inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

OPERA FANtastica: Luminita Arvunescu in dialog cu Roxana Constantinescu

0 Comentarii
Sambata, 17 decembrie 2016, ora 13:00, in foaierul Teatrului National Bucuresti va avea loc o noua editie a intalnirilor muzicale OPERA FANtastica, initiate si moderate de Luminita Arvunescu. Dupa succesul primelor editii, care au avut ca invitate pe: celebra soprana Nelly MIRICIOIU (stabilita in Marea Britanie) si pe indragita soprana Leontina VADUVA (stabilita in Franta) Luminita Arvunescu, Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura, Teatrul National Bucuresti si Wagner Arte Frumoase si Povesti organizeaza, cu ocazia Sarbatorilor de Iarna 2016, o noua editie a intalnirilor muzicale OPERA FANtastica avand-o ca invitata pe mezzosoprana Roxana CONSTANTINESCU.


 
Pe langa dialogul pe care Luminita Arvunescu il va dezvolta cu invitata sa pe teme de repertoriu si oportunitati de cariera, matineul din 17 decembrie va contine si o serie de momente muzicale sustinute de superba mezzosoprana Roxana CONSTANTINESCU cu concursul pianistei Luminita BERARIU.
 
Evenimentul este organizat de Luminita Arvunescu, Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura, Teatrul National Bucuresti si Wagner Arte Frumoase si Povesti, in parteneriat cu Floria.ro, Domeniile Samburesti si Acqua Carpatica, Aurel Virlan Photography si Kitarodia.
 
 
Roxana CONSTANTINESCU - A cantat de copil. Si, de la 6 ani, in Corul de Copii Radio: a carui solista a fost timp de 10 ani. A inceput sa studieze Muzica la Liceul „George Enescu” din Bucuresti (percutie si pian). Iar Canto, la Universitatea de Muzica bucuresteana, clasa marii soprane Maria Slatinaru Nistor. Dupa absolventa, perfectionandu-se – in anul 2003 – la Hochschule fur Musik und darstellende Kunst din Viena (in interpretare scenica si tehnica liedului) si la Hochschule fur Musik und Theater din Munchen (opera si lied), iar in 2004 – 2005 la Bayerische Theaterakademie si Fundatia „Yehudi Menuhin”.
 
In 2004, a castigat Premiul al III-lea la Concursul international de Canto „Tito Schipa” (Italia). In 2005, Concursul de Canto de la Verviers (Belgia). In 2006, obtinea Premiul al II-lea la Sectiunea „Lied, vocal simfonic” a renumitului Concurs organizat de Radiodifuziunea din Munchen (ARD) – Premiul I, neacordandu-se! - Premiul I si „Premiul Publicului” in cadrul Concursului „Helga und Paul Hohen” din Koln. Stagiunea 2007-2008 gasind-o pe tanara mezzosoprana bucuresteana, angajata a prestigiosului Ansamblu de Solisti ai Operei de Stat vieneze: pe a carei scena, avea sa sustina in numai 3 stagiuni, 145 de spectacole.
 
Primul sau rol pe o scena de opera, a fost „Lola” din opera „Cavalleria Rusticana” de Mascagni, sustinut la Opera din Bucuresti, inca studenta fiind: rol, pe care l-a reluat apoi la Opera vieneza, alaturi de alte 24 de roluri, printre care Rosina („Barbierul din Sevilla”), Niklausse si Siebel („Povestirile lui Hoffmann”), Fiodor („Boris Godunov”), Zerlina si Donna Elvira („Don Giovanni”).
 
La debutul ei american, s-a scris: „Aceasta atragatoare mezzosoprana de coloratura este de nivel mondial. Si nu trebuie sa fii clarvazator pentru a-i prevedea o cariera stralucita.” (Star Tribune, Minnesota). In timp ce, dupa evolutia ei in opera „Cosi fan tutte” de la Opera din Los Angeles, un cronicar a opinat: „Rolul Despina a avut parte de cea mai buna interpretare din productie. Constantinescu este, probabil, cel mai bun produs romanesc de export de la Nadia Comaneci incoace si, poate deveni in opera, ceea ce a fost Nadia pentru Olimpiade.” (Hollywoodprogressive)
 
A cantat pe toate meridianele. In teatre lirice ca: „La Fenice” din Venetia, Operele din Roma, Zurich, Toulouse, Deutsche Oper Berlin, la New National Theater Tokyo sau Center of Performing Arts Beijing; in sali de concerte precum: „Wigmore Hall” din Londra, „Carnegie Hall” din New York sau „Musikverein” din Viena, la Oregon Bach Festival, etc. Si, asa cum i s-a prezis, s-a distins mereu prin spectacole si concerte apreciate la superlativ de critica de specialitate si public.
 
In prezent, mezzosoprana Roxana Constantinescu (36 de ani) locuieste la Paris. Si, de cate ori agenda internationala ii permite, revine cu mare bucurie sa cante si in tara. Anul trecut a sustinut, de pilda, doua recitaluri cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu” si sub bagheta maestrului Christian Badea la Ateneul Roman; iar in urma cu 2 ani, a evoluat in traditionalul Concert „Cele 3 dive” pe scena Salii Radio.
 
Pasionata de lumea spectacolului de opera, Luminita Arvunescu isi doreste sa adune in jurul ei prin acest proiect, pe de o parte, artistii de opera – spre a le iscodi memoria si a le afla pildele personale – si, pe de alta parte, cat mai multi spectatori ai teatrului liric; genericul ales, Opera – Fan (tastica), indicand foarte precis aceasta dubla adresare: catre un public «Opera – Fan» si, in acelasi timp, catre acei artisti care fac din Opera, prin talentul si efortul lor, un taram «fantastic». Fiecare intalnire va avea spatiul ei: in functie de invitat, de tematica discutiei, de ceea ce initiatoarea proiectului si-a propus sa lase inregistrat pe banda memoriei colective. Va avea muzica si proiectii video, discutii libere cu publicul si surprize bine ascunse, va incerca sa combine, cat mai fluent, detaliile din viata privata a invitatilor cu cele de context, indiciile esentiale pentru o cariera in domeniul teatrului liric cu exemplele si povestile de succes si, va recupera  poate, multe absente.
 
Luminita Arvunescu este una dintre cele mai familiare si apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobandit, in timp, notorietate. A absolvit Sectia de Muzicologie – ca sefa de promotie – la actuala Universitate Nationala de Muzica din Bucuresti si are un doctorat obtinut cu Summa cum laude in domeniul Jurnalismului muzical. Este angajata a Societatii Romane de Radiodifuziune din 1990 - specializata in Muzica de Opera – iar in 1996 a contribuit la pregatirea si lansarea primului post de muzica clasica din tara, Radio Romania Muzical, de pe pozitia de editor, pozitie pe care a ocupat-o pana in 2004. Ca realizator - radio, s-a remarcat prin emisiunea Seara de opera : nelipsita din grila posturilor Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural de 19 ani si distinsa cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali (1998) si Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Roman ( 2008 ). A arhivat zeci de interviuri cu personalitati artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar cativa dintre cei multi care i-au acordat interviuri in exclusivitate. A fost primul jurnalist acreditat de Radio Romania in Germania, dupa evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondente muzicale saptamanale. Si, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio strain, in 2011, de la Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii si interviuri in diferite publicatii. Face parte din Juriul Galei Operelor Nationale Romane.

Decembrie 2016
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Muzeul Reina Sofia permite dupa 30 de ani fotografierea celebrului tablou Guernica de Pablo Picasso
Muzeul Reina Sofia permite dupa 30 de ani fotografierea celebrului tablou “Guernica” de Pablo Picasso

Dupa mai bine de trei decenii, Muzeul Reina Sofia din Madrid va permite vizitatorilor sa fotografieze una dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui Pablo Picasso, “ Guernica ”, protestul ...

Ringo Starr anunta un nou EP
Ringo Starr anunta un nou EP

Ringo Starr va lansa pe 13 octombrie un nou EP, “ Rewind Forward ”, patru noi piese si al patrulea EP al artistului in ultimii trei ani, dupa Zoom In (2021), Change the World (2021) si EP3 ...

 In Utero al treilea album al formatiei Nirvana va fi relansat intr o editie speciala
“In Utero”, al treilea album al formatiei Nirvana, va fi relansat intr-o editie speciala

Aparut in toamna anului 1993, “ In Utero ” era al treilea si ultimul album de studio al celor de la Nirvana, un disc inregistrat in doar doua saptamani in luna februarie a aceluiasi an, un ...

The Rollings Stones anunta un nou album de studio Hackney Diamonds
The Rollings Stones anunta un nou album de studio: Hackney Diamonds

Formatia The Rolling Stones a confirmat ca va lansa in curand un album de studio cu piese noi, “ Hackney Diamonds ”, primul de la “ A Bigger Bang ” (2005), dupa ce in ultimii ...

Roger Waters a lansat noua versiune a piesei Pink Floyd Time
Roger Waters a lansat noua versiune a piesei Pink Floyd “Time”

Fostul basist al formatiei Pink Floyd a lansat o noua piesa de pe noua versiune a clasicului album “ The Dark Side of the Moon ”, si de aceasta data este vorba de clasica “ Time ...

Primul album solo John Lennon va fi relansat intr o editie de colectie
Primul album solo John Lennon va fi relansat intr-o editie de colectie

La sfarsitul anului 1970, pe 11 decembrie, John Lennon lansa primul sau album solo, John Lennon/Plastic Ono Band , probabil unul dintre cele mai asteptate discuri ale anului de catre cei care il ...

VIDEO Videopictura romaneasca Tipatul The Scream o reinterpretare animata a operei lui Edvard Munch
VIDEO: Videopictura romaneasca Tipatul/ The Scream - o reinterpretare animata a operei lui Edvard Munch

Videopictura Tipatul/ The Scream regizata de Sebastian Cosor este cea mai noua productie de animatie 3D stereoscopica a grupului MediaPro. Scurtmetrajul este realizat la studioul de animatie si efecte ...

Muzeul Luvru a digitalizat 482 000 de lucrari din colectiile sale
Muzeul Luvru a digitalizat 482 000 de lucrari din colectiile sale

Cel mai mare muzeu de arta din lume ofera o alternativa moderna publicului care nu il poate vizita in aceasta perioada din cauza restrictiilor impuse de pandemie: 482 000 dintre piesele aflate in ...

George R R Martin a semnat un nou contract cu HBO
George R.R. Martin a semnat un nou contract cu HBO

Scriitorul George R.R. Martin a semnat recent un contract pe o perioada de cinci ani cu HBO, si potrivit The Hollywood Reporter va lucra la mai multe proiecte bazate pe lumea din cartile seriei ...

Trupa Evanescence lanseaza propria serie de romane grafice Echoes From the Void
Trupa Evanescence lanseaza propria serie de romane grafice - “Echoes From the Void”

Formatia Evanescence va lansa primul numar al propriei serii de romane grafice, “ Echoes From the Void ”, fiecare din cele cinci editii urmand sa fie o antologie inspirata de piesele mai ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Pianul lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 1,7 milioane de lire sterline Pianul lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 1,7 milioane de lire sterline
Superbul pian incarcat de istorie la care Freddie Mercury si-a scris o mare parte din piesele care i-au adus dragostea fanilor a fost recent vandut in cadrul unei licitatii Sotheby’s ...
Alte recomandari:
Un tablou cumparat cu patru dolari ar putea fi vandut cu 250 000 Stephen King va lansa in 2024 un nou volum de povestiri: You Like It Darker 12 sfaturi pentru cei care vor sa viziteze Roma Funko lanseaza o noua serie de figurine “The Crow” + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Pet Sematary Bloodlines o noua ecranizare inspirata de scrierile lui Stephen King
Pet Sematary: Bloodlines, o noua ecranizare inspirata de scrierile lui Stephen King Dupa filmul din 1989, considerat si astazi una dintre cele mai bune adaptari clasice dupa un roman de Stephen King, si varianta recenta din 2019, un ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Nebuni dupa pisicile noastre nebune de Claude Beata
Nebuni dupa pisicile noastre nebune de Claude Beata Ghidul scris de un medic veterinar cu o bogata experienta, specialist in medicina comportamentala, pentru toti iubitorii de pisici. Mai ales pentru ......
+ alte recomandari: Carte Artline