inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Noutatile saptamanii la editura Polirom

0 ComentariiNoutatile saptamanii la editura Polirom


 


 


1. Marius Oprea


Chipul mortii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului


Prefata de Stephane Courtois


Colectie: Duplex


 


Volumul este un adevarat rechizitoriu, dialogul celor doi fiind menit sa arate ca in anii de dupa revolutia din 1989 nu a existat cu adevarat vointa de a se face cunoscute si de a se condamna crimele comunismului.


 


Aplicarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, deconspirarea Securitatii si inlaturarea fostilor activisti din functiile publice au ramas doar deziderate, pina acum nefiind facuta o condamnare ferma, oficiala a vechiului regim totalitar.


 


"Marius Oprea este unul dintre cei mai dinamici si mai lucizi istorici romani ai subiectului pe care il abordeaza - crimele comunismului. Si-a asumat riscuri foarte mari si cred ca, in mare masura, roadele se vad acum, prin crearea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, de care se va ocupa.


 


 


Cartile pe care le-a publicat - cum este si cea de fata, Chipul mortii, un rechizitoriu serios la adresa crimelor comunismului -, precum si toate eforturile lui se incadreaza in acest context surprinzator, in care pentru prima data se ia in discutie oficial, cu toata opozitia fostilor comunisti si a aliatilor lor, caracterul criminal al regimurilor comuniste."(Stephane Courtois)


 


Marius Oprea (n. 1964, Tirgoviste) este licentiat in istorie la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti; specializari in arheologie si istorie medie romaneasca. Este autorul a peste o suta de articole privind aspecte din istoria Securitatii, care au fost publicate in presa, difuzate la Radio "Europa Libera"sau incluse in culegeri de studii si publicatii academice.


 


In prezent, este consilier al primului-ministru pe probleme de securitate nationala, iar din aprilie 2006 este presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. La Editura Polirom a publicat: Banalitatea raului. O istorie a Securitatii in documente. 1949-1989, 2002; Ziua care nu se uita.


 


15 noiembrie 1987, Brasov (in colaborare cu Stejarel Olaru), 2002; Securistii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca politie politica. Studiu de caz: arhiva Comitetului Municipal de Partid Brasov (coord.), 2002.


Vladimir Bukovski (n. 1942), cunoscut disident rus, a petrecut 12 ani in temnitele comuniste, fiind considerat, alaturi de Alexandr Soljenitin, unul dintre autorii morali ai caderii comunismului. Dintre volumele sale, au fost traduse in limba romana: Judecata la Moscova (1995), Si se intoarce vintul (2002), Reusesti sau mori (2003), Uniunea Europeana - o noua URSS? (2006).


 


 


2. Luca Dinulescu


Sir Sugismund


Colectie: Biblioteca de duminica


 


"Sir Sugismund acceseaza paliere de expresivitate lingvistica ce pot anunta o limba noua, cu sugestii de argou ce amintesc de marea proza a lui Celine si Joyce."(Cezar Ivanescu)


La prima vedere, autorul ne atrage intr-un joc. Un joc al lui cu povestea, de-a povestea, ca povestea. La a doua vedere sau, mai bine zis, de la a doua povestire citita, intelegem ca jocul autorului nu-i al sau cu sine ori cu scriitura proprie, e un joc in care sintem cu totii invitati sa ne prindem.


Si ne prindem, intrucit cavalcada de gaguri-triste, de tragedii-vesele, de nimicuri spuse cu un ton grav si de lucruri grave redate minimalist ne va fascina, ne va face sa citim cu sufletul la gura povestea urmatoare... O carte pe care nu o mai lasi din mina pina la sfirsit.


Din cuprins:


Sultana sau in ce directie curge timpul -Sir Sugismund e sua storia dans una nuova lingua planetara -Ziua in care am murit -Elefterie Maces -Cum va arata de fapt sfirsitul lumii -Poveste cu sfirsit -Domnul director -Mos Abdulah -Oda zeitei Kaly -Luca si Emil -Ionescu -Cenaclul -Chevalier du temple of god


 


Luca Dinulescu (n. 1979, Bucuresti), absolvent in 2002 al Facultatii de Regie de film a Universitatii Media, licentiat in regie de film al Facultatii Hyperion. In 2002 este colaborator al publicatiei de limba engleza din SUA Romanian Review. Debuteaza in iunie 2003, in Viata Romaneasca, cu o nuvela.


Frecventeaza cenaclul  "Formarea ideilor" al prozatorului Constantin Stan, si pe cel al Uniunii Scriitorilor. A publicat in Ziua Literara si in revista Tomis din Constanta. Finalist al concursului de scenarii de lungmetraj TIFF-HBO 2005, cu scenariul That jazz again. Cistigator al concursului de proza "Tomiseisme", organizat de revista literara Tomis in anul 2005.


In 2004 a lucrat ca scenarist la Prima TV, iar din 2005 este scenarist rezident la Pro TV. In prezent, bursier al Uniunii Scriitorilor din Romania, cu proiectul "O istorie a literaturii romane in benzi desenate".


 


3. Tom Sharpe


Alternativa Wilt


Traducere din limba engleza si note de Radu Pavel Gheo


Colectie: Biblioteca Polirom


 


Dupa incheierea cu bine a incurcaturilor din romanul anterior, in care Henry Wilt ajunsese sa fie anchetat pentru crima, desi nu facuse altceva decit sa arunce intr-un put o papusa gonflabila, s-ar zice ca viata lui a intrat in normalitate. Wilt devine seful catedrei de Studii Liberale, are o casa mare, iar sotia lui, Eva, i-a nascut patru fetite deodata.


 


Insa ghinioanele si accidentele par sa se tina lant de erou. Eva Wilt cade in mania traiului alternativ: hrana alternativa, incalzire alternativa etc. Unul dintre profesorii de la catedra lui, adept al socialismului, filmeaza o pelicula cu un elev care pare sa penetreze un crocodil, ca protest impotriva "etatismului asistential reformist al sistemului capitalist".


 


Mai mult, printr-un anumit concurs de imprejurari, Wilt isi raneste intr-o tufa de trandafiri cea mai sensibila parte a trupului barbatesc. Se indragosteste de o studenta germana de la colegiul sau, Irmgard Muller, si afla stupefiat ca tinara ar putea fi una dintre cele mai periculoase femei-terorist de pe glob.


 


Lucrurile se incurca rau de tot, iar incercarile eroului de a rezolva situatia par sa nu aduca decit alte incurcaturi.


Lipsita de inhibitii si incarcata de imprevizibil, Alternativa Wilt este una din acele carti ce se citesc cu zimbetul pe buze si justifica din plin pozitia privilegiata pe care scriitorul britanic si-a cucerit-o printre autorii de romane umoristice din zilele noastre.


 


Prozatorul britanic Tom Sharpe (n. 1928) este considerat azi unul dintre cei mai buni umoristi britanici, alaturi de David Lodge sau P.G. Wodehouse. In anul 1951, a plecat in Africa de Sud, in provincia Natal, fosta republica bura si apoi colonie britanica, devenita componenta a Republicii Africa de Sud.


 


Lucreaza in domeniul asistentei sociale si in invatamint, apoi isi deschide un studio fotografic in capitala provinciei Natal, Pietermaritzburg. In 1961, este expulzat din Africa de Sud, ca urmare a opozitiei sale fata de politica de apartheid din acea tara. Se intoarce in Marea Britanie si, intre anii 1963 si 1972, preda istoria la Cambridge College of Arts and Technology.


 


Primul sau roman, The Riotous Assembly, apare in 1971, urmat, doi ani mai tirziu, de Indecent Exposure. Cartile sale cunosc un succes fulminant, gratie umorului - adesea cinic sau chiar negru - si a stilului dinamic si atractiv care le caracterizeaza. Tom Sharpe este faimos mai ales prin ciclul de volume al carui erou principal este Henry Wilt.


 


Alternativa Wilt este al doilea roman din serie, dupa Wilt (Editura Polirom, 2005), si continua aventurile personajului omonim.


 


 


4. Marina Lewycka


Scurta istorie a tractoarelor in limba ucraineana


Traducere din limba engleza si note de Fraga Cusin


Colectie: Biblioteca Polirom


 


Pornind de la un element autobiografic (cartea despre rolul tractoarelor in istoria Ucrainei moderne scrisa de tatal ei), autoarea construieste povestea lui Nikolai, un vaduv ucrainean in virsta de optzeci si patru de ani, cetatean britanic naturalizat, un ins excentric, trasnit, egoist si gindind logic doar atunci cind e vorba de combustia interna.


 


Dupa moartea sotiei, ratacit intr-o mare de zile si nopti solitare, el redescopera iubirea in persoana oportunistei Valentina, o ucraineanca de treizeci si sase de ani, blonda si divortata, care doreste sa obtina drept de rezidenta in Anglia si se instaleaza, cu "sinii ei superiori, botticellieni", in casa si in viata batrinului, explodind ca "o grenada trandafirie si


zulufata"in familia lui. Cele doua fiice ale lui Nikolai se dau peste cap sa-l extraga din hatisul amoros si juridic in care s-a afundat si, in cursul luptei impotriva dusmanului comun, surorile - care nu se iubeau mai deloc una pe alta - se apropie, invata sa se cunoasca si afla, impreuna cu cititorul, episoade tragice din istoria familiei si a tarii lor de origine.


 


Scrisa cu verva si duiosie, ingenioasa si plina de umor, Scurta istorie a tractoarelor... este una dintre cartile pe care nu le poti lasa din mina pina la ultima pagina.


 


Marina Lewycka, nascuta in 1946 intr-un lagar de refugiati din Kiel, Germania, si-a petrecut copilaria si tineretea in Anglia. In prezent preda la Hallam University, Sheffield.


 


Scurta istorie a tractoarelor in limba ucraineana, aparut in Anglia in 2005, este romanul ei de debut, primit cu cronici excelente in tara si in strainatate, nominalizat la Booker Prize si Orange Prize for Fiction si laureat al Bollinger Everyman Wodehouse Prize pentru cel mai bun roman umoristic. 


 


5. Tiberiu Rudica


Psihologia frustratiei


Editia a II-a, revazuta si adaugita


Prefata de Vasile Pavelcu


Colectie: Psihologie aplicata


 


Abordat doar colateral in literatura de specialitate din Romania, desi a facut obiectul a numeroase carti in Occident, fenomenul frustratiei este tratat ca tema distincta in cartea lui Tiberiu Rudica.


 


Interesind psihologia - domeniu in care, alaturi de conflict, se afla in centrul problematicii adaptarii si integrarii sociale a individului -, dar si psihopatologia sau psihanaliza, problematica frustratiei este analizata aici in ansamblul ei, remarcabile fiind mai ales precizarea factorilor generatori de frustrari si corelarea acestora cu psihologia personalitatii.


 


Din cuprins:


"Integrarea"si "frustratia"in sistemul stiintelor despre om -Obstacol, conflict, frustratie, stres -Conceptii si interpretari ale fenomenului de frustratie -Situatii de frustrare si tipurile respective de conduita -Frustratia in procesul de integrare sociala a personalitatii -Fenomenul de frustratie din perspectiva psihopatologica


 


-Sentimentul de frustratie in opere literare -Frustratia "Eului": sentimentul de autovinovatie, de culpabilitate


 


Tiberiu Rudica este profesor doctor la Catedra de Psihologie si Asistenta Sociala a Universitatii "Petre Andrei" din Iasi. De acelasi autor: Eu si celalalt. De la pozitia egocentrica la pozitia altruista (1979); Familia in fata conduitelor gresite ale copilului (1981); Niveluri ale conduitei umane (1984); Maturizarea personalitatii (1990); Psihologie si literatura (1995).


 


La Editura Polirom a publicat: Psihopedagogie pentru examenele de definitivare si grade didactice (in colaborare, 1998); Psihologie scolara (in colaborare, 1998); Aspecte psihologice in mituri, legende si credinte populare (in colaborare, 2003); Psihologia omului in proverbe (in colaborare, 2004); Psihologie umana si paradoxuri ale existentei (2006).


 


 


6. Sanda Tomescu Baciu


Velkommen! Manual de conversatie in limba norvegiana (contine CD audio)


Colectie: Limbi straine


 


Velkommen! Bun venit in rindul vorbitorilor de limba norvegiana! Studentii, turistii si oamenii de afaceri vor gasi in acest manual regulile gramaticale, lexicul de baza si dialoguri ce permit consolidarea cunostintelor teoretice dobindite, dar si aplicarea lor in situatii comunicationale concrete.


 


Exercitiile, a caror rezolvare poate fi consultata la sfirsitul lucrarii, sint deosebit de utile pentru verificarea cunostintelor, iar CD-ul cu textele lectiilor este esential pentru insusirea unei pronuntii corecte, autentice.


 


Din cuprins:


Pronuntia -Cum te cheama? -La curs in Norvegia -Ce mai faci? -Student la Oslo -La cafenea -La magazin -Parcul Vigeland -Gramatica rezumativa


 


Sanda Tomescu Baciu este conf. univ. dr., sefa Catedrei de limbi si literaturi scandinave din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca; "Candidata Philologiae" a Universitatii din Oslo si licentiata a Universitatii "Babes-Bolyai". A infiintat sectia de limba si literatura norvegiana a Universitatii "Babes-Bolyai"in 1991.


 


A fost aleasa in doua legislaturi consecutive membra a International Ibsen Committee. In 2003 i s-a decernat Ordinul Norvegian Regal de Merit in grad de Cavaler, clasa I. A publicat lucrari in domeniul studiilor ibseniene in tara si in strainatate. De asemenea, este autoarea mai multor traduceri din literatura norvegiana.


 


 


7. Sorina Danaila, Ioan Bita


Limba franceza prin exercitii de traducere


Colectie: Limbi straine


 


Lucrarea cuprinde traduceri (cu nivel de dificultate mediu si ridicat) a 30 de texte literare rominesti. Pentru acelasi text se ofera trei versiuni de traducere, corespunzatoare unor game si registre diferite: varianta standard, pentru studentii/elevii incepatori, care studiaza metodic limba franceza; varianta medie, pentru avansati; varianta literara, pentru traducatorii specializati.


 


Variantele sint prezentate in tabele pentru a putea fi comparate mai usor, fiecare versiune fiind comentata din punct de vedere gramatical si stilistic in partea a doua a cartii.


 


Sorina Danaila este doctor in filologie, organizatoare si responsabila a filierei bilingve a Liceului "M. Eminescu"din Iasi. Desfasoara o activitate sustinuta in cadrul Centrului Cultural Francez din Iasi, unde a fost si director de curs. De asemenea, este sef de proiect in cadrul proiectului-pilot de reformare a sistemului bilingv francofon din Romania.


Ioan Bita este profesor gradul I; activeaza in cadrul filierei bilingve a Liceului "M. Eminescu"si participa la activitatile Centrului Cultural Francez din Iasi.


Sursa : HotNews

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Bucharest Gaming Week 2019 la Palatul Parlamentului
Bucharest Gaming Week 2019 la Palatul Parlamentului

4 - 10 noiembrie 2019, Palatul Parlamentului, Bucuresti Cel mai important eveniment dedicat pasionatilor de jocuri video din tara noastra si industriei de game development revine in perioada 4 - 10 ...

Vladimir Horowitz in fata publicului
Vladimir Horowitz in fata publicului

Desi era unul dintre cei mai mari pianisti ai epocii sale - si potrivit specialistilor unul dintre cei mai buni din toate timpurile - Vladimir Horowitz suferea adesea de un trac ingrozitor, care pur ...

Summer Well 2019
Summer Well 2019

10-11 august 2019, Domeniul Stirbey, Buftea Festivalul Summer Well a adus la editia cu numarul noua, care va avea loc in perioada 10-11 august 2019 pe Domeniul Stirbey din Buftea. Daca in anii ...

Cea mai mare expozitie Tonitza la Art Safari 2019
Cea mai mare expozitie Tonitza la Art Safari 2019

27 septembrie - 6 octombrie 2019, Palatul Oscar Maugsch, Bulevardul Regina Elisabeta nr. 5, Bucuresti In perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019 va avea loc la Palatul Oscar Maugsch cea de a sasea ...

Festivalul Strada Armeneasca 2019
Festivalul Strada Armeneasca 2019

2 - 4 august 2019, ora 18, Strada Armeneasca, Bucuresti Accesul la acest festival este gratuit Festivalul Strada Armeneasca revine cu o noua editie (cea cu numarul sase) in fata publicului ...

Google il omagiaza pe Charles Dickens
Google il omagiaza pe Charles Dickens

Google il omagiaza pe Charles Dickens, la 200 de ani de la nasterea scriitorului britanic. Noul logo al Google prezinta personaje clasice din opere ale lui Charles Dickens, precum Ebenezer Scrooge din ...

 Cum mi am petrecut sfarsitul lumii inaugureaza Festivalul de cinema din Palencia
"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" inaugureaza Festivalul de cinema din Palencia

Filmul "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", regizat de de Catalin Mitulescu, inaugureaza pe 1 martie 2010 sectiunea lungmetrajelor din cadrul editiei cu numarul 19 a Festivalului de cinema ...

Un milion de euro pentru ansamblul arhitectural din Şcheii Braşovului

Consiliul Judeţean Braşov şi Mitropolia Ardealului au lansat miercuri proiectul de reabilitare a ansamblului arhitectural ecleziastic al Bisericii Sfântul Nicolae din Şcheii Braşovului, ...

Stand up comedy cu iz de samurai
Stand-up comedy cu iz de samurai

Să râdem în scop caritabil cu Sergiu, Toma şi comediantul japonez Rome Kanda Bucureşti, 7 iunie 2011: Sergiu, Toma şi comediantul japonez Rome Kanda vor susţine sâmbătă 11 ...

Puiu Gazdaru, cel mai bun caricaturist

Umoristul ziarului Gardianul, Puiu Gazdaru, a fost distins ieri cu Premiul I al Festivalului International de Umor „Constantin Tanase“ de la Vaslui, la sectiunea caricatura ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Mecanicul de Fernand Leger Mecanicul de Fernand Leger
Un barbat cu mustata, o tigara fumegand intre degete (pe unul dintre ele se vad doua inele), un tatuaj marinaresc pe bratul drept, un fundal in care se intalnesc forme geometrice simple, ...
Alte recomandari:
Cinci muzee dedicate celebritatilor Stiati ca? Pierre-Auguste Renoir Pieta, singura lucrare semnata de Michelangelo Vara de Gunnar Berndtson + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Cinci obiective turistice norvegiene mai putin obisnuite Cinci obiective turistice norvegiene mai putin obisnuite 1. Kannesteinen: formatiune stancoasa ce poate fi gasita langa coasta din apropierea localitatii Maloy, bizara creatie naturala - nu, in pofida aparentelor nu este o sculptura sau vreo instalatie moderna - poate fi asemanata unei ciuperci de culoare ... Alte destinatii: Kelso, Scotia Ainsa, Spania Anstruther, Scotia Frigiliana, Spania Savoca, Italia + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Playmobil filmul 2019
Playmobil: filmul (2019) O aventura animata in universul celebrelor figurine atat de indragite de cei mici Ce poti face atunci cand fratele tau, micul Charlie, dispare? Si nu ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Eugenia de Lionel Duroy
Eugenia de Lionel Duroy Un surprinzator roman inspirat de celebrul Jurnal al lui Mihail Sebastian Volumul a primit in 2019 Premiul Anais Nin Cronica a unei Romanii ......
+ alte recomandari: Carte Artline