inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Ion Ghica, omagiat la Domeniul de la Ghergani

0 Comentarii
 La initiativa stra-stranepoatei sale, Irina Bossy – Ghica, duminica, 11 septembrie 2016, s-a desfasurat evenimentul omagial dedicat implinirii a 200 de ani de la nasterea lui Ion Ghica.


 
In anul 2016 se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Ion Ghica, personalitate marcanta a secolului al XIX-lea si unul dintre cei mai importanti sustinatori ai genezei Romaniei moderne.
 
Descendent al marii familii de domnitori, Ion Ghica a obtinut diplomele de Bacaulaureat in Litere si Stiinte matematice la Sorbona si a devenit inginer urmand cursurile prestigioasei institutii Ècole Royale des Mines. Revenit de la Paris, alaturi de colegii sai de generatie a initiat Revolutia de la 1848, a pledat pentru Unirea Principatelor, a devenit Principe de Samos in perioada exilului, apoi, revenit in tara, a fost prim-ministru de patru ori -  la Iasi si la Bucuresti, in vremea domniei lui Cuza si Carol I. A fost primul Presedinte al Academiei Romane, Director al Teatrului National si Ministru al Romaniei la Londra. Ilustru economist, a promovat cultura economiei si valori care au incurajat piata libera, eliminarea robiei si privilegiilor de orice fel, eforturile sale contribuind semnificativ la dezvoltarea Statului roman modern.
 
Prin Scrisorile catre Vasile Alecsandri, a creat una dintre cele mai valoroase opere memorialistice ale literaturii romane, evocand evenimentele istorice la care a luat parte in Valahia, Moldova, Paris, Londra, Constantinopol sau Insula Samos din Grecia, povestind despre viata de zi cu zi din Bucurestiul de altadata ori despre inalta societate, lasand mostenire unul dintre cele mai cuprinzatoare tablouri ale secolului sau.
 
Ion Ghica s-a nascut la 12 august 1816 la Bucuresti si a incetat din viata la 22 aprilie 1897 la conacul sau de la Ghergani.


 
Omagiu adus lui Ion Ghica, la Domeniul de la Ghergani


La initiativa stra-stranepoatei sale, Irina Bossy – Ghica, duminica, 11 septembrie 2016, s-a desfasurat evenimentul omagial dedicat implinirii a 200 de ani de la nasterea lui Ion Ghica. Evenimentul a avut loc la Domeniul de la Ghergani, cu sprijinul Primariei din Racari, judetul Dambovita.
 
In parcul Domeniului, in fata Capelei unde este inmormantat Ion Ghica alaturi de sotia sa, Alexandrina,  a fost lansata cartea Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani, studiu monografic realizat de istoricul de arta Ruxanda Beldiman, publicat de Editura Istoria Artei.


 
Programul evenimentului a cuprins turul ghidat organizat de doamna Beldiman, urmat de o sesiune solemna in cadrul careia au vorbit doamna Irina Bossy – Ghica, initiatoarea proiectului de restaurare la Ghergani, doamna Myriam Ghica (Elvetia), stranepoata lui Ion Ghica - genealog, doamna Georgeta Filitti - istoric, domnul Silviu Miloiu - istoric, domnul Matei Cazacu - istoric si genealog (Franta).
 
Discursul lor a fost completat de recitalul ansamblului cameral 4Cellos format din Ella Bokor, Mircea Marian, Stefan Cazacu si Radu Sinaci. La eveniment au luat parte numerosi membri ai familiei Ghica si ai vechilor familii nobiliare, precum si personalitati ale vietii culturale romanesti.
 
Evenimentul a fost organizat de Asociatia Domeniul Ghica Ghergani prin parteneriatul cu Elegant Catering si Aqua Carpatica, institutii care s-au solidarizat cu promovarea patrimonului cultural romanesc.
 
Totodata, a fost prima manifestare culturala organizata de Familia Ghica dupa Razboi, reusita evenimentului stabilind orizonturi optimiste pentru restaurarea morala a patrimoniului de la Ghergani, monument istoric de valoare nationala.


 
Despre Domeniul de la Ghergani
 
„Toata lumea doreste sa vada Gherganii. Doi sau trei vizitatori care au venit sa ne vada au povestit minunatii si minunatii, iar lumea vorbeste in oras despre bunul-gust, simplitatea si frumusetea micii noastre asezari de la tara.”(Ion Ghica intr-o scrisoare catre Alexandrina, 1867)
 
„Au venit la Ghergani pentru a-i intalni pe Ghica si pe sotia acestuia, Alexandrina, distinsa pianista, boierime erudita, scriitori si artisti, personaje de frunte ale lumii politice romanesti si europene. Au trecut pe aici Vasile Alecsandri, Costache Negri, Alexandru Odobescu, Nicolae Grigorescu, George Enescu, D.A. Sturdza, Ion Balaceanu, Sir John Laurence, om de stat britanic, vicerege al Indiei s.a.” Istoria timpurie a conacului vorbeste si despre vizitele faimosilor haiduci Iancu Jianu ori Ionita Tunsul, iar unele legende spun ca la Ghergani a fost planuita Unirea Principatelor Romane.
 
„Conacul de la Ghergani, reconstruit in doua etape intre 1869-1888, dupa schitele si viziunea lui Ion Ghica de catre arhitectii Dimitrie Berindey (1831-1884) si apoi de George Mandrea (1855-1916), se inscria ca si alte resedinte boieresti din epoca, in categoria maisons de plaisance. Avea, insa, nota lui particulara, conferita de profilul intelectual si artistic al cuplului Alexandrina si Ion Ghica.
 
Vechea curte boiereasca de la Ghergani, trecuta prin vicisitudinile istoriei recente, se afla actualmente intr-o avansata stare de degradare. Refunctionalizarea culturala si memorialistica  a ansamblului – conac, capela si parc – dorita de urmasii lui Ion Ghica, actualii proprietari, se sprijina pe proiectul de restaurare si reabilitaree conceput de arhitectul Serban Sturdza  impreuna cu biroul de arhitectura Prodid, in respectul monumentului istoric si al spiritului locului.”
(Ruxanda Beldiman, Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani)


 
Din discursul Irinei Bossy – Ghica de la Ghergani, despre actualitatea lui Ion Ghica:
 
„Trecutul este, deci, marea experienta a omenirii. Ignorarea lui, chiar daca nu pare sa aiba urmari imediate, ne condamna la o moarte lenta. Istoria, ca si limba, ne confera sansa de a fi noi insine, dar ne ajuta, mai ales, sa fim europeni, sa traim in comunitate. Iar traiul in comunitate presupune existenta unei constiinte a identitatii respective.
 
Iar lui Ion Ghica ii placea «sa-si aduca aminte»… Scrisorile catre Vasile Alecsandri sunt doar un exemplu. Cunoscator al istoriei arhitecturii prin monumentele cheie din capitalele europene ca si din Imperiul Otoman, Ion Ghica se dovedeste preocupat de destinul arhitectural al Bucurestiului in curs de a-si pierde patrimoniul istoric  - case boieresti, manastiri, biserici. La 1876 deplangea in «Convorbiri economice» degradarea si disparitia vechilor cladiri ce «[... ] se darama si dispar monumentele cele vechi, parca am voi sa stergem orice ar putea sa destepte constiinta nationala».  
 
(...) Tinerilor care astazi studiaza in Occident, ar trebui sa le amintim exemplul unor personalitati ca Ion Ghica. Desi a studiat si a trait la Paris si la Londra si a calatorit in toate marile orase ale Europei, de la Constantinopol la Florenta, gandul lui Ion Ghica se indrepta adesea spre casa: „Doresc sa ma intorc la Ghergani”, scrie in 1866 de la Constantinopol sotiei sale Alexandrina, nascuta Mavros.
 
Ion Ghica si-a asumat pe parcursul vietii destinul unui roman care a sustinut neincetat cauza nationala. Contactul cu Franta, unde a plecat la 19 ani, l-a ajutat sa inteleaga mai bine realitatile dureroase din tara sa. Stadiul inapoiat al vietii sociale si politice, coruptia regimului si, in general, a moravurilor din Valahia, necesitatatea unor reforme menite sa schimbe structural infatisarea tarii sale, i-au aparut mai limepezi lui Ion Ghica in urma contactului cu Franta.
 
Un fapt care-i frapa dureros pe tinerii romani aflati atunci in Franta, si dupa cate reiese din scrisorile sale, in mod deosebit pe Ion Ghica, era necunoasterea poporului roman in Occident. De aceea, el incepe inca din anul sosirii sale la Paris (1835) o larga actiune in directia cunoasterii de catre straini a poporului roman si a aspiratiilor sale de emancipare.
 
Este influentat de reformatorii francezi ai vremii si discuta despre starea tarii sale cu Jules Michelet si Edgar Quinet, amandoi revolutionari de la 1848 pe care ii transforma in filo-romani convinsi.
 
Michelet scria, chiar, adresandu-se tinerilor romani aflati la studii la Paris: «Fericiti sunteti voi, tinerilor romani... In tara voastra totul e de facut, fiecare din voi se poate distinge prin fapte patriotice si marete.» Aceasta situatie nu este foarte diferita nici astazi. In continuare, raman multe de facut... Ion Ghica merita recitit. Cea mai mare parte a discursurilor sale sunt de actualitate. Suntem norocosi ca s-au pastrat numeroase scrieri ale sale.”


 
Domeniul Ghica de la Ghergani va fi reintrodus in circuitul public


Domeniul de la Ghergani a fost redobandit in urma cu 8 ani de catre Irina Bossy – Ghica, prin eforturi sustinute timp de mai bine de 15 ani. Au fost luate demersuri de salvare a patrimoniului arhitectural din fonduri proprii, in primul rand pentru salvarea Capelei care se afla in pericol de colaps, insa Domeniul are nevoie de o si mai mare implicare pentru a fi restaurat si pentru a-si indeplini rolul de obicetiv turistic de patrimoniu, aflat la doar 30 de minute de Bucuresti, la jumatatea distantei pana la Targoviste.
 
In perioada urmatoare, Domeniul de la Ghergani va putea fi vizitat doar de grupuri organizate. Pentru programarea lor, cei care doresc sa vina la Ghergani sunt rugati sa contacteze Asociatia Domeniul Ghica Ghergani la numarul de telefon 0726.813.074. Mai multe amanunte, pe site-ul www.domeniul-ghica.ro.
 
Septembrie 2016
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
A fost lansat trailer ul filmului Doctor Sleep continuarea clasicului The Shining
A fost lansat trailer-ul filmului Doctor Sleep, continuarea clasicului The Shining

Studiourile Warner Bros au lansat primul trailer al filmului " Doctor Sleep ", continuarea celebrului " The Shining ", ecranizarea romanului omonim de Stephen King (unul dintre ...

Salonul international de carte Bookfest 2019
Salonul international de carte Bookfest 2019

29 mai - 2 iunie 2019, Romexpo, Bucuresti Descopera cartile verii, lansari, reduceri, promotii si alte surprize la editia a XIV-a a Salonului International de Carte Bookfest Salonul International de ...

Jeff Koons stabileste recordul pentru un artist in viata peste 91 de milioane de dolari
Jeff Koons stabileste recordul pentru un artist in viata: peste 91 de milioane de dolari

O sculptura din otel realizata de artistul plastic Jeff Koons s-a vandut recent in cadrul unei licitatii Christie's la New York pentru suma record de 91.1 milioane de dolari, un record absolut pentru ...

Transylvania Comic Con la BT Arena din Cluj Napoca
Transylvania Comic Con la BT Arena din Cluj-Napoca

18 - 20 octombrie 2019, BT Arena (Sala Polivalenta), Cluj-Napoca Dupa ce mai multe editii ale East European Comic Con s-au bucurat de succes la Bucuresti, cel mai important eveniment de gen in partea ...

Kings on Ice la BT Arena din Cluj Napoca
Kings on Ice la BT Arena din Cluj-Napoca

7 decembrie 2019, ora 19, BT Arena, Cluj-Napoca Un spectacol eveniment in care ii veti putea vedea pe Evgeni Plushenko si violonistul Edvin Marton alaturi de alti 20 de artisti cunoscuti din lumea ...

Zilele prozei la Cluj editia a VIII a 13 14 noiembrie 2013
Zilele prozei la Cluj - editia a VIII-a, 13-14 noiembrie 2013

Miercuri si joi, pe 13-14 noiembrie 2013, Filiala Cluj a USR in colaborare cu Facultatea de Litere a UBB organizeaza Zilele prozei la Cluj – Editia a opta , la sediul Uniunii Scriitorilor din ...

Manastirea Cetatuia - Negru Voda pastreaza misterioase simboluri preistorice

Pe un pisc cu inaltimea de 881 m, intre Valea lui Coman, Valea Chiliilor si raul Dambovita, la 25 km sud-est de Campulung Muscel, pe langa soseaua ce vine de la Targoviste, se afla Manastirea ...

Tur ghidat pietonal al Capitalei GRATUIT in fiecare sfarsit de saptamana in perioada 28 iulie 9 septembrie
Tur-ghidat pietonal al Capitalei - GRATUIT in fiecare sfarsit de saptamana, in perioada 28 iulie – 9 septembrie

Voluntarii unui ong vor oferi gratuit locuitorilor orasului, dar si turistilor care se afla in trecere prin Bucuresti, un tur-ghidat pietonal al Capitalei. Campania de informare este organizata de ...

Festivalul Mozart editia a XXII a 7 14 decembrie 2012
Festivalul Mozart editia a XXII-a, 7-14 decembrie 2012

Festivalul Mozart isi asteapta calduros oaspetii luna aceasta la Cluj-Napoca, intre 7 si 14 decembrie , la cea de-a XXII-a editie. Pe scenele Filarmonicii de Stat “Transilvania” si a ...

Scurtmetraje regizate de Tudor Giurgiu si Sebastian Cosor vor concura la Festivalul International de Film Independent ANONIMUL
Scurtmetraje regizate de Tudor Giurgiu si Sebastian Cosor vor concura la Festivalul International de Film Independent ANONIMUL

Festivalul International de Film Independent ANONIMUL, ce se va desfasura in perioada 6-12 august 2012, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, a anuntat titlurile din cadrul sectiunii de scurtmetraj ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini (1501) Portretul Dogelui Leonardo Loredan de Giovanni Bellini (1501)
Pastrat astazi la National Gallery din Londra, acest portret pictat in ulei este categoric una dintre cele mai reusite creatii ale artistului renascentist care de altfel si-a lasat semnatura ...
Alte recomandari:
Cinci carti despre Bucuresti pe care trebuie sa le citesti Heidelberg, orasul unde puteti vizita cea mai veche universitate din Germania Whittier, orasul din Alaska unde aproape toti locuitorii stau in acelasi bloc Targul de cai de Rosa Bonheur + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Marianske Lazne Republica Ceha Marianske Lazne, Republica Ceha Cladiri istorice (multe mai vechi de un secol), parcuri, spatii de promenada, biserici, peste 100 de izvoare cu ape minerale, o atmosfera ce pare mai curand potrivita pentru Belle Epoque decat pentru ritmul alert al zilelor noastre, aceasta statiune ... Alte destinatii: Mikulov, Republica Ceha Ceske Budejovice, Cehia Ostrava, Republica Ceha Liberec, Republica Ceha Kromeriz, Republica Ceha + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Yesterday 2019
Yesterday (2019) Una dintre cele mai asteptate comedii muzicale din 2019 Ieri toata lumea stia cine au fost The Beatles. Astazi nimeni nu isi mai aminteste. Cu ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Moartea fericita de Albert Camus
Moartea fericita de Albert Camus Oare daca Albert Camus ar fi publicat acest prim roman in timpul vietii cariera sa ar fi fost diferita? Ar fi devenit mai repede un "nume", ......
+ alte recomandari: Carte Artline