inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

La Colti, un muzeu unic in tara

0 Comentarii
In nordul depresiunii Patarlagele, judetul Buzau, se afla Colti, o comuna mai aparte, pe teritoriul careia se gasesc stranii adaposturi rupestre, religioase si laice, precum si un muzeu al chihlimbarului unic in tara. Din vechime, localnicii au avut cultul acestei pietre semipretioase si, in veacul trecut, ii ofereau fiecarui strain ce trecea pe acolo bucati de chihlimbar.

La un moment dat, prin 1970, au impresionat si autoritatile, care au premiat comuna. Inteligenti, cu banii luati ca premiu coltenii au turnat temelia casei ce avea sa fie muzeu. Cetatea Chihlimbarului Casa ce adaposteste muzeul, botezata de localnici Cetatea Chihlimbarului, este foarte frumoasa, cladita dupa canoanele arhitectonice din zona. Bine ar fi ca exemplul celor din Colti sa fie urmat si de alte sate, ca doar, vorba ceea, daca ne luam dupa Lucian Blaga, "vesnicia s-a nascut la sat".

Piatra cu piatra, sirag cu sirag, carti vechi, hrisoave si mai vechi, monede, fotografii de epoca, flori de mina, toata zestrea acestui muzeu a fost daruita de sateni. Cu vadit orgoliu, muzeografa Viorica Nica ne asigura ca unele dintre exponate au o valoare nepretuita. Cetatenii poarta si acum, la gat sau la mana, pietricele de chihlimbar, ca talismane, care, dupa spusele lor, aduc noroc, feresc de rele si vindeca anumite boli. Cea mai veche unealta din muzeu este un polizor, amintire de la vechii mesteri ai locului, care prelucrau pietrele scoase din mina sau gasite in albiile apelor. Este important pentru noi, romanii, sa stim ca varietatea de chihlimbar din tara noastra se numeste rumanit.

Coroana de chihlimbar a Pamantului

Chihlimbarul se mai numeste si ambra, al carei nume provine din araba, al anbar, insemnand "auriu". Coroana de chihlimbar a Pamantului este formata dintr-o panza care traverseaza Germania, Danemarca, regiunea Kaliningrad, Finlanda, Lituania, chiar fundul Oceanului Inghetat. La un moment dat, aceasta retea se imparte in doua ramuri: una merge spre nord, iar cealalta spre sud. Unii geologi mai romantici se intreaba daca nu cumva, extragand chihlimbarul, noi nu distrugem un oarecare sistem functional al Pamantului.

Aceasta piatra foarte usoara si moale provine, in Europa, din fosilizarea rasinilor unor specii de pin in urma cu 50-60 de milioane de ani. In Mexic, Nicaragua si Republica Dominicana provine dintr-o leguminoasa, numita Hymenae, din perioada tertiara. Este de natura organica la fel ca perla, coralul sau jaisul. Se mai gaseste in: zona baltica, Polonia, Norvegia, Chile, China, Spania. Culegatorii de chihlimbar sunt indeobste agricultori, asezati in preajma minelor si interesati sa-si amelioreze traiul. Gedi, nestemata getilor Unii istorici cred ca misteriosul orichalc, sacru la nu mai putin misteriosii atlanti, era de fapt chihlimbarul, desi in informatiile date de Platon nu era piatra, ci metal. Pe de alta parte, in literatura esoterica medievala din Europa de Vest este pomenita si "Gedi, o piatra scumpa a getilor", despre care se spunea ca are darul de a primeni aerul.

Aproape sigur este vorba de chihlimbar, rumanitul nostru, care, prin prisma calitatilor sale electrostatice si aromatice, creeaza in jurul sau un microclimat deosebit, care umple tot spatiul interior al locuintei si inlatura bacteriile. Se crede ca in asemenea locuinte oamenii se pot elibera de stres si isi pot reface fortele. De altfel, istoria extragerii si prelucrarii chihlimbarului in Tara Romaneasca se pierde in negura vremurilor. Insa intaia informatie documentara in aceasta privinta este de la anul 1578, cand Mihnea Voda si sotia sa, Doamna Neaga, inzestreaza biserica din satul Alunis, actualmente apartinand comunei Colti, cu o usita incrustata cu chihlimbar. Apoi, in 1829, tot la Colti, rusii exploateaza zacamintele, cunoscute din tara lor, iar la 1836, din chihlimbar se confectioneaza porttigarete si praful se arde ca tamaie.

Piatra Soarelui

Rastimpul de inflorire a rumanitului incepe la 1927, cand din minele de la Colti se extrag 158 kg de chihlimbar. In 1932, la Paris, o expozitie de chihlimbar uimeste lumea. Inginerul Dumitru Grigorescu, omul de care se leaga epoca de aur a chihlimbarului romanesc (1927-1937), ii ofera personal reginei Marii Britanii, Mary, sotia lui George al V-lea, un medalion de chihlimbar in care erau conservate insecte. Celebra pipa a lui Stalin era facuta din chihlimbarul aceluiasi Dumitru Grigorescu. Dar, in 1937, minele de la Colti au dat faliment. De atunci si pana in 1948, localnicii si aventurierii straini au cautat "piatra Soarelui" si in gaura de sarpe. In 1948 minele au fost inchise, interzicandu-se oficial si definitiv extragerea chihlimbarului in Romania. In afara expozitiei permanente de la Colti, singura care s-a mai organizat in tara, in ultima vreme, a fost in primavara anului 2003, la Slobozia, in Muzeul National al Agriculturii din Romania, de la al carui director, Razvan Ciuca, am si obtinut unele informatii cu privire la aceasta piatra deosebita. Titlul expozitiei de la Slobozia, care s-a bucurat de o mare afluenta a publicului, a fost "Chihlimbarul/Leac si podoaba".

Acolo au putut fi admirate, pe langa pietre si pepite, coliere cu medalioane, cercei, inele, brelocuri, margele si matanii, ultimele provenind din Orientul Apropiat. Secretele chihlimbarului Nu numai cei de la Colti spun ca ambra vindeca anumite boli. Inca din Antichitate cu ea se tratau bolile stomacului si intestinelor, lesinurile si frigurile. Chihlimbarul coaguleaza sangele, intrerupe starile de voma si nu permite patrunderea materiilor straine in stomac, contribuie la cicatrizarea ranilor de pe picioare si inlatura slabiciunea fizica.

La greci, chihlimbarul era numit electron, subliniind astfel proprietatile sale electrostatice, folosite pentru recuperarea fortelor si a imponderabilitatii atletului care participa la un concurs de sarituri. Odinioara, constructorii puneau adesea chihlimbar pisat la temelia casei, pentru a o feri de duhurile rele. Obiecte din chihlimbar, de o mare maiestrie artistica, au fost descoperite in mormintele imparatilor egipteni, etrusci, indieni, dar si in Mesopotamia, Scitia, zona baltica, Danemarca, Anglia. Ambra era intrebuintata in ritualuri, alaturi de tamaie, dar si pentru imbalsamare sau mumificare. Din el se faceau amulete si talismane. Se credea ca gema este protectoare in fata ochilor rai si a blestemelor. In zona baltica, in zilele de sarbatoare, chihlimbarul era aruncat in foc, ca sa se umple locuinta cu aroma divina. In ritualuri era intrebuintat in locul tamaiei. La lituanieni e numit ghintaras, fiind vazut ca un protector in fata bolilor. In zona Arhanghelsk, mamele sugarilor purtau o salba destul de grea din chihlimbar, pentru protectia micutilor in fata duhurilor rele. In China si Japonia sunt foarte cautate salbele si amuletele din chihlimbar rosu, zis sangele dragonului. In fine, cu cat este mai mare masa chihlimbarului, cu atat este mai mare campul lui energetic care ii ajuta pe oameni.

Arta si talismane

Povestea despre argonauti (secolul al IV-lea i.Hr.) spune ca un cautator din Masalia (Marsilia - Franta) a inotat in Marea Nordului catre malurile Angliei si ale Scotiei, unde Steaua Polara se afla la zenit. Acolo, pe una dintre insule a vazut o mare cantitate de chihlimbar, care ardea la fel ca un combustibil. Insula de Chihlimbar a existat, intr-adevar, in Marea Nordului, la 35 km de gurile raului Eridon (Elba). Cu chihlimbar erau ornate mobila, altarele, constructiile cu destinatie de cult. Din el se faceau mozaicuri si tablouri in relief, care astazi pot fi vazute in magazinele si in casele din zona baltica. Cu el se finisau peretii camerelor de parada. In veacurile XVII-XVIII, din chihlimbar se faceau sculpturile madonelor, ramele bogat impodobite ale tablourilor si oglinzilor. Obiectele de arta unicat facute din chihlimbar se pastreaza in colectii particulare si in multe lacasuri de cult ale tuturor religiilor lumii. Capodopera artei acestei pietre scumpe este legendara Camera de Chihlimbar, care a disparut insa in anul 1945 in subteranele Kaliningradului. Culorile chihlimbarului sunt: galben ca mierea sau opac, pur sau cu insertii rosiatice, pana la portocaliu. Uneori contine bule de aer, cetina de brad, spori de muschi, in nuante ca violet, negru, albastru, rosu, verde, sau chiar insecte. Chihlimbarul este o piatra specifica zodiilor Taur, Rac, Leu, Sagetator, Varsator si Pesti. Este talismanul norocos al Leului si Sagetatorului si piatra specifica lunii noiembrie. Corespunde numarului 3, pentru cei nascuti pe 3, 12, 21, 30. Este si piatra specifica zilei de duminica, precum si piatra specifica anului Bivolului in zodiacul chinezesc. Are 3 chakre si se ofera cadou la aniversarea de 10 ani de la nastere sau de la casatorie. Inapoi la Colti Dupa cum dezvaluiam mai sus, in credintele coltenilor, chihlimbarul ii aduce noroc gasitorului. Acesta poate sa-l daruiasca sau sa-l pastreze pentru sine. Cel care daruieste vesteste o casatorie, dupa ideea ca inelul, bratara, colierul, pentru ca formeaza un cerc complet, reprezinta la un loc, o unire, o legatura trainica si pot chiar semnifica familia. Inelul impodobit cu chihlimbar arata cat de mare este iubirea care va veni. Aceasta piatra scumpa este un semn de bine mai ales pentru femei. Barbatul nu e bine sa primeasca in dar chihlimbar! Muzeul de la Colti functioneaza ca sectie a Muzeului Judetean Buzau. Fala colectiei este o piatra de 1,857 kg, una dintre cele mai valoroase din lume. Aici sunt expuse si bijuteriile de chihlimbar "de Colti" care au apartinut Elenei Ceausescu, recuperate dupa moartea acesteia. Din pacate, drumurile care duc spre comuna Colti par bombardate, urmare si a prabusirilor de teren, incat e de mirare ca pe aici mai ajung si vizitatori din afara localitatii, inclusiv din strainatate. Daca tot am ajuns la barfe, e bine ca vizitatorii sa nu cumpere orice li se ofera, fiindca pot ramane cu niste bucati de plastic ce seamana foarte bine cu chihlimbarul. Evident, un specialist observa imediat facatura. "Spre deosebire de plastic, chihlimbarul se sparge foarte usor, ca si cand ar fi macinat pe dinauntru", dezvaluie muzeografa, dna Viorica Nica.Un articol de Adrian Bucurescu
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Incepe Festivalul George Enescu

Cea de-a XVIII-a editie a Festivalului si Concursului International "George Enescu" va fi deschisa oficial sambata seara cu un spectacol ce va avea loc la Sala Palatului din Bucuresti, urmand ca, pe ...

Enescu, de dimineata pana noaptea tarziu

"Nunta lui Figaro", "Tosca", "Barbierul din Sevilla", "Madama Butterfly", "La Traviata", "Don Carlos", "Rigoletto", "Boema", "Oedipe", "Turandot" si "Manon Lescaut" sunt doar cateva dintre operele ...

Artistii care deseneaza pe orice

Ripo, Sinboy si Obes sunt trei artisti recunoscuti pe plan international, invitati deseori sa participe la expozitii si in diverse proiecte. Lucrarile lor au fost publicate in studii de specialitate ...

Ioan Holender, dat in judecata de profesorul fiului sau

Directorul Operei de stat din Viena si director al festivalului George Enescu, Ioan Holender, in varsta de 71 de ani, va trebui sa compara marti in fata tribunalului penal regional sub acuzatia de a-l ...

Odeon-ul joaca piesele lui Ionescu la teatrul parizian care l-a consacrat pe dramaturg

In datele de 5, 6 si 7 septembrie, la ora 21, Teatrul Odeon din Bucuresti va sustine la Paris trei reprezentatii cu spectacolul 5 piese scurte de Eugen Ionescu, in sala Teatrului Huchette (23, rue de ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline