inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Ion Ghica, omagiat la Domeniul de la Ghergani

0 Comentarii
 La initiativa stra-stranepoatei sale, Irina Bossy – Ghica, duminica, 11 septembrie 2016, s-a desfasurat evenimentul omagial dedicat implinirii a 200 de ani de la nasterea lui Ion Ghica.


 
In anul 2016 se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Ion Ghica, personalitate marcanta a secolului al XIX-lea si unul dintre cei mai importanti sustinatori ai genezei Romaniei moderne.
 
Descendent al marii familii de domnitori, Ion Ghica a obtinut diplomele de Bacaulaureat in Litere si Stiinte matematice la Sorbona si a devenit inginer urmand cursurile prestigioasei institutii Ècole Royale des Mines. Revenit de la Paris, alaturi de colegii sai de generatie a initiat Revolutia de la 1848, a pledat pentru Unirea Principatelor, a devenit Principe de Samos in perioada exilului, apoi, revenit in tara, a fost prim-ministru de patru ori -  la Iasi si la Bucuresti, in vremea domniei lui Cuza si Carol I. A fost primul Presedinte al Academiei Romane, Director al Teatrului National si Ministru al Romaniei la Londra. Ilustru economist, a promovat cultura economiei si valori care au incurajat piata libera, eliminarea robiei si privilegiilor de orice fel, eforturile sale contribuind semnificativ la dezvoltarea Statului roman modern.
 
Prin Scrisorile catre Vasile Alecsandri, a creat una dintre cele mai valoroase opere memorialistice ale literaturii romane, evocand evenimentele istorice la care a luat parte in Valahia, Moldova, Paris, Londra, Constantinopol sau Insula Samos din Grecia, povestind despre viata de zi cu zi din Bucurestiul de altadata ori despre inalta societate, lasand mostenire unul dintre cele mai cuprinzatoare tablouri ale secolului sau.
 
Ion Ghica s-a nascut la 12 august 1816 la Bucuresti si a incetat din viata la 22 aprilie 1897 la conacul sau de la Ghergani.


 
Omagiu adus lui Ion Ghica, la Domeniul de la Ghergani


La initiativa stra-stranepoatei sale, Irina Bossy – Ghica, duminica, 11 septembrie 2016, s-a desfasurat evenimentul omagial dedicat implinirii a 200 de ani de la nasterea lui Ion Ghica. Evenimentul a avut loc la Domeniul de la Ghergani, cu sprijinul Primariei din Racari, judetul Dambovita.
 
In parcul Domeniului, in fata Capelei unde este inmormantat Ion Ghica alaturi de sotia sa, Alexandrina,  a fost lansata cartea Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani, studiu monografic realizat de istoricul de arta Ruxanda Beldiman, publicat de Editura Istoria Artei.


 
Programul evenimentului a cuprins turul ghidat organizat de doamna Beldiman, urmat de o sesiune solemna in cadrul careia au vorbit doamna Irina Bossy – Ghica, initiatoarea proiectului de restaurare la Ghergani, doamna Myriam Ghica (Elvetia), stranepoata lui Ion Ghica - genealog, doamna Georgeta Filitti - istoric, domnul Silviu Miloiu - istoric, domnul Matei Cazacu - istoric si genealog (Franta).
 
Discursul lor a fost completat de recitalul ansamblului cameral 4Cellos format din Ella Bokor, Mircea Marian, Stefan Cazacu si Radu Sinaci. La eveniment au luat parte numerosi membri ai familiei Ghica si ai vechilor familii nobiliare, precum si personalitati ale vietii culturale romanesti.
 
Evenimentul a fost organizat de Asociatia Domeniul Ghica Ghergani prin parteneriatul cu Elegant Catering si Aqua Carpatica, institutii care s-au solidarizat cu promovarea patrimonului cultural romanesc.
 
Totodata, a fost prima manifestare culturala organizata de Familia Ghica dupa Razboi, reusita evenimentului stabilind orizonturi optimiste pentru restaurarea morala a patrimoniului de la Ghergani, monument istoric de valoare nationala.


 
Despre Domeniul de la Ghergani
 
„Toata lumea doreste sa vada Gherganii. Doi sau trei vizitatori care au venit sa ne vada au povestit minunatii si minunatii, iar lumea vorbeste in oras despre bunul-gust, simplitatea si frumusetea micii noastre asezari de la tara.”(Ion Ghica intr-o scrisoare catre Alexandrina, 1867)
 
„Au venit la Ghergani pentru a-i intalni pe Ghica si pe sotia acestuia, Alexandrina, distinsa pianista, boierime erudita, scriitori si artisti, personaje de frunte ale lumii politice romanesti si europene. Au trecut pe aici Vasile Alecsandri, Costache Negri, Alexandru Odobescu, Nicolae Grigorescu, George Enescu, D.A. Sturdza, Ion Balaceanu, Sir John Laurence, om de stat britanic, vicerege al Indiei s.a.” Istoria timpurie a conacului vorbeste si despre vizitele faimosilor haiduci Iancu Jianu ori Ionita Tunsul, iar unele legende spun ca la Ghergani a fost planuita Unirea Principatelor Romane.
 
„Conacul de la Ghergani, reconstruit in doua etape intre 1869-1888, dupa schitele si viziunea lui Ion Ghica de catre arhitectii Dimitrie Berindey (1831-1884) si apoi de George Mandrea (1855-1916), se inscria ca si alte resedinte boieresti din epoca, in categoria maisons de plaisance. Avea, insa, nota lui particulara, conferita de profilul intelectual si artistic al cuplului Alexandrina si Ion Ghica.
 
Vechea curte boiereasca de la Ghergani, trecuta prin vicisitudinile istoriei recente, se afla actualmente intr-o avansata stare de degradare. Refunctionalizarea culturala si memorialistica  a ansamblului – conac, capela si parc – dorita de urmasii lui Ion Ghica, actualii proprietari, se sprijina pe proiectul de restaurare si reabilitaree conceput de arhitectul Serban Sturdza  impreuna cu biroul de arhitectura Prodid, in respectul monumentului istoric si al spiritului locului.”
(Ruxanda Beldiman, Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani)


 
Din discursul Irinei Bossy – Ghica de la Ghergani, despre actualitatea lui Ion Ghica:
 
„Trecutul este, deci, marea experienta a omenirii. Ignorarea lui, chiar daca nu pare sa aiba urmari imediate, ne condamna la o moarte lenta. Istoria, ca si limba, ne confera sansa de a fi noi insine, dar ne ajuta, mai ales, sa fim europeni, sa traim in comunitate. Iar traiul in comunitate presupune existenta unei constiinte a identitatii respective.
 
Iar lui Ion Ghica ii placea «sa-si aduca aminte»… Scrisorile catre Vasile Alecsandri sunt doar un exemplu. Cunoscator al istoriei arhitecturii prin monumentele cheie din capitalele europene ca si din Imperiul Otoman, Ion Ghica se dovedeste preocupat de destinul arhitectural al Bucurestiului in curs de a-si pierde patrimoniul istoric  - case boieresti, manastiri, biserici. La 1876 deplangea in «Convorbiri economice» degradarea si disparitia vechilor cladiri ce «[... ] se darama si dispar monumentele cele vechi, parca am voi sa stergem orice ar putea sa destepte constiinta nationala».  
 
(...) Tinerilor care astazi studiaza in Occident, ar trebui sa le amintim exemplul unor personalitati ca Ion Ghica. Desi a studiat si a trait la Paris si la Londra si a calatorit in toate marile orase ale Europei, de la Constantinopol la Florenta, gandul lui Ion Ghica se indrepta adesea spre casa: „Doresc sa ma intorc la Ghergani”, scrie in 1866 de la Constantinopol sotiei sale Alexandrina, nascuta Mavros.
 
Ion Ghica si-a asumat pe parcursul vietii destinul unui roman care a sustinut neincetat cauza nationala. Contactul cu Franta, unde a plecat la 19 ani, l-a ajutat sa inteleaga mai bine realitatile dureroase din tara sa. Stadiul inapoiat al vietii sociale si politice, coruptia regimului si, in general, a moravurilor din Valahia, necesitatatea unor reforme menite sa schimbe structural infatisarea tarii sale, i-au aparut mai limepezi lui Ion Ghica in urma contactului cu Franta.
 
Un fapt care-i frapa dureros pe tinerii romani aflati atunci in Franta, si dupa cate reiese din scrisorile sale, in mod deosebit pe Ion Ghica, era necunoasterea poporului roman in Occident. De aceea, el incepe inca din anul sosirii sale la Paris (1835) o larga actiune in directia cunoasterii de catre straini a poporului roman si a aspiratiilor sale de emancipare.
 
Este influentat de reformatorii francezi ai vremii si discuta despre starea tarii sale cu Jules Michelet si Edgar Quinet, amandoi revolutionari de la 1848 pe care ii transforma in filo-romani convinsi.
 
Michelet scria, chiar, adresandu-se tinerilor romani aflati la studii la Paris: «Fericiti sunteti voi, tinerilor romani... In tara voastra totul e de facut, fiecare din voi se poate distinge prin fapte patriotice si marete.» Aceasta situatie nu este foarte diferita nici astazi. In continuare, raman multe de facut... Ion Ghica merita recitit. Cea mai mare parte a discursurilor sale sunt de actualitate. Suntem norocosi ca s-au pastrat numeroase scrieri ale sale.”


 
Domeniul Ghica de la Ghergani va fi reintrodus in circuitul public


Domeniul de la Ghergani a fost redobandit in urma cu 8 ani de catre Irina Bossy – Ghica, prin eforturi sustinute timp de mai bine de 15 ani. Au fost luate demersuri de salvare a patrimoniului arhitectural din fonduri proprii, in primul rand pentru salvarea Capelei care se afla in pericol de colaps, insa Domeniul are nevoie de o si mai mare implicare pentru a fi restaurat si pentru a-si indeplini rolul de obicetiv turistic de patrimoniu, aflat la doar 30 de minute de Bucuresti, la jumatatea distantei pana la Targoviste.
 
In perioada urmatoare, Domeniul de la Ghergani va putea fi vizitat doar de grupuri organizate. Pentru programarea lor, cei care doresc sa vina la Ghergani sunt rugati sa contacteze Asociatia Domeniul Ghica Ghergani la numarul de telefon 0726.813.074. Mai multe amanunte, pe site-ul www.domeniul-ghica.ro.
 
Septembrie 2016
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Un film despre Amy Winehouse ar putea sa fie lansat in 2021
Un film despre Amy Winehouse ar putea sa fie lansat in 2021

Fanii lui Amy Winehouse vor putea vedea in curand un film biografic despre regretata artista, care spre deosebire de documentarul ” Amy ” (regizat de Asif Kapadia si premiat cu Oscar) ar ...

Little Richard va avea o statuie in fata casei sale
Little Richard va avea o statuie in fata casei sale

Regretatul muzician va avea in curand o statuie in fata casei in care a copilarit, si potrivit USA Today proiectul ar trebui sa fie gata pana pe data de 5 decembrie, ziua de nastere a lui Little ...

Un jurnal parizian al lui Jim Morrison va fi scos in curand la licitatie
Un jurnal parizian al lui Jim Morrison va fi scos in curand la licitatie

Fanii lui Jim Morrison vor putea sa adauge colectiei o piesa unica, asa numitul Paris Journal , o agenda cu insemnari si poeme scrise de carismaticul artist in perioada petrecuta in capitala franceza ...

Bob Dylan va lansa in aceasta vara un nou album
Bob Dylan va lansa in aceasta vara un nou album

Noul album al celebrului muzician va fi lansat pe 19 iunie 2020 si este primul disc pe care se gasesc piese originale din ultimii opt ani. Purtand titlul “ Rough and Rowdy Ways ”, albumul ...

Chitara folosita de Kurt Cobain in concertul MTV Unplugged va fi scoasa la licitatie
Chitara folosita de Kurt Cobain in concertul MTV Unplugged va fi scoasa la licitatie

Chitara Martin D-18E la care a cantat Cobain in concertul din 1993 este poate cea mai interesanta piesa din cadrul licitatiei Music Icons, organizate de Julien’s Auctions pe 19-20 iunie 2020, in ...

Colegiul Octav Onicescu va forma asistenţi de gestiune

Circa 34 de botoşăneni s-au inscris pentru cursurile clasei postliceale de la Colegiul Economic Octav Onicescu pe care conducerea Inspectoratului Şcolar Botoşani şi-a propus s-o deschidă ...

Mai puţini elevi moldoveni in scolile botosanene

Numărul elevilor moldoveni care vor să studieze in şcolile din Romania s-a redus la jumătate anul acesta in judeţul Botoşani. Aceasta rezultă, potrivit inspectorului pe probleme de educaţie ...

Turneu cultural bistriţean

Ieri dimineaţă, a plecat spre graniţa de vest a României o delegaţie formată din scriitori, dansatori, instrumentişti şi solişti de muzică populară, pentru un turneu de promovare a ...

Educatoarele au scăpat de povara grupelor aglomerate

Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani a finalizat normarea tuturor posturilor din învăţământul botoşănean. Astfel, s-a rezolvat şi problema grupelor de grădiniţă cu prea mulţi copii, ...

Şcoala din Păiseni botezată după numele soldatului mort în Irak

Prim vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Cătălin Nechifor, propune ca şcoala generală din satul Păiseni, comuna Cornu Luncii, să poarte numele lui Ioan Grosaru, soldatul mort în ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Liam Neeson, de la Oskar Schindler la Bryan Mills Liam Neeson, de la Oskar Schindler la Bryan Mills
1. Nascut pe 7 iunie 1952 in Irlanda de Nord, in Ballymena, viitorul actor a primit numele de Liam dupa preotul local. Familia Neeson facea parte din minoritatea catolica a orasului ...
Alte recomandari:
John Peter Russell si primul portret al lui Vincent van Gogh Ce (poate) nu stiati despre Jack Nicholson Cinci tablouri celebre pierdute pentru totdeauna (sau nu) Cinci carti celebre respinse initial de edituri + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Hallgrimskirkja cea mai mare biserica din Islanda Hallgrimskirkja – cea mai mare biserica din Islanda Cu o inaltime de 74,5 metri, cea mai mare biserica din Islanda a devenit repede nu doar unul dintre cele mai populare obiective turistice din tara, dar si un reper si un simbol al capitalei Reykjavik, nu putini fiind vizitatorii care aleg sa inceapa de ... Alte destinatii: O statuie romana in Tokyo Cinci orase pline de culoare Habitat 67 – un experiment modernist de lux Muzeul cartilor de joc Monumentul Chopin din Varsovia + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Festivalul International de Teatru de la Sibiu se va desfasura in acest an online
Festivalul International de Teatru de la Sibiu se va desfasura in acest an online Editia din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS) se va desfasura online, in perioada 12-21 iunie 2020, aceasta editie ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
O viata amanata Memoriile bibliotecarei de la Auschwitz de Dita Kraus
O viata amanata. Memoriile bibliotecarei de la Auschwitz de Dita Kraus O poveste adevarata despre Holocaust, carti, memorie si supravietuire Pana cand trupele naziste au ocupat Cehoslovacia pentru Dita Kraus viata curgea ......
+ alte recomandari: Carte Artline