inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

BUCHAREST BIENNALE 6, 23 mai – 24 iulie 2014

de: I. C. 0 Comentarii
 
 
23 mai – 24 iulie 2014-05-11
 
5 locatii si mai multe spatii publice din Bucuresti, dezbateri si conferinte, evenimente conexe si aproximativ 20 de evenimente paralele.
 
ZIUA DESCHIDERII PENTRU PRESA SI PROFESIONISTI
 
22 mai 2014
 
11.00
Conferinta de presa@ Hotel Intercontinental, in prezenta artistilor, a curatorului, a directorului executiv si fondatorilor Bienalei.
 
12.00

On road PERFORMANCE de Cezar Lazarescu & 1+1 (RO)
 
18.00

GRAMATIK OF FEAR
@Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti (Str. Calea Grivitei Nr. 28), Amfiteatru
Intrarea libera.
 
O dezbatere despre frica si modul de imbinare al componentelor acesteia, cu Gergő Horváth (curator BB6), Adrian Dan(artist), Erwin Wurm (artist), János Sugár (artist), Filip Gilissen (artist), Jan Kaila (artist, profesor Academia de Arte, Helsinki), Carlos Aires (artist), Liviana Dan (director interimar MNAC). Moderata de Razvan Ion & Eugen Radescu (profesori Universitatea Bucuresti).
 
Utilizarea arhaica a cuvantului presupunea un amestec de teama si respect. Teama este astazi definita ca fiind o mare spaima sau neliniste. Reverenta, cu sensul de respect adanc pentru cineva sau ceva. Exista un paradox in crestinismul de masa, cum ar fi cel in care acesta este prezentat ca fiind o religie a iubirii, dar care in fapt, alieneaza prin dogmele sale si alimenteaza temerile legate de lumea trecatoare, prin amenintari despre Iadul care ii urmeaza. Autocratiile si nu democratiile sunt cele care prospera de pe urma politicilor fricii. Autocratia insa, nu implica si violenta, ci o teama obedienta. O teama pe care o consideri utila pentru ca te protejeaza de rele. Teama are o componenta chimica mai concentrata decat a altor emotii, prin urmare nu se mai pot face prea multe cu ajutorul ratiunii, odata  ce teama puternica este instalata.

Participantii vor explora dublul sens al cuvantului aprehensiune, frica de un eveniment posibil si in sensul de comprehensiune.
 
13.00 – 19.00
BUCHAREST BIENNALE va fi deschisa pentru presa si profesionisti.

Intrarea pe baza de acreditare.
 
22.00
Live PERFORMANCE Dromedar (NO) @ Control Club
(Str. Constantin Mille Nr. 4)
. Intrarea pe baza de invitatie.
 
23.00

GRAND OPENING PARTY cu DJ set by Bogman.
@Club Control powered by Reforma (www.re-forma.ro)

Intrarea pe baza de invitatie.
 
---
 
APREHENSIUNE. INTELEGAND PRIN FRICA DE A INTELEGE
 
De indata ce ne nastem, frica devine o componenta esentiala a existentei noastre. Complexul persecutiei incepe sa-si faca simtita prezenta. Frica este indusa prin intermediul diverselor intamplari si al oamenilor din jurul nostru, prin actiunile si cunostintele lor, fie ca sunt justificate sau nu, constiente ori inconstiente.

Freud explica in Civlizatia si neajunsurile ei ca oamenii simt o nevoie inconstienta de pedeapsa, care este o „manifestare instinctuala din partea ego-ului ajuns masochist sub influenta sadisticului super-ego”. Inainte sa incercam sa invingem orice putere opresiva externa, mai intai trebuie sa ne examinam pe noi insine. Nevoia inerenta de pedeapsa, gandul ca meritam ceea ce primim, nu trebuie neglijate. Freud continua spunand ca nevoia inerenta de pedeapsa „este, cu alte cuvinte, o portiune din instinctul orientat spre distructia interna, prezenta in ego-ul inconstient, cu scopul de a forma un atasament de tip erotic fata de super-ego”. Producem placere din agresiunea primita pentru a putea face fata super-ego-ului nemilos. Agresiunea super-ego-ului asupra sa isi are originea in neputinta noastra, provenita inca din copilarie, de a ne externaliza in totalitate agresiunea biologica; prin urmare, o parte din aceasta agresiune se transforma in agresiunea fata de propria persoana. Asadar,  se pare ca pentru a putea inlatura orice forma de energie punitiva, in primul rand ar trebui, macar intr-o oarecare masura, sa nimicim anumite aspecte din propria persoana, sau sa ajungem la o intelegere cu partea masochista si sadica a psihicului nostru. Iar asta nu este o sarcina usoara. Este mai usor sa accepti si sa te supui anumitor structuri decat sa le inlaturi. A atinge nivelul la care sa fii capabil sa pui intrebari care genereaza progres reprezinta un efort de mari proportii, insa interogatia este cea mai puternica si eficienta unealta pe care a avut-o cineva vreodata la dispozitie pentru a evolua. 

(Fragment din textul curatorial al Bucharest Biennale 6, scris de Gergő Horváth. Varianta integrala a textului curatorial poate fi gasita in PAVILION #17, readerul BB6 si poate fi descarcat de pe www.pavilionjournal.org)
 
PARTICIPANTI
 
Carlos Aires (ES)

Matei Arnautu (RO)

Dan Beudean (RO)

Adrian Dan (RO)

Dromedar (NO)

Arantxa Etcheverria (FR/RO)
Filip Gilissen (BE)

Bjørn Erik Haugen (NO)

Jan Kaila (FI)

Cezar Lazarescu & 1+1 (RO)
Raqs Media Collective (IN)

Marilena Preda-Sanc (RO)

Gabriel Stoian (RO)

Stephanie Syjuco (USA/PH)

János Sugár (HU)

Alejandro Vidal (ES)

Erwin Wurm (A)
Mihai Zgondoiu (RO)

Zoltán Béla (RO)
 
CURATOR
 
Gergő Horváth (n. 1993) este artist, interesat de activitatea curatoriala si management cultural. A studiat muzica si in prezent studiaza arta cu accent pe politici provizorii si structuri sociale improvizate (DIY). Din 2012, a colaborat in mai multe ocazii cu Pavilion. Recent a fost expus in ”Afluenta clasei muncitoare de la diferentiere la colectivism” si a curatoriat ”100 de minute ungare”. A publicat mai multe texte in diverse publicatii. Lucreaza si traieste in Romania, si este cetatean maghiar.
 
LOCATII
 
Fiecare dintre locatiile alese pentru BB6 este justificata prin istoricul ei, implicarea socio-politica, dar si prin localizarea topografica.
Detalii pe www.bucharestbiennale.org/venues.
De asemenea, poti descarca harta pentru iOS sau Android de pe getlokal.ro
Toate locatiile sunt deschise de marti pana duminica, orele 13.00-18.00.
 
PUBLICATII
 
PAVILION – jurnal pentru politica si cultura va dedica numarul 17 bienalei.
Publicatia/reader-ul BB6 poate fi comandat in formula tiparita sau descarcat gratuit in format PDF de pe www.pavilionjournal.org
Poate fi de asemenea achizitionat de la info-point-ul BUCHAREST BIENNALE 6.
 
EXPOSE PRACTICE
 
@PAVILION | proudly supported by UniCredit Tiriac Bank
Str. C.A.Rosetti, nr. 36 (intrarea din str. Jean Louis Calderon)
 
Expuneri de Practici este o serie de discutii saptamanale ce vor avea loc la Pavilion – centru de arta si cultura contemporana, si vor fi sustinute de artisti participanti la Bucharest Biennale 6 si prezenti in Bucuresti in perioada respectiva. Discutiile invita artistii participanti sa vorbeasca despre propriile practici, metodele de cercetare si abordare, intr-un cadru informal.
Expose practice este un program generat de curatorul BB6, Gergő Horváth.
 
Program
29 mai – Mihai Zgondoiu
5 iunie – Marilena Preda-Sanc
12 iunie – Matei Arnautu
19 iunie – Gabriel Stoian
26 iunie – Adrian Dan
3 iulie – Zoltán Béla
(Prelegerile vor avea loc in limba romana)
 
EVENIMENTE CONEXE & PARALELE
 
Evenimentele paralele sunt evenimente colaterale ce vor avea loc in timpul desfasurarii BB6. Programul nostru isi propune sa ofere o privire de ansamblu cat mai cuprinzatoare asupra diferitelor aspecte ale scenei culturale locale, publicului regional, national si international.

Programul de evenimente conexe & paralele furnizeaza o platforma transdisciplinara de discutii, pentru artistii independenti si pentru producatorii culturali care traiesc si isi desfasoara activitatea in regiune, precum si pentru institutiile locale, organizatiile de arta si culturale. 

Pentru detalii va rugam sa vizitati
www.bucharestbiennale.org/parallel-events, www.bucharestbiennale.org/connected-events sau pagina noastra de Facebook: Bucharest Biennale – Bucharest International Biennial of Contemporary Art
 
EDUCATIE SI MEDIERE
 
Indiferent de mediul profesional din care provii sau de nivelul de experienta in ceea ce priveste arta contemporana, patrimoniu sau istoria artei, programele educationale BB6 iti ofera sansa sa te implici, sa participi la dialog si sa iti largesti orizontul cultural. Vino alaturi de noi pentru unul din tururile ghidate si pentru celelate programe educationale. 

Daca planuiesti sa vizitezi BB6 alaturi de colegii de scoala, facultate, organizatie comunitara, companie, asociatie reprezentand muzee sau orice alt grup de peste 10 persoane, contacteazi-ne. Asigura-te ca ne anunti din timp, ca putem organiza un tur ghidat. In functie de interesele, varsta si mediul profesional din care provii, noi vom pune la punct un program personalizat care sa se potriveasca grupului vostru.

Daca vizitezi BB6 pe cont propriu sau intr-un grup mai restrans, avem voluntari pregatiti sa te ghideze in oricare dintre locatii. Tot ce trebuie sa faci este sa le soliciti ajutorul.

Te rugam sa ne contactezi pentru solicitari sau mai multe detalii. 
 
DESPRE BUCHAREST BIENNALE
 
Bucharest Biennale promoveaza cunoasterea si propagarea culturii – in special in domeniul artelor – prin intermediul cooperarii si al schimburilor culturale in interiorul Europei si dincolo de granitele sale, elaborind concomitent strategii ce stimuleaza intelegerea reciproca si ofera posibilitati comprehensive din perspective diverse.

Consideram ca este necesar sa avem un dialog cu publicul si o platforma de manifestare pentru artisti, tot astfel cum trebuie sa reinventam noi forme de expresie artistica si sa incurajam curatorii sa selecteze un grup consistent de artisti, care sa reprezinte cel mai bine unitatea in diversitate a Europei.

BB urmareste sa rezolve problemele complementare legate de traditie si modernitate, de trecut si prezent, de localismul si satul global, si se straduieste sa atinga un nivel de echilibru intre calitatea sa estetica/artistica si nivelul de audienta prin depasirea sentimentului de retinere pe care il are publicul larg fata de artele contemporane.

Bienala creeaza un parteneriat trainic intre Bucuresti – care este mai mult decat un oras, caci reprezinta un simbol al modului in care politicul se reflecta in toate aspectele vietii – si Europa Occidentala, facand totodata conexiunea cu o problema universala, care nu ia in consideratie contextul istoric sau geografic – problema rezistentei in viata de zi cu zi, a traiului si maruntisurilor cotidiene ca mod de viata in general. BB este o structura ce are capacitatea de a transforma Orasul insusi intr-un atelier permanent si intr-un camp de actiune.

In prezent, BUCHAREST BIENNALE este unica bienala de arta contemporana din Centrul si Estul Europei. 

Comunicat de presa 

Mai 2014 
 
Voteaza


Pe acelasi subiect: conferinte | dezbateri | Bucuresti | Biennale 6 | Bucuresti
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Mai multe obiecte care i au apartinut lui Amy Winehouse vor fi vandute de o cunoscuta casa de licitatii
Mai multe obiecte care i-au apartinut lui Amy Winehouse vor fi vandute de o cunoscuta casa de licitatii

Cateva sute de costume de scena, accesorii, bijuterii si obiecte personale ale regretatei Amy Winehouse vor fi scoase la licitatie la inceputul lunii viitoare, o premiera organizata de casa de ...

Deep Purple lanseaza in luna noiembrie un nou album Turning to Crime
Deep Purple lanseaza in luna noiembrie un nou album: Turning to Crime

Dupa succesul de care s-a bucurat precedentul disc, “ Whoosh! ” aparut in vara anului trecut, legenda Deep Purple anunta un nou album de studio, “ Turning to Crime ”, care ...

Tabloul The Death of Charles Darwin de Adrian Ghenie s a vandut cu sase milioane de euro la Sotheby s
Tabloul “The Death of Charles Darwin” de Adrian Ghenie s-a vandut cu sase milioane de euro la Sotheby’s

Lucrarea pictorului Adrian Ghenie a fost vanduta pe 9 octombrie in cadrul unei licitatii organizare de Sotheby’s din Hong Kong pentru 54 920 000 dolari HK, echivalentul 6 097 000 euro, tabloul ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2021 a fost castigat de scriitorul Abdulrazak Gurnah
Premiul Nobel pentru Literatura 2021 a fost castigat de scriitorul Abdulrazak Gurnah

Castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura din 2021 este scriitorul Abdulrazak Gurnah (Zanzibar), alegerea fiind facuta de Academia Suedeza pentru “abordarea fara compromisuri si plina de ...

Depeche Mode relanseaza documentarul 101 intr o editie speciala
Depeche Mode relanseaza documentarul “101” intr-o editie speciala

Documentarul “ 101 ” va fi relansat pe 3 decembrie 2021, oferind astfel fanilor Depeche Mode unul dintre cele mai cunoscute filme dedicate formatiei in format remasterizat, HD. Regizat de ...

Daca am putea da timpul inapoi...

Am face probabil aceleasi greseli. Am citi aceleasi carti (cred ca exista o predispozitie "structurala" pentru un anumit tip de literatura, pentru anumiti autori), am vota la fel, am esua ...

"Versetele satanice"

Continuam publicarea, in exclusivitate, a unor fragmente din „Versetele satanice”, de Salman Rushdie. Romanul editat de Polirom apare de joi in librarii. In fragmentul de astazi, Rushdie ...

Un "Nemescu" al literaturii

Un Premiu al Academiei este acordat astazi, post-mortem, scriitorului Sorin Stoica. In aula Academiei Romane are loc astazi, de la ora 11.00, ceremonia de inmanare a Premiilor Academiei Romane pe anul ...

A murit Ingmar Bergman

Legendarul cineast suedez, care a influentat regizori de marca, de la Tarkovski la Lars von Trier, s-a stins pe Insula Faro, unde traia retras. Ingmar Bergman, una dintre legendele cinematografice ale ...

Sibiu, Capitală Culturală Europeană 20007 - ultima săptămână

Sibiul a fost pentru un an de zile, alături de Marele Ducat de Luxemburg şi Marea Regiune, Capitală Culturală a Europei. A fost un an în care Sibiul a prezentat Europei diversitatea sa ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Vor fi lansate in curand primele figurine Funko Pop! cu trupa The Doors Vor fi lansate in curand primele figurine Funko Pop! cu trupa The Doors
Cei patru membri ai trupei The Doors se vor alatura la sfarsitul acestui an listei tot mai lungi de nume mari din istoria muzicii rock, pop si hip hop care au deja propriile figurine, iar ...
Alte recomandari:
Documentarul “Get Back” de Peter Jackson are in sfarsit un trailer A aparut primul trailer al filmului Home Sweet Home Alone O caseta audio cu o piesa inedita a lui John Lennon s-a vandut cu aproape 50 000 de euro Netflix a cumparat drepturile asupra operei lui Roald Dahl + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Mozart la Brno Mozart la Brno Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Brno, ... Alte destinatii: Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta Chinsekikan, muzeul japonez al pietrelor devenite chipuri + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Pet Shop Boys va concerta in Bucuresti anul viitor
Pet Shop Boys va concerta in Bucuresti anul viitor 4 iulie 2022, Arenele Romane, Bucuresti Neil Tennant si Chris Lowe revin pentru un nou concert la Bucuresti anul viitor, pe 4 iulie, la Arenele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Carmen Mola scriitoarea spaniola de succes s a dovedit a fi pseudonimul folosit de trei barbati
Carmen Mola, scriitoarea spaniola de succes, s-a dovedit a fi pseudonimul folosit de trei barbati Carmen Mola este un nume binecunoscut publicului cititor de thrillere, autoarea unei serii de romane ce o au in rolul principal pe Elena Blanco, o ......
+ alte recomandari: Carte Artline