inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Institutul Cultural Roman. Revista presei.

0 Comentarii

CCR a decis: trecerea ICR în subordinea Senatului este constituţională. Patapievici îşi dă demisia! – JURNALUL NATIONAL

31 iulie 2012 – 12:18
UPDATE - Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici a declarat pentru Mediafax, după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale privind OUG nr. 27, că întreaga conducere ICR va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condiţiile reducerii bugetului.
-----------------------------------
Curtea Constituţională a României a decis marţi că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care Institutul Cultural Român a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului este constituţională.
Judecătorii au respins sesizarea de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului a OUG 27 /2012 privind unele măsuri în domeniul cultural.
Excepţia de neconstituţionalitate a fost luată în discuţie în 10 iulie, magistraţii constituţionali amânând atunci decizia petnru 31 iulie. CCR a constatat atunci că în completul care participă la dezbaterile în fond şi la deliberări nu se poate lua o decizie cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată, neîntrunindu-se majoritatea necesară.
Guvernul a adoptat pe 13 iunie Ordonanţa de Urgenţă 27/2012, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care, în termen de maximum 15 zile, numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.

Conducerea operativă a institutului va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în şi din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii.
Conducerea operativă a ICR era asigurată de Horia Roman Patapievici - preşedinte - şi Tania Radu şi Mircea Mihăieş - vicepreşedinţi, însă Camera Deputaţilor a eliminat cele două funcţii de vicepreşedinte, prevăzute din 2011 în Legea de funcţionare a institutului.
Premierul Victor Ponta spunea despre ICR că era o instituţie "mult prea politizată" şi a acuzat "o lipsă de transparenţă totală" în cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din această ţară nu mă va convinge că este mai democratic să laşi o instituţie cu bani publici să fie condusă de un singur om decât să fie controlată de o instituţie cum este Senatul, unde sunt toate forţele politice", spunea Ponta.
El susţinea că liderii grupurilor parlamentare PSD-PNL nu intenţionează să îl schimbe pe Horia-Roman Patapievici de la conducerea Institutului Cultural Român, ci să asigure transparenţă în cheltuirea banilor publici, iar "agitaţia" creată pe această temă relevă că cineva are ceva de ascuns.
Pe de altă parte, apelurile din străinătate s-au alăturat celor din România, din partea artiştilor, oamenilor de cultură şi de afaceri (Asociaţia Erudio) şi a altor figuri publice (Alianţa pentru o Românie Curată), care au strâns mii de semnături. Nu au lipsit manifestările în stradă, cea mai amplă - "Mişcarea papioanelor" - având loc în 18 iunie la sediul ICR, cu participarea câtorva sute de oameni.
În 3 iulie, Gheorghe Iancu, care a sesizat CC în acest caz, a fost revocat din funcţia de Avocat al Poporului. Funcţia a fost preluată interimar de către Valer Dorneanu.
Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins ca inadmisibilă sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la Hotărârea Parlamentului privind revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului.
 
Institutul Cultural Roman trece de la Presedintie la Senat. Patapievici demisioneaza! – ANTENA 1
 31 iulie 2012, 13:30  
Curtea Constitutionala (CCR) a decis, marti, ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind trecerea Institutului Cultural Roman (ICR) din subordinea Presedintiei in cea a Senatului este constitutionala. Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat la scurt timp ca intreaga conducere ICR va demisiona, dupa rezolvarea unor chestiuni de gestiune, in conditiile reducerii bugetului.
Plenul CCR a respins exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor OUG 27/2012 privind unele masuri in domeniul cultural, ridicata de Avocatul Poporului. Prin urmare, Institutul Cultural Roman trece de la Presedintie la Senat. "In ziua de 31 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit. d) din Constitutia Romaniei, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.27/2012 privind unele masuri in domeniul cultural, exceptie ridicata direct de Avocatul Poporului.In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a decis respingerea exceptiei de neconstitutionalitate", a informat Biroul de presa al CCR."Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale
va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", precizeaza sursa citata. Decizia Curtii este definitiva si general obligatorie.
Guvernul Ponta a adoptat, pe 13 iunie, Ordonanta de Urgenta 27/2012, prin care ICR a fost trecut de sub autoritatea presedintelui tarii in subordinea Senatului, care, in termen de maximum 15 zile, urma sa numeasca conducerea operativa a institutului, cat si membrii Consiliului de conducere. Conducerea operativa a institutului va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepresedintilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reinnoirii.
Premierul Victor Ponta a declarat atunci ca ICR era o institutie "mult prea politizata" si a acuzat "o lipsa de transparenta totala" in cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din aceasta tara nu ma va convinge ca este mai democratic sa lasi o institutie cu bani publici sa fie condusa de un singur om decat sa fie controlata de o institutie cum este Senatul, unde sunt toate fortele politice", a spus Ponta.
Pe de alta parte, apelurile din strainatate s-au alaturat celor din Romania, din partea artistilor, oamenilor de cultura si de afaceri (Asociatia Erudio) si a altor figuri publice (Alianta pentru o Romanie Curata), care au strans mii de semnaturi. Nu au lipsit manifestarile in strada, cea mai ampla - "Miscarea papioanelor" - avand loc in 18 iunie la sediul ICR, cu participarea catorva sute de oameni.
Patapievici anunta demisia intregii conduceri a ICR
Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat, dupa anuntarea deciziei Curtii Constitutionale privind OUG nr. 27, ca intreaga conducere ICR va demisiona, dupa rezolvarea unor chestiuni de gestiune, in conditiile reducerii bugetului. Patapievici a precizat ca cei din conducerea ICR raman "in acelasi cadru" si vor demisiona dupa "rezolvarea catorva chestiuni de gestiune punctuala, legata de reducerea severa a bugetului" institutului.
Ministerul Finantelor a informat ICR, printr-o adresa, ca vor fi operate o serie de modificari, incluzand reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentand mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodata, ICR sa se incadreze in restul sumei prevazute in bugetul aprobat la sfarsitul anului trecut, respectiv in 28,5 milioane de lei, urmand ca reducerea sa fie si operata, au precizat reprezentantii ICR. Insa ICR a cheltuit sau angajat in proiecte aflate in derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel ca, pana la sfarsitul acestui an, ar trebui sa functioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanatelor.
Patapievici a subliniat ca, prin decizia Guvernului, nu este schimbata doar afilierea institutiei, care trece "de la autoritatea simbolica a presedintelui in subordinea efectiva a Senatului", ci se modifica si misiunea ICR, care urmeaza sa se ocupe de "identitatea nationala a romanilor" de peste granite, asa cum este stipulat in preambulul OUG nr. 27/ 2012.
 
 
CCR: Trecerea ICR de la Preşedinţie la Senat este CONSTITUŢIONALĂ – ROMANIA TV
31 iul 2012, 12:13 | România TV
 Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, marţi, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind trecerea Institutului Cultural Român (ICR) din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului este constituţională.
Institutul Cultural Român trece de sub autoritatea preşedintelui la Parlament
Plenul Curţii Constituţionale (CC) a respins astfel excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG 27/2012 privind unele măsuri în domeniul cultural, ridicată de Avocatul Poporului, scrie Mediafax.
"În ziua de 31 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit. d) din Constituţia României, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2012 privind unele măsuri în domeniul cultural, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a decis respingerea excepţiei de neconstituţionalitate", informeazã, într-un comunicat Biroul de presã al CC.
Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie. "Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", precizează sursa citată.
Excepţia de neconstituţionalitate a fost luată în discuţie de CC în 10 iulie, magistraţii constituţionali amânând atunci decizia petnru 31 iulie. CC a constatat atunci că în completul care participă la dezbaterile în fond şi la deliberări nu se poate lua o decizie cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată, neîntrunindu-se majoritatea necesară.
Guvernul a adoptat pe 13 iunie Ordonanţa de Urgenţă 27/2012, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care, în termen de maximum 15 zile, numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.
Conducerea operativă a institutului va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii.
Conducerea operativă a ICR era asigurată de Horia Roman Patapievici - preşedinte - şi Tania Radu şi Mircea Mihăieş - vicepreşedinţi, însă Camera Deputaţilor a eliminat cele două funcţii de vicepreşedinte, prevăzute din 2011 în Legea de funcţionare a institutului.
Premierul Victor Ponta spunea despre ICR că era o instituţie "mult prea politizată" şi a acuzat "o lipsă de transparenţă totală" în cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din această ţară nu mă va convinge că este mai democratic să laşi o instituţie cu bani publici să fie condusă de un singur om decât să fie controlată de o instituţie cum este Senatul, unde sunt toate forţele politice", spunea Ponta.
El susţinea că liderii grupurilor parlamentare PSD-PNL nu intenţionează să îl schimbe pe Horia-Roman Patapievici de la conducerea Institutului Cultural Român, ci să asigure transparenţă în cheltuirea banilor publici, iar "agitaţia" creată pe această temă relevă că cineva are ceva de ascuns.
Pe de altă parte, apelurile din străinătate s-au alăturat celor din România, din partea artiştilor, oamenilor de cultură şi de afaceri (Asociaţia Erudio) şi a altor figuri publice (Alianţa pentru o Românie Curată), care au strâns mii de semnături. Nu au lipsit manifestările în stradă, cea mai amplă - "Mişcarea papioanelor" - având loc în 18 iunie la sediul ICR, cu participarea câtorva sute de oameni.
În 3 iulie, Gheorghe Iancu, care a sesizat CC în acest caz, a fost revocat din funcţia de Avocat al Poporului. Funcţia a fost preluată interimar de către Valer Dorneanu.


Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins ca inadmisibilă sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la Hotărârea Parlamentului privind revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului
 
Patapievici îşi va da demisia de la conducerea ICR – MEDIAFAX
31 iulie, 12:50
Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat marţi pentru MEDIAFAX, după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale privind OUG nr. 27, că întreaga conducere ICR va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condiţiile reducerii bugetului.
Patapievici a precizat că cei din conducerea ICR rămân "în acelaşi cadru" şi vor demisiona după "rezolvarea câtorva chestiuni de gestiune punctuală, legată de reducerea severă a bugetului" institutului.
Ministerul Finanţelor a informat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentând mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodată, ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, respectiv în 28,5 milioane de lei, urmând ca reducerea să fie şi operată, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii ICR.
Însă ICR a cheltuit sau angajat în proiecte aflate în derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel că, până la sfârşitul acestui an, ar trebui să funcţioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanaţelor.
Horia Patapievici a declarat, la sfârşitul lunii iunie, că, dacă Curtea Constituţională va decide că este constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care ICR trece de la Preşedinţie în subordinea Senatului şi este modificată misiunea institutului, întreaga conducere ICR îşi va da demisia.
Prin actul normativ citat, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii consiliului de conducere.
Curtea Constituţională a decis, marţi, că OUG nr. 27/ 2012 este constituţională, respingând excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului.
Patapievici a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că aspectul sesizat de Avocatul Poporului este cel al caracterului de urgenţă, Curtea Constituţională distingând între decizia politică şi caracterul de urgenţă, pe care l-a considerat legitim.
Patapievici a subliniat că, prin decizia Guvernului, nu este schimbată doar afilierea instituţiei, care trece "de la autoritatea simbolică a preşedintelui în subordinea efectivă a Senatului", ci se modifică şi misiunea ICR, care urmează să se ocupe de "identitatea naţională a românilor" de peste graniţe, aşa cum este stipulat în preambulul OUG nr. 27/ 2012 şi aşa cum a precizat şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti.
Patapievici a mai spus că ministrul a recunoscut că scopul OUG nu era numai schimbarea subordonării, ci şi schimbarea misiunii, la respectarea căreia ar putea veghea numai Senatul.
 
Trecerea ICR în subordinea Senatului e constituţională. Horia Roman Patapievici demisionează – TVR INFO
31 Iulie, 10:23 (actualizat 31 Iulie, 13:57) | TVRinfo.ro

Schimbările realizate de premierul Victor Ponta la Institutul Cultural Român au atras nemulţumiri din România, dar şi din afară. Curtea Constituţională a României a decis că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care Institutul Cultural Român a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului este constituţională.
Demisia lui Horia Roman Patapievici de la ICR ACTUALIZARE 12.54: Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, a declarat pentru agenţia Mediafax că îşi va depune demisia, alături de întreaga conducere a Institutului, în urma deciziei Curţii Constituţionale.
Într-o intervenţie telefonică ulterioară la TVR Info, Patapievici a indicat că a primit decizia CC "cu multă dezamagire" şi că, sub noul aranjament instituţional, ICR "se va modifica dramatic".
"Niciun partner de-al nostru nu va mai recunoaşte fostul ICR, cel reformat în 2005 şi transformat într-o instituţie foarte performantă", a declarat Patapievici, susţinând că "misiuneaICR este schimbată, de la parteneriatele culturale actuale la întărirea identităţii naţionale a românilor".
"Doar în măsura în care vor sluji ideii pe care Senatul şi-o face despre ce înseamnă această identitate, aceste parteneriate vor fi păstrate", a conchis preşedintele ICR.
Nu e pentru prima oară când actuala conducere a Institutului Cultural Român vorbeşte despre schimbarea obiectivelor ICR, Patapievici semnalând posibila anulare a parteneriatelor culturale care se nu pliază pe ideea identităţii naţionale într-o scrisoare deschisă adresată pe 10 iulie premierului Victor Ponta.
Invocând "experienţa audierii noastre, de-a lungul anilor, în Comisia de cultură a Senatului", preşedintele ICR scria: "cu excepția poziţiei deschise a câtorva senatori, atmosfera era dominată de un naţionalism înverşunat şi obtuz, complet impermeabil la orice judecată raţională privind programele culturale".
"La acest naţionalism greşit orientat, trebuie să adăugăm politizarea extremă a tuturor discuţiilor avute în cursul audierilor. În totul, o atmosferă morală complet improprie conceperii şi implementării unor programe culturale de calitate. Temerea noastră este că, prin subordonarea Institutului faţă de Senat, această atmosferă morală va contamina şi conducerea ICR-ului, conducând astfel la distrugerea neutralităţii sale politice", consemna scrisoarea semnată de Horia Roman Patapievici.
Decizia CC
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care Institutul Cultural Român a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului este constituţională.
Judecătorii au respins sesizarea Avocatului Poporului de neconstituţionalitate a ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri în domeniul cultural prin care s-a schimbat încadrarea instituţională a ICR.
Curtea Constituţională amânase, pe 10 iulie, să ia o decizie în privinţa ICR.
Avocatului Poporului a trimis, în 22 iunie 2012, o sesizare Curţii Constituţionale în legătură cu ordonanţa de urgenţă care modifică statutul ICR, invocând faptul că a fost încălcat dreptul la transparenţă decizională al comunităţii cultural-artistice.
Acţiunea Avocatului Poporului a venit ca răspuns la sesizarea depusă de Alianţa pentru o Românie Curată, dar şi după proteste de stradă şi în lumea culturală, unde o Mişcare a Papioanelor a încercat să contreze decizia Guvernului.

Guvernul a modificat, pe 13 iunie 2012, Legea de funcţionare a Institutului Cultural Român, permiţând inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea instituţiei, până la sfârşitul lunii iunie. Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că nu intenţionează să-l înlocuiască.
Ponta: Instituţia era "mult prea politizată"
Decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului a fost justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era "mult prea politizată".
De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat că este mândru de activitatea ICR de când este el şef al statului, acuzând Guvernul şi PSD că nu au avut decenţa să îl anunţe despre mutarea ICR de la Preşedinţie la Senat.
Video http://www.tvrinfo.ro/trecerea-icr-in-subordinea-senatului-e-constitutionala-horia-roman-patapievici-demisioneaza_19706.html

ICR rămâne la Senat. Patapievici demisionează – DIGI TV
31 iulie
Video (interviu H.-R. Patapievici): http://www.digi24.ro/stire/Curtea-Constitutionala-decide-astazi-soarta-ICR_34049
Magistraţii Curţii Constituționale au hotărât ca Insitutul Cultural Român să rămână la Senat. Avocatului poporului a sesizat CCR în privinţa trecerii Institutului Cultural Român în subordinea Senatului. Președintele ICR, Horia Roman Patapievici a anunțat că își va da demisia împreună cu toată conducerea institutului.
UPDATE 12.45 Horia Roman Patapievici a declarat la Digi24 că CCR nu s-a pronunțat pe fond, ci numai a spus că ordonanța dată de Guvern este constituțională.
Curtea Constituțională decide astăzi soarta ICR
”Curtea Constituțională a spus că este absolut necesar ca ICR să intre în subordinea Senatului și să i se schimbe misiunea specifică”, a declarat Patapievici. 
 „Față de aceste situații, respectiv subordonarea față de biroul permanent al Senatului și schimbarea misiunii ICR, față de această chestiune de fond, așa cum am declarat într-o emisiune de la dumneavostră realizată de Luca Niculescu, ne vom prezenta demisia”, a spus Patapievici. 
 UPDATE 12.30
 Mircea Mihăeș, vicepreședintele ICR, a declarat la Digi24 că decizia este o lovitură care nu este dată celor care lucrează la ICR, ci artiștilor români și imaginii României.
Mircea Mihăeș, vicepreședintele ICR a spus că a oprit programele
„În perioada de când conducem ICR suntem implicați în parteneriate pe care nici n-aș putea să le enumăr, sunt atât de multe. Avem programe care se derulează, dar care vor trebui oprite. Asta facem de zece zile încoace la ICR. Oprim program, oprim artiști români să meargă în strîăinătate, pentru că niște funcșionari inteleg in felul acesta sa se răzbune pe alți funcșionari”, a spus Mircea Mihăeș
Pe de altă parte, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat marţi pentru Mediafax, după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale privind OUG nr. 27, că întreaga conducere ICR va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condiţiile reducerii bugetului.

Pe 13 iunie, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că Institutul Cultural Român (ICR) va trece de sub autoritatea Preşedinţiei în subordinea Senatului. Decizia a fost justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era "mult prea politizată". Decizia Guvernului a stârnit un val de susținere fără precedent.
 Cinci zile mai târziu apar și primele reacții. Câteva sute de susținători ai ICR au participat la un protest pașnic la sediul institutului, toți purtând la unison papion, celebrul accesoriu al lui Horia Roman Patapievici.
Ulterior, peste 1.250 de oameni de cultură, printre care Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, scenografi, actori, coregrafi au semnat o petiție online, prin care îi cer premierului să anuleze ordonanța de urgență
 La sfârșitul lunii iunie, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă invocând faptul că a fost încălcat dreptul la transparenţă decizională al comunităţii cultural-artistice.
Scandalul a luat amploare și în plan internațional. Sute de organizaţii culturale din toată lumea au protestestat față de decizia guvernului Ponta, iar ziare din Europa şi Statele Unite consideră hotărârea o eroare majoră.
Curtea Constituţională a decis ca ICR să rămână la Senat
New York Times este ultima publicaţie care s-a alăturat susţinătorilor Institutului Cultural Român. A publicat un articol în care spune că Institutul Cultural Român a devenit o forță culturală internațională în ultimii cinci ani, iar acum riscă să piardă din prestigiu.
 Horia Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, a anuntat că dacă Hotărârea de Guvern va fi declarată constituțională, va renunța la scaunul de președinte al ICR.
 Institutul Cultural Român a organizat anul trecut 859 de evenimente în străinătate şi 111 în România, care au implicat în total 2.670 de artişti şi personalităţi culturale, şi a publicat la edituri din străinătate 65 de cărţi ale unor autori români.
 
 
Horia-Roman Patapievici îşi dă demisia: "ICR a fost transformat într-o agenţie de propagandă naţională!" – RFI ROMANIA
Autor: Cosmin Ruscior
Data: Marţi, 31 Iulie 2012
Horia-Roman Patapievici anunţă la RFI că va demisiona din conducerea Institutului Cultural Român (ICR). Decizia vine după ce Curtea Constituţională a decis marţi că transferarea ICR din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului este legală.
Horia-Roman Patapievici demisionează din conducerea ICR.
Preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, explică motivele demisiei: "Modificarea misiunii Institutului face cu totul inoportună prezenţa în fruntea Institutului a unei echipe care s-a identificat cu o reformă exact contrară. Noi am adoptat o poziţie deschisă de cooperare directă, de maximă deschidere spre pieţele culturale străine şi filosofia noastră a fost aceea de a avea în Institutul Cultural Român nu o agenţie de propagandă naţională, ci un mediator flexibil între piaţa culturală românească, aşa cum este ea şi pieţele culturale, pe care cultura română doreşte să se afirme. În acest moment, Institutul Cultural Român, prin voinţa
Parlamentului, a fost transformat într-o agenţie de propagandă naţională. Actuala conducere nu doreşte să aibă de-a face cu aşa ceva". Întrebat dacă asta înseamnă că actuala conducere îşi dă demisia, Patapievici a răspuns: "Clar!".
Scandal ICR
Horia-Roman Patapievici, preşedinte demisionar al ICR
Horia-Roman Patapievici afirmă că aspectul sesizat de Avocatul Poporului este cel al caracterului de urgenţă, Curtea Constituţională distingând între decizia politică şi caracterul de urgenţă, pe care l-a considerat legitim.
Transferarea Institutului Cultural Român din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului a provocat un scandal de proporţii acum câteva săptămâni. Mai multe organizaţii culturale s-au mobilizat ulterior pentru a protesta faţă de această măsură luată de Guvernul Ponta.
 
 
Patapievici: ICR s-a transformat într-un institut de propaganda – REALITATEA TV
ACTUALIZAT Astăzi, la 13:55
Preşedintele Institutul Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, a declarat, pentru NewsIn, că instituţia pe care o va mai conduce până joi "nu mai este acelaşi ICR, este un institut cu acelaşi nume, dar cu misiune schimbată".
Patapievici: ICR s-a transformat într-un institut de propagandă
"Misiunea institutului, potrivit preambulului Ordonanţei de Urgenţă, care a fost confirmată printr-o adresă a ministului Culturii, Puiu Haşotti, către Asociaţia România Curată este întărirea identităţii naţionale a românilor. Ca atare, nu mai este un istitutut ca Institutul Francez, ca Institutul Goethe sau precum Consiliul Britanic. Este o agenţie aflată în subordinea Senatului care se ocupă cu propaganda naţională. Misiunea este deja schimbată pentru că ordonanţa este declarată constituţională. Acest lucru arată clar că institutul poartă acelaşi nume, dar s-a tronsformat într-un institut de propagandă", a mai spus Patapievici.
Horia-Roman Patapievici a declarat pentru NewsIn, că joi își va depune demisia din funcția de președinte al ICR, pentru că "Institutul s-a transformat într-unul de propagandă odată cu trecerea în subordinea Senatului".
Alături de președintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, vor demisiona și cei doi vicepreședinți ai instituției, potrivit reprezentanților ICR.
 Demisia conducerii ICR vine după ce, Curtea Constituțională din România (CCR) a respins marţi, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului privind trecerea ICR din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului.
 Guvernul a decis ca Institutul Cultural Român să fie transferat de la Preşedinţie la Parlament, a anunţat în 13 iunie purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, argumentând că astfel se va asigura o transparentizare a modului în care sunt cheltuite fondurile alocate ICR. “Trecerea ICR în subordinea Parlamentului este o măsură de democratizare a instituţiei şi are menirea de a se transforma într-o structură mai transparentă”, a explicat Andrei Zaharescu. Potrivit acestuia, “folosirea fondurillor publice pentru activitatea ICR trebuie să fie dincolo de orice suspiciune, iar acest lucru se poate îndeplini printr-un mod transparent şi democratic de control parlamentar”.
 Președintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici, a declarat ulterior, într-o conferinţă de presă, că Ordonanța de urgență care prevede trecerea ICR în subordinea
efectivă a Senatului ”conduce la politizarea institutului”. Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, a atacat la CCR OUG care stipula această modificare.
 
Patapievici îşi dă demisia de la conducerea ICR, ca reacţie la decizia Curţii Constituţionale – ANTENA 3
A.M.P | 31 Iul 2012, 12:49
Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat marţi, după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale privind OUG nr. 27, că întreaga conducere ICR va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condiţiile reducerii bugetului, informează Mediafax.
Patapievici a precizat că cei din conducerea ICR rămân "în acelaşi cadru" şi vor demisiona după "rezolvarea câtorva chestiuni de gestiune punctuală, legată de reducerea severă a bugetului" institutului.    
Ministerul Finanţelor a informat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentând mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodată, ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, respectiv în 28,5 milioane de lei, urmând ca reducerea să fie şi operată, au precizat pentru Mediafax reprezentanţii ICR.
Însă ICR a cheltuit sau angajat în proiecte aflate în derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel că, până la sfârşitul acestui an, ar trebui să funcţioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanaţelor.
CCR a admis, marţi, drept constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care Institutul Cultural Român (ICR) a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului.
Judecătorii au respins sesizarea de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului a OUG 27 /2012 privind unele măsuri în domeniul cultural.
Institutul Cultural Român a fost trecut, prin ordonanţă de urgenţă, în subordinea Senatului.
Premierul Ponta a justificat decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Parlamentului prin faptul că instituţia era "mult prea politizată" şi a arătat că ICR va fi subordonat Senatului.
VIDEO: http://www.antena3.ro/romania/patapievici-isi-da-demisia-de-la-conducerea-icr-ca-reactie-la-decizia-curtii-constitutionale-178129.html
 
 
Patapievici, despre misiunea ICR: O agendă europeană a fost schimbată cu una nationalist - GANDUL
de Laura Mitran Postat la: 31.07.2012 14:25Ultima actualizare: 31.07.2012 14:26
Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că prin OUG nr. 27/ 2012 a fost modificată misiunea ICR, în sensul schimbării unei agende europene cu una naţionalistă.
Patapievici a subliniat că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 27/ 2012 nu este schimbată doar afilierea instituţiei pe care o conduce, care trece "de la autoritatea simbolică a preşedintelui în subordinea efectivă a Senatului", ci se modifică şi misiunea ICR,
care urmează să se ocupe de "identitatea naţională a românilor" de peste graniţe, aşa cum este stipulat în preambulul actului normativ şi aşa cum a precizat şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti.
Patapievici a mai spus că ministrul Culturii a recunoscut că scopul OUG nu era numai schimbarea subordonării, ci şi schimbarea misiunii, la respectarea căreia ar putea veghea numai Senatul.
"Avem de-a face cu subordonarea politică pentru a supraveghea ceea ce ministrul Culturii a numit misiunea centrală a instituţiei (ICR, n.r.)", a spus Patapievici.
Preşedintele ICR, care a anunţat că îşi va da demisia, a mai spus că schimbarea misiunii ICR înseamnă trecerea de la promovarea culturii române în străinătate, "în maniera deschisă şi cosmopolită" în care o făcea institutul, la preocuparea pentru "identitatea naţională a românilor".
Potrivit textului OUG nr. 27/ 2012, aceasta a fost adoptată "având în vedere necesitatea consolidării şi amplificării, sub diferite forme, a relaţiilor culturale cu comunităţile româneşti de peste hotare, în scopul păstrării şi perpetuării identităţii naţionale, deziderat de o importanţă deosebită în contextul fenomenului de globalizare" şi "luând în considerare faptul că neadoptarea măsurilor propuse (...)va duce, pe de o parte, la prelungirea efectelor profund negative ale unor stări de lucruri care tind să afecteze, cu titlu de permanenţă, sentimentul de apartenenţă la naţiunea română a celor stabiliţi, vremelnic, în alte state".
 "O agendă europeană a fost schimbată cu una naţionalistă", a mai declarat Patapievici.
Horia-Roman Patapievici a declarat, la sfârşitul lunii iunie, că, dacă Curtea Constituţională va decide că este constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care ICR trece de la Preşedinţie în subordinea Senatului şi este modificată misiunea institutului, întreaga conducere ICR îşi va da demisia.
 Curtea Constituţională a decis, marţi, că OUG nr. 27/ 2012 este constituţională, respingând excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului.
 Patapievici a mai declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că aspectul sesizat de Avocatul Poporului este cel al caracterului de urgenţă, Curtea Constituţională distingând între decizia politică şi caracterul de urgenţă, pe care l-a considerat legitim.
 Patapievici a precizat că cei din conducerea ICR rămân "în acelaşi cadru" şi vor demisiona după "rezolvarea câtorva chestiuni de gestiune punctuală, legată de reducerea severă a bugetului" institutului.
Ministerul Finanţelor a informat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului, de 43 de milioane de lei, cu 14,5 milioane de lei, reprezentând mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodată, ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, respectiv în 28,5 milioane de lei, urmând ca reducerea să fie şi operată, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii ICR.
 Însă ICR a cheltuit sau angajat în proiecte aflate în derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel că, până la sfârşitul acestui an, ar trebui să funcţioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanaţelor.
 Patapievici a precizat că, potrivit bugetului de stat, ICR avea angajate o serie de alocări bugetare.
 "Nu se poate să fii anunţat că nu mai ai niciun ban, în condiţiile în care tu ai funcţionat ca o instituţie normală", a spus preşedintele ICR.
 Guvernul a adoptat, pe 13 iunie, Ordonanţa de Urgenţă 27, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care, în termen de maximum 15 zile,
numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere. Conducerea operativă a institutului va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului.
Conducerea operativă a ICR era asigurată de Horia Roman Patapievici - preşedinte - şi Tania Radu şi Mircea Mihăieş - vicepreşedinţi, însă Camera Deputaţilor a eliminat cele două funcţii de vicepreşedinte, prevăzute din 2011 în Legea de funcţionare a institutului.
Pe 3 iulie, Gheorghe Iancu, care a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG nr. 27/2012, a fost revocat din funcţia de Avocat al Poporului. Funcţia a fost preluată interimar de Valer Dorneanu.
Curtea Constituţională a amânat pentru 31 iulie luarea unei decizii în legătură cu sesizarea de neconstituţionalitate a OUG prin care ICR trece de la Preşedinţie la Senat, neîntrunindu-se majoritatea necesară, la şedinţele din 5 şi 10 iulie, când trebuia luată în discuţie legalitatea actului normativ.
Premierul Victor Ponta a spus despre ICR că era o instituţie "mult prea politizată" şi a acuzat "o lipsă de transparenţă totală" în cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din această ţară nu mă va convinge că este mai democratic să laşi o instituţie cu bani publici să fie condusă de un singur om decât să fie controlată de o instituţie cum este Senatul, unde sunt toate forţele politice", a spus Ponta.
El a mai susţinut că liderii grupurilor parlamentare PSD - PNL nu intenţionează să îl schimbe pe Horia-Roman Patapievici de la conducerea Institutului Cultural Român, ci să asigure transparenţă în cheltuirea banilor publici, iar "agitaţia" creată pe această temă relevă că cineva are ceva de ascuns.
Conducerea ICR şi-a argumentat "poziţia de principiu" de a rămâne sub autoritatea Preşedinţiei, referindu-se la experienţa audierilor sale în Comisia de cultură a Senatului, unde "atmosfera era dominată de un naţionalism înverşunat şi obtuz" şi toate discuţiile erau politizate, şi prin faptul că preşedintele, spre deosebire de un senator, trebuie să fie neutru din punct de vedere politic şi ar avea mai mult de pierdut în ochii opiniei publice, decât de câştigat dacă ar interveni discreţionar în programele ICR.
Mii de artişti şi oameni de cultură dintre cei mai cunoscuţi, ca Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Cristi Puiu, Oana Pellea, Mircea Cărtărescu, Herta Muller, Lucian Pintilie, Andrei Şerban, dar şi oameni de afaceri din România, jurnalişti, inclusiv de la prestigioase publicaţii străine, organizaţii artistice, colaboratorii şi publicul ICR din ţară şi din străinătate au cerut ca Guvernul să revoce această ordonanţă, considerând-o un act de politizare a ICR şi susţinând falsitatea acuzaţiilor de lipsă a transparenţei şi politizare de care ar fi dat dovadă instituţia. Nu au lipsit manifestările în stradă, cea mai amplă - "Mişcarea papioanelor" - având loc pe 18 iunie la sediul ICR, cu participarea câtorva sute de oameni.
   
 
Horia-Roman Patapievici: Conducerea ICR îşi va prezenta joi demisia - AGERPRES
Marţi, 31 Iulie 2012 13:52
Conducerea Institutului Cultural Român (ICR) îşi va prezenta, joi, demisia, "din cauza schimbării misiunii Institutului şi a subordonării politice faţă de Senat", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele ICR , Horia-Roman Patapievici.

"Misiunea Institutului Cultural Român va consta doar în întărirea identităţii naţionale a românilor din afara graniţelor, prin preambulul ordonanţei de urgenţă care a fost declarată constituţională astăzi şi prin afirmaţii ale celor care au fost la originea acestei schimbări, de exemplu ministrul Culturii, Haşotti", a spus marţi Patapievici, în opinia căruia, deşi numele rămâne, instituţia pe care a construit-o "a murit".
Patapievici consideră că "această schimbare a statutului ICR constă în transformarea lui într-un soi de agenţie naţională de propagandă".
"Nimeni din afară, în afară de partenerii noştri şi care ne consideră partenerii noştri de încredere - Consiliul Britanic, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură - , nimeni din străinătate nu va mai recunoaşte în viitor ICR, instituţia parteneră pentru programele pe care noi le-am dezvoltat în ultimii şapte ani", a spus Patapievici.
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi, cu majoritate de voturi, că este constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care Institutul Cultural Român a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului.
Judecătorii au respins sesizarea de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului a OUG 27 /2012 privind unele măsuri în domeniul cultural.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Institutul Cultural Român (ICR) a fost trecut, prin ordonanţă de urgenţă, în subordinea Senatului, a anunţat, pe 13 iunie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.
 "ICR este transferat de la Preşedinţie la Parlament. (...) Senatul este cel care va avea în subordine ICR. Senatul va organiza alegeri pentru preşedinte. (...) Senatul votează preşedintele ICR", a afirmat Zaharescu.
 El a apreciat că trecerea ICR în subordinea Parlamentului reprezintă "o decizie de democratizare" a acestei instituţii, pe care o va transforma într-o structură "mai transparentă".
 "Folosirea fondurilor publice pentru activitatea ICR trebuie să fie la adăpost de orice suspiciune, or, printr-un mecanism transparent şi democratic de control parlamentar, acest lucru se poate îndeplini", a susţinut Zaharescu.
 
 
Horia-Roman PATAPIEVICI isi da DEMISIA de la conducerea ICR – REVISTA 22
31 iulie
Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat marti, dupa anuntarea deciziei Curtii Constitutionale asupra Ordonantei privind trecerea ICR in subordinea Senatului, ca isi va demisia impreuna cu intreaga conducere ICR, dupa rezolvarea unor chestiuni de gestiune, in conditiile reducerii bugetului.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, marti, ca este constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului, transmite Agerpres.
Judecatorii au respins sesizarea de neconstitutionalitate a Avocatului Poporului a OUG 27 /2012 privind unele masuri in domeniul cultural.
 
 
Patapievici îşi va da demisia de la conducerea ICR - ADEVARUL
31 iulie 2012, 12:45 | Autor: Monika Krajnik
Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat marţi pentru Mediafax, după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale privind OUG nr. 27, că întreaga conducere ICR va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condiţiile reducerii bugetului.
Patapievici a precizat că cei din conducerea ICR rămân „în acelaşi cadru" şi vor demisiona după rezolvarea câtorva chestiuni de gestiune punctuală, legată de reducerea severă a bugetului institutului. Ministerul Finanţelor a informat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentând mai mult de o treime. Ministerul a cerut Institutului să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, respectiv în 28,5 milioane de lei, urmând ca reducerea să fie şi operată, au precizat, pentru Mediafax, reprezentanţii ICR.
ICR a cheltuit sau angajat în proiecte aflate în derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel că, până la sfârşitul acestui an, ar trebui să funcţioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanaţelor.Patapievici a declarat, la sfârşitul lunii iunie, că, dacă Curtea Constituţională va decide că este constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care ICR trece de la Preşedinţie în subordinea Senatului şi este modificată misiunea institutului, întreaga conducere ICR îşi va da demisia.
Prin actul normativ citat, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii consiliului de conducere.
Plenul Curţii Constituţionale (CC) a respins excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG 27/2012 privind unele măsuri în domeniul cultural, ridicată de Avocatul Poporului.
Curtea Constituţională: Decizia privind trecerea ICR de la Preşedinţie la Senat este constituţională
Excepţia de neconstituţionalitate a fost luată în discuţie de CC în 10 iulie, magistraţii constituţionali amânând atunci decizia petnru 31 iulie. CC a constatat atunci că în completul care participă la dezbaterile în fond şi la deliberări nu se poate lua o decizie cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată, neîntrunindu-se majoritatea necesară.
Guvernul a adoptat pe 13 iunie Ordonanţa de Urgenţă 27/2012, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care, în termen de maximum 15 zile, numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.
 
 
Patapievici îşi va da demisia de la conducerea ICR – ROMANIA LIBERA
31 Iulie 2012
Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat marţi pentru Mediafax, după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale privind OUG nr. 27, că întreaga conducere ICR va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condiţiile reducerii bugetului, relatează Mediafax.
Patapievici a precizat că cei din conducerea ICR rămân "în acelaşi cadru" şi vor demisiona după "rezolvarea câtorva chestiuni de gestiune punctuală, legată de reducerea severă a bugetului" institutului.Ministerul Finanţelor a informat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei,
reprezentând mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodată, ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, respectiv în 28,5 milioane de lei, urmând ca reducerea să fie şi operată, au precizat pentru Mediafax reprezentanţii ICR.
Însă ICR a cheltuit sau angajat în proiecte aflate în derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel că, până la sfârşitul acestui an, ar trebui să funcţioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanaţelor.
Horia Patapievici a declarat, la sfârşitul lunii iunie, că, dacă Curtea Constituţională va decide că este constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care ICR trece de la Preşedinţie în subordinea Senatului şi este modificată misiunea institutului, întreaga conducere ICR îşi va da demisia.
Prin actul normativ citat, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii consiliului de conducere.
Curtea Constituţională a decis, marţi, că OUG nr. 27/ 2012 este constituţională, respingând excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului.
Patapievici a declarat, marţi, pentru Mediafax că aspectul sesizat de Avocatul Poporului este cel al caracterului de urgenţă, Curtea Constituţională distingând între decizia politică şi caracterul de urgenţă, pe care l-a considerat legitim.
Patapievici a subliniat că, prin decizia Guvernului, nu este schimbată doar afilierea instituţiei, care trece "de la autoritatea simbolică a preşedintelui în subordinea efectivă a Senatului", ci se modifică şi misiunea ICR, care urmează să se ocupe de "identitatea naţională a românilor" de peste graniţe, aşa cum este stipulat în preambulul OUG nr. 27/ 2012 şi aşa cum a precizat şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti.
Patapievici a mai spus că ministrul a recunoscut că scopul OUG nu era numai schimbarea subordonării, ci şi schimbarea misiunii, la respectarea căreia ar putea veghea numai Senatul.
 
Patapievici demisionează de la conducerea ICR - CAPITAL
Autor: Andreea Pandelea Marţi, 31 Iulie 2012
Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a declarat după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale privind OUG nr. 27, că întreaga conducere ICR va demisiona, scrie Mediafax.
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis astăzi, cu majoritate de voturi, că este constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care Institutul Cultural Român a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului. Judecătorii au respins sesizarea de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului a OUG 27 /2012 privind unele măsuri în domeniul cultural, decizia fiind definitivă şi general obligatorie.
Aspectul sesizat de Avocatul Poporului este cel al caracterului de urgenţă, Curtea Constituţională distingând între decizia politică şi caracterul de urgenţă, pe care l-a considerat legitim, a explicat Patapievici pentru Mediafax.Cei din conducerea ICR rămân "în acelaşi cadru" şi vor demisiona după "rezolvarea câtorva chestiuni de gestiune punctuală, legată de reducerea severă a bugetului" institutului, a adăugat preşedintele ICR.
Ministerul Finanţelor a informat ICR că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei. Ministerul a cerut ca ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, respectiv în 28,5 milioane de lei. Cum instituţia a cheltuit sau angajat în proiecte aflate în derulare suma
de 29 de milioane de lei, până la sfârşitul anului, aceasta ar trebui să funcţioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanaţelor, scrie Mediafax.
 
CCR: Trecerea ICR de la Preşedinţie la Senat, constituţională. Horia Roman Patapievici va demisiona - EVENIMENTUL ZILEI
Autor: Sorin Breazu, Andreea Udrea, Monica Lungu, Mădălina Piloff
Curtea Constituţională a decis că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care Institutul Cultural Român (ICR) trecea din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului este constituţională. Urmare a deciziei, preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, împreună cu întreaga conducere va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condiţiile reducerii bugetului.
Astfel, CCR a respins excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG 27/2012 privind unele măsuri în domeniul cultural, ridicată de Avocatul Poporului.
 Cauza a fost repusă pe rol după ce pe 10 iulie nu s-a întrunit majoritatea necesară. ICR a ajuns în subordinea Senatului pe 13 iunie, Guvernul precizând că mutarea este "o decizie de democratizare a acestei instituţii".
Prim-ministrul a spus despre ICR că este o instituţie "mult prea politizată" spunând că, la nivelul cheltuirii fondurilor publice există "o lipsă de transparenţă totală" în interiorul ICR.
"Nimeni din această ţară nu mă va convinge că este mai democratic să laşi o instituţie cu bani publici să fie condusă de un singur om decât să fie controlată de o instituţie cum este Senatul, unde sunt toate forţele politice", a spus Ponta.
Mai multe proteste au fost organizate împotriva deciziei Guvernului. Cea mai amplă a fost "Mişcarea papioanelor" de la sediul ICR.
Horia-Roman Patapievici şi-a anunţat demisia
Cei din conducerea Institutului Cultural Român vor rămâne "în acelaşi cadru" şi îşi vor da demisia după "rezolvarea câtorva chestiuni de gestiune punctuală, legată de reducerea severă a bugetului", a declarat Patapievici pentru Mediafax.
 Conducerea ICR a fost informată de către Ministerul Finanţelor, printr-o adresă, că instituţia va suferi schimbări, printre care şi reducerea bugetului cu 14,5 milioane lei, mai mult de o treime din cel total.
Această modificare vine în condiţiile în care ICR a cheltuit deja, din cauza unor proiecte aflate în derulare, circa 29 de milioane lei. Astfel, până la sfârşitul anului, instituţia este obligată să funcţioneze cu minus 500.000 de lei.
Diplomaţia îl împiedică să comenteze
 Nicolae Manolescu spune că poziţia sa în acest subiect este cea a diplomatului şi, de aceea, se abţine de la orice fel de comentariu:
 "Nu am voie să fac comentarii. Sunt, totuşi, diplomat şi asta e. Nu mă pot pronunţa. Tocmai că nu e o chestie de cultură aici... Numirea sau demisia unui preşedinte ICR nu e o chestie de cultură, ci strict de politică", a declarat acesta pentru EVZ.
Ion Caramitru: „Ideea Guvernului de a trece institutul a fost proastă şi foarte rea”
Directorul Teatrului Naţional, Ion Caramitru, neagă aprecierile negative la adresa activităţii din străinătate a Institutului Cultural Român şi punctează că decizia Guvernului este „un soi de încercare de sugrumare a unei activităţi care avea toate datele să fie apreciată, nu condamnată”.

„Institutul a funcţionat aşa cum a fost înfiinţat de la bază, pentru că nu de acum a fost sub subordinea preşedintelui, ci de pe vremea tovarăşului Iliescu. A fost o încercare de a subordona o instituţie care îşi făcea foarte bine treaba. Sigur că nu e vorba dacă decizia e sau nu constituţională – asta e o chestiune care nu se comentează –, dar ideea Guvernului de a trece institutul a fost proastă şi foarte rea”, spune Ion Caramitru pentru EVZ.
„Eu cunosc activitatea ICR-ului. Acum m-am întors dintr-un al doilea turneu în SUA pentru comunităţile româneşti, pentru că ICR-ul are şi un departament pentru românii din străinătate. Deci ideea că ICR-ul nu se ocupă şi de românii din afară este falsă. Se ocupă. Eu am fost şi anul trecut, şi în SUA, şi la Budapesta, şi în trecut la Paris şi sper să merg şi la Viena cu un spectacol despre Eminescu. Un spectacol mai bun, mai semnificativ pentru românii din afară nu cred că există. Şi succesul a fost uriaş. A fost, mai mult sau mai puţin, un soi de ambasador al limbii române. Or, lucrul ăsta a fost raportat ca un mare succes de comunităţi. Deci, ICR-ul şi-a făcut treaba şi pe partea asta, şi pe partea cealaltă, unde trebuia să impună cultura românească în structurile culturale europene şi mai mult decât atât. Care era problema? S-au deschis cât mai multe centre, au funcţionat. A fost un soi de încercare de sugrumare a unei activităţi care avea toate datele să fie apreciată, nu condamnată”,adaugă directorul Teatrului Naţional.
În ceea ce priveşte viitorul ICR, Caramitru spune că nu mai poate avea niciun fel de aşteptări: „Nu ştiu ce se va întâmpla. De ce să vă mint? Se poate întâmpla orice”, consideră acesta. Tot pesimism răzbate şi atunci când vine vorba despre posibila închidere a Institutului: „Din moment ce are alt patron, patronul respectiv poate să facă ce vrea. Să numească pe cine vrea, să schimbe modul de funcţionare. Habar n-am. De ce? Exact un lucru care mergea bine a fost anulat”
Se creează o “armată a celor aflaţi la putere”
Mircea Mihăieş susţine că Ordonanţa de Urgenţă declarată constituţională, astăzi, de către CCR nu poate aduce nimic bun pentru Institutul Cultural Român. Singurul lucru pe care îl face această decizie este să creeze o “armată a celor aflaţi la putere”.
“Am dori să ni se aducă un singur exemplu în care în poziţiile noastre publice a avut o influenţă asupra unor programe, asupra invitării sau neinvitării unor artişti. Este vorba de o răfuială de tip politic cu nişte intelectuali neconvenabili actualei puteri”, susţine vicepreşedintele ICR.
„Urmarea unui asasinat cultural plănuit și executat cu cinism”
Într-o declaraţie exclusivă pentru “Evenimentul zilei”, omul de cultură spune că politica aberantă a Parlamentului a contribuit la “izolarea și rușinea în care ne aflăm azi în lume”.
„Demolarea ICR de către regimul aventurier Ponta-Antonescu ar fi trebuit să fie primul semnal, la-nceputul lunii, al tragediei în care ne-am găsit, foarte repede, cu toții. Parlamentul aservit celor doi escroci politici a făcut un prim experiment de autoritarism, absurd și inutil ca și următoarele, cu ICR, îndepărtându-și astfel artiștii și intelectualii. ÎNTREAGA DECLARAŢIE a scriitorului Mircea Cărtărescu O PUTEŢI CITI AICI.
 
Decizia privind trecerea ICR la Senat e constitutionala. Patapievici: Toata conducerea va demisiona – STIRILE PRO TV

Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, a declarat ca intreaga conducere ICR va demisiona, dupa rezolvarea unor chestiuni de gestiune, in conditiile reducerii bugetului.
Patapievici a precizat ca cei din conducerea ICR raman "in acelasi cadru" si vor demisiona dupa "rezolvarea catorva chestiuni de gestiune punctuala, legata de reducerea severa a bugetului" institutului.
Ministerul Finantelor a informat ICR, printr-o adresa, ca vor fi operate o serie de modificari, incluzand reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentand mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodata, ICR sa se incadreze in restul sumei prevazute in bugetul aprobat la sfarsitul anului trecut, respectiv in 28,5 milioane de lei, urmand ca reducerea sa fie si operata, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentantii ICR.
Insa ICR a cheltuit sau angajat in proiecte aflate in derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel ca, pana la sfarsitul acestui an, ar trebui sa functioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanatelor.
Horia Patapievici a declarat, la sfarsitul lunii iunie, ca, daca Curtea Constitutionala va decide ca este constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care ICR trece de la Presedintie in subordinea Senatului si este modificata misiunea institutului, intreaga conducere ICR isi va da demisia.
Prin actul normativ citat, plenul Senatului va numi atat conducerea operativa a institutului, cat si membrii consiliului de conducere.
Curtea Constitutionala a decis, marti, ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind trecerea Institutului Cultural Roman (ICR) din subordinea Presedintiei in cea a Senatului este constitutionala.
Plenul Curtii Constitutionale (CC) a respins astfel exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor OUG 27/2012 privind unele masuri in domeniul cultural, ridicata de Avocatul Poporului.
Exceptia de neconstitutionalitate a fost luata in discutie de CC in 10 iulie, magistratii constitutionali amanand atunci decizia petnru 31 iulie. CC a constatat atunci ca in completul care participa la dezbaterile in fond si la deliberari nu se poate lua o decizie cu privire la exceptia de neconstitutionalitate ridicata, neintrunindu-se majoritatea necesara.
Guvernul a adoptat pe 13 iunie Ordonanta de Urgenta 27/2012, prin care ICR trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, care, in termen de maximum 15 zile, numeste atat conducerea operativa a institutului, cat si membrii Consiliului de conducere.
Conducerea operativa a institutului va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepresedintilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reinnoirii.
Conducerea operativa a ICR era asigurata de Horia Roman Patapievici - presedinte - si Tania Radu si Mircea Mihaies - vicepresedinti, insa Camera Deputatilor a eliminat cele doua functii de vicepresedinte, prevazute din 2011 in Legea de functionare a institutului.
Premierul Victor Ponta spunea despre ICR ca era o institutie "mult prea politizata" si a acuzat "o lipsa de transparenta totala" in cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din aceasta tara nu ma va convinge ca este mai democratic sa lasi o institutie cu bani publici sa fie condusa de un singur om decat sa fie controlata de o institutie cum este Senatul, unde sunt toate fortele politice", spunea Ponta.

El sustinea ca liderii grupurilor parlamentare PSD-PNL nu intentioneaza sa il schimbe pe Horia-Roman Patapievici de la conducerea Institutului Cultural Roman, ci sa asigure transparenta in cheltuirea banilor publici, iar "agitatia" creata pe aceasta tema releva ca cineva are ceva de ascuns.
Pe de alta parte, apelurile din strainatate s-au alaturat celor din Romania, din partea artistilor, oamenilor de cultura si de afaceri (Asociatia Erudio) si a altor figuri publice (Alianta pentru o Romanie Curata), care au strans mii de semnaturi. Nu au lipsit manifestarile in strada, cea mai ampla - "Miscarea papioanelor" - avand loc in 18 iunie la sediul ICR, cu participarea catorva sute de oameni.
In 3 iulie, Gheorghe Iancu, care a sesizat CC in acest caz, a fost revocat din functia de Avocat al Poporului. Functia a fost preluata interimar de catre Valer Dorneanu.
Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins ca inadmisibila sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la Hotararea Parlamentului privind revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului.
 
 
Patapievici demisioneaza de la conducerea ICR – WALL STREET
31 Jul 2012 , 12:55
Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), a declarat marti pentru Mediafax, dupa anuntarea deciziei Curtii Constitutionale privind OUG nr. 27, ca intreaga conducere ICR va demisiona, dupa rezolvarea unor chestiuni de gestiune, in conditiile reducerii bugetului.
Patapievici a precizat ca cei din conducerea ICR raman "in acelasi cadru" si vor demisiona dupa "rezolvarea catorva chestiuni de gestiune punctuala, legata de reducerea severa a bugetului" institutului.
Ministerul Finantelor a informat ICR, printr-o adresa, ca vor fi operate o serie de modificari, incluzand reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentand mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodata, ICR sa se incadreze in restul sumei prevazute in bugetul aprobat la sfarsitul anului trecut, respectiv in 28,5 milioane de lei, urmand ca reducerea sa fie si operata.
Insa ICR a cheltuit sau angajat in proiecte aflate in derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel ca, pana la sfarsitul acestui an, ar trebui sa functioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanatelor.

Comunicat ICR New York









Voteaza


Pe acelasi subiect: ICR | Mediafax | Asociatia Erudio | TVR info | Traian Basescu
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

"Holograf" susţine concerte pe o scenă hidraulică independentă

Formaţia Holograf va susţine concerte pe o scenă hidraulică independentă în şapte oraşe ale ţării, în perioada 28 mai - 7 iunie. Acest proiect inedit (partea I), intitulat "Living on the ...

Mungiu, acuzat ca s-a 'inspirat' din alt scenariu

La scurt timp dupa ce Cristian Mungiu a primit Marele Premiu al Festivalului de la Cannes, jurnalistul Dan Mihu il acuza pe regizor ca s-a inspirat din propriul sau scenariu, care a castigat, in vara ...

Barbra Streisand şi-a anulat concertul de la Roma

Barbra Streisand şi-a cerut scuze fanilor săi italieni pentru decizia de a anula concertul pe care urma să-l susţină la Roma în cursul lunii viitoare, în urma unor întârzieri apărute în ...

Monologul lui Hamlet rostit de şapte actori din şapte ţări, în acelaşi spectacol

Spectacolul "A fi sau a nu fi. Europa, Shakespeare şi actorii săi", programat în 2 iunie la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, reuneşte şapte interpreţi (cinci actori şi două ...

Corul ortodox bizantin al Universităţii de Artă George Enescu din Iaşi la festivalul muzical de la Vezeley

'A 8-a întâlnire muzicală de la Vezeley', manifestare muzicală in inima istorică a Burgundiei (estul Franţei) este consacrată anul acesta muzicii sacre de pretutindeni. Între 23 şi 26 august, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline