inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Freedom for Lazy People! - omagiu adus streetart-ului romanesc la New York

1 ComentariiMiercuri, 18 iunie, 19:30-23:00 (până pe 15 august, 2008)


THE ROMANIAN GALLERY


573-577 3rd Ave (at 38th St), New York, NY 10016


INTRAREA LIBERĂ. Orar: 10 am-6 pm (Luni-Sâmbătă).


 


Scena de streetart din Europa de Est este aproape necunoscută în SUA, deşi căderea Cortinei de Fier a deschis un spaţiu rapid acaparat de creativităţi emergente. Unii dintre noii artişti s-au dezlănţuit pe zidurile oraşelor în tranziţie, dezvoltând stiluri dintre cele mai uimitoare şi populând universuri contorsionate.


 


Institutul Cultural Român din New York a invitat trei tineri streetartişti români (Nuclear Fairy, IRLO şi Omar) să preia Galeria Română şi să o redea străzii din prisma întâlnirii lor cu New York-ul. Vernisajul expoziţiei de miercuri, 18 iunie, ora 19:30, include un Q&A cu artiştii moderat de Sara şi Marc Schiller, fondatorii Wooster Collective. Cum experimentele româneşti în street art sunt organic legate de cele din new media prin aceeaşi abordare do-it-yourself, vernisajul va fi însoţit de o prezentare a celor mai bune contribuţii din ultimii ani la Festivalul de Artă Video şi New Media SIMULTAN.poster freeedom


 


Streetart-ul vine din Est>


În timp ce gentrificarea urbană din New York şi politicile de curăţire au ajuns să şteargă acele urme legendare de grafitti care au inspirat artişti din întreaga lume, artele stradale înfloresc în oraşele est-europene. Bucureşti, Timişoara, Cluj, Arad sunt doar câteva dintre locurile unde Nuclear Fairy, IRLO şi Omar au început să ia în stăpânire zidurile. Arta lor, care combină estetica low-brow cu grafitti-ul figurativ şi cu o abordare neobişnuită a textului (de la font la conţinut), dă viaţă betonului sec al blocurilor comuniste şi intră într-un dialog cu mediul ales, fie el o cabină telefonică, un panou publicitar sau o cutie de carton.


Cei trei artişti, toţi în vârstă de 23 de ani, au colaborat deseori în România, precum şi în alte ţări europene. Se lansează pentru prima oară în Babelul urban al New York-ului şi, după câteva zile de explorare, încep să traducă experienţa lor americană pe geamurile şi pereţii Galeriei Române. Vitrina permite tuturor să vadă cum evoluează desenele, iar oamenii din staţia de autobuz din apropiere intră adesea să vadă expoziţia în lucru.


 


 


Lucrurile se leagă>


ICRNY a ilustrat ultimul calendar de evenimente cu lucrările lui IRLO, Nuclear Fairy şi Omar, ceea ce a determinat-o pe Marina Drăghici, scenografă şi designer de costume care trăieşte la New York, să îi invite pentru a crea propria lor versiune a The Shrine, legendarul club al muzicianului nigerian Fela Kuti. Artiştii îşi vor folosi spraycan-urile pe pereţii unui teatru Off-Broadway unde va avea loc, în această vară, premiera unui musical de amploare despre viaţa marelui cântăreţ african.


 


artisti freedom


 


Artă video şi muzică experimentală>


 


Trecând cu naturaleţe de la pereţi la spaţiul digital, întreaga clădire a Institutului Cultural Român din New York va fi ocupată de un ambient urban alternativ. După vernisajul din galerie, urcăm scările în Auditorium pentru o prezentare a Festivalului SIMULTAN, susţinută de Kozma Levente şi Diana Croitoru, care include proiecţia celor mai bune filme scurte din ultimele trei ediţii.


 


Biografii>


Nuclear Fairy este o artistă extrem de versatilă, care lucrează într-o arie largă de medii, de la paste-up-uri cyberpunk la MMORPG-uri, de la costume de cosplay la ilustraţie, bandă desenată şi animaţie, de la modă la artă digitală. Născută la Arad în 1985, Nuclear Fairy pretinde că posedă puteri magice încă din copilărie, una dintre cauze fiind libertatea pe care i-au oferit-o părinţii de a experimenta cu imaginaţia. A făcut studii de artă la Arad şi Timişoara, dar susţine că tot o zână ar fi fost, chiar dacă ar fi studiat agricultura, de vreme ce toate lucrurile din jurul ei îi excită sinapsele. Apartamentele în care a locuit au devenit galerii deschise şi comunităţi în reţea pentru uzul experimental al fiecăruia, în vederea producerii şi diseminării de conţinut. Este unul dintre fondatorii Bisericii, colectiv care remixează elemente din veşmintele bisericeşti cu fetişisimul care se infiltrează din ce în ce mai adânc în cultura străzii şi în cea a “acoperitorilor” pe care le folosim pentru a ne personaliza gadget-urile. Nuclear Fairy desenează oriunde găseşte creioane, hârtie, comp, markere sau pereţi, iar lucrările ei au fost expuse deja în MNAC Bucureşti (cu Kinema Ikon) şi la Muzeul de Artă din Arad (în cadrul Freestyle I şi II). Bestiarul său stradal include ponei seducători, zâne crude, prostituate cu unghii lungi şi copane de pui. Nuclear Fairy este versiunea mutantă a Zânei Clopoţel din Peter Pan.


 


IRLO este cunoscut pentru personajul său Viermu care invadează la nesfârşit pereţii şi lifturile dintr-un număr impresionant de oraşe europene, expresie inconfundabilă a unei frenezii exploratorii. Un alt semn distinctiv al stilului IRLO este felul în care se foloseşte de text, juxtapunând expresii comune sau cuvinte inventate, la modul ironic sau foarte serios. Născut în Bistriţa în 1985, a primit o educaţie baptistă, pe care a reconsiderat-o critic ceva mai târziu, dar care transpare în disciplina sa de muncă. După absolvirea studiilor liceale în Arad, IRLO a intrat la Arhitectură în Timişoara, dar a renunţat după câţiva ani deoarece nomadismul său nu se potrivea cu rigiditatea programului de studiu. Principalul său personaj este el însuşi, IRLO caută oameni şi se caută pe sine prin multiplicarea constantă a reprezentărilor sale vizuale, care capătă uneori forma unor animale-totem. Lucrările sale sunt profund mistice, dar explodează de umor (ironizând, spre exemplu, imagistica ortodoxă) şi se centrează într-o realitate hedonistă. IRLO rămâne fidel unui stil de viaţă plasat mereu în afara normelor, singura constantă a universului său fiind procesul creativ. Trăieşte în Bucureşti şi ilustrează “supratripismul românesc” (cum îl numeşte el), creând haine de interior şi exterior pentru pereţi, făcute din vopsea.


Omar s-a născut la Bagdad în 1985 şi s-a mutat în copilărie în Bucureşti unde,  împreună cu românul-iranian Saint, a pus bazele Oilers’ Crew, un duo prolific de artişti grafitti. A început să picteze la 15 ani şi a devenit în scurt timp unul dintre cei mai apreciaţi streetartişti din România. În fabrica sa de imagini, Batman, Robin şi alţi supereroi mascaţi devin portrete de infractori evadaţi. Desenate într-un stil linear, caracterele sale par să răsară de pe o alee lăturalnică prost luminată, dintr-o lume subterană fecundă, plină de feţe nebărbierite, corpuri masive şi păroase, jartiere şi tricouri intrate la apă. Câini vagabonzi uriaşi populează imaginarul lui Omar. Unii dintre ei sunt pictaţi pe uşile faimosului club Web (punctul de pornire al culturii underground bucureştene de la sfârşitul anilor ’90). Tag-urile şi fonturile lui Omar trimit în mod subtil la tradiţia caligrafiei arabe, în special a scriiturii kufite. Intervenţiile sale chestionează direct noua simbolistică vizuală a României de azi. În ultima vreme, Omar plasează ameninţător semnul standard CE, preluând tipografia originală şi iniţialele Conformităţii Europene, şi ducând cu gândul la întrebarea omonimă din limba română.. Îl regăsim pe panouri publicitare, întrerupătoare, ghene şi staţii de autobuz, dând astfel glas unei mirări nemulţumite la adresa realităţii care-l înconjoară .


 


artisti new york


 


Sara şi Marc Schiller reprezintă Wooster Collective celebrând streetart-ul. Misiunea lor este de a descoperi şi documenta experienţe artistice autentice prin saloane, publicaţii, expoziţii şi, desigur, prin site-ul lor, www.woostercollective.com. Sara şi Marc locuiesc în downtown Manhattan şi se bucură de arta de pe străzile cartierului lor, arhivând-o de mai bine de şapte ani. Au expus lucrările a peste 2000 de artişti şi au devenit buni cunoscători ai poveştilor şi surselor lor de inspiraţie. Familia Schiller s-a aflat în umbra expoziţiei din Decembrie 2006 din clădirea pe 11 Spring Street, adresă legendară a culturii grafitti. Proiectul lor a fost ales de către New York Times drept unul dintre primele trei show-uri artistice ale anului. Cei doi au devenit cunoscuţi pe scena internaţională drept curatori şi susţin deseori prelegeri despre aceaastă mişcare de artă efemeră. Wooster Collective este menţionat în reviste şi ziare precum The New York Times, Time, Paper, Vapors, Urb şi The Village Voice, printre altele.


 


SIMULTAN (www.simultan.org) este o platformă internaţională a conceptelor audiovizuale care urmăreşte susţinerea şi promovarea noilor mişcări şi tendinţe în cultura contemporană, precum: arta video, new media şi muzica experimentală. În cele trei ediţii anterioare, festivalul SIMULTAN a prezentat peste 150 de filme scurte din mai mult de 20 de ţări si a pus în scenă 23 de proiecte audiovizuale şi de muzică experimentală din Anglia, Franţa, Ungaria, Germania, Olanda, Suedia, Japonia, Austria şi România.


 


Sursa : ICR New York


 


Iunie 2008


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: fe | arta video | voice | cur | prostituate | low | q | bagdad | creioane | african art
Comentarii 1 comentarii
Malaga

Iti transmit kitul urairlor de anul nou cu ocazia terminarii de parcurs dintr-un cap in celalalt al blogului tau.Dintr-un spirit conservatorist am si eu curiozitatea si placerea descoperirii unor imagini cu Bucurestiul veki pornite dintr-o descoperire a unei fotografii din momentul costruirii, de catre strabunici, a casei in care locuiesc, astfel ca m-a facut curios sa vad cum aratau si imprejurimile. si gandidu-ma la generatiile viitoare am inceput sa pastrez vilele ce se darama skimbandu-se cu constructii nepotrivite zonei Domenii.Nu am avut pornirea necesara pentru a ajunge pe atatea acoperisuri inalte dar iti pot aduce la colectie o panorama de pe TowerCenter asta daca nu trebuie sa fii autorul tuturor din colectie.Mai am niste colectii de ziare veki si voi incerca la un moment dat sa scanez ce gasesc la acest capitol. ( negasind pana acum pe cineva afectat de microb nu am avut motivatia necesara sa ma cufund in praf )Pe curand.

02 Ianuarie 2013 reply
0 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
 Coronavirus Rhapsody parodia care a devenit virala
“Coronavirus Rhapsody”, parodia care a devenit virala

“Este febra? Este doar alergie? / Prins in autoizolare / Fara sa scapi de familie”. Asa incepe parodia celebrei piese “ Bohemian Rhapsody” , rescrisa de catre Dana Jay Bein si ...

Bob Dylan a lansat un nou cantec dupa o pauza de opt ani
Bob Dylan a lansat un nou cantec dupa o pauza de opt ani

Bob Dylan a lansat recent o noua piesa de 17 minute despre asasinarea presedintelui america John F. Kennedy, “ Murder Most Foul ” fiind inregistrata in urma cu mai mult timp si pastrata in ...

Curiozitati recorduri muzee si colectii
Curiozitati, recorduri, muzee si colectii

De mici dimensiuni (nu mai mult de 10 cm), avand in colturile fetelor mici bile si pe fiecare latura cate o gaura circulara, goale in interior, aceste forme geometrice sunt in majoritate din cupru ...

Zmeura de Aur 2020 musicalul Cats a fost ales cel mai prost film al anului
Zmeura de Aur 2020 – musicalul Cats a fost ales cel mai prost film al anului

Musicalul Cats a primit sase trofee la gala premiilor Razzie Awards 2020 (Zmeura de Aur), inclusiv cel pentru cel mai prost film al anului, iar John Travolta a primit nedoritul trofeu la categoria Cel ...

Curiozitati din lumea intreaga
Curiozitati din lumea intreaga

Astazi banalul ananas era in Anglia veacului al XVIII-lea una dintre cele mai dorite si mai costisitoare marfuri, cu taxe mari de import, asa ca devenise un simbol al puterii si bogatiei. Iar cei care ...

Scoala de excelenta de vara 12-18 iulie, Bucuresti

Scoala de excelenta de vara 12-18 iulie, Bucuresti' de pe Centrul International Virtual Gifted Education ! Timpul : Iunie 20, 2010 de la 6pm până la7pm Locaţie : Bucuresti ...

Troitele si crucile Manastirii Tutana, harta unei intrari secrete

Manastirea Tutana, sau Voronetul Argesului, asa cum mai este cunoscuta, se poate mandri cu faptul ca se inscrie în seria acelor locuri incarcate de istorie. Situata in apropierea vechii Cetati ...

Premiera anulata cu patru ore inainte de a incepe

Scandalurile de la Teatrul de Arta Dramatica din Deva se tin lant. Numirea unui nou director, in persoana lui Nicodim Ungureanu, nu a avut darul de a calma spiritele, ci dimpotriva. Actorii de la ...

Sute de proiecte culturale la Sibiu in urmatoarele luni

Sezonul de vara al Programului "Sibiu Capitala Culturala”, deschis oficial cu petreceri organizate la sfarsitul saptamanii trecute, va cuprinde peste 500 de proiecte culturale. Acestea se ...

Zilele Filmului Spaniol, la Universitatea de Vest

Universitatea de Vest, prin Catedra de Limbi Romanice a Facultatii de Litere, in colaborare cu Institutul Cervantes din Timisoara organizeaza, in perioada 7-12 mai 2007, "Zilele Filmului ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Alfhol, casutele pentru elfii din Islanda Alfhol, casutele pentru elfii din Islanda
Sunt fie casute miniaturiale, facute din lemn si pictate cu grija in culori vii, asa cum ti-ai imagina propria casa de vacanta, fie bolovani mai mici sau mai mari pe fata caruia artistul a ...
Alte recomandari:
Leonard Tsuguharu Foujita, excentricul care iubea pisicile Ce (poate) nu stiati despre The Mandalorian Stiati ca? Jamaica Cutite, dinti de delfin sau piei de veverita. Ce nu stiati din istoria uitata a banilor + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Monumentul Sibelius din Helsinki Monumentul Sibelius din Helsinki O imensa structura abstracta ce pare sa reproduca tuburile unei gigantice orgi, facuta din peste 600 de tuburi din otel inoxidabil, prinse intre ele si suspendate deasupra pamantului, o creatie semnata de Eila Hiltunen si instalata in anii 60 in Parcul ... Alte destinatii: Mill Ends Park – cel mai mic parc din lume La Maison Picassiette, o feerie in mozaic Metroul din Stockholm sau cea mai lunga galerie de arta din lume Turnul Scola Cele doua girafe din Edinburgh + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Spectacolele Operei Comice pentru Copii pot fi vazute online
Spectacolele Operei Comice pentru Copii pot fi vazute online Primaria Capitalei, prin Opera Comica pentru Copii (OCC) anunta programul ONLINE al spectacolelor pana la finalul lunii aprilie. In fiecare sambata si ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Reportajele mele 1927 1938 de F Brunea Fox
Reportajele mele. 1927-1938 de F. Brunea-Fox Numit atunci si mai tarziu “printul reportajelor”, F. Brunea Fox a fost in deceniile interbelice unul dintre cei mai cunoscuti, cititi si ......
+ alte recomandari: Carte Artline