inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

George Enescu pe discul “My tribute to Yehudi Menuhin” semnat de violonistul Daniel Hope

0 Comentarii

În 22 aprilie se vor împlini 100 de ani de la nașterea lui Yehudi Menuhin, unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți interpreți ai secolului XX, legat puternic de spiritualitatea românească prin relația sa atât de strânsă cu George Enescu, cel care i-a fost profesor și mentor. Așa cum se știe, Yehudi Menuhin a fost unul dintre cei mai importanți promotori în spațiul internațional al muzicii și moștenirii artistice a lui George Enescu; în mod emblematic, primul festival Enescu din 1958 l-a avut pe Menuhin printre invitații importanți. Ultima dată, Menuhin a fost invitatul Festivalului Enescu în 1998, cu doar jumătate de an înainte de a se stinge din viață.


 
foto: Daniel Hope - Yehudi Menuhin


La 100 ani de la nașterea lui Menuhin, iată că a venit rândul unuia dintre discipolii lui, violonistul britanic Daniel Hope, de altfel, unul dintre cei mai importanți violoniști ai momentului, să-i aducă un omagiu maestrului său. De fapt, așa cum Menuhin a fost legat de Enescu printr-o relație mult mai profundă decât una elev-profesor, și Daniel Hope a fost astfel legat de Menuhin. Mama lui Daniel Hope, refugiată din Africa de Sud, a fost asistenta și apoi managerul lui Menuhin, așa că Daniel, încă de la vârsta de 2 ani, a crescut în preajma lui Menuhin, pe care-l consideră astăzi “bunicul său spiritual”. Daniel Hope a cântat alături de Menuhin de multe ori – de cele mai multe ori, Menuhin apărând în ipostază de dirijor, iar ultimul concert al lui Menuhin a fost chiar cu Daniel Hope solist. 


Pe 5 februarie 2016 a apărut la casa Deutsche Grammophon “My tribute to Yehudi Menuhin”, un disc prin care Hope și-a propus să reflecte cât mai mult din personalitatea celui care a fost Yehudi Menuhin. Și face acest lucru alegând un repertoriu special, în care se împletesc lucrări emblematice pentru cariera lui Menuhin (cum este Concertul în re minor de Felix Mendelssohn, pus în circuitul mondial de însuși Menuhin, după descoperirea acestei partituri pierdute) sau Salut d’amour de Elgar (una dintre piesele lui preferate, o emblemă a spiritului britanic din Menuhin). Daniel Hope a ales și Concertul în la minor pentru două viori și orchestră de Vivaldi, una dintre lucrările pe care le-a cântat cel mai des alături de Menuhin. Sunt și lucrări inspirate de figura lui Menuhin ale compozitorilor contemporani Bechara El Khoury (compozitor emigrat din Liban și stabilit la Paris), Steve Reich, John Tavener și Hans Werner Henze (aceasta din urmă a fost chiar o comandă a lui Menuhin, iar Henze a compus o piesă mai curând neo-romantică și lirică, în total contrast cu stilul său componistic obișnuit). Albumul se încheie cu piesa Kaddisch din Două piese ebraice de Maurice Ravel – aluzie evidentă la religia lui Yehudi Menuhin, dar mai ales, include două piese care ar trebui să trezească interesul publicului din România: Hora Unirii de George Enescu și Rumänisch de Jo Knümann. 


Evident, am fost extrem de curioasă să aflu de ce tocmai aceste două piese au fost alese pentru a ilustra legătura lui Menuhin cu George Enescu și cu România. Iată ce am aflat de la Daniel Hope, dintr-un interviu acordat pentru Radio România Muzical.


 


Când am început să lucrez la acest CD, de două lucruri am fost sigur: că voi include pe el o piesă de Bartok, pentru că Bartok a fost primul compozitor pe care l-am cântat alături de Menuhin și al doilea, că pe acest CD trebuia să fie ceva de George Enescu, pentru că Enescu nu a fost doar profesorul lui Menuhin, ci și cel care a avut cea mai mare influența muzicală asupra sa, în întreaga lui viață. Enescu a fost cel responsabil de șlefuirea acestei minți tinere, transformându-l dintr-un copil minune într-un artist adevărat, încă înainte ca Menuhin să împlinească 12 ani. De aceea, cred că toți îi suntem datori lui George Enescu, pentru faptul că a recunoscut acest talent uimitor.


 


A fost clar pentru mine că Enescu trebuia să fie într-un fel prezent pe acest album. Provocarea a fost pentru mine să aleg acele piese de Enescu care să se potrivească cu stilul de viață al lui Menuhin. Desigur, aș fi putut să iau Sonata a III-a de George Enescu pentru pian și vioară, care este una dintre piesele mele favorite din toate timpurile, dar durează destul de mult și ar fi distrus echilibrul cu celelalte piese de pe CD. Așa că am căutat alte piese dedicate viorii pe care le-a scris și am dat de această Horă a Unirii de care m-am îndrăgostit: o asculți și ai impresia că o știi dintotdeauna, dar nu ești conștient că a fost scrisă de Enescu. Când am auzit-o prima dată, am știut imediat că aceasta este piesa de care aveam nevoie, pentru că reprezintă strălucirea stilului de interpretare al lui Enescu, dar și stilul foarte mândru al muzicii tradiționale românești, pe care  de altfel, Enescu l-a împărtășit cu Yehudi Menuhin. Deci, această Horă Unirii s-a potrivit pe disc din toate privințele și mi-a dat șansa să-l onorez pe Enescu.


 


În ceea ce-l privește pe Knumann, obișnuiam să ascult tarafuri de țigani împreună cu Yehudi iar el pur și simplu adora modul cum cântau violoniștii, deci am căutat o lucrare care să meargă mai departe decât ce a făcut Enescu. El a fost un pod între muzica tradițională și cea cultă, iar la Knumann am găsit doar plăcerea pentru acest tip de muzică atât de frumoasă.


Iată deci ce m-a făcut să aleg tocmai aceste două piese.


 


Hora Unirii nu este o lucrare foarte cunoscută a lui George Enescu. Cum ați găsit partitura ei?


 


Am pe cineva care lucrează pentru mine, este ca un detectiv în bibliotecile și arhivele din lume și-mi găsește lucrări de care nimeni nu știe. A fost cazul pentru aceste lucrări de Enescu, dar și pentru repertoriul baroc: el mi-a găsit lucrări de Vivaldi care nu au fost cântate vreodată. I-am spus ce am nevoie și a venit apoi la mine cu 4 sau 5 piese de Enescu; am știut imediat că Hora Unirii era exact ce-mi trebuia.


 


Vreau să spun că în general, este multă muzică de Enescu necunoscută. Cânt în acest moment o minunată piesă, tocmai am interpretat-o la Toronto, Impromptu-ul concertant pentru vioară și pian, o minunată piesă pe care Enescu a scris-o în anii lui de tinerețe, ceva între Wagner și Faure, având însă și un limbaj personal. Nici această partitură nu am găsit-o prea ușor.


 


Cred că este păcat că nu se acordă mai multă atenție lui Enescu – compozitorul. Desigur că a fost un mare violonist, dar și muzica lui trebuie cunoscută – cred că Octetul este cea mai cunoscută lucrare în momentul de față – muzica lui este într-adevăr fabuloasă.


 


Cred că Festivalul Enescu este un mijloc de a-l impune la nivel internațional pe George Enescu...


 


Da, așa este. Ca membru al Trio-ului Beaux Arts, am cântat la Festivalul Enescu, la București câteva piese mai scurte de George Enescu. Dar cred că oamenii din afara României trebuie să afle mai multe despre talentul unic al lui George Enescu.


 
Cristina Comandasu
26 Februarie 2016


Voteaza


Pe acelasi subiect: Daniel Hope | Wagner | Faure | Festivalul Enescu
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Bon Jovi pregateste un concert online gratuit pentru fanii trupei
Bon Jovi pregateste un concert online gratuit pentru fanii trupei

Desi pandemia a impiedicat celebra trupa sa porneasca in turneul de promovare al celui mai recent album, “ 2020 ”, discul de studio cu numarul 15 in lunga istorie a formatiei, Bon Jovi va ...

Un volum cu eseuri inedite de J.R.R. Tolkien va fi publicat anul viitor

Fanii de toate varstele ale lui J.R.R. Tolkien se vor putea bucura de anul viitor de o noua colectie de eseuri ale acestuia, “ The Nature of Middle-Earth ”, volumul urmand sa apara in vara ...

S a lansat primul trailer al noului documentar despre trupa Bee Gees
S-a lansat primul trailer al noului documentar despre trupa Bee Gees

Un proiect ambitios care se vrea o istorie a momentelor de triumf si esec din istoria trupei Bee Gees, documentarul “ The Bee Gees: How Can You Men a Broken Heart” are in sfarsit un ...

Jurnalul lui Alan Rickman va fi publicat in 2022
Jurnalul lui Alan Rickman va fi publicat in 2022

Cele 27 de volume ale jurnalului pe care l-a tinut Alan Rickman mai bine de un sfert de secol vor fi editate sub forma unei carti in toamna anului 2022, o sansa pentru fanii regretatului actor de a-l ...

Alice Cooper va lansa un nou album Detroit Stories
Alice Cooper va lansa un nou album – Detroit Stories

Chiar daca turneele au fost anulate de pandemie, Alice Cooper le pregateste fanilor o noua surpriza. In luna februarie a anului viitor muzicianul va lansa albumul de studio cu numarul 21 din lunga sa ...

Seara Bucovineana cu formatia Cetina
Seara Bucovineana cu formatia Cetina

Pe data de 6 octombrie 2011, de la orele 22,30, Restaurantul Padrino din Suceava va oferi o seara bucovineana speciala alaturi de formatia Cetina.

Lansare catalog pictor Paul Gherasim, Mogosoaia

Centrul Cultural "Palatele Br�ncovene�ti" anun�� lansarea catalogului expozi�iei PRO LOGOS a pictorului PAUL GHERASIM, joi, 29 iunie 2006, ora 18.00, la Palatul Mogo�oaia. ...

Expozitie romana-franceza la Vendee

Expozitie romano-franceza la Vendee 16 Noiembrie 2005 Localitatea Vendee din Franta va gazdui vineri, 18 noiembrie, incepand cu ora 18:30, la teatrul Millandy de Lucon, vernisajul expozitiei "De ...

Tablouri pretioase s-au intors la Sibiu

10 noiembrie 2006 19 tablouri dintre cele mai valoroase din colectia baronului Samuel von Brukenthal s-au intors la Sibiu, dupa mai mult de jumatate de secol. Printre aceste tablouri se afla ...

Expozitia IN MEMORIA TIMPULUI INSTRUMENTE IN ARTA SCRISULUI
Expozitia "IN MEMORIA TIMPULUI, INSTRUMENTE IN ARTA SCRISULUI"

Persoanele care nu au avut timp sa viziteze expozitia " IN MEMORIA TIMPULUI, INSTRUMENTE IN ARTA SCRISULUI ", mai pot face acest lucru pana pe data de 31 august 2011. Expozitia care a fost ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Lego va lansa cel mai mare set din istoria companiei: Colosseum Lego va lansa cel mai mare set din istoria companiei: Colosseum
Iubitorii seturilor Lego pot din 27 noiembrie sa adauge colectiei cea mai mare set lansat pana acum de companie, o reproducere spectaculos de minutioasa a legendarului Colosseum din Roma ...
Alte recomandari:
Zece filme mai bune decat cartile Lynne Ramsay va regiza adaptarea romanului “The Girl Who Loved Tom Gordon” de Stephen King Peste 1000 de lucrari de Vincent van Gogh pot fi vazute intr-o noua colectie online Sean Connery in sapte roluri greu de uitat + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Mozart la Brno Mozart la Brno Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Brno, ... Alte destinatii: Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta Chinsekikan, muzeul japonez al pietrelor devenite chipuri + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Mads Mikkelsen l ar putea inlocui pe Johnny Depp in Fantastic Beasts 3
Mads Mikkelsen l-ar putea inlocui pe Johnny Depp in Fantastic Beasts 3 Dupa ce producatorii au anuntat oficial ca Johnny Depp nu va mai face parte din distributia filmului Fantastic Beasts 3 se pare ca noul Gellert ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Odiseea povestita de Penelopa Circe Calypso si celelalte de Marilu Oliva
Odiseea povestita de Penelopa, Circe, Calypso si celelalte de Marilu Oliva Cum ar suna Odiseea povestita de femeile din celebra epopee? Multi dintre cititori sunt familiarizati cu peripetiile lui Ulise, cel care trece de ......
+ alte recomandari: Carte Artline