inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cine e prostituata-scriitoare?

0 Comentarii
Cartea unei asa-zise prostituate bucurestene face valuri in lumea literara. Criticul Dan C. Mihailescu analizeaza stilul literar al cartii `Belle de Nuit` si spune ca cei mai plauzibili autori, dupa bursa zvonurilor, sunt jurnalista Simona Tache sau Dan Chisu.

Subsemnatul Dan C. Mihailescu, domiciliat in Bucuresti, str. Pades, 8, bloc 5, scara 1, et. 5 , ap. 17, sector 4, m-am trezit solicitat de Editura Trei sa ma pronunt - "in calitate de expert" (Doamne, ce-am ajuns!) - in ceea ce priveste stilul si identitatea autorului manuscrisului intitulat "Aventurile intime ale unei prostituate de lux bucurestene".

Cine? Tocmai eu, conservator pudibond, adversar declarat (si rabiat) al "mizerabilismului si pansexualismului" ce caracterizeaza o buna parte din proza romaneasca a tinerilor debutati in ultimul deceniu! Am acceptat provocarea, pe de o parte din pricina prestigiului Editurii
Trei, pe de alta din curiozitate: nu-ti este dat toata ziua-buna-ziua sa faci exercitii de detectivistica literara, mai ales intr-un teritoriu atat de suculent deocheat si cu o milenara traditie estetica, dupa cum ne arata - devastator - Kama Sutra si comp. Mi s-a spus ca autorul tine sa ramana invaluit in mister si ca editorul n-a avut dialog decat cu avocatul acestuia. Ca sa vezi!

De la Ioan Grosan la Denisa Comanescu

Cand am auzit de existenta unui autor anonim de chestii sexy, venit in nocturna contrapartida valaha la Belle du Jour, m-am gandit numaidecat la cercul scriitorilor cu antecedente fie in parodia literara sau romanul colectiv, fie in farsele tipice vietii culturale din siajul Ars Amatoria.

Suita, am observat cu mirare, este neasteptat de larga, de la Ioan Grosan, Mircea Mihaies, Adriana Babeti, Ioan T. Morar, la Stefan Agopian, Florin Iaru si Cecilia Stefanescu, ca sa nu mai spun ca sub jubilativa noastra Floare de Crin se puteau foarte bine ascunde Ruxandra Cesereanu, Ioana Bradea, Ioana Baetica si Claudia Golea, dar si Elena Vladareanu, Oana Catalina Ninu sau Miruna Vlada.

Dar si Dan Chisu, Cezar Paul Badescu, Bogdan Ghiu, Daniel Banulescu, Cristian Crisbasan, Horia Garbea, Ionut Chiva sau Doru Mares (traducatorul Catherinei Millet), de nu cumva si regretatul Gheorghe Craciun (autorul romanului "Pupa Russa", foarte acasa aici in capitolul "Femeia stie"), atat de versatii Dan Petrescu sau Luca Pitu, ori insasi Denisa Comanescu, dornica sa-si razbune "in efigie" si fantasmare debordanta rafturile de biblioteca erotica umplute in calitate de fulminant editor.

Mircea Cartarescu e pe lista

In plus, in jurnalismul mai mult sau mai putin cultural au aparut o serie de semnaturi zdravan incarcate ludic si capabile, deci, de atari performante, ca de exemplu Toma Roman Jr., Dragos Bucurenci sau, de ce nu, Alexandru Matei sau Floriana Jucan... si cate alte scriituri armasaresti din perimetrul Academiei Catavencu-Gherrilla-B 24 fun-Tabu-VIP etc.

Dar nu numai iahturile de ultima ora, ci si actuala nava amiral a literaturii noastre - Mircea Cartarescu - un sintetizator perfect de stiluri si procedee - ar fi (fost) potential capabil sa se joace de-a memoriile unei prostituate intelectual-filologice, care valorifica dintr-un foc ametitoarele sexo-aluviuni de pe piata noastra de carte.

Pentru ca, trebuie sa stiti, nu te poti orienta cumsecade in labirintul senzorial de aici fara a fi trecut prin "Sexus"-urile lui Miller, prin William Burroughs, Michel Houellebecq, Ana•s Nin, Pascal Bruckner, seria "Emmanuelle", Philippe Djian si Catherine Millet, neuitand noua editie din "Povestea povestilor" lui Ion Creanga (la Humanitas) si cele doua traduceri din memoriile lui Casanova, simultan prezente acum in librarii...

Bibliografie exista, cum spuneam, si inca la nivel hiperdoctoral. Ah, sa nu uit chiar stufoasa arie referentiala a Casei, recte Editura Trei, de unde esentiala si absolut obligatorie pentru intelegerea perversiunilor din universul tactil-olfactiv-lingual definit de Belle de Nuit mi se pare a fi "Tratatul de mangaieri", al doctorului Gerard Leleu.


Sexul, trampa Si ecranul

"Porno bine pastisat, cu umor fin si fara vulg!"


Citind cu fervori detectivistice cartea, am dat la o parte una dupa alta presupunerile onomastice de mai sus, dar mai ales presupunerea - citita in "Evenimentul zilei" - cum ca ne-am putea afla in fata unei autoare din categoria Laura Andresan.

Autorul nostru este indubitabil un om intens si programatic instruit, absolvent de Filologie si cititor versat, foarte posibil o femeie de pana-n 40 de ani, inteligenta, sensibila, deja sceptica, vag ridata si putin resemnata, cu bovarismul inerent deja diluat, fiinta dotata din plin cu simtul umorului si autopersiflarii, inzestrata - culmea - cu o placuta si doar aparent paradoxala pudoare a fiziologiei. Asta mi se pare calitatea prima a scriiturii: natura complex-umana a personajului.

Sigur, minus coprofagia si, partial, zoofilia (zic partial, fiindca o iute scena de felatie canina intalnim, totusi, la un moment dat), avem aici aproape tot tacamul si... meniurile erogeniei "eroscopice", de la nenumaratele masturbari solitare sau reciproce, la partidele in trei, trecand prin repetate felatii si asidue explorari cunilinguale, prin sugestii sadomasochiste, puternice nostalgii lesbiene, bogate sedinte 69, "ploi de aur" s.a.m.d.

"Nu-s mai curve ele decat mine?"

Dar ce surprinde placut este ca - in ciuda tonalitatii hot, convingatoare si a supralicitarii erogeniei fara frontiere, nu fara fibre caustice, de sarcasm si omnipersiflare - esenta naratiunii rezida intr-o provocare deliberata si exercitata la rece, ca o terapie indirecta pentru lectorul tabuizant si pudibond.

Acea pudoare a fiziologiei, de care pomeneam, este nu o data dublata de masura moralitatii si de alergia la fite a autoarei. La fite, la prostie, la violenta si la droguri (v. "sniffarea" pe care o condamna tacit). "Iubesc dezmierdarea, nu mana care ma mangaie", spune ea. Sau: "Imi place tot ceea ce e frumos, dar neostentativ".

"Stiu cazuri de dive dambovitene care au fost, candva, pariate la poker de diversi "oameni de afaceri", iar acum sparg audientele. Nu-s mai curve ele decat mine?" Simpla citire atenta a finalului cap.

"Naspa de naspa", cu aruncarea in WC a celor doua perle obtinute in urma orgiasticului episod cu hiper-rafinatul dandy pervers, poate deveni pe deplin elocventa: "Ca posedata, m-am ridicat deodata in picioare si am zbughit-o spre baie. Am aruncat margaritarele in veceu, de parca as fi ascultat de o porunca. Apa a dus pe conducta o mica avere, dar linistea se pogorase deja in sufletul meu. Pace mie, necredincioasa".


PROZATOR INTELIGENT

Posibili autori: Simona Tache sau Dan Chisu


Virgina pana la 21 de ani ("acum" are 26 si a trecut printr-un viol), eroina noastra evita multa vreme cu obstinatie localurile gen Kristal sau Bamboo, frecventeaza Libraria Carturesti, citeste, pana la un punct, Liiceanu si Patapievici, pe care-i tradeaza pentru Dolce si Gabanna, ii vine in minte "un haiku de Ezra Pound" si merge la Noaptea devoratorilor de publicitate si la conferintele lui Plesu (sarjele si stilistica autodistantarii sunt suculente), vorbeste de Vosganian cu inflexiuni de Agopian, este familiarizata cu lumea VIP-urilor din rock, film, fotbal, manele, moda s.a.m.d.

Fata adoarme "cu imaginea lui Mircea Badea dand cu ciocanul intr-un mobil", isi evoca proful de religie care "semana un pic cu Tudor Chirila", face in extaz partide de shopping si experimenteaza meniuri de adevarat gurmet, din Cartarescu apreciaza mult mai mult "Visul", "Nostalgia" si "Orbitor", decat "plictiseala aia De ce iubim femeile", face cronici TV sui generis, il evoca pe Camil Petrescu printre cascade orgasmice, declara ca "nu am fost niciodata indragostita de Manolescu sau de Cartarescu, asemenea colegelor mele", noteaza - precum Simona Tache la rubrica TV de pe ultima pagina a "Cotidianului" - ca "Bahmuteanca s-a despartit a sasea oara de Prigoana" sau "eu nu sunt deloc Zavoranca", face trimiteri la Cecilia Stefanescu, Irinel Columbeanu, silicoanele Andreei Balan, practica nonsalant intertextualitatea ("inainte de a-l inghiti, acopera-i sexul cu ceva, cu umbra unui copac, cu ambele palme sau cu inima ta..."), stie ca pe apa filmele lui Mitulescu, Puiu, Nae, Porumboiu...

Ce mai - ca aici voiam sa ajung - totul vorbeste parca din condeiul Simonei Tache de la "Tabu", ori al celei-celui-celor care alcatuiesc rubrica "Trampa si ecranul" in "Academia Catavencu", "with a little help" de la cineva gen Dan Chisu. Pentru o rapida edificare, vd. cap. "Size matters" si urmatoarele.

Mai bifam un achiu

O facuram si pe-asta! Cu buna (adica necrutatoare) privire de moralist, Belle de Nuit a noastra noteaza cu dreptate: "Mi-a picat in mana ceva teribil de asemanator cu jurnalul meu. Cartea se cheama "Belle de Jour, jurnalul unei prostituate londoneze". Astfel de Belle exista peste tot, doar ca perceptia asupra lor nu-i deloc aceeasi.

La Londra, jurnalul fetei a fost postat on-line si a innebunit orasul. La noi, un asemenea blog nu cred ca ar trezi la fel de mult interes, iar lumea ar da imediat un diagnostic: inca o curva, ei si ce?

Faza e ca, la Bucuresti, una ca mine poate fi tratata drept curva de lux, in timp ce o persoana publica, una care accepta 3.000 sau, dupa caz, 10.000 de euro pentru o "excursie de shopping" in Dubai, la Milano sau chiar la Londra, este o femeie libera si emancipata, numai fiindca, la intoarcere, de la Otopeni pleaca direct la un studio sa inregistreze o emisiune de succes".

Eu cred ca nu (atat) cu o prostituata - fie ea si de lux - ne-am pricopsit, ci cu un prozator inteligent si bun pastisor, inzestrat cu nerv, mana, sagacitate si umor (fie bonom, fie casant). Daca nu-i deja debutat in caruselul junilor egografisti din ultimii ani, sa faca bine sa se devoaleze (atentie, n-am spus "decaloteze"!), spre a putea candida la premiul special (sau de debut) al Uniunii Scriitorilor.


EI SE JURA CA NU FURA


"Suspectii" neaga

Dan Chisu gaseste "interesanta" ideea ca el ar fi scris cartea, desi, la intrebarea daca el a scris-o, a reactionat cu alta intrebare: "Care carte?". "Nu stiu daca sa ma simt magulit sau speriat. Sigur Dan C. Mihailescu nu mi-a citit cartea, ci a crezut ca "Singur sub dus" e un jurnal intim al meu si de-aici concluzia", comenteaza Chisu.

Cealalta "banuita", Simona Tache, raspunde: "Nu am scris-o, dom’le, eu, desi, dupa cat de hartuita am fost cu intrebarea asta in ultima saptamana, nici eu nu mai sunt foarte sigura. Chiar, stiti pe cineva care se ocupa de hipnoza si m-ar putea ajuta sa ma clarific?".
Dan C. Mihailescu
Voteaza


Pe acelasi subiect: Otopeni | Pascal Bruckner
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Un film despre Amy Winehouse ar putea sa fie lansat in 2021
Un film despre Amy Winehouse ar putea sa fie lansat in 2021

Fanii lui Amy Winehouse vor putea vedea in curand un film biografic despre regretata artista, care spre deosebire de documentarul ” Amy ” (regizat de Asif Kapadia si premiat cu Oscar) ar ...

Little Richard va avea o statuie in fata casei sale
Little Richard va avea o statuie in fata casei sale

Regretatul muzician va avea in curand o statuie in fata casei in care a copilarit, si potrivit USA Today proiectul ar trebui sa fie gata pana pe data de 5 decembrie, ziua de nastere a lui Little ...

Un jurnal parizian al lui Jim Morrison va fi scos in curand la licitatie
Un jurnal parizian al lui Jim Morrison va fi scos in curand la licitatie

Fanii lui Jim Morrison vor putea sa adauge colectiei o piesa unica, asa numitul Paris Journal , o agenda cu insemnari si poeme scrise de carismaticul artist in perioada petrecuta in capitala franceza ...

Bob Dylan va lansa in aceasta vara un nou album
Bob Dylan va lansa in aceasta vara un nou album

Noul album al celebrului muzician va fi lansat pe 19 iunie 2020 si este primul disc pe care se gasesc piese originale din ultimii opt ani. Purtand titlul “ Rough and Rowdy Ways ”, albumul ...

Chitara folosita de Kurt Cobain in concertul MTV Unplugged va fi scoasa la licitatie
Chitara folosita de Kurt Cobain in concertul MTV Unplugged va fi scoasa la licitatie

Chitara Martin D-18E la care a cantat Cobain in concertul din 1993 este poate cea mai interesanta piesa din cadrul licitatiei Music Icons, organizate de Julien’s Auctions pe 19-20 iunie 2020, in ...

 Nunta spectacol itinerant la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA
"Nunta" - spectacol itinerant la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA

In data de 16 septembrie 2011, ora 18,00, la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA (Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului) va avea loc premiera spectacolului itinerant " Nunta ...

Prostituata "Marilena" merge la Cannes

Povestea unei prostituate pentru care se fura un troleibuz e subiectul unuia dintre filmele romanesti din festival. De astazi intr-o saptamana incepe Cannes-ul, cel mai important festival de film ...

Drumul spre celebritate concurs organizat de Radio Romania Cultural si Palatele Brancovenesti
Drumul spre celebritate, concurs organizat de Radio Romania Cultural si Palatele Brancovenesti

- Radio Romania Cultural şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti organizeaza sambata, 5 iunie, ora 11, la Palatul Mogoşoaia, finala concursului Drumul spre celebritate . La ...

Radu Gabrea la ICR Berlin

Regizorul roman Radu Gabrea va fi prezent pe data de 16 februarie la Institutul Cultural Roman din Berlin, unde va avea loc proiectia a doua documentare semnate de regizorul roman: "Rumenye, ...

Angela Gheorghiu, la Opera din San Francisco

Sopranele Angela Gheorghiu si Doina Dimitriu isi vor face anul acesta debutul la Opera din San Francisco, in spectacolele "La Rondine", respectiv "Macbeth", informeaza ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Liam Neeson, de la Oskar Schindler la Bryan Mills Liam Neeson, de la Oskar Schindler la Bryan Mills
1. Nascut pe 7 iunie 1952 in Irlanda de Nord, in Ballymena, viitorul actor a primit numele de Liam dupa preotul local. Familia Neeson facea parte din minoritatea catolica a orasului ...
Alte recomandari:
John Peter Russell si primul portret al lui Vincent van Gogh Ce (poate) nu stiati despre Jack Nicholson Cinci tablouri celebre pierdute pentru totdeauna (sau nu) Cinci carti celebre respinse initial de edituri + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Hallgrimskirkja cea mai mare biserica din Islanda Hallgrimskirkja – cea mai mare biserica din Islanda Cu o inaltime de 74,5 metri, cea mai mare biserica din Islanda a devenit repede nu doar unul dintre cele mai populare obiective turistice din tara, dar si un reper si un simbol al capitalei Reykjavik, nu putini fiind vizitatorii care aleg sa inceapa de ... Alte destinatii: O statuie romana in Tokyo Cinci orase pline de culoare Habitat 67 – un experiment modernist de lux Muzeul cartilor de joc Monumentul Chopin din Varsovia + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Festivalul International de Teatru de la Sibiu se va desfasura in acest an online
Festivalul International de Teatru de la Sibiu se va desfasura in acest an online Editia din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS) se va desfasura online, in perioada 12-21 iunie 2020, aceasta editie ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
O viata amanata Memoriile bibliotecarei de la Auschwitz de Dita Kraus
O viata amanata. Memoriile bibliotecarei de la Auschwitz de Dita Kraus O poveste adevarata despre Holocaust, carti, memorie si supravietuire Pana cand trupele naziste au ocupat Cehoslovacia pentru Dita Kraus viata curgea ......
+ alte recomandari: Carte Artline