inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Avangarda revizitata IV. 9: M.H. Maxy, Geo Bogza, Aurel Baranga, Dida Solomon-Callimachi

0 Comentarii
Avangarda revizitata. Editia a IV-a: AVANGARDA DIN ROMANIA
Avangarda Europeana in Arhiva Nationala de Filme a Romaniei
Editia a IV-a: AVANGARDA DIN ROMANIA
Sesiunea a IX-a: M.H. Maxy, Geo Bogza & Aurel Baranga, Dida Solomon-CallimachiMarti, 25 noiembrie si Vineri, 28 noiembrie, ora 18.00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucuresti) – Sala „Jean Georgescu”

Artisti: M.H. Maxy, Geo Bogza, Aurel Baranga, Dida Solomon-Callimachi
Curator: Igor Mocanu
Organizator: Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Filme a Romaniei

Ca si pana acum, am prefatat seria jurnalelor de actualitati avand in centrul lor doua figuri importante ale avangardei din Romania – Geo Bogza si Aurel Baranga – cu un alt documentar inedit, aflata inca in lucru, de data aceasta despre un fondator al constructivismului si ulterior integralismului din Romania – M.H. Maxy. Experienta lui Maxy cu cinematografia este si mai saraca. Un oarecare „M. Maxy” apare ca scenarist al filmului Survivre (1923), regizat de Édouard Chimot, insa e putin probabil ca acesta sa fie braileanul Max Herman, devenit ulterior Max Hermann Maxy sau, cum e in genere cunoscut, M.H. Maxy, expozant la Der Sturm si Bauhaus. Documentar interesant intrucat, in primul rand, autorul acestuia este nepotul artistului avangardist, care pleaca din SUA in Europa, la Desau, pe urmele unchiului sau, pentru a documenta o retrospectiva din 2007 a pictorului si decoratorului constructivist, trasand pe parcurs liniile din ce in ce mai distincte ale povestii personale, impletita cu cea a pictorului si decoratorului roman. Jurnalele de actualitati prefateaza, la randul lor, o pelicula aparte, destul de putin discutata la noi – Trenul fantoma – un film politist din 1933, regizat de Jean Mihail, insa care a beneficiat de participarea extraordinara pentru noi a actritei si autoarei avangardiste Dida Solomon-Callimachi, fondatoare, alaturi de sotul ei, Scarlat Callimachi, a revistei de arta constructivista Punct, in care aceasta semna poeme avangardiste alaturi de Ion Vinea, Ilarie Voronca, Mihail Cosma s.a.

M.H. MAXY

SEARCHING FOR MAXY
SUA, 2013, Documentar, 33 min
R. Lee Dragu
M: Matthias Weber
Producator: Lee Dragu

GEO BOGZA

DREPTURILE MINORITATILOR NATIONALE IN RPR
Romania, 1952, reportaj
Cu: Marcel Breslasu, Geo Bogza, Costache Antoniu, Maria Banus
Producator: Actualitatea in imagini nr. 39 / 1952

Editie speciala cu subiect unic: Noul proiect de Constitutie. – Despre drepturile minoritatilor nationale in RPR. La Casa Scriitorilor se dezbate proiectul de Constitutie. Imagini cu Marcel Breslasu, Geo Bogza, Costache Antoniu, Maria Banus.

IMPOTRIVA ARMELOR NUCLEARE
Romania, 1957, reportaj
Cu: Horia Hulubei, Vasile Marza, Geo Bogza, Stefan Ciorvasi, Alexandru Ionescu, Sanda Ranghet, Matei Socor
Producator: Actualitatea in imagini nr. 23 / 1957, subiect a.

Ce vor popoarele. – Imagini de arhiva cu explozii atomice si mitinguri pentru pace in U.R.S.S., Germania si Japonia. La Bucuresti are loc o intrunire a oamenilor de stiinta impotriva armelor nucleare. Vorbeste Horia Hulubei. O delegatie romana formata din Vasile Marza, Geo Bogza, Stefan Ciorvasi, Alexandru Ionescu, Sanda Ranghet si Matei Socor este filmata plecand de pe aeroportul Baneasa la Sesiunea Comitetului Mondial pentru apararea pacii ce se desfasoara la Colombo, Ceylon.

PENTRU INTERZICEREA ARMELOR ATOMICE
Romania, 1957, reportaj
Cu: Horia Hulubei, Vasile Marza, Geo Bogza, Stefan Ciorvasi, Alexandru Ionescu, Sanda Ranghet, Matei Socor
Producator: Actualitatea in imagini nr. 26 / 1957, subiect a.

Pentru interzicerea armelor atomice. – Pe aeroportul Baneasa este filmata sosirea delegatiei romane de la Sesiunea Comitetului Mondial pentru apararea pacii desfasurata la Colombo, Ceylon.

DECORARI LA M.A.N.
Romania, 1958, reportaj
Cu: Geo Bogza, Cicerone Theodorescu, Ion Gheorghe Maurer
Producator: Actualitatea in imagini nr. 7 / 1958, subiect a.

Decorari la M.A.N. – La M.A.N. s-a desfasurat ceremonia de decorare a unor oameni de cultura. Scriitorului Geo Bogza i s-a decernat „Steaua R.P.R.” clasa a II-a, iar lui Cicerone Theodorescu „Ordinul muncii” clasa I. Discursul lui Ion Gheorghe Maurer si raspunsul lui Geo Bogza.

PLENARA CONSILIULUI NATIONAL PENTRU APARAREA PACII DIN ROMANIA
Romania, 1958, reportaj
Cu: Geo Bogza, Horia Hulubei, Mihai Ralea
Producator: Actualitatea in imagini nr. 15 / 1958, subiect b.

Evenimentele saptamanii. – Plenara Consiliului National pentru Apararea Pacii din Romania. Vorbesc Geo Bogza, Horia Hulubei, Mihai Ralea. Este aprobat un plan de actiune pentru pregatirea conferintei nationale a acestui consiliu. Este adoptata si o motiune prin care se saluta hotararea Sovietului Suprem al P.C.U.S. de incetare unilaterala a experimentelor cu arme nucleare.

SCRIITORUL REVOLUTIONAR ALEXANDRU SAHIA
Romania, 1958, reportaj
Cu: George Macovescu, Geo Bogza, Eugen Jebeleanu, Mihnea Gheorghiu
Producator: Actualitatea in imagini nr. 42 / 1958, subiect c.

Evocari. – Aniversarea a 50 de ani de la nasterea scriitorului revolutionar Alexandru Sahia. Revistele sale: „Veac nou”, „Bluze albastre”. Literatura avangardista si militanta: „Revolta in port”, „U.R.S.S. azi”, „Somaj fara rasa”. Fotografii, inclusiv de pe patul de suferinta, manuscrise. Discursuri George Macovescu, Geo Bogza. Eugen Jebeleanu recita poemul propriu „In satul lui Sahia”. Mihnea Gheorghiu citeste din nuvela lui Sahia, „Uzina vie”.

SEDINTA PLENARA A COMITETULUI NATIONAL PENTRU APARAREA PACII IN R.P.R.
Romania, 1960, reportaj
Cu: Geo Bogza, Ion Sas, Sandu Aranghez
Producator: Actualitatea in imagini nr. 10 / 1960, subiect b.

Reportajele saptamanii. – La 1 martie, a avut loc sedinta plenara a comitetului national pentru apararea pacii in R.P.R. Printre tovarasii care si-au expus opiniile se numara Geo Bogza, Ion Sas si Sandu Aranghez.

CONGRESUL MONDIAL PENTRU DEZARMARE SI PACE
Romania, 1962, reportaj
Cu: Geo Bogza, Mihail Ralea, Horia Hulubei, Maria Groza
Producator: Actualitatea in imagini 30 / 1962, subiect b.

Evenimentele saptamanii. – La congresul mondial pentru dezarmare si pace, Geo Bogza prezinta darea de seama. Printre participanti mai apar Mihail Ralea, Horia Hulubei, Maria Groza.

ALEGERILE LEGISLATIVE SI LOCALE DIN 7 MARTIE
Romania, 1965, reportaj
Cu: Geo Bogza
Producator: Actualitatea in imagini nr. 3 / 1965, subiect d.

Agenda electorala. – Desemnarea delegatilor Frontului Democratiei Populare pentru alegerile legislative si locale din 7 martie. Geo Bogza este desemnat candidat MAN. La alegerile comunale e desemnata o femeie.

AUREL BARANGA

„MIELUL TURBAT”
Romania, 1954, reportaj
Cu: Grigore Vasiliu Birlic, Sica Alexandrescu, Alfred Alessandrescu
Producator: Actualitatea in imagini nr. 2 / 1954, subiect c.

Radiodifuziunea romana. – Aspecte din diferite studiouri ale Radiodifuziunii romane. Se inregistreaza piesa „Mielul turbat”, cu Grigore Vasiliu Birlic. Sica Alexandrescu urmareste inregistrarea. Orchestra simfonica si Corul radio dirijate de Alfred Alessandrescu inregistreaza sincron Simfonia a IX-a de Beethoven.

CRONICA TEATRALA
Romania, 1954, reportaj
Cu: Aurel Baranga, Ileana Predescu, Jules Cazaban, Flori Gheorghiu, Adela Voinescu, Lucia Sturza Bulandra, Sica Alexandrescu, Fory Eterle
Producator: Actualitatea in imagini nr. 44 / 1954, subiect e.

Cronica teatrala; Aurel Baranga la masa de lucru scriind o piesa de teatru; sedinta la teatrul Municipal din Bucuresti la care participa Ileana Predescu, Jules Cazaban, Flori Gheorghiu, Adela Voinescu, Lucia Sturza Bulandra in vederea punerii in scena a piesei; montarea decorurilor, realizarea costumelor si o repetitie a piesei condusa de Sica Alexandrescu la care participa Fory Eterle si Ileana Predescu.

INTALNIRE CULTURALA LA ATHENEE PALACE
Romania, 1955, reportaj
Cu: Marcel Breslasu, Aurel Baranga, Pierre Georges, Alberto Brussone, Paul Hogarth, Imre Komor, Jack Raymond, Robert Merle
Producator: Actualitatea in imagini nr. 42 / 1955, subiect c.

Intalnire culturala la Athenee Palace. – La hotelul Athenee Palace are loc o intalnire culturala la care participa Marcel Breslasu, Aurel Baranga, Pierre Georges, pictorul Alberto Brussone (Argentina), Paul Hogarth (Anglia), ziaristii Imre Komor (Ungaria), Jack Raymond (S.U.A.) si scriitorul francez Robert Merle care da un interviu sincron.

ASPECTE DIN BARLAD
Romania, 1956, reportaj
Producator: Actualitatea in imagini nr. 2 / 1956, subiect c.

Carnet cultural. – Aspecte din Barlad cu noua cladire a teatrului din oras. Sunt filmate imagini din interiorul si exteriorul cladirii si de la spectacolul de inaugurare cu piesa „Mielul turbat” de Aurel Baranga.

CULTURALE. BOTOSANI
Romania, 1958, reportaj
Producator: Actualitatea in imagini nr. 37 / 1958, subiect c.

Culturale. – Botosani – Construirea noului teatru din localitate, „Mihai Eminescu”, este aproape finalizata. Repetitii ale tinerei trupe de actori cu spectacolul „Mielul turbat” de Aurel Baranga. Afisele sunt deja tiparite.

CULTURALE. URSS
Romania, 1958, reportaj
Cu: Alexandru Ciugaru, Radu Beligan, Grigore Vasiliu Birlic, Sica Alexandrescu, Aurel Baranga
Producator: Actualitatea in imagini nr. 42 / 1958, subiect c.

Culturale. – U.R.S.S. – Imagini din jurnale de actualitati sovietice: Teatrul National din Bucuresti face un turneu in U.R.S.S. Sunt prezentati cativa actori: Alexandru Ciugaru in Trahanache, Radu Beligan in Dandanache. Sovetskaia Kultura insereaza pe prima pagina reportajul despre spectacolele trupei. Revenirea festiva la Bucuresti, Grigore Vasiliu Birlic printre cei ovationati. Discursuri ale lui Sica Alexandrescu si Aurel Baranga.

INAUGURAREA TEATRULUI NATIONAL DIN BUCURESTI
Romania, 1973, reportaj
Cu: Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu
Producator: Saptamana in imagini nr. 52 / 1973, subiect a.

Agenda saptamanii. – Inaugurarea Teatrului National din Bucuresti. La deschidere participa Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu. Cu prilejul inaugurarii se joaca piesele „Apus de soare” de Barbu Stefanescu Delavrancea si „Simfonia patetica” de Aurel Baranga.

DIDA SOLOMON-CALLIMACHI
TRENUL FANTOMA
Romania, 1933, film politist
R: Jean Mihail
Sc: Ludovic Békeffi, dupa piesa omonima a lui Arnold Ridley
I: Istvan Eiben
S: Francisc Lohr
M: Mihály Eisemann, Szenkar
P: Studio „Hunia” – Budapesta
Cu: Tony Bulandra, Gheorghe Storin, Lisette Verea, Stroe Atanasiu, Renée Annie, Dida Solomon-Callimachi, Marcel Enescu, G. Paunescu

„Sub pretextul palariei luate de vant, detectivul Morisson trage semnalul de alarma, iar pasagerii care urmau sa schimbe trenul sunt nevoiti sa ramana peste noapte intr-o gara de frontiera din Statele Unite despre care se credea ca este blestemata de trecerea unui tren fantoma care provoaca moartea celui care il vede. Martori ai unor scene de groaza care culmineaza cu uciderea sefului statiei, pasagerii il ajuta pe Morisson sa elucideze misterul: trenul fantoma este un tren pe care niste contrabandisti de alcool doreau sa=l treaca peste granita.” (Corina Sanda, Alina Manea)

Noiembrie 2014
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Vladimir Horowitz in fata publicului
Vladimir Horowitz in fata publicului

Desi era unul dintre cei mai mari pianisti ai epocii sale - si potrivit specialistilor unul dintre cei mai buni din toate timpurile - Vladimir Horowitz suferea adesea de un trac ingrozitor, care pur ...

Summer Well 2019
Summer Well 2019

10-11 august 2019, Domeniul Stirbey, Buftea Festivalul Summer Well a adus la editia cu numarul noua, care va avea loc in perioada 10-11 august 2019 pe Domeniul Stirbey din Buftea. Daca in anii ...

Cea mai mare expozitie Tonitza la Art Safari 2019
Cea mai mare expozitie Tonitza la Art Safari 2019

27 septembrie - 6 octombrie 2019, Palatul Oscar Maugsch, Bulevardul Regina Elisabeta nr. 5, Bucuresti In perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019 va avea loc la Palatul Oscar Maugsch cea de a sasea ...

Festivalul Strada Armeneasca 2019
Festivalul Strada Armeneasca 2019

2 - 4 august 2019, ora 18, Strada Armeneasca, Bucuresti Accesul la acest festival este gratuit Festivalul Strada Armeneasca revine cu o noua editie (cea cu numarul sase) in fata publicului ...

11 Warriors si Teatrul Kung Fu Jackie Chan la Romexpo
11 Warriors si Teatrul Kung Fu Jackie Chan la Romexpo

8 decembrie 2019, ora 19, Romexpo, Bucuresti Teatrul Kung Fu din Beijing al legendarului actor si regizor Jackie Chan vine pentru prima oara la Bucuresti pe 8 decembrie 2019 la Romexpo cu spectacolul ...

 Autoportret semnat de Corneliu Baba adjudecat la 160 000 lei
'Autoportret' semnat de Corneliu Baba, adjudecat la 160.000 lei

Sambata la licitatia Alis a fost adjudecat la 160.000 de lei tabloul semnat de Corneliu Baba sub numele "Autoportret". "Nud vazut din spate" semnat de Nicolae Tonitza nu a ...

Program Teatrul ACT 4 decembrie

LUNI, 4 decembrie, ora 19.00 THE SHAPE OF THINGS (forma lucrurilor) de Neil LaBute Cu: MIHAELA SIRBU, VLAD ZAMFIRESCU, IRINA VELCESCU, SERBAN PAVLU Regia: Vlad Massaci O productie ...

Liedul romanesc in traditia europeana

"Cand am luat initiativa crearii acestor manifestari (Festivalul si Concursul National al Liedului Romanesc - n.red.), in 2003, stiam de existenta unui capital urias de cantece sau lieduri ale ...

Spectacol de teatru privit prin vizeta

56 de spectatori si tot atatea vizete montate in peretii unei celule in care joaca actorii dau o nota inedita premierei "Experimentul Iov", a treia parte din trilogia regizata de Mihai ...

Cagliari si Perth, doua târguri de la coada vacii

Exemplare pentru modul in care s-a aplicat, din birouri, reforma invatamintului universitar la noi au fost procedurile de evaluare a cadrelor universitare. Heirupismul din domeniu a invrajbit ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Stiati ca? Pierre-Auguste Renoir Stiati ca? Pierre-Auguste Renoir
1. Nascut in 1841 la Limoges, intr-o familie modesta (tatal sau era croitor) viitorul artist plastic a fost nevoit sa lucreze inca din adolescenta, asa ca dupa ce abandoneaza din lipsa de ...
Alte recomandari:
Pieta, singura lucrare semnata de Michelangelo Vara de Gunnar Berndtson Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau Duelul lui Edouard Manet + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Kelso Scotia Kelso, Scotia Situat la mica distanta de granita cu Anglia, un loc unde veti intalni cateva obiective si monumente istorice surprinzatoare, Kelso este in prezent o mica localitate scotiana cu ceva mai mult de 5500 de locuitori, locul unde puteti descoperi unele dintre ... Alte destinatii: Ainsa, Spania Anstruther, Scotia Frigiliana, Spania Savoca, Italia Brantome, Franta + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Concert Mariza la Sala Palatului
Concert Mariza la Sala Palatului 7 martie 2020, ora 19, Sala Palatului, Bucuresti Vedeta muzicii fado revine in Romania pentru un nou concert pe 7 martie 2020, la Sala Palatului din ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Povestea unei familii perfecte de Rosa Ventrella
Povestea unei familii perfecte de Rosa Ventrella O poveste despre dragoste, prietenie si violenta in partea veche a orasului Bari, in Italia anilor 80 Maria este una dintre fetele micute care isi ......
+ alte recomandari: Carte Artline