inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Noaptea Institutelor Culturale in Bucuresti - 2010

0 Comentarii

In Bucuresti, continua efervescent evenimentele culturale care ii scot pe oameni din casa si, mai ales, le ofera o alternativa la somnul de noapte. Dupa Noaptea Muzeelor si cea a Galeriilor, din acest sfarsit de saptamana, ne pregatim curand pentru Noaptea Institutelor Culturale, pe 25 iunie 2010 .

Toate centrele culturale straine, alaturi de Institutul Cultural Roman, au pregatit programe foarte interesante cu filme, muzica - live cele mai multe - expozitii de fotografie, workshop-uri, alaturi de oferte culinare traditionale pentru ca spectatorii sa reziste intreaga noapte.

Programul de mai jos este foarte lung si urmeaza sa mai fie completat in perioada urmatoare. Pentru usurinta navigarii, am pus in bold numele institutelor.

British Council
Calea Dorobantilor nr. 14

Proiectie British Animation Awards (BAA) 2010
18.00 - 19.40 / 01.00 - 2.40
Cele mai bune scurtmetraje de animatie britanice premiate in 2010.

Cricket
18.00 - Descopera Spiritul jocului!

Testeaza-ti cunostintele de limba engleza
18.00 - 20.00
Evalueaza-ti rapid, corect si gratis cunostintele de limba engleza!

50% reducere @British
12.00 - 20.00
*@British = biblioteca
**50% reducere = reducerile se ofera la toate abonamentele

Lectii de vals englezesc
20.00 - 21.00
Marius Momocea & Suzana Bunescu (antrenori de dans/ finalisti in competitii de dans sportive nationale/ participanti la concursuri internationale) - ne vor demonstra si ne vor invata pasii de baza ai valsului englezesc pe ringul de dans al bibliotecii @British.

Concurs de expresii englezesti
Oricand
Ce vor sa zica britanicii cand spun despre cineva ca este “wet blanket”??? Cunoscatorii vor primi premii distractive!

Concert
21.30 - 22.30
Profesori la British Council pe timp de zi, Neil & James se transforma in megastaruri cu propria coloana sonora si in acest an la Noaptea Institutelor Culturale!

The Selector - DJ Show
23.00 - 00.40
Experimenteaza cultura muzicala si noile sound-uri ale Marii Britanii moderne!
‘More radical in its programming than all music radio in Britain.’ - The Guardian

Centrul Cultural al Republicii Ungare / Institutul Polonez
Delegatia Valonia-Bruxelles in vizita
str. Gina Patrichi (fosta Orlando) nr. 8

Ora 14.00 - 6:3 sau meciul secolului / 6:3, avagy játszd újra Tutti!
Ungaria 1998, 90 min., reg. Tímár Péter, comedie subtitrata in limba romana / proiectie in cladire
Meciul secolului - partida dintre echipa engleza si cea maghiara - a inceput la trei si un sfert dupa-amiaza, pe 25 noiembrie 1953. In teren intra “echipa de aur” a Ungariei impotriva englezilor neinfranti.

In curte va asteapta Institutul Polonez si jucaria urbana SANDO, realizata de Eldercut. Ea va fi personalizata de Titi Ciocan si Nicolae-Aurel Duta, creatorii SANDO, si de alti trei artisti invitati. SANDO este o jucarie realizata din rasina speciala, turnata si personalizata manual, este produsa in serii limitate si poate deveni obiect de colectie.
Incepand cu ora 19.00, jucariile create de artistii romani vor fi prezentate in cladire, sub forma unei expozitii.

Ora 16.00 - Puskás. Hungary
Ungaria 2009, 116 min., reg. Almási Tamás, documentar subtitrat in limba romana / proiectie in cladire
Povestea lui Puskás este una hollywoodiana - a pornit dintr-un cartier marginas si a ajuns pe culmile succesului mondial, devenind un star care toata viata a facut exclusiv ceea ce i-a placut si ceea ce a stiut cel mai bine: a jucat fotbal.

Ora 18.00 - Recital Chopin sustinut de pianistul Toma Popovici
In program:
Balada nr. 4 in fa minor, op. 52
Sonata nr. 3 in si minor, op. 58
Absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, clasa prof. Dana Borsan, Toma Popovici a urmat cursurile de masterat ale College of Fine Arts in cadrul Universitatii din Boston, unde a studiat cu Horia Mihail, Victor Rosenbaum si Tong-Il Han. In prezent este profesor asociat si doctorand al Universitatii de Muzica din Bucuresti. Laureat a numeroase concursuri nationale si internationale, are o bogata activitate concertistica alaturi de orchestre de renume din Romania si SUA.

Ora 19.45 - Expozitie de fotografie semnata Zalka Imre
Prin fotografiile sale, Zalka Imre reinvie farmecul Bucurestiului de altadata. Pe langa expozitia de fotografii realizate cu tehnici aproape uitate ale secolului al IX-lea, Zalka Imre, pasionat al acestor vechi metode de lucru cu filmul, va intra pentru o noapte in postura unui fotograf ambulant, asa cum puteam intalni in targurile de odinioara.

Ora 20.00 - Fotbalul vremurilor vechi / Régi idők focija
Ungaria 1973, 78 min., reg. Sándor Pál, comedie subtitrata in limba romana / proiectie in cladire
Filmul evoca in stil burlesc si pantomimic lumea cinematografiei si a fotbalului din anii ‘20. Sloganul filmului, Ne trebuie o echipa!, a devenit un motto al vietii cotidiene din Ungaria. In acest film chiar exista o echipa: creatori exceptionali, alaturi de actori remarcabili, transforma timpul petrecut in fata ecranului in clipe de neuitat.

Ora 20.30 - Meci de fotbal Chile - Spania
Pe peretele-ecran imens din curtea Centrului vom proiecta meciul Chile-Spania din cadrul Campionatului Mondial de Fotbal, Africa de Sud 2010.
Sunteti bineveniti in echipament de fotbal - tricouri, fulare, jampiere etc. - indiferent de culorile tarilor pe care le sustineti.

Ora 23.00 - Mare degustare mare! Va asteptam cu produse traditionale poloneze si unguresti. Mancaruri dintre cele mai complicate si mai savuroase din bucataria celor doua tari.
In curte, de-a lungul intregii Nopti, va fi deschis si un targ de gastronomie ungureasca.

Ora 24.00 - Stadionul vagabonzilor / Boisko bezdomnych
Polonia 2008, 119 min., reg. Kasia Adamik
Eroul principal al filmului este Jacek Mróz, un fost jucator al reprezentativei nationale de fotbal a Poloniei, caruia o accidentare i-a intrerupt foarte devreme cariera. Acum in varsta de 40 de ani, Jacek a devenit alcoolic si nu isi poate gasi locul in mediul sportiv. Familia il alunga de acasa si ajunge pe strada, intalnind un grup de vagabonzi. Devin prieteni si formeaza o echipa de fotbal, pe care antrenorul Jacek ii duce direct la Campionatul Mondial de Fotbal al Vagabonzilor.

Ora 2.00 - Guitar Summit
Chitaristii Leszek Cichoński (Polonia), Paolo Loveri (Valonia-Bruxelles) si A.G. Weinberger (Romania) acompaniati de vocea si flautul lui Török Ádám (Ungaria) se vor alatura pentru un concert rasunator in Noaptea Institutelor, in curtea Centrului.

Ora 4.00 - Dans cu formatia GÖNCÖL
In curtea centrului, formatia GÖNCÖL (Ungaria) ne va delecta si invata in acelasi timp dansuri populare unguresti.
Centrul Ceh Bucuresti
str. Ion Ghica nr. 11 (langa Biserica Rusa)
Sala de lectura a Teatrului ACT, Calea Victoriei nr. 126, et. 2







O noapte magica cu magicianul filmului Karel Zeman



15.00 / expozitie de fotografie / Film Magician Karel Zeman / Ceainaria Teatrului ACT / Sala de Lectura
22.00 / expozitie de fotografie / Film Magician Karel Zeman / Centrul Ceh / Sala Mica
22.00 / Inventia Diabolica / Sala Mare
23.00 / Workshop de Animatie Stop Motion / Ceainaria Teatrului ACT / Sala de Lectura
00.00 / Krabat - Ucenicul Vrajitorului / Sala Mare
02.00 / Dirijabilul Furat / Sala Mare
04.00 / shorts Karel Zeman / shorts FAMU / Sala Mare

Stim ca va plac povestile si de aceea anul acesta va pregatim o seara cu adevarat magica.
Va asteptam cu filme de scurt si lung metraj, animatii, o expozitie de fotografie si nelipsita bere ceheasca Pilsner Urquell.
Incepem la 22h00 cu un film SF, continuam la 00h00 cum altfel decat cu o poveste de groaza, la 02h00 rupem vraja cu un fantasy iar dupa 04h00 va lasam in compania filmelor de scurt metraj ale lui Karel Zeman si ale studentilor de la FAMU.

Si pentru ca nu putem avea atatea evenimente in acelasi loc, o parte din expozitia de fotografie Magicianul filmului Karel Zeman se muta la Sala de Lectura a Teatrului ACT unde va asteapa de asemenea o atmosfera magica. Tot la Sala de Lectura aveti ocazia sa participati la un workshop unic. Invitat special sa ne invete tainele animatiei este Octav Ureche. Daca sunteti pasionati de animatie, fie ea stop motion, clay motion sau grafica, asteptam sa va inscrieti pe site-ul Salii de Lectura www.saladelectura-act.ro, pentru a va asigura participarea gratuita.

KAREL ZEMAN
Regizorul Karel Zeman a creat o serie de filme remarcabile prin creativitatea lor si prin combinatia de live-action cu animatii si efecte speciale. Nascut si crescut in Moravia, el a inceput cu decorarea de ferestre si pictatul de postere. Mai tarziu, Zeman a realizat si cateva reclame. La mijlocul anilor ‘40, l-a creat pe domnul Prokouk birocratul, un popular personaj de desene animate. De asemenea, a inceput sa creeze filme de scurt metraj si sa experimenteze cu diferite tipuri de animatie, folosind desene si marionete. In lung metrajele sale, Zeman foloseste filmul ca pe un mijloc de a crea fantezie nu de a re-crea realitatea. Stilul vizual al efectelor animate este similar cu ilustratiile originale din cartile lui Jules Verne. Filmele sale sunt o combinatie intre actori si animatie cu ajutorul efectelor speciale. Marele succes al acestor filme SF si Fantasy este un omagiu adus lui Zeman pentru simtul umorului si stilul sau unic de a povesti, dar si pentru tehnica si originalitatea sa. Desi majoritatea filmelor lui Zeman sunt destinate copiilor, acestea poseda un spirit sofisticat si un stil vizual care reusesc sa ii incante si pe adulti.

MAGICIANUL FILMULUI KAREL ZEMAN
Expozitia Magicianul Filmului, Karel Zeman este alcatuita din 38 de fotografii si harti produse de Zeman la studioul lui de film din Zlín, intre 1945 si 1980. Autorul expozitiei este Pavel Taussig, istoric de film . Aceste fotografii alb-negru comemoreaza cele mai faimoase filme ale lui Zeman: live-action, animatii si combinatii intre cele doua..

22.00 / Sala Mare / INVENTIA DIABOLICA
THE DEADLY INVENTION
Vynález zkázy, Rep. Ceha, 1958, 82 min.
Regie: Karel Zeman
VO ceha / subtitrari in romana
Acest film este o lume a minunilor, cu o abundenta de aer fantastic, submarine si inventii pamantesti, plus un laborator urias intr-un crater vulcanic si o batalie epica cu un calamar gigant. Inventatorul ingenios al unui explozibil puternic este rapit de un conte asemanator capitanului Nemo, care-l poarta catre o insula misterioasa unde intentioneaza sa foloseasca inventia cu scopuri malefice. Cu toate acestea, asistentul credincios al inventatorului reuseste sa opreasca planurile contelui de a cuceri lumea. Acest film, primul in care Zeman introduce combinatia unica de actori, papusi, desene animate si ilustratii bazate pe romanele lui Verne, i-a adus acestuia premiul Expo la Bruxelles Expo 1958, si multe alte premii la festivalurile din Franta.

00.00 / Sala Mare / KRABAT - UCENICUL VRAJITORULUI
KRABAT - THE SORCERER’S APPRENTICE
Čarodějův učeň, Rep. Ceha, 1977, 71 min.
Regie: Karel Zeman
VO ceha / subtitrari in romana
Krabat - Ucenicul vrajitorului, este un film fantastic, de animatie, realizat in 1977 de Karel Zeman si care are ca sursa de inspiratie povestea Moara satanica a lui Otfried Preußler si basmul popular sarb pe care se bazeaza aceasta. Krabat, un tanar cersetor care traieste in Lujita, la inceputul secolului XVIII, isi doreste sa devina ucenicul unui vrajitor rau. Impreuna cu alti baieti, el munceste la moara vrajitorului ca sclav, in timp ce invata magia neagra: cum ar fi sa se transforme intr-un corb sau in alte animale. La fiecare Craciun, unul dintre baieti trebuie sã il infrunte pe maestru intr-un duel magic pe viata si pe moarte, duel in care baietii nu au nici o sansa pentru ca nimeni in afara de maestru nu are permisiunea de a citi din cartea acestuia de magie. Cu toate acestea, Krabat incepe sa se strecoare noaptea pentru a citi din aceasta carte interzisa. Pe ultima pagina, el gaseste fraza: „Dragostea este mai puternica decat orice vraja…”

02.00 / Sala Mare / DIRIJABILUL FURAT
THE STOLEN AIRSHIP
Ukradená vzducholoď, Rep. Ceha, 1966, 88 min.
Regie: Karel Zeman
VO ceha / subtitrari in romana
Povestea este inspirata din cartea lui Jules Verne „Doi ani de vacanta”. Antreprenorul Findeys prezinta un dirijabil umplut cu gaz non-inflamabil la Expozitia Jubileului de la Praga in anul 1891. Cinci baieti (Jakoubek, Tomáš, Martin si gemenii Pavel si Petr) sunt invitati pentru un zbor gratis. Acestia isi iau zborul fara echipaj si ajung pe o insula undeva in ocean. Ei descopera aici casa Capitanului Nemo si un port pentru nava sa Nautilus. Dirijabilul este cautat de armata pentru ca in el este ascunsa o cutie cu brevetul inventiei lui Findeys. Jurnalistul Ardan, de la tabloidul Světozor, este si el in cautarea supravietuitorilor. Baietii sunt in cele din urma salvati de cehul Tenfield, atunci cand acesta ajuta la suprimarea unei revolte a marinarilor. Zeman prezinta toate acestea printr-o exagerare plina de umor, privind nostalgic spre epoca inventiilor.
Centrul Cultural si de Informare al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti
Calea Victoriei nr. 26

14.00 - Prezentarea companiei aeriene “AeroSvit”.
Cu prilejul lansarii noii curse aeriene directe KIEV-BUCURESTI - KIEV.
Compania ucraineana “AEROSVIT Airlines” a lansat recent cursa directa Kiev (Borispil) - Bucuresti (Otopeni) si retur. Operatorul ucrainean va avea 4 curse saptamanale Kiev-Bucuresti si retur (luni, marti, joi, vineri). Biletele pot fi cumparate la Agentia “REGIONAL AIR SUPORT” (Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 14-22, Bucuresti) sau la orice agentie de turism acreditata IATA.

15.00 - Prezentarea editurilor Uniunii Ucrainienilor din Romania
Vor fi prezentate carti, reviste si alte publicatii in limbile ucraineana si romana editate de Uniunea Ucrainienilor din Romania. Vor participa scriitori-membri ai Uniunii Scriitorilor din Romania.

16.00 - Recital de poezie ucraineana pentru copii
Vor participa membrii redactiei jurnalului pentru copii “Dzvonyk” editat de Uniunea Ucrainienilor din Romania, precum si autori de literatura pentru copii - M. Korsyuk, L. Doros, M. Traista.

17.00 - Concertul “Mozaicul ucrainean din Romania”
Participa grupuri artistice ucrainiene din Romania: “Zorya” din Bucuresti, “Secea Dunaveana” din Tulcea s.a.

18.00 - Poezia avangardei ucrainiene. Seara literara (Recital de poezie avangardista ucraineana tradusa in limba romana)
Participa scriitori romani si actori din Bucuresti, membrii redactiei revistei de cultura “Vatra”(Targu Mures).

19.00 - Prezentarea videoclipurilor cu orasele ucrainene care vor gazdui Euro-2012:
Kiev, Harcov, Lvov, Donetk.

22.00 - Cafe-concert sustinut de violonista Natalia Colotelo-Pancec si chitaristul Dan Vasilescu
Natalia Colotelo-Pancec, membra in cadrul partidei de vioara I in orchestra simfonica si de camera a Filarmonicii “George Enescu” din Bucuresti, este laureata premiului al III-lea la Concursul International de Muzica “Jeunesses Musicales” (2003), a participat la numeroase festivaluri nationale si internationale.
Dan Vasilescu, membru al trupei ACUM (solist, chitara, muzicuta), este laureatul a numeroase festivaluri de muzica folk.
Cei doi artisti se impun printr-o calda prezenta scenica si prin diversitatea genurilor de interpretare.

23.00 - Proiectia filmului “Gramota pierduta” (dupa comedia omonima a lui Nicolai Gogol)

24.00 - Prezentarea videoclipurilor cu orasele ucrainene care vor gazdui Euro-2012:
Kiev, Harcov, Lvov, Donetk.

03.00 - Auditii live ale posturilor ucrainiene de televiziune muzicala M1 si M2
M1- unul dintre cele mai apreciate programe muzicale de pe piata ucraineana de televiziune. Hit-paraduri, cei mai populari interpreti de muzica pop ucraineana si internationala.
M2 - canal de televiziune dedicat iubitorilor de muzica ucraineana si rusa, muzica de estrada, clasica si contemporana, de la jumatatea secolului al XX-lea si inceputul secolului XXI.

Institutul Cervantes
str. Marin Serghiescu nr. 12

In gradina Institutului
20.00 - Lansare de carte Traducerile din poveste de Luminita Voina-Raut, Editura Vellant, 2009. Participa: Luminita Voina-Raut, Dan Plesa, Cornelio Radulescu

21.00 - Lansare de carte Jocul ingerului de Carlos Ruiz Zafon (traducerea Dragos Cojocaru, Editura Polirom, 2009) si lectura in avanpremiera din Marina de Carlos Ruiz Zafon (traducerea Ileana Scipione, Editura Polirom, in curs de aparitie). Participa: Elisabeta Lasconi, Ileana Scipione, Bogdan Alexandru Stanescu

22.00 - Proiectia filmului El Greco, regia Iannis Smaragdis (Grecia-Spania-Ungaria, 2007, 119 minute). Program oferit de Fundatia Culturala Greaca.
El Greco este un film dedicat lui Domenikos Theotokopoulos, unul dintrei cei mai importanti pictori greci. Filmarile au avut loc in orasul Heraklion din Creta (locul in care s-a nascut si a copilarit cel care urma sa fie cunoscut sub numele de El Greco), in insula Rhodos, in Atena, precum si in cateva localitati din Spania. Muzica este semnata de Vangelis, care a colaborat, astfel, pentru a doua oara cu regizorul Yannis Smaragdis, dupa filmul Kavafis din 1996. Potrivit lui Yannis Smaragdis, filmul El Greco „este povestea epica a unui artist grec care a refuzat compromisul, a unui luptator pentru libertate. Este o calatorie a luminii, in incercarea ei de a transcende tenebrele vremurilor sale si de a ajunge pe taramul divinului”.
00.00 - 5.00 - Proiectii de lungmetraje spaniole
• 00.00 - Smoking room, regia Roger Gual (Spania, 2002, 90 minute; subtitrat in limba romana)
Sucursala spaniola a unei firme americane este obligata sa aplice legea privind interzicerea fumatului in spatiile publice. Incepand din acel moment, cei care doresc sa fumeze trebuie sa faca acest lucru iesind din cladire, in strada. Ramírez, unul dintre angajati, strange semnaturi pentru ca sa li se acorde o sala in care sa poata fuma, un “smoking room”. In aparenta, toata lumea il sustine, doar ca atunci cand vrea sa reia subiectul petitiei, fiecare dintre semnatari gaseste un motiv sa se retraga de pe lista.

• 01.30 - Las Huellas borradas, regia Enrique Gabriel Lipschutz (Spania, 1999, 100 minute; subtitrat in limba engleza)
Higueras, un sat mic din provincia spaniola León, traieste cu spaima ca va fi acoperit de apele unui lac de acumulare. Dupa multi ani petrecuti in exil in Argentina, Manuel Perea, un scriitor sceptic, se intoarce in satul natal ca sa traiasca alaturi de consatenii lui tragedia care ii pandea.

• 03.15 - Sé quien eres, regia Patricia Ferreira (Spania, 2002; subtitrat in limba romana)
Paloma, o tanara psihiatra devine directorul unei clinici din Galicia. Primul pacient pe care il intalneste ii stirneste curiozitatea. Mario sufera de sindromul Korsakov, o forma destul de spectaculoasa de amnezie, in sensul ca memoria atat cea imediata cat si cea de lunga durata ii este afectata si sufera de un deficit de perceptie a timpului. Intrigata, Paloma intreprinde o calatorie prin trecutul lui Mario.

In sala de proiectii - Program de filme documentare

19.00 - 23.00 - Forumul Cultural Austriac in vizita (la Cervantes)

19.00 - Focus asupra Austriei / Fokus auf Österreich
Colaj de scurtmetraje, Austria, 90 min.
Regia: Johann Lurf, Johanna Moder, Michaela Schwentner, Christoph Weihrich, Edith Stauber, Bady Minck
Acest program de 90 de minute cuprinde filme de scurtmetraj austriece. Colajul constituie incercarea de a prezenta diferite pozitii ale tinerilor cineasti austrieci. In prima parte a programului sunt prezentate, in filme mai scurte, interventiile individuale ale regizorilor Johann Lurf, Johanna Moder, Michaela Schwentner, Christoph Weihrich si Edith Stauber. In filmele lor, topografia alpina a Austriei ca idila pietrificata, precum si imaginea dureros schimonosita a istoriei joaca un rol important. Cea de-a doua parte a programului cuprinde filmul multiplu premiat al lui Bady Minck, “La inceput a fost privirea” (2003), in care toate cliseele imaginabile ale Austriei, fie vizuale, fie de natura istorica, sunt compuse intr-un colaj plin de umor.

20.30 - Crima din Santa Cruz / Santa Cruz por ejemplo…
Austria/Spania, 2005, 66 min.
Regia: Günter Schwaiger, imaginea: Hermann Peseckas
Santa Cruz por ejemplo… este un film documentar realizat de producatorul Günter Schwaiger, impreuna cu etnologul Hermann Peseckas despre masacrul din 1936, savarsit de falangisti si adeptii lui Franco. Filmul porneste de la istoria satului spaniol Santa Cruz de la Salceda. In 2003, la aproape 70 de ani de la masacru, se decide deschiderea gropii comune, astfel incat osemintele victimelor sa poata fi analizate genetic si inhumate in mod adecvat. Regizorii aduc la lumina fapte despre care istoria Spaniei nu dezvaluie nimic.
“´Crima din Santa Cruz´ este un film retinut, care nu face uz de cuvinte mari, de o atitudine agresiva …” - Ernst Hackl, Die Presse

21.30 - Paradisul lui Hafner / Hafners Paradies
Austria/ Spania, 2007, 74 min.
Regia: Günter Schwaiger
Inconjurat de prietenii sai nazisti, fostul crescator de porci, inventator, playboy, dar indeosebi fost ofiter SS Hafner traieste in Spania si viseaza la venirea celui de al IV-a Reich. In cursul filmului, fostul ofiter SS Hafner ne introduce in lumea sa intunecata si grotesca pe care a cladit-o dupa bunul sau plac si in care isi duce existenta cu mare mandrie. In cele din urma insa, realitatea isi spune cuvantul…
“Pentru mine, intalnirea cu Paul Maria Hafner, fost ofiter SS, a fost respingatoare si magnetizanta totodata. Pentru prima oara am putut vorbi cu o persoana implicata in cel de al III-lea Reichi si am putut afla raspuns la intrebarile mele, care pareau de neraspuns”. - Günter Schwaiger

23.00 - Proiectii de filme documentare spaniole

23.00 - La Doble Vida del Faquir
Spania, 2004, 90 min., regia Elisabet Cabeza si Esteve Riambau, subtitrat in limba engleza
Scena unui colegiu din Sant Julia de Villatorta in 1937, in plin razboi civil, un cineast in clandestinitate si un grup de copii deghizati in sultani si fachiri filmeaza o pelicula de aventuri. Protagonistii filmului retraiesc acele clipe cand puteau sa se ascunda in spatele turbanelor, desi realitatea impunea propriul ei bal mascat, cel al uniformelor militare.

00.30 - Pablo G. del Amo
Spania, 2005, 63 min., regia Diego Galan, subtitrat in limba engleza
Documentarul trateaza traiectoria personala a unui editor de film. Atat prin vocea protagonistului cat si a celor cu care a lucrat, documentarul strabate perioada dintre 1927 pana la moartea editorului in 2004. Printre cineastii spanioli intervievati sunt: José Luis García Sánchez, José Luis Borau, Montxo Armendáriz, Vicente Aranda, Mario Camus, Miguel Picazo, Víctor Erice, Jaime Chávarri, Basilio Martín Patino, Gerardo Vera, David Trueba, Manuel Vicent, Teddy Villalba, Elías Querejeta, Manuel Gutiérrez Aragón, Eloy de la Iglesia, Fernando Fernán-Gómez, José Salcedo, Carlos Saura, Pedro Almodóvar, Isabel do Carmo, José Manuel Alves, Teresa Ferreira, Raúl Solnado, Fernando Lopes y José Fonseca.

01.30 - 14 Kilometros
Spania, 2007, 95 min., regia Gerardo Olivares, subtitrat in limba engleza
14 kilometri separa Africa de Europa. Alaturi de Buba, Violeta si Mukela strabatem un drum lung si primejdios prin Sahara si vedem ceea ce mijloacele de comunicare nu ne arata niciodata. (Premiul pentru cel mai bun Film Valladolid 2007)

03.15 - Hay motivo!
Spania, 2004, v.o. spaniola, 100 min., subtitrat in limba engleza

Un numar de 32 de scurtmetraje realizate de cineasti spanioli in care denunta situatia politica si sociala din Spania anilor 2000-2004.

Pe langa evenimentele mentionate in program, oferim vizitatorilor, prin bunavointa restaurantului Salsa Picante, sangría, tortilla de patatas si bauturi racoritoare.

Institutul Cultural Roman
Aleea Alexandru nr. 38

• 17.30 - 18.30 Romania(n) in a nutshell - Cursuri de limba romana pentru straini in Bucuresti / Romanian Language Classes for Foreigners in Bucharest - lectie demonstrativa - Biblioteca Betty and David Jones, ICR
Sunteti curiosi de ce cursurile de limba romana Romania(n) in a nutshell, organizate de Institutul Cultural Roman inca din 2008, sunt din ce in ce mai populare printre strainii rezidenti in Bucuresti? Puteti afla participand la lectia demonstrativa de limba romana, pentru nivelul de incepatori, sustinuta de echipa de profesori ICR. Nu va vine sa credeti ca puteti invata limba romana intr-un timp scurt? Va e dor de momentele placute din timpul cursurilor la care ati participat? Va asteptam la o lectie speciala, in cadrul Noptii Institutelor Culturale!

• 18.30 - 20.30 Romanian Piano Trio la Restul e muzica… Comentand istoria muzicii clasice cu Dan Dediu si invitatii sai - Sala Mare
Ce-i mai usor si sublim de ascultat decat o lucrare de Mozart? Ce-i mai serios si fascinant decat una de Beethoven? Si ce e mai spumos si plin de spirit decat un opus de Haydn? Evident, nu multe lucruri. Triada clasicismului vienez, izvorul unei lumi muzicale ce poate fi considerata Gradina Paradisului sonor, minunea unor compozitii incredibil de frumoase - toate acestea vor salaslui in dialogul unui careu de asi: Dan Dediu si Romanian Piano Trio (Alexandru Tomescu, Razvan Suma si Horia Mihail) la Noaptea Institutelor Culturale, in cea de-a treia intalnire a programului Restul e muzica…

• 20.30 - 02.00 Expozitie de fotografie cu si despre ICR - Gradina
In acest an ne-am gandit sa va propunem o expozitie de fotografie - cu si despre ICR - realizata de prietenii Institutului Cultural Roman. I-am invitat pe toti sa participe: fotografi profesionisti sau neprofesionisti, artisti consacrati, in devenire sau in asteptare. Am lansat concursul pe Facebook, am adunat fotografii de la membrii grupului ICR si i-am rugat pe cei peste 2100 de prieteni online sa voteze imaginile favorite. Selectia va fi expusa in cadrul Noptii Institutelor, cand asteptam si opiniile voastre. Va invitam sa alegeti cele mai bune fotografii, iar noi le vom premia in zori de zi.

• 21.30 - 22.30 Spectacol de pantomima Romania. Inchis pentru inventar - Sala Mare
Spectacolul a fost special conceput pentru proiectul Generatia 89 (derulat de Institutul Cultural Roman impreuna cu partenerii sai din grupul EUNIC) si prezinta viziunea tinerilor actori Eduard Adam, Dragos Huluba si Violeta Huluba asupra Romaniei comuniste.
Despre romanii care au incercat sa emigreze in perioada comunismului s-a scris mult. Despre Securitatea care pandea fiecare miscare s-a tot vorbit. Pentru cozile interminabile de la carne, lapte si fructe stau marturie numeroase fotografii si relatari din epoca. Dar cum era, de fapt, viata de zi cu zi a unei familii din Romania? Care erau problemele si bucuriile lor?

• 22.30 - 00.30 Muzica greceasca rebetiko, concert oferit de Fundatia Culturala Greaca - Gradina
Foteini Velesiotou, impreuna cu formatia sa muzicala (Lakis Chalkias - bouzouki, Makis Pantsios - chitara, voce, Dimitrios Tsiolchas - acordeon, voce), prezinta o selectie de cantece rebetika postbelice, cantece populare si balade grecesti. Foteini Velesiotou este cunoscuta pentru vocea sa inconfundabila si pentru stilul interpretativ simplu, aproape doric, fara „inflorituri”. Ea nu „joaca” rolurile versurilor, nu participa la structura lor dramatica, putand, tocmai de aceea, sa redea substanta cantecului, care, desi indrazneste sa atinga rani launtrice, nu are niciodata in vedere sentimentalismul ieftin si superficial.
Genul de muzica rebetiko a luat nastere la inceputul secolului XX, in mediul urban (in Grecia continentala si in Asia Mica), fiind asociat cu taverna, ouzeria, hasisul sau inchisoarea. Desi a fost, la inceput, un gen cultivat de marginalii, inadaptatii si razvratitii societatii, rebetiko s-a bucurat, dupa anii ‘20, de o larga popularitate, fiind considerat astazi un gen deja „traditional”.

• 00.30 - 02.00 Proiectie de filme realizate in 2009 la Aristoteles Workshop - Gradina
Produs in 2009 la Sibiel, de Aristoteles Workshop - un program anual unic de training, dezvoltare si productie de film documentar - Cautare, regizat de Ionut Piturescu, este un film despre doi prieteni din Muntii Apuseni care au o caruta drept casa si un cal drept tovaras, in calatoria lor prin Campia Transilvaniei. Documentarul, recompensat in 2009 cu Premiul ICR pentru cel mai bun documentar realizat in cadrul atelierului Aristoteles, este castigator ex-aequo al Premiului SFR pentru Cel mai indraznet scurtmetraj in cadrul sectiunii Quinzaine des Réalisateurs de la Festivalul International de Film de la Cannes, editia 2010. Rebel, Rebel, documentar realizat de regizorii Mihai Bauman si Alexandru Belc, este o incursiune in lumile a doua adolescente. Ambele par sa se simta mai bine printre baieti si traiesc departe de parinti. Dar Delia si Silvia ies in evidenta in comparatie cu adolescentii de varsta lor… Filmul a fost selectat la sectiunea First Steps a Festivalului Intenational de Film Documentar Visions du Rel de la Nyon, Elvetia (15 - 21 aprilie 2010). Prin documentarul Femei pe panza, realizat de regizoarea Otilia Babara, descoperim trei femei care lucreaza ca paznic la Muzeul Brukenthal din Sibiu, gandurile lor, tristetea lor… Filmul a fost selectat in Sectiunea Principala a Festivalului International de Film Documentar CRONOGRAF de la Chisinau, Republica Moldova (11 - 16 mai 2010).

• 01.00 - 02.00 Spectacol de pantomima Romania. Inchis pentru inventar - a doua reprezentatie din cadrul Noptii Institutelor Culturale - Sala Mare

Evenimentele Institutului Cultural Roman vor fi sarate si piperate si prin cateva surprize culinare!

Institutul Francez
Bd. Dacia nr. 77

17.00 - Gradina de vara si atelier de gatit - Curtea Institutului
- Franceza altfel - atelier de limba franceza

17.00 - 03.00 - Targ de design - A Night Affair
Design vestimentar, bijuterii de autor, design de obiect. Artisti si designeri romani, primul targ de design nocturn din Romania. Selectie facuta de Dan Piersinaru

19.00 - Scurtmetraje, Lardux Films, proiectii in Sala Elvira Popescu
Sfantul festin (Le saint festin), 2007, 15 min., reg. Annelaure & Léo, versiune franceza
Cowboy-lor nu le e frica sa moara (Les cowboys n’ont pas peur de mourir), 2009, 17 min., reg. Annelaure & Léo, versiune franceza
Tacerea de sub scoarta (Le silence sous l’ecorce), 2010, 12 min., reg. Joanna Lurie, fara dialoguri
Ecloziune (Eclosion), 2006, 8 min., reg. Jérome Boulbes, fara dialoguri
Putul (Le puits), 1999, 8 min., reg. Jérome Boulbès, fara dialoguri
Igor & Olafe, 2005, 5 min., reg. Pierrick Bisinski, versiune franceza
Pantofi cu toc razvratiti (Les escarpins sauvages), 1995, 14 min., reg. Frères Poiraud, versiune franceza
O vaca voia sa sara pe deasupra bisericii (La vache qui voulait sauter par dessus l’eglise), 1997, 8 min., reg. Guillaume Casset, fara dialoguri
Moartea lui Tau (La mort de Tau), 2001, 9 min., reg. Jérome Boulbes, fara dialoguri
Si prostilor le e foame (On a beau être bête, on a faim quand même), 2001, 13 min., reg. Annelaure & Léo, fara dialoguri

A locui in lumea digitala: Arta digitala - Parterul Institutului, Instalatii
Artist: Uros Petrevski, NoDesignLab

18.00 - 20.00 - Atelier surpriza pentru copii

Institutul Francez&Goethe-Institut


 



DJ-Night Paris-Berlin cu Pawel & Ark
incepand cu ora 00.00
Club Control, Str. Academiei nr. 19

House-ul minimal energic este marca celor doi artisti de talie internationala, Pawel si Ark. Unul din Germania, celalalt din Franta, ambii sunt o prezenta recunoscuta in cluburile din Europa, cu muzica lor frenetica, definita de multiplele stiluri si spectacolele antrenante.

Pawel alias Paul Kominek este artist german si patron al unor case de discuri. In 1997 apare primul sau album, 12inches, care ii deschide calea succesului in domeniul muzicii electronice. Sub pseudonimul Turner apar alte patru albume, iar in 2001 infiinteaza impreuna cu niste prieteni casa de discuri dial-rec. Pasiunea pentru crearea muzicii il determina sa-si deschida propria sa casa de discuri, Orphanear. In ianuarie 2010, Pawel lanseaza mult asteptatul sau album de debut, ce poarta influente din muzica produsa sub Dial si Playhouse. In plus, piesele includ si parti vocale, cantate chiar de Pawel.

Stilul minimal al lui Ark a reprezentat o inovatie in muzica de club din Franta. Dupa cateva incercari fara succes in a-si defini si crea un nume cu stilul sau muzical, Ark incepe in 1999 colaborarea cu Herbert (UK) si Losoul (GE), viitori eroi ai bransei, care ii descopera muzica in scurt timp. In urma a numeroase alte lucrari colective, apar cateva albume la casa de discuri Playhouse, printre care „Alleluyark” si „Caliente”. Spectacolele sale live sunt pline de energie si de surprize, in care se imbina elemente de la reggae pana la hardcore. Cu noul sau album, abia aparut pe piata, “Arkpocalypse Now”, Ark va face anul acesta un turneu mondial.

Institutul Italian de Cultura “Vito Grasso”
Aleea Alexandru nr. 41

ora 20.00 - spectacol de teatru Alaturi de o mare gradina - note de calatorie (durata: 1h)
Regie: Alessandro Romano
Actor: Alessandro Romano
Muzicieni: Giuseppe Sarta, Salvatore Puma
Calatorie. Sicilia si calatoria. Sicilia este o calatorie. Omul este, prin natura sa, nelinistit si are nevoie sa calatoreasca. Un spectacol despre calatoria ne-turistica, ci facuta de nevoie, din necesitate … da, pentru ca astazi a calatori este doar un consum fizic si nu o aventura existentiala a omului si a lui Ulise, calator prin excelenta, care, desi cuprins de nostalgia Itacai, stie ca fara insula sa, pretioasa lui calatorie n-ar insemna nimic. In fond, fiecare dintre noi are nevoie de o insula a sa, de unde sa plece pentru a se putea intoarce in parfum de iasomie si printre flori de portocal. Inspirata din sugestiile de calatorie din operele lui Sciascia, Bufalino, Kavafis, Consolo … aceasta este o calatorie metaforica printr-o mare gradina. Calatoria ca aventura existentiala.

- proiectia filmului Nuovo cinema paradiso (Italia, 1988, 155 min)
Regia: Giuseppe Tornatore
Scenariul: Giuseppe Tornatore
Cu: Salvatore Cascio; Marco Leonardi; Philippe Noiret; Jacques Perrin
Muzica: Ennio Morricone
Salvatore Di Vita, un cunoscut regizor, traieste la Roma desi are origini siciliene. A crescut intr-un oras in care nu s-a mai intors de treizeci de ani. Intr-o seara primeste un telefon de la mama sa care-i aduce vestea mortii prietenului sau Alfredo. Se hotaraste atunci sa revina acasa pentru inmormantare, dar odata ajuns la destinatie, este coplesit de amintirile din copilarie, amintiri ce-l aduc inapoi in anii ‘40 atunci cand, copil fiind, dragostea sa pentru film se impletea cu povestile de zi cu zi in singura sala de cinema a orasului, Cinema Paradiso, acolo unde prietenul sau acum disparut lucra ca masinist.Pe parcursul unui lung flashback vedem cum s-a conturat legatura dintre Salvatore si Antonio, care-l adopta ca pe un fiu si-l ia cu el in fiecare zi in cabina de proiectie. Pentru Salvatore acea lume devine magica: un refugiu unde va invata secretele meseriei, unde va trai trecerea de la copilarie la varsta adulta si unde va gasi si dragostea.

Iunie 2010

Voteaza


Pe acelasi subiect: vatra | dan | m | George Enescu | ilustratiile | moarte | ora | in limba engleza | republicii | paul
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Filme. Teatru. Concerte.
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio

Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele Placido Michelangelo Merisi, mai cunoscut sub ...

Fiica Regelui din Mlastina
Fiica Regelui din Mlastina

Unul dintre cele mai asteptate thrillere ale anului, in regia lui Neil Burger Dupa un roman de Karen Dionne, publicat in 2017, bestseller tradus in peste 20 de limbi, inclusiv in limba romana ( ...

Mike Flanagan va regiza o noua ecranizare Stephen King The Life of Chuck
Mike Flanagan va regiza o noua ecranizare Stephen King: The Life of Chuck

Dupa ce i-a surprins pe fanii prolificului scriitor cu doua filme de succes inspirate de cartile lui Stephen King, “ Gerald’s Game ” si “ Doctor Sleep ” (mult asteptata ...

Disney 100 The Concert
Disney 100 The Concert

Fanii desenelor animate Disney se vor putea bucura la aniversarea a 100 de ani de un spectacol extraordinar pe 2 noiembrie 2023, la Sala Palatului din Bucuresti, de la ora 20. “ Disney 100 The ...

Nikos Vertis va sustine doua concerte la Sala Palatului in 2024
Nikos Vertis va sustine doua concerte la Sala Palatului in 2024

Cunoscutul artist elen Nikos Vertis se intoarce in Bucuresti pentru doua noi concerte la Sala Palatului, pe 8 si 9 februarie 2024. Fanii cantaretului il vor putea vedea live si la Cluj-Napoca, pe 15 ...

Astazi incepe Cibinfest
Astazi incepe Cibinfest

26 septembrie 2013: Cea de-a treia editie Cibinfest va fi deschisa oficial in aceasta seara, de la ora 18:30 de Primarul Municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, Andreas Huber, Consulul Onorific al ...

Vernisaj la Galeria 26 | OTA

H'ART Gallery va recomanda Florin Ciulache si Galeria 26 | OTA va invita la expozitia Scrambled Channel Vernisaj Miercuri | 21 Mai 2008 | ora 19.00 Unul dintre ...

FOTO Imagini noi din The Hobbit si ARGO
FOTO: Imagini noi din The Hobbit si ARGO

Au aparut noi imagini din The Horbbit de Peter Jackson si Argo de Ben Affleck. Filmul regizat de Peter Jackson si filmat in 3D in Noua Zeelanda, The Hobbit: An Unexpected Journey , va fi lansat in ...

Speak Floyd tribut Pink Floyd la Hard Rock Cafe
Speak Floyd - tribut Pink Floyd la Hard Rock Cafe

22 mai 2020, ora 22.30, Hard Rock Cafe, Bucuresti Trupa Speak Floyd revine la Hard Rock Cafe pentru un nou concert pe 22 mai 2020, de la ora 22.30, o sansa pentru public sa se bucure de un show al ...

Hannah Montana pe marile ecrane
Hannah Montana pe marile ecrane

Hannah Montana , cunoscutul serial american de televiziune in care personajul principal, adolescenta Miley Stewart, in timpul zilei duce o viata normala de elev, iar tarziu in noapte devine ...

H2O Just add water
H2O: Just add water

" H2O: Just add water ", o productie australiana pentru copii, a fost filmat pe Coasta de Aur si in orasul Mudgeeraba in statul Queensland si pentru prima data a rulat in Australia in grila ...

2012 anul in care va veni sfarsitul lumiiA
2012, anul in care va veni sfarsitul lumii?

Controversatul film 2012, regizat de Roland Emmerich, prezinta intregii lumi realitatea calendarului mayas care spune ca 2012 este anul in care Pamantul va fi intors cu susul in jos. Nostradamus a ...

Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud
Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud

Foto:OradeSibiu Paul Surugiu (Fuego), va sustine pe 7 decembrie 2009 la Casa de Cultura din Bistrita un concert de colinde. Concertul face parte din turneul national pregatit de Fuego pentru toti ...

De la Titanic James Cameron a trecut la Avatar
De la Titanic, James Cameron a trecut la "Avatar"

Actiunea filmului "Avatar" are loc in viitor. Jake (Sam Worthington), un veteran de razboi paralizat, este trimis pe planeta Pandora pentru a infiinta o colonie umana ce ar trebui sa aiba ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline