inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cultura va fi scoasa la vanzare

0 Comentarii
MCC pregateste terenul pentru privatizarea institutiilor de cultura din subordinea sa.

 


Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) lucreaza inca din 1998 la o strategie prin care majoritatea institutiilor de cultura din tara sa poata primi bani din alte surse decat de la bugetul de stat.

Cu trei legi aproape gata, una despre concesiunea institutiilor publice de spectacole, alta despre monumentele istorice si o a treia despre privatizarea cinematografelor, in 2006, MCC este mai aproape ca niciodata sa-si vada visul cu ochii: o cultura platita de autoritatile locale sau de persoane private ori juridice.

Singura problema este ca "nu s-a infipt nimeni inca", potrivit directorului Teatrului National, Ion Caramitru, ministru al culturii in 1998, pe vremea cand a aparut Legea nr. 219 privind regimul concesiunilor.

Ce zice legea

Legea nr. 504, care clarifica cine cumpara, cine vinde si in ce conditii, in cazul specific al institutiilor publice de spectacole si concerte, a aparut de-abia in 2004, iar luna trecuta a primit si norme metodologice.

Concesiunea presupune un contract intre autoritatea publica, fie minister, fie consiliu local sau primarie, si persoana sau institutia care doreste sa "cumpere" activitatea unui teatru, a unei orchestre sau a oricarui alt tip de ansamblu care produce spectacole. Vanzatorul cere o taxa negociabila si respectarea unor conditii stricte, iar cumparatorul primeste fie activitatea, fie spatiul unde functioneaza institutia de spectacole, pe o perioada de maximum 49 de ani.

Concesiunea se face prin licitatie publica sau negociere directa, pe baza unui caiet de sarcini ce trebuie sa contina informatii legate de modul in care se va desfasura activitatea institutiei, de la regimul angajatilor pana la organizarea spectacolelor.

"Legea reintroduce intr-un fel normalitatea care a existat inainte de comunism", explica Demeter Andras, directorul directiei Creatie Contemporana, diversitate culturala din Ministerul Culturii. "Atunci, teatrele, cele mai multe private, isi puteau concesiona primariei activitatea unei stagiuni, cu conditia sa raspunda anumitor cerinte", a adaugat Andras.

Ministerul Culturii lucreaza in prezent la un proiect de modificare a Legii nr. 504 pentru a include, printre altele, si institutiile private, omise din varianta adoptata in 2004. Potrivit lui Demeter Andras, noua forma a legii va fi postata cat de curand pe site-ul ministerului, pentru a fi supusa dezbaterii publice.

Ion Caramitru si-a amintit un caz de concesiune de succes, intre o companie privata de teatru si o institutie publica locala, care s-a realizat insa inainte celui de-al doilea razboi mondial. "Ion Manolescu si Sica Alexandrescu aveau o companie privata, au semnat contract de concesiune cu Primaria Bucuresti, care le-a dat sala Teatrului Municipal (actualul Teatru Bulandra - n.r.).

Primaria asigura toate cheltuielile privitoare la consum, intretinerea cladirii, iar cei doi artisti veneau cu trupa, faceau repertoriul pe care-l considerau de cuviinta. Cu o singura obligatie: sa nu se intample sa nu joace in vreo stagiune o piesa romaneasca", a povestit Caramitru. Contractul a fost insa intrerupt brusc in 1945, dupa doar doi ani, din pricina razboiului.

Proiect de ordonanta la Camera Deputatilor

Ordonanta nr. 21/2006, ce urmeaza sa reglementeze concesionarea monumentelor istorice, se afla inca in stadiu de proiect, dezbatut de Comisia de Cultura de la Camera Deputatilor. Principiile sunt aceleasi: caiet de sarcini, licitatie sau negociere, contract pe maximum 49 de ani. Pana acum insa, in baza Legii concesiunii din 1998 nu s-a oferit nimeni sa "cumpere" vreunul dintre monumentele aflate in administratia MCC, potrivit secretarului de stat Virgil Nitulescu.

Ordonanta privind cinematografia asteapta, la randul ei, aprobarea Camerei Deputatilor. Pana atunci insa, MCC a facut primul pas spre privatizarea cinematografelor: a stabilit o lista de 14 sali ce vor fi trecute de la Romania Film in administrarea autoritatilor locale.

Restul de peste 300 de sali, din care doar aproximativ 50 functionale, potrivit Anuarului Statistic al Cinematografiei pe 2005, vor fi vandute, iar Romania Film va deveni companie privata. Desi termenul initial de incepere a privatizarii era in luna februarie, ministrul Adrian Iorgulescu (foto) a declarat Mediafax ca legea va iesi, "sa spunem, generic, dupa Paste".

Cine cumpara

Orice persoana fizica sau juridica, romana sau straina, care corespunde criteriilor anuntate de institutia-vanzator, poate prelua activitatea sau spatiul unui teatru sau filarmonici. "Din pacate, interesul public este redus pentru aceste tipuri de activitati", a spus secretarul de stat din MCC, Ioan Onisei. Companiile multinationale care au investit pana in prezent in activitati care au avut cat de cat legatura cu arta au alte prioritati deocamdata.

HVB a investit in trecut mai mult in artele plastice, organizand vernisaje in filialele bancii, precum si expozitii itinerante cu piese din colectia HVB grup.

Cristina Bold, reprezentanta de relatii publice a grupului HVB, a spus ca, in acest moment, compania este in plin proces de fuziune cu Banca Tiriac si Unicredit Romania, ce va dura, cel mai probabil, pana la sfarsitul anului. Ceea ce inseamna ca de-abia in 2007 compania isi va putea planifica investitiile in cultura.

Compania Connex-Vodafone investeste substantial in proiecte culturale, festivaluri de teatru, festivalul de film din Transilvania sau turnul din Piata Sfatului de la Sibiu, restaurat anul trecut. Totusi, monumentele si institutiile de spectacol nu intra, momentan, in politica companiei, a explicat directorul de relatii publice al Connex-Vodafone, Lidia Solomon.

Cine vinde

In forma actuala a Legii nr. 504, asa-zisii vanzatori sunt institutiile care detin in subordine institutii de spectacole si concerte: ministerele sau alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si consiliile judetene sau locale.

Constantin Chiriac, directorul Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu, institutia care organizeaza cel mai mare festival de teatru din Romania, a spus ca lucreaza pe legea concesiunii de cand a fost aprobata. Teatrul din Sibiu este o institutie publica subordonata consiliului local si primariei.

"Am cerut ca, din fondurile atrase si din resursele proprii, bilete vandute, sa putem remunera in plus actorii care merita", a explicat Chiriac. "Cred ca, in timp, toate teatrele, mai putin Teatrul National si Opera Romana, vor ajunge la finantatori locali", a adaugat directorul. Potrivit intentiilor de modificare a legii, institutiile private de spectacole se vor afla si ele printre beneficiarii legislatiei.

"Ar fi ceva foarte interesant, pentru ca altfel legislatia romaneasca nu prea permite implicarea financiara directa a finantatorilor publici locali in institutiile independente", a explicat Roxana Crisan, directorul executiv al Teatrului Act, singurul spatiu privat de spectacole din Bucuresti. "Noi avem sala, ei sa investeasca in productii", a adaugat Crisan.

Cine castiga

"In general, orice forma de "externalizare", ca este inchiriere, ca este concesiune, ca este asociere, din punctul de vedere al unui bun administrator, ma refer la autoritatea publica, trebuie sa aduca activitate mai buna, cu costuri mai mici, deci beneficii publicului", a spus secretarul de stat Ioan Onisei (foto).

Din experienta lui Constantin Chiriac, beneficiile pentru public se traduc automat in beneficii pentru institutia producatoare de spectacole.

Solutia, pe care Chiriac spune ca a aplicat-o cu succes, este ca fiecare comunitate sa-si construiasca propriile evenimente, sa-si sustina institutiile de cultura, sa investeasca in artisti, atat in educatia lor, cat si in salarii, sa-si evalueze oamenii periodic si sa caute sa-si aduca pe scena cele mai valoroase nume care sa se traduca in notorietatea internationala.

Totusi, legea nu poate elimina riscul ca si institutiile de cultura sa se contamineze de boala cinematografelor de stat: transformarea in cluburi si baruri, a explicat Chiriac.

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Theodor Cristian Popescu prezinta "Geniul crimei" la Bucuresti

Regizorul Theodor Cristian Popescu, stabilit in Canada, revine in Romania cu o montare realizata de Compania Teatru 74 din Targu Mures in parteneriat cu Consiliul Artelor din Canada. Spectacolul, ...

Filmele toamnei

Dramele romantice, comediile negre si chiar un thriller autohton iau locul filmelor despre Revolutie. Pe langa filmul de Palme d’Or al lui Cristian Mungiu, toamna aduce in cinema povesti ...

Noutati la Editurile ALL

TERAPIE NATURISTA. GHIDUL TURISTULUI Turismul a capatat o mare amploare astazi, dar este nevoie de o anume educatie si in acest domeniu, de informatii si de cunostinte specifice. I;n aceasta ...

Cultura pe net se dezbate la Desant

Teatrul Desant organizeaza noua serie de dezbateri, in cadrul unui proiect de cercetare care implica regizori, actori si artisti plastici. Stefan Tiron, Iulian Comanescu si Razvan Ion se numara ...

Expozitia Mozaic gestual la Galeria Basil
Expozitia "Mozaic gestual" la Galeria Basil

" Mozaic gestual " expozitia Cristinei-Mary Buzamet propune un nou concept in arta plastica romaneasca. Arta multi-milenara a mozaicului isi dezvaluie resurse ascunse si incitante. ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline