inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Filmele romanesti in 2007 - putine, dar bune

0 Comentarii
In 2007, an in care cinematografia romana a ajuns pe cele mai inalte culmi, datorita filmului '4 luni, 3 saptamani si 2 zile' al lui Cristian Mungiu, au fost lansate pe piata doar sase pelicule autohtone.

Desi in primavara se anuntau mai multe premiere, unii producatori nu au scos filmele pentru public, chiar daca acestea au fost terminate si prezentate in festivaluri. Unii spun ca succesul fulminant inregistrat de '4, 3, 2' i-ar fi determinat pe anumiti cineasti sa-si amane lansarile filmelor, pentru 2008. Era evident ca filmul lui Mungiu eclipsa orice alt eveniment cinematografic romanesc, odata cu obtinerea trofeului Palme d'Or.

Filmele prezentate pe marile ecrane romanesti sunt plasate, de criticul Irina Margareta Nistor, in doua categorii. La 'succese' se inscrie, desigur, '4,3,2', dupa care vine 'California Dreamin' (nesfarsit)' de Cristian Nemescu, un film cu foarte multe premii internationale si nationale si care 'a facut fata onorabil intr-o situatie extrem de complicata'. La polul opus sunt celelalte productii - 'Ticalosii' de serban Marinescu, 'Dupa ea' de Cristina Ionescu, 'Logodnicii din America' de Nicolae Margineanu si 'Ingerul necesar' de Gheorghe Preda.

In 2007 a fost realizat si filmul, apreciat deja de specialisti, 'Cocosul decapitat' de Radu Gabrea, care a deschis Festivalul Transilvania la Sibiu si care a fost prezentat si in Italia, dar este inca tinut departe de public. Mult asteptat este si filmul lui Nae Caranfil, 'Restul e tacere', terminat, prezentat la Locarno, dar programat pentru 2008. Si coproductia romana-germana 'Offset', regizata de Didi Danquart (producator roman Cristian Mungiu, prin Mobra Film), ar fi trebuit sa apara pe ecranele din Romania in 2007. Mircea Daneliuc a terminat filmul 'Legiunea straina', care va fi prezentat in 2008.

La anul ar putea fi o 'inflatie' de filme romanesti, pentru ca, alaturi de cele 'amanate', vor fi lansate si cele aflate acum in productie. Unele vor fi regizate de debutanti pe platou, precum Horatiu Malaele. Este asteptat si un film de Alexa Visarion. Au in productie filme si regizorii de teatru Silviu Purcarete sau Alexandru Darie.

'4 luni, 3 saptamani si 2 zile'

'4, 3, 2', vandut pana acum in aproximativ 60 de tari ale lumii, este filmul care a reusit sa intre in topul celor zece pelicule lansate in premiera in Romania in 2007, aflandu-se, in acest moment, pe pozitia a cincea. Intrarea in acest top se face pe baza numarului de spectatori si a incasarilor. Este pentru pentru prima data in ultimii cinci ani cand un film romanesc apare in acest top, realizat de Agentia Champions.

Filmul '4, 3, 2', premiat cu Palme d'Or, nominalizat la Globul de Aur si declarat cel mai bun film european pe 2007, a avut premiera romaneasca la mijlocul lunii septembrie. Incasarile si numarul de spectatori in plan national sunt substantiale, daca se tine cont ca in Romania se merge mai rar la cinema.

Un bilant al incasarilor ca urmare a prezentarii filmului in intreaga lume inca nu este cunoscut. Cert este ca '4, 3, 2' a fost distribuit in Franta, Italia, Spania, Elvetia, Germania, Austria, Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, tarile scandinave, Polonia, Cehia, Ungaria, tarile din Balcani, Rusia, tarile CSI, tarile baltice, SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Coreea, Japonia, India, Taiwan, Hong Kong, Israel, Siria, zece tari din America de Sud etc.

Primul mare succes a fost cel din 27 mai - Palme d'Or la Cannes. La acelasi eveniment, i-au fost acordate Premiul Ministerului Educatiei din Franta, Premiul criticii de la Cannes 'FIPRESCI', dupa care a urmat Marele Premiu 'FIPRESCI' pentru cel mai bun film al anului, decernat la Festivalul de la San Sebastian.

In palmares s-au adaugat 'Hollywood Film Award', Premiul pentru Cea mai buna actrita (Anamaria Marinca) si trofeul 'Calul de bronz' pentru cel mai bun film, acordate la Stockholm. A venit apoi Oscarul european, decernat de Academia Europeana de Film, la cele mai mari categorii - Cel mai bun film european al anului si Cel mai bun regizor european 2007.

Asociatia Criticilor din Los Angeles a declarat '4, 3, 2' cel mai bun film realizat intr-o limba straina, iar pe Vlad Ivanov - cel mai bun actor in rol secundar. Premiile vor fi decernate doar cu o zi inainte de Globurile de Aur.

De asemenea, criticii de film din Chicago au acordat Premiul pentru cel mai bun film intr-o limba straina, acelasi titlul fiind obtinut si din partea Asociatiei criticilor de film din Toronto.

Nominalizarea, la 13 decembrie, pentru Globul de Aur, este considerat de specialisti un ultim pas pe drumul inspre Oscar. Niciodata nu s-a vorbit in lume despre filmul romanesc asa cum s-a intamplat in acest an.

Succesul lui Cristian Mungiu vine dupa o perioada buna a doua generatii de cineasti, care au deschis drumul spre piata filmului mondial.

Scandal la CNC

Dincolo de succesul filmului romanesc in plan international si de bucuriile romanilor pentru aceste reusite, acasa au fost, in 2007, dispute, contestatii, conflicte. Multe nemultumiri au fost legate de concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC) si, in special, de numirea membrilor comisiilor de jurizare aprobate prin hotararea ministrului Culturii si Cultelor.

Ca rezultat, in noua ordonanta de urgenta aprobata de Guvern, ministrul a trecut obligatiile pe seama directorului CNC, care va numi, pe viitor, comisiile de jurizare.

Tonul nemultumirilor l-a dat regizorul Cristi Puiu, chiar la inceputul anului, cand a anuntat ca refuza orice finantare de la stat pentru realizarea filmelor sale, 'cat timp situatia la CNC este confuza'. El critica modul in care s-au acordat subventii pentru filme si scenarii de dezvoltare la Concursul CNC din 2006, sustinand ca au fost selectate proiecte ale unor autori care au realizat filme proaste, fara succes la public si la critica de specialitate, in timp ce doua proiecte de dezvoltare ale sale - scenarii pentru filmele "Dupa blocuri" si "Tanti Geta" - au primit note mici din partea juriului CNC, fiind respinsa, astfel, finantarea.

Acest fapt l-a determinat pe autorul marelui succes international "Moartea domnului Lazarescu" sa renunte la finantarea obtinuta la concursul din 2005 - noua miliarde lei vechi - pentru noul sau film "Hrana pentru pestii mici".

Cristi Puiu sublinia "incompatibilitatea" intre anumiti regizori aflati pe lista castigatorilor concursului 2006. El afirma ca ii este greu sa vada pe aceeasi lista, alaturi de regizori apreciati, ca Radu Muntean, Catalin Mitulescu, Cristi Mungiu, Tudor Giurgiu, nume precum Adrian Popovici sau Catalin Saizescu.

Totodata, Cristi Puiu declara atunci ca nu recunoaste autoritatea, in materie de film, a directorului CNC, Eugen serbanescu. Nemultumiri au fost si din partea Asociatiei Cineastilor din Romania (ACRO) care sustinea ca proiectele prezentate la concursurile organizate de CNC trebuie desecretizate in timpul jurizarii, deoarece 'secretizarea lor nu este realista'. Se cerea din nou imbunatatirea sistemului de selectie a proiectelor cinematografice.

In ianuarie s-a cerut si suspendarea din functie a conducerii CNC, solicitarea fiind respinsa de MCC, pe motiv ca directorul general al CNC, Eugen serbanescu, a castigat concursul organizat, conform legii, de Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Salile de cinema, motiv de disputa/b

Un alt conflict important a fost cel legat de Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) Romaniafilm, care are in administrare salile de cinema - multe dintre acestea fiind un dezastru.

Colegiul Director al MCC a decis modificarea intregii componente a Consiliului de Administratie al RADEF Romaniafilm, propunand ca viitorul CA sa ceara demiterea directorului general Mihail tintea, care, in final, a fost demis de noul consiliu. Mai tarziu, concursul pentru ocuparea functiei de director general la Romaniafilm a fost castigat de Maxim Meca.

Au venit cu nemultumiri sindicalistii RADEF, care nu erau de acord nici cu privatizarea salilor de cinema, nici cu transmiterea acestora autoritatilor locale. Daca privatizarea nu s-a infaptuit, trecerea cinematografelor in administrarea autoritatilor locale, la cererea acestora, se va realiza, pentru ca exista deja un act normativ in acest sens, la propunerea MCC.

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, tinta nemultumirilor sindicalistilor, a declarat de curand ca ei trebuie sa se adreseze Consiliului de Administratie RADEF Romaniafilm si nu ministrului.

Au fost valuri de nemultumiri si la Studioul Sahia Film, iesind cu declaratii directorul general interimar al studioului, Marius Iurascu, pentru ca MCC hotarase sa organizeze concurs pentru ocuparea acestei functii. Iurascu considera ca se vrea inlaturarea sa, printr-o 'miscare politica'.

In apararea lui Iurascu au sarit salariatii din Sindicatul Liber al Studioului Cinematografic Sahia Film, care sustineau, in toamna acestui an, ca MCC 'se grabeste cu organizarea unui concurs pentru ocuparea functiei de director general al studioului', desi Iurascu era interimar de mai bine de un an si jumatate.
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Vinerea Mare Zi aliturgica
Vinerea Mare - Zi aliturgica

In Sfanta si Marea Vineri Parintii Bisericii au randuit sa nu se oficieze nici o Liturghie. In ziua aliturgica se ajuneaza, credinciosii fiind invitati la rugaciune si meditatie profunda. ...

Tara manelelor

A fost de-ajuns sa afirme o data Geo Bogza ca Mihai Eminescu este "Luceafarul poeziei romanesti" si, de atunci, mii de profesori de limba romana si zeci de mii de elevi repeta aceasta ...

ORASUL de Evgheni Griskovet
ORASUL de Evgheni Griskovet

VINERI, 30 ianuarie, ora 19.00 ORASUL de Evgheni Griskovet Cu: VLAD ZAMFIRESCU, FLORIN ZAMFIRESCU, RALUCA RUSU, GHEORGHE IFRIM, CONSTANTIN DRAGANESCU Regia: Cristi JUNCU Durata: 2 ore O ...

Constanta, in dezacord cu Richard Clayderman

Concertul pe care Richard Clayderman (foto) urma sa il sustina ieri seara, de la ora 20.00, la Casa de Cultura din Constanta a fost reprogramat, din cauza ca s-au vandut prea putine bilete, transmite ...

Expozitia The Golden Hours la Galeria Calina
Expozitia "The Golden Hours" la Galeria Calina

Astazi, 14 aprilie 2012, de la ora 18.00, la Galeria Calina va avea loc vernisajul expozitiei "The Golden Hours" a artistilor Aitch si Saddo. "The Golden Hours” face parte din ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline