Stirbey din Buftea. Daca in anii ...

ICR New York sezon de toamna 2009
ICR New York, sezon de toamna 2009

New York, 8 septembrie 2009 – Sezonul de toamnă al ICR New York a debutat cu o seară despre dansul contemporan din România, prezentată de Cosmin Manolescu şi dedicată memoriei ...

trop trop trop Tropisme
trop trop trop...Tropisme!

trop trop trop… Tropisme! Hai şi tu cu noi, să le descoperim împreună! Noi îţi dăm ideea şi tu aduci culorile ca să o nuanţezi! Ai timp până la 1 octombrie să ...

 Apus de soare de Grigorescu si Negreni vedete la licitatiile Alis si GoldArt
"Apus de soare" de Grigorescu si Negreni, vedete la licitatiile Alis si GoldArt

Lucrarea "Apus de soare", semnata de Nicolae Grigorescu si o colectie de tablouri semnate de Ion Popescu Negreni sunt vedetele licitatiilor organizate de Alis si GoldArt la sfarsitul ...

SPECTACOLE PE TOATE GUSTURILE

Duminica trecuta a oferit brasovenilor un regal de spectacole. Opera Brasov a programat duminica dupa-amiaza musicalul "Bimbo si pantera roz", de George Mihalache. Spectacolul, din seria ...

ROMEO SI JULIETA la TIFF - Festivalul International de Film Transilvania

/Julieta: Casatoreste-te cu mine, vrei? / /Romeo: DA! / /Julieta: Cand? / /Romeo: Maine!/ /Julieta: Maine? / /Julieta: Daca nu-i asa mai bine lasa-ma, te rog!/ /Romeo: Ma jur ca noi doi maine ne ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Falsuri in istoria artei Falsuri in istoria artei
Jean-Baptiste Camille Corot (1796-1875) a fost nu doar unul dintre cei mai importanti pictori moderni francezi (a fost chiar numit cel mai mare peisagist francez al secolului XIX, si nu ...
Alte recomandari:
Targul de modele din Montparnasse Mecanicul de Fernand Leger Cinci muzee dedicate celebritatilor Stiati ca? Pierre-Auguste Renoir + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Gura Adevarului o capcana pentru mincinosi Gura Adevarului, o capcana pentru mincinosi O figura stranie, din marmura, veche de sute de ani, poate chiar mai mult. Un chip alcatuit din linii simple, elegante, cu gauri in locul ochilor, narilor si gurii, dar impresia de ansamblu este amenintatoare, te astepti ca dintr-un moment in altul sa ... Alte destinatii: Cinci obiective turistice norvegiene mai putin obisnuite Kelso, Scotia Ainsa, Spania Anstruther, Scotia Frigiliana, Spania + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Depeche Mode Spirits in the Forest la Happy Cinema
Depeche Mode - Spirits in the Forest la Happy Cinema 21 - 24 noiembrie 2019, ora 19.30, Happy Cinema, Bucuresti Fanii Depeche Mode vor putea sa vada cel mai nou film-documentar lansat de celebra ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Doctor Sleep de Stephen King
Doctor Sleep de Stephen King Danny Torrance revine in continuarea unuia dintre cele mai de succes romane publicate de Stephen King Publicat in 2013 si asteptat indelung de fanii ......
+ alte recomandari: Carte Artline