inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Nichita Stanescu - 80 de ani de la nastere. Poetul limbajului modern omagiat la ICRNY

0 Comentarii


New York, 18 aprilie 2013: In 24 aprilie, Institutul Cultural Roman din New York inchide seria de evenimente dedicate implinirii a 80 de ani de la nasterea poetului Nichita Stanescu si organizate de institutele culturale din strainatate si filialele ICR din tara, in lunile martie si aprilie.Proiectul „Nichita Stanescu - 80 de ani de la nastere” face parte din strategia Institutului Cultural Roman pe anul 2013 care isi propune sa valorizeze contributiile culturii romane in patrimoniul universal.


Implinirea a 80 de ani de la nasterea poetului Nichita Stanescu va fi sarbatorita la Institutul Cultural Roman din New York prin deschiderea unei expozitii omagiale in data de 24 aprilie, incepand cu ora 19:00 in sala Auditorium a ICR New York.  Expozitia cuprinde lucrari de grafica realizate de Mircia Dumitrescu si fragmente din opera lui Nichita Stanescu traduse in limba engleza de Peter Jay.

Vernisajul expozitiei va fi insotit de un recital de poezie cuprinzand o selectie din volumele Laus Ptolemaei (1968) si Necuvintele (1969) in intepretarea a doi tineri actori americani : Aaron Schroeder si Keola Simpson. Recitalul va fi urmat de un concert de muzica folk intitulat Adancuri vibrate sustinut de celebrul violoncelist roman, Adrian Naidin si actorul/chitarist Zoltan Butuc.

Directorul ICR New York, dr. Doina Uricariu, care si-a sustinut teza de doctorat cu o cercetare despre lirismul paradoxal la Nichita Stanescu, va prezenta intr-un scurt argument directiile novatoare in lirica secolului XX propuse de marele poet roman de talie universala. Scriitorii romani de la New York care l-au cunoscut pe Nichita Stanescu il vor evoca intr-o serie de schite de portret din memorie. De la volumul Laus Ptolemaei, la New York si in toata America, Laus Nichita Stanescu. Verticala poeziei universale.

Institutul Cultural Roman din New York doreste sa itinereze aceasta expozitie, disponibila si in format electronic in institutii culturale si academice, biblioteci si colegii de pe intreg teritoriul nord-american pentru a asigura operei lirice a lui Nichita Stanescu o promovare si o expunere cat mai  extinse. Asteptam asadar propunerile de itinerare si de colaborare in acest sens, pe adresa Institutului Cultural Roman din New York.

Volume Nichita Stanescu:


Sensul iubirii, 1960, Editura de Stat pentru Literatura si Arta
O viziune a sentimentelor, 1964, Editura pentru Literatura
Dreptul la timp, 1965, Editura Tineretului
11 elegii, 1966, Editura Tineretului
Rosu vertical, 1967
Alfa, 1967, Editura Tineretului
Oul si sfera, 1967, Editura pentru Literatura
Laus Ptolemaei, 1968, Editura Tineretului
Necuvintele, 1969, Editura Tineretului
Un pamant numit Romania, 1969, Editura Militara
In dulcele stil clasic, 1970, Editura Eminescu
Poezii, 1970, Editura Albatros
Belgradul in cinci prieteni, 1972, Editura Dacia
Cartea de recitire, 1972, Editura Dacia
Maretia frigului. Romanul unui sentiment, 1972, Editura Junimea
Clar de inima, 1973, Editura Junimea
Starea poeziei, 1975, Editura Minerva
Epica Magna, 1978, Editura Junimea
Opere imperfecte, 1979, Editura Albatros
Carte de citire, carte de iubire, 1980, Editura Facla
Noduri si semne, 1982, Editura Cartea Romaneasca
Respirari, 1982, Editura Sport-Turism
Strigarea numelui, 1983, Editura Facla

Prezenta in antologii:

Testament - Anthology of Modern Romanian Verse - Bilingual Edition (English/Romanian) - Testament - Antologie de Poezie Romana Moderna - Editie Bilingva (Engleza/Romana) - (Daniel Ionita, Editura Minerva 2012).

Antologia Wheel with a Single Spoke (Roata cu o singura spita) ce cuprinde o selectie din poezia lui Nichita Stanescu, in traducerea lui Sean Cotter, aparuta la editura new yorkeza Archipelago Books. Volumul, publicat cu sprijinul programului Translation and Publication Support al Centrului National al Cartii, reprezinta cea mai cuprinzatoare antologie in limba engleza dedicata poetului roman.


Doina Uricariu este o scriitoare importanta a literaturii romane contemporane al carei talent liric inconfundabil a nascut un univers de o senzorialitate debordanta, traversat de continue intrebari morale, filosofice, politice. Doina Uricariu scrie o poezie memorabila, la care revii, nu doar pentru splendoarea sau cruzimea metaforei, ci si pentru precizia si realismul cu care atinge si radiografiaza conditia umana.

Lucrarea Nichita Stanescu – lirismul paradoxal care reprezinta si teza de doctorat a Doinei Uricariu, a fost publicata in 1998 la Editura Universalia.


Zoltan Octavian Butuc este absolvent al Scolii Populare de Arta din Brasov, clasa de teatru a profesorului Ion Jugureanu si al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografie din Bucuresti. In 1993 i se decerneaza Premiul pentru Debut al UNITER pentru rolul din spectacolul Ora lynxului de Per Olov Enquist, jucat la Teatrul Odeon. A jucat in spectacole de teatru la Teatrul Bulandra - Copilul ingropat de Sam Shepard, la Theatrum Mundi - Regele moare de Eugène Ionesco, Teatrul Act - Tunelul, dupa Ernesto Sabato, in spectacole de teatru radiofonic: Ratacirile Marelui Macabru de Michel de Ghelderode, Petru de Vlad Zografi, Infinitul Brancusi, scenariu de Valeriu Butulescu, Maldoror sau Biografia sentimentala a unui criminal in serie de Isidore Lucien Ducasse (Comte de Lautréamont), Argentina de Ilinca Stihi, etc. Debutul in film a fost marcat de rolul din pelicula Prea tarziu (1996), regizata de Lucian Pintilie, urmat fiind de un rol in filmul semnat de Francis Ford Copolla si turnat in Romania, Tinerete fara tinerete (2007). (Sursa: Cinemagia)

Adrian Naidin a absolvit Liceul de Muzica “Sigismund Toduta”, la clasa prof. Gabriela Todor, care a avut un rol decisiv in formarea lui ca violoncelist si Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Sectia Violoncel si Muzica de Camera. S-a perfectionat ulterior cu Mischa Maisky, supranumit „Paganini al violoncelului”. A debutat in 1998 ca artist instrumentist la Opera Maghiara din Cluj-Napoca. Intre 2000 si 2003 a colaborat cu Teatrul National Bucuresti pentru muzica de teatru. Din 2001 este membru al Orchestrei Nationale Radio din Bucuresti. Adrian Naidin a sustinut pana in prezent o intreaga serie de concerte in tara si strainatate, bucurandu-se de premii prestigioase la concursurile nationale si internationale de muzica dintre care doua premii III la Olimpiada Nationala de Muzica (1987 si 1990), premiul II la Concursul National de Interpretare Muzicala si Premiul II pentru Muzica de Camera la Concursul International de la Reichenau, Austria (1997). (Sursa: Blog Adrian Naidin).

Keola Simpson nascut in Hawaii, in prezent rezident in New York, este absolvent cu dubla specializare in actorie, diploma obtinuta la Fullerton College si regie de teatru in cadrul California State University Fullerton. A jucat in piese montate de companii de teatru din S.U.A, precum The Space Theater din Los Angeles pentru piesa L.A Lights Fire (scrisa si regizata de Eric Czuleger) sau The Flea Theater din New York City unde a jucat in Future Anxiety  (regia Jim Simpson). A colaborat cu regizoarea de origine romana, Ana Margineanu, pentru proiectul de teatru experimental Hotel Project montat in New York si New Jersey in lunile ianuarie - februarie 2012.

Aaron Schroeder, originar din Richmond Hill (Ontario) si rezident in New York, este actor, dansator si scriitor. A absolvit Facultatea de Teatru din cadrul New York University – Tisch School of the Arts unde a studiat la prestigiosul Institut de teatru si film Lee Strasberg, catedra de Teatrul Experimental si a participat in 2007 la Workshop-ul International de Teatru in Amsterdam. Aaron Schroeder a primit distinctii pentru performantele sale atat in domeniul academic cat si pentru munca din studio printre care The Founders Day Award si Arts and Scholar Award.

Credit foto: Dora Stanescu
19 Aprilie 2013

I. C.
editor artline.ro

Voteaza


Pe acelasi subiect: Nichita Stanescu | poet | omagiu | evenimente | ICRNY | 80 de ani
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Start in Festivalul Beethoven

ARAD - Duminică seara Palatul Cultural din Arad va găzdui concertul extrordinar de deschidere a Festivalului Arădean de Muzică Vieneză „Beethoven 2007“. Această ediţie a ...

Manea deschide din exil "Plicul negru"

Scriitorului Norman Manea, distins cu Premiul Medicis, i-au fost publicate de curand in Romania "Textul nomad" si "Plicul negru". Cartile lui Norman Manea, cel mai tradus autor din literatura romana ...

Drepturile Omului in campanii de postere si proiecte media

LAND OF HUMAN RIGHTS The 4 posters of the 3rd campaign Parallel event of BUCHAREST BIENNALE 4 April 20 - April 29, 2009 Organizat de Graz Expus in PAVILION RESOURCE ROOM - PAVILION UNICREDIT, ...

Ora exacta

Complexul Muzeal, in colaborare cu ceasornicarii aradeni a deschis in orasul de pe Mures expozitia de ceasuri "Orele Aradului". Expozitia-eveniment cuprinde documente, ustensile de lucru sau ...

Polirom, cea mai productiva editura

Editura Polirom conduce pentru al doilea an consecutiv in topul editurilor romanesti. Potrivit estimarilor recente ale revistei "Capital", alcatuite pe baza datelor sintetizate la Ministerul ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline