inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Participarea Romaniei la cea de-a 56-a editie a Expozitiei Internationale de Arta – La Biennale di Venezia

0 Comentarii
 
 
Organizatori: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Roman
Comisar: Monica Morariu
Vicecomisar: Alexandru Damian
 
Romania  participa la cea de‒a 56‒a editie a Expozitiei Internationale de Arta - la Biennale di Venezia, cu doua proiecte, Adrian Ghenie: Darwin’s Room si Inventing the Truth.On Fiction and Reality organizate in Pavilionul National din Giardini di Castello si Noua Galerie a Institutului Roman pentru Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia.
 
Adrian Ghenie: Darwin’s Room

Artist: Adrian Ghenie
Curator: Mihai Pop
Coordonator general al proiectului si curator evenimente publice: Corina Suteu
Coordonare: Corina Bucea, Oana Radu, Cristian Neagoe, Mihaela Lutea
Arhitect expozitie: Attila Kim
Co-editor al catalogului expozitiei: Juerg Judin
Parteneri: Proiect initiat de Fabrica de Pensule, Cluj, in parteneriat cu Asociatia Film ETC; Pace Gallery (New York); Galerie Thaddaeus Ropac (Paris); Tim Van Laere Gallery (Anvers); Galerie Judin (Berlin); Fundatia Plan B (Cluj); Nicodim Gallery (Los Angeles/Bucuresti); Universitatea Nationala de Arte Bucuresti; Universitatea de Arta si Design (Cluj); Universitatea de Arte „George Enescu” (Iasi); Editura Hatje Cantz (Berlin); Asociatia Galeriilor de Arta Contemporana din Romania; Asociatia Amicii Muzeului National de Arta Contemporana.
Spatiu expozitional: Pavilionul National din Giardini di Castello
 
Adrian Ghenie apartine unei generatii care a demonstrat capacitatea sa de a reflecta cu luciditate asupra fundamentelor dificile si adesea traumatice ale istoriilor locale. Cercetarea  sa se dizolva in cum contemporaneitatea este modelata de memorie si de dorinta, de convulsie si de spectacol, gasind un rol fundamental in opera sa.
 
Ghenie este, alaturi de alti reprezentanti ai aceleiasi comunitati artistice, unul din fondatorii Fabricii de Pensule din Cluj, un centru cultural care reuneste cateva din cele mai dinamice initiative artistice ale Romaniei.
 
In pavilionul Romaniei din Giardini va fi prezentata expozitia Darwin’s Room, ingrijita de Mihai Pop. Expozitia va prezenta o selectie de picturi expuse in trei camere ‒ conform arhitecturii interne originare a Pavilionului (din 1938) ‒ si va include o tema specifica pentru fiecare dintre aceste camere: “furtuna”, “galeria de portrete” (Autoportret ca Charles Darwin) si “disonantele istoriei”.
 
Dezvoltand “laboratorul” lui Darwin, Ghenie propune o cale interpretativa a notiunii de supravietuire. De aceea cerceteaza lectura teoriei evolutionismului biologic si modalitatile in care a fost deformat pentru a transforma societatea. De asemenea, utilizeaza si alte izvoare istorice in aducerea la zi a imaginii (fundamentala pentru auto‒perceptia noastra), „contaminand‒o” cu o reflexie incisiva asupra competitivitatii neoliberale, care se extinde in toate zonele si meandrele vietii sociale si afective.  Atelierul lui Darwin largeste domeniul de aplicare si devine un incubator, unde ideile viitoare cresc si se dezvolta. Este vorba de o impletire de istorii traite si viitoare, care nu detine probele sau speculatiile asupra evolutiei speciei, care nu altereaza si nu idealizeaza, ci deschide o cale spre o reformulare a valorilor sociale care compun existenta contemporana. In acelasi mod, revine la un moment esential, cand tabelele epistemologice au fost transformate, folosind tabula rasa stiintifica a lui Darwin pentru a proiecta sau a inscrie o noua imagine a viitorului nostru. Privirea spre viitor devine o actiune ce se bazeaza pe revizitarea trecutului cu privire lucida, examinand traseul si miturile care reprezinta fundamentul pentru scrierea istoriei, povestirile care definesc natiuni, naratiunile fabricare  ce fragmenteaza istoria in centre si periferii ocupate de invingatori si invinsi.
 
Expozitia va fi insotita de un volum editat de Juerg Judin si Mihai Pop, si publicat de Hatje Cantz Verlag, intitulat Adrian Ghenie – Darwin’s Room. Editia in limba romana va fi publicata de editura Humanitas.
 
Inventand adevarul.Despre fictiune si realitate / Inventing the Truth.On Fiction and Reality 

Artisti: Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Stefan Sava si Larisa Sitar
Curator: Diana Marincu
Manager de proiect: Asociatia Ephemair
Parteneri: Muzeul National de Arta Contemporana; Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii al Universitatii din Bucuresti (CESI); Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti; Ambasada Romaniei in Republica Lituania; Corcova Roy &Damboviceanu; Galeria Sabot; Galeria Ivan; Fabrik; Flash Lighting services SA; X Design Services.
Spatiu expozitional: Noua Galerie a Institutului Roman pentru Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia
 
Expozitia Inventand adevarul. Despre fictiune si realitate se raporteaza la contextul cultural actual, raspunzand temei enuntate de curatorul bienalei, Okwui Enwezor, prin apelul la fictiune ca instrument de intelegere a lumii. Estomparea granitei dintre fictiune si realitate permite articularea unor ipoteze creative despre trecut si prezent, activand un nou raport intre ce exista si ce ar putea exista in realitate. 
 
Reflectiile artistilor, prin obiect, fotografie, video sau performance, aduc in prim plan atat procesul interpretarii, cat si pe cel al producerii unor povesti. Constructia vizuala a fiecarui proiect isi asuma conventiile fictiunii, chiar si atunci cand nucleul este unul documentarist, lasand la vedere urmele autorului si „cusaturile” subtile intre autenticitate si inventie. Imposibilitatea de a identifica unde incepe povestea si unde se termina realitatea pune spectatorul in ipostaza de a oscila intre cat de convingatoare sau cat de stridenta e inscenarea. Proiectul fotografic Consuming History al artistei Carmen Dobre-Hametner se apropie de experienta extrema de a descoperi istoria „pe viu”, prin reenactement. Stefan Sava propune un video-eseu despre potentialul, dar si limitele interpretarii unei arhive personale de fotografii, problematizand reprezentarea unui trecut traumatic prin imagine. Larisa Sitar prezinta un proiect despre ideologie si istorie, propunand o noua viziune asupra „gradinii dezordinii” prin aproprierea unor gravuri din diferite perioade care vorbesc despre violenta, ruina si personajele anonime care au influentat parcursul umanitatii. Michele Bressan se foloseste de eroarea fixarii temporale a unui eveniment pentru a abstractiza acel gest, suspendandu-l in afara conventiilor cronologice. Lea Rasovszky compune o poveste din fragmente ale unor intamplari reale, amintiri personale si citate din carti, fictiunea devenind o parte integranta a vietii naratorului. Alex Mirutziu apeleaza la conceptele de „obiect birocratic” si „design ontologic” in relatia pe care o stabileste intre cuvant si spatiu sau corp si obiect.
 
Activand aceasta granita „permeabila” intre realitate si imaginatie, expozitia Inventand adevarul. Despre fictiune si realitate reinterpreteaza fragmente ale istoriei si inventeaza noi strategii de a depasi dihotomia adevar – fictiune.

Mai 2015
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Mai multe obiecte care i au apartinut lui Amy Winehouse vor fi vandute de o cunoscuta casa de licitatii
Mai multe obiecte care i-au apartinut lui Amy Winehouse vor fi vandute de o cunoscuta casa de licitatii

Cateva sute de costume de scena, accesorii, bijuterii si obiecte personale ale regretatei Amy Winehouse vor fi scoase la licitatie la inceputul lunii viitoare, o premiera organizata de casa de ...

Deep Purple lanseaza in luna noiembrie un nou album Turning to Crime
Deep Purple lanseaza in luna noiembrie un nou album: Turning to Crime

Dupa succesul de care s-a bucurat precedentul disc, “ Whoosh! ” aparut in vara anului trecut, legenda Deep Purple anunta un nou album de studio, “ Turning to Crime ”, care ...

Tabloul The Death of Charles Darwin de Adrian Ghenie s a vandut cu sase milioane de euro la Sotheby s
Tabloul “The Death of Charles Darwin” de Adrian Ghenie s-a vandut cu sase milioane de euro la Sotheby’s

Lucrarea pictorului Adrian Ghenie a fost vanduta pe 9 octombrie in cadrul unei licitatii organizare de Sotheby’s din Hong Kong pentru 54 920 000 dolari HK, echivalentul 6 097 000 euro, tabloul ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2021 a fost castigat de scriitorul Abdulrazak Gurnah
Premiul Nobel pentru Literatura 2021 a fost castigat de scriitorul Abdulrazak Gurnah

Castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura din 2021 este scriitorul Abdulrazak Gurnah (Zanzibar), alegerea fiind facuta de Academia Suedeza pentru “abordarea fara compromisuri si plina de ...

Depeche Mode relanseaza documentarul 101 intr o editie speciala
Depeche Mode relanseaza documentarul “101” intr-o editie speciala

Documentarul “ 101 ” va fi relansat pe 3 decembrie 2021, oferind astfel fanilor Depeche Mode unul dintre cele mai cunoscute filme dedicate formatiei in format remasterizat, HD. Regizat de ...

Festivalul National de Teatru pentru Copii si Tineri Copil in Europa
Festivalul National de Teatru pentru Copii si Tineri „Copil in Europa”

In perioada 21 - 30 iunie 2016 , la Timisoara va avea loc a IX-a editie a Festivalului „Copil in Europa” . Evenimentul isi propune sa reuneasca elevii pasionati de teatru din toata tara ...

Editurile premiate la Targul de Carte Gaudeamus 2011

Organizatorii Targul de Carte Gaudeamus 2011 au realizat duminica, in ultima zi a evenimentului editorial, un Top 3 al celor mai iubite edituri, premiile fiind acordate in urma voturilor publicului ...

Expozitia Smigelschi si catedrala 110 de la pictare la Biblioteca Judeteana Astra din Sibiu
Expozitia „Smigelschi si catedrala, 110 de la pictare” la Biblioteca Judeteana Astra din Sibiu

Asociatia culturala „Pictor Octavian Smigelschi”, in colaborare cu Muzeul National Brukenthal, Complexul National Muzeal ASTRA si Biblioteca Judeteana ASTRA verniseaza miercuri, 28 ...

Jocuri pentru voluntariat la Brasov
Jocuri pentru voluntariat la Brasov

Vineri, 30 ianuarie 2015, intre orele 18,00-20,00, Mansarda Casei Baiulescu din Brasov gazduieste evenimentul - Jocuri pentru voluntariat sustinute de Asociatia Colors Brasov. Asociatia Colors ...

Picasso la Muzeul de Arta din Timisoara
Picasso la Muzeul de Arta din Timisoara

La Muzeul de Arta Timisoara s-a deschis publicului expozitia internationala de grafica Que Viva Picasso. Expozitia prezinta un fragment din opera artistului Pablo Picasso . Sunt expuse 58 de lucrari ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Vor fi lansate in curand primele figurine Funko Pop! cu trupa The Doors Vor fi lansate in curand primele figurine Funko Pop! cu trupa The Doors
Cei patru membri ai trupei The Doors se vor alatura la sfarsitul acestui an listei tot mai lungi de nume mari din istoria muzicii rock, pop si hip hop care au deja propriile figurine, iar ...
Alte recomandari:
Documentarul “Get Back” de Peter Jackson are in sfarsit un trailer A aparut primul trailer al filmului Home Sweet Home Alone O caseta audio cu o piesa inedita a lui John Lennon s-a vandut cu aproape 50 000 de euro Netflix a cumparat drepturile asupra operei lui Roald Dahl + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Mozart la Brno Mozart la Brno Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Brno, ... Alte destinatii: Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta Chinsekikan, muzeul japonez al pietrelor devenite chipuri + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Pet Shop Boys va concerta in Bucuresti anul viitor
Pet Shop Boys va concerta in Bucuresti anul viitor 4 iulie 2022, Arenele Romane, Bucuresti Neil Tennant si Chris Lowe revin pentru un nou concert la Bucuresti anul viitor, pe 4 iulie, la Arenele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Carmen Mola scriitoarea spaniola de succes s a dovedit a fi pseudonimul folosit de trei barbati
Carmen Mola, scriitoarea spaniola de succes, s-a dovedit a fi pseudonimul folosit de trei barbati Carmen Mola este un nume binecunoscut publicului cititor de thrillere, autoarea unei serii de romane ce o au in rolul principal pe Elena Blanco, o ......
+ alte recomandari: Carte Artline