inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Freedom for Lazy People! - omagiu adus streetart-ului romanesc la New York

1 ComentariiMiercuri, 18 iunie, 19:30-23:00 (până pe 15 august, 2008)


THE ROMANIAN GALLERY


573-577 3rd Ave (at 38th St), New York, NY 10016


INTRAREA LIBERĂ. Orar: 10 am-6 pm (Luni-Sâmbătă).


 


Scena de streetart din Europa de Est este aproape necunoscută în SUA, deşi căderea Cortinei de Fier a deschis un spaţiu rapid acaparat de creativităţi emergente. Unii dintre noii artişti s-au dezlănţuit pe zidurile oraşelor în tranziţie, dezvoltând stiluri dintre cele mai uimitoare şi populând universuri contorsionate.


 


Institutul Cultural Român din New York a invitat trei tineri streetartişti români (Nuclear Fairy, IRLO şi Omar) să preia Galeria Română şi să o redea străzii din prisma întâlnirii lor cu New York-ul. Vernisajul expoziţiei de miercuri, 18 iunie, ora 19:30, include un Q&A cu artiştii moderat de Sara şi Marc Schiller, fondatorii Wooster Collective. Cum experimentele româneşti în street art sunt organic legate de cele din new media prin aceeaşi abordare do-it-yourself, vernisajul va fi însoţit de o prezentare a celor mai bune contribuţii din ultimii ani la Festivalul de Artă Video şi New Media SIMULTAN.poster freeedom


 


Streetart-ul vine din Est>


În timp ce gentrificarea urbană din New York şi politicile de curăţire au ajuns să şteargă acele urme legendare de grafitti care au inspirat artişti din întreaga lume, artele stradale înfloresc în oraşele est-europene. Bucureşti, Timişoara, Cluj, Arad sunt doar câteva dintre locurile unde Nuclear Fairy, IRLO şi Omar au început să ia în stăpânire zidurile. Arta lor, care combină estetica low-brow cu grafitti-ul figurativ şi cu o abordare neobişnuită a textului (de la font la conţinut), dă viaţă betonului sec al blocurilor comuniste şi intră într-un dialog cu mediul ales, fie el o cabină telefonică, un panou publicitar sau o cutie de carton.


Cei trei artişti, toţi în vârstă de 23 de ani, au colaborat deseori în România, precum şi în alte ţări europene. Se lansează pentru prima oară în Babelul urban al New York-ului şi, după câteva zile de explorare, încep să traducă experienţa lor americană pe geamurile şi pereţii Galeriei Române. Vitrina permite tuturor să vadă cum evoluează desenele, iar oamenii din staţia de autobuz din apropiere intră adesea să vadă expoziţia în lucru.


 


 


Lucrurile se leagă>


ICRNY a ilustrat ultimul calendar de evenimente cu lucrările lui IRLO, Nuclear Fairy şi Omar, ceea ce a determinat-o pe Marina Drăghici, scenografă şi designer de costume care trăieşte la New York, să îi invite pentru a crea propria lor versiune a The Shrine, legendarul club al muzicianului nigerian Fela Kuti. Artiştii îşi vor folosi spraycan-urile pe pereţii unui teatru Off-Broadway unde va avea loc, în această vară, premiera unui musical de amploare despre viaţa marelui cântăreţ african.


 


artisti freedom


 


Artă video şi muzică experimentală>


 


Trecând cu naturaleţe de la pereţi la spaţiul digital, întreaga clădire a Institutului Cultural Român din New York va fi ocupată de un ambient urban alternativ. După vernisajul din galerie, urcăm scările în Auditorium pentru o prezentare a Festivalului SIMULTAN, susţinută de Kozma Levente şi Diana Croitoru, care include proiecţia celor mai bune filme scurte din ultimele trei ediţii.


 


Biografii>


Nuclear Fairy este o artistă extrem de versatilă, care lucrează într-o arie largă de medii, de la paste-up-uri cyberpunk la MMORPG-uri, de la costume de cosplay la ilustraţie, bandă desenată şi animaţie, de la modă la artă digitală. Născută la Arad în 1985, Nuclear Fairy pretinde că posedă puteri magice încă din copilărie, una dintre cauze fiind libertatea pe care i-au oferit-o părinţii de a experimenta cu imaginaţia. A făcut studii de artă la Arad şi Timişoara, dar susţine că tot o zână ar fi fost, chiar dacă ar fi studiat agricultura, de vreme ce toate lucrurile din jurul ei îi excită sinapsele. Apartamentele în care a locuit au devenit galerii deschise şi comunităţi în reţea pentru uzul experimental al fiecăruia, în vederea producerii şi diseminării de conţinut. Este unul dintre fondatorii Bisericii, colectiv care remixează elemente din veşmintele bisericeşti cu fetişisimul care se infiltrează din ce în ce mai adânc în cultura străzii şi în cea a “acoperitorilor” pe care le folosim pentru a ne personaliza gadget-urile. Nuclear Fairy desenează oriunde găseşte creioane, hârtie, comp, markere sau pereţi, iar lucrările ei au fost expuse deja în MNAC Bucureşti (cu Kinema Ikon) şi la Muzeul de Artă din Arad (în cadrul Freestyle I şi II). Bestiarul său stradal include ponei seducători, zâne crude, prostituate cu unghii lungi şi copane de pui. Nuclear Fairy este versiunea mutantă a Zânei Clopoţel din Peter Pan.


 


IRLO este cunoscut pentru personajul său Viermu care invadează la nesfârşit pereţii şi lifturile dintr-un număr impresionant de oraşe europene, expresie inconfundabilă a unei frenezii exploratorii. Un alt semn distinctiv al stilului IRLO este felul în care se foloseşte de text, juxtapunând expresii comune sau cuvinte inventate, la modul ironic sau foarte serios. Născut în Bistriţa în 1985, a primit o educaţie baptistă, pe care a reconsiderat-o critic ceva mai târziu, dar care transpare în disciplina sa de muncă. După absolvirea studiilor liceale în Arad, IRLO a intrat la Arhitectură în Timişoara, dar a renunţat după câţiva ani deoarece nomadismul său nu se potrivea cu rigiditatea programului de studiu. Principalul său personaj este el însuşi, IRLO caută oameni şi se caută pe sine prin multiplicarea constantă a reprezentărilor sale vizuale, care capătă uneori forma unor animale-totem. Lucrările sale sunt profund mistice, dar explodează de umor (ironizând, spre exemplu, imagistica ortodoxă) şi se centrează într-o realitate hedonistă. IRLO rămâne fidel unui stil de viaţă plasat mereu în afara normelor, singura constantă a universului său fiind procesul creativ. Trăieşte în Bucureşti şi ilustrează “supratripismul românesc” (cum îl numeşte el), creând haine de interior şi exterior pentru pereţi, făcute din vopsea.


Omar s-a născut la Bagdad în 1985 şi s-a mutat în copilărie în Bucureşti unde,  împreună cu românul-iranian Saint, a pus bazele Oilers’ Crew, un duo prolific de artişti grafitti. A început să picteze la 15 ani şi a devenit în scurt timp unul dintre cei mai apreciaţi streetartişti din România. În fabrica sa de imagini, Batman, Robin şi alţi supereroi mascaţi devin portrete de infractori evadaţi. Desenate într-un stil linear, caracterele sale par să răsară de pe o alee lăturalnică prost luminată, dintr-o lume subterană fecundă, plină de feţe nebărbierite, corpuri masive şi păroase, jartiere şi tricouri intrate la apă. Câini vagabonzi uriaşi populează imaginarul lui Omar. Unii dintre ei sunt pictaţi pe uşile faimosului club Web (punctul de pornire al culturii underground bucureştene de la sfârşitul anilor ’90). Tag-urile şi fonturile lui Omar trimit în mod subtil la tradiţia caligrafiei arabe, în special a scriiturii kufite. Intervenţiile sale chestionează direct noua simbolistică vizuală a României de azi. În ultima vreme, Omar plasează ameninţător semnul standard CE, preluând tipografia originală şi iniţialele Conformităţii Europene, şi ducând cu gândul la întrebarea omonimă din limba română.. Îl regăsim pe panouri publicitare, întrerupătoare, ghene şi staţii de autobuz, dând astfel glas unei mirări nemulţumite la adresa realităţii care-l înconjoară .


 


artisti new york


 


Sara şi Marc Schiller reprezintă Wooster Collective celebrând streetart-ul. Misiunea lor este de a descoperi şi documenta experienţe artistice autentice prin saloane, publicaţii, expoziţii şi, desigur, prin site-ul lor, www.woostercollective.com. Sara şi Marc locuiesc în downtown Manhattan şi se bucură de arta de pe străzile cartierului lor, arhivând-o de mai bine de şapte ani. Au expus lucrările a peste 2000 de artişti şi au devenit buni cunoscători ai poveştilor şi surselor lor de inspiraţie. Familia Schiller s-a aflat în umbra expoziţiei din Decembrie 2006 din clădirea pe 11 Spring Street, adresă legendară a culturii grafitti. Proiectul lor a fost ales de către New York Times drept unul dintre primele trei show-uri artistice ale anului. Cei doi au devenit cunoscuţi pe scena internaţională drept curatori şi susţin deseori prelegeri despre aceaastă mişcare de artă efemeră. Wooster Collective este menţionat în reviste şi ziare precum The New York Times, Time, Paper, Vapors, Urb şi The Village Voice, printre altele.


 


SIMULTAN (www.simultan.org) este o platformă internaţională a conceptelor audiovizuale care urmăreşte susţinerea şi promovarea noilor mişcări şi tendinţe în cultura contemporană, precum: arta video, new media şi muzica experimentală. În cele trei ediţii anterioare, festivalul SIMULTAN a prezentat peste 150 de filme scurte din mai mult de 20 de ţări si a pus în scenă 23 de proiecte audiovizuale şi de muzică experimentală din Anglia, Franţa, Ungaria, Germania, Olanda, Suedia, Japonia, Austria şi România.


 


Sursa : ICR New York


 


Iunie 2008


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: fe | arta video | voice | cur | prostituate | low | q | bagdad | creioane | african art
Comentarii 1 comentarii
Malaga

Iti transmit kitul urairlor de anul nou cu ocazia terminarii de parcurs dintr-un cap in celalalt al blogului tau.Dintr-un spirit conservatorist am si eu curiozitatea si placerea descoperirii unor imagini cu Bucurestiul veki pornite dintr-o descoperire a unei fotografii din momentul costruirii, de catre strabunici, a casei in care locuiesc, astfel ca m-a facut curios sa vad cum aratau si imprejurimile. si gandidu-ma la generatiile viitoare am inceput sa pastrez vilele ce se darama skimbandu-se cu constructii nepotrivite zonei Domenii.Nu am avut pornirea necesara pentru a ajunge pe atatea acoperisuri inalte dar iti pot aduce la colectie o panorama de pe TowerCenter asta daca nu trebuie sa fii autorul tuturor din colectie.Mai am niste colectii de ziare veki si voi incerca la un moment dat sa scanez ce gasesc la acest capitol. ( negasind pana acum pe cineva afectat de microb nu am avut motivatia necesara sa ma cufund in praf )Pe curand.

02 Ianuarie 2013 reply
0 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Bucharest Gaming Week 2019 la Palatul Parlamentului
Bucharest Gaming Week 2019 la Palatul Parlamentului

4 - 10 noiembrie 2019, Palatul Parlamentului, Bucuresti Cel mai important eveniment dedicat pasionatilor de jocuri video din tara noastra si industriei de game development revine in perioada 4 - 10 ...

Vladimir Horowitz in fata publicului
Vladimir Horowitz in fata publicului

Desi era unul dintre cei mai mari pianisti ai epocii sale - si potrivit specialistilor unul dintre cei mai buni din toate timpurile - Vladimir Horowitz suferea adesea de un trac ingrozitor, care pur ...

Summer Well 2019
Summer Well 2019

10-11 august 2019, Domeniul Stirbey, Buftea Festivalul Summer Well a adus la editia cu numarul noua, care va avea loc in perioada 10-11 august 2019 pe Domeniul Stirbey din Buftea. Daca in anii ...

Cea mai mare expozitie Tonitza la Art Safari 2019
Cea mai mare expozitie Tonitza la Art Safari 2019

27 septembrie - 6 octombrie 2019, Palatul Oscar Maugsch, Bulevardul Regina Elisabeta nr. 5, Bucuresti In perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019 va avea loc la Palatul Oscar Maugsch cea de a sasea ...

Festivalul Strada Armeneasca 2019
Festivalul Strada Armeneasca 2019

2 - 4 august 2019, ora 18, Strada Armeneasca, Bucuresti Accesul la acest festival este gratuit Festivalul Strada Armeneasca revine cu o noua editie (cea cu numarul sase) in fata publicului ...

Nopti albe de acordeon la Teatrul Odeon
Nopti albe de acordeon la Teatrul Odeon

Festivalul International Nopti albe de acordeon , ajuns la cea de-a noua editie, se va desfasura in zilele de 20 si 21 noiembrie la Teatrul Odeon din Bucuresti. Editia de anul acesta este dedicata ...

Festivalul International Teatru Strada si Copil 4 11 septembrie
Festivalul International „Teatru, Strada si Copil”, 4-11 septembrie

Teatrul Tandarica organizeaza in perioada 4-11 septembrie 2016 cea de-a V-a editie a Festivalului International „Teatru, Strada si Copil” , eveniment ce se va desfasura atat la sediul din ...

Love is in the music
Love is in the music

Cu ocazia Dragobetelor , a Martisorului si a Zilei Internationale a Femeii, Primaria Municipiului Bucuresti, prin creart– Centrul de Creatie, Arta si Traditie, organizeaza evenimentul ...

Robert Plant va concerta la Arenele Romane

Robert Plant , ex-Led Zeppelin, vine in Romania intr-un concert sustinut la Arenele Romane pe 8 iulie. Dupa ce a parasit formatia cu care a atins momente mari de glorie, Robert Plant Plant a urmat o ...

Intalnire la Venetia cu scriitorul Filip Florian Conferinta de Cristina Gogianu
Intalnire la Venetia cu scriitorul Filip Florian. Conferinta de Cristina Gogianu

In data de 5 septembrie la orele 17.30, scriitorul Filip Florian se va intalni cu publicul italian la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia . Scriitorul va fi prezentat de ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Mecanicul de Fernand Leger Mecanicul de Fernand Leger
Un barbat cu mustata, o tigara fumegand intre degete (pe unul dintre ele se vad doua inele), un tatuaj marinaresc pe bratul drept, un fundal in care se intalnesc forme geometrice simple, ...
Alte recomandari:
Cinci muzee dedicate celebritatilor Stiati ca? Pierre-Auguste Renoir Pieta, singura lucrare semnata de Michelangelo Vara de Gunnar Berndtson + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Cinci obiective turistice norvegiene mai putin obisnuite Cinci obiective turistice norvegiene mai putin obisnuite 1. Kannesteinen: formatiune stancoasa ce poate fi gasita langa coasta din apropierea localitatii Maloy, bizara creatie naturala - nu, in pofida aparentelor nu este o sculptura sau vreo instalatie moderna - poate fi asemanata unei ciuperci de culoare ... Alte destinatii: Kelso, Scotia Ainsa, Spania Anstruther, Scotia Frigiliana, Spania Savoca, Italia + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Playmobil filmul 2019
Playmobil: filmul (2019) O aventura animata in universul celebrelor figurine atat de indragite de cei mici Ce poti face atunci cand fratele tau, micul Charlie, dispare? Si nu ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Eugenia de Lionel Duroy
Eugenia de Lionel Duroy Un surprinzator roman inspirat de celebrul Jurnal al lui Mihail Sebastian Volumul a primit in 2019 Premiul Anais Nin Cronica a unei Romanii ......
+ alte recomandari: Carte Artline