inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Avangarda revizitata IV. 9: M.H. Maxy, Geo Bogza, Aurel Baranga, Dida Solomon-Callimachi

0 Comentarii
Avangarda revizitata. Editia a IV-a: AVANGARDA DIN ROMANIA
Avangarda Europeana in Arhiva Nationala de Filme a Romaniei
Editia a IV-a: AVANGARDA DIN ROMANIA
Sesiunea a IX-a: M.H. Maxy, Geo Bogza & Aurel Baranga, Dida Solomon-CallimachiMarti, 25 noiembrie si Vineri, 28 noiembrie, ora 18.00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucuresti) – Sala „Jean Georgescu”

Artisti: M.H. Maxy, Geo Bogza, Aurel Baranga, Dida Solomon-Callimachi
Curator: Igor Mocanu
Organizator: Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Filme a Romaniei

Ca si pana acum, am prefatat seria jurnalelor de actualitati avand in centrul lor doua figuri importante ale avangardei din Romania – Geo Bogza si Aurel Baranga – cu un alt documentar inedit, aflata inca in lucru, de data aceasta despre un fondator al constructivismului si ulterior integralismului din Romania – M.H. Maxy. Experienta lui Maxy cu cinematografia este si mai saraca. Un oarecare „M. Maxy” apare ca scenarist al filmului Survivre (1923), regizat de Édouard Chimot, insa e putin probabil ca acesta sa fie braileanul Max Herman, devenit ulterior Max Hermann Maxy sau, cum e in genere cunoscut, M.H. Maxy, expozant la Der Sturm si Bauhaus. Documentar interesant intrucat, in primul rand, autorul acestuia este nepotul artistului avangardist, care pleaca din SUA in Europa, la Desau, pe urmele unchiului sau, pentru a documenta o retrospectiva din 2007 a pictorului si decoratorului constructivist, trasand pe parcurs liniile din ce in ce mai distincte ale povestii personale, impletita cu cea a pictorului si decoratorului roman. Jurnalele de actualitati prefateaza, la randul lor, o pelicula aparte, destul de putin discutata la noi – Trenul fantoma – un film politist din 1933, regizat de Jean Mihail, insa care a beneficiat de participarea extraordinara pentru noi a actritei si autoarei avangardiste Dida Solomon-Callimachi, fondatoare, alaturi de sotul ei, Scarlat Callimachi, a revistei de arta constructivista Punct, in care aceasta semna poeme avangardiste alaturi de Ion Vinea, Ilarie Voronca, Mihail Cosma s.a.

M.H. MAXY

SEARCHING FOR MAXY
SUA, 2013, Documentar, 33 min
R. Lee Dragu
M: Matthias Weber
Producator: Lee Dragu

GEO BOGZA

DREPTURILE MINORITATILOR NATIONALE IN RPR
Romania, 1952, reportaj
Cu: Marcel Breslasu, Geo Bogza, Costache Antoniu, Maria Banus
Producator: Actualitatea in imagini nr. 39 / 1952

Editie speciala cu subiect unic: Noul proiect de Constitutie. – Despre drepturile minoritatilor nationale in RPR. La Casa Scriitorilor se dezbate proiectul de Constitutie. Imagini cu Marcel Breslasu, Geo Bogza, Costache Antoniu, Maria Banus.

IMPOTRIVA ARMELOR NUCLEARE
Romania, 1957, reportaj
Cu: Horia Hulubei, Vasile Marza, Geo Bogza, Stefan Ciorvasi, Alexandru Ionescu, Sanda Ranghet, Matei Socor
Producator: Actualitatea in imagini nr. 23 / 1957, subiect a.

Ce vor popoarele. – Imagini de arhiva cu explozii atomice si mitinguri pentru pace in U.R.S.S., Germania si Japonia. La Bucuresti are loc o intrunire a oamenilor de stiinta impotriva armelor nucleare. Vorbeste Horia Hulubei. O delegatie romana formata din Vasile Marza, Geo Bogza, Stefan Ciorvasi, Alexandru Ionescu, Sanda Ranghet si Matei Socor este filmata plecand de pe aeroportul Baneasa la Sesiunea Comitetului Mondial pentru apararea pacii ce se desfasoara la Colombo, Ceylon.

PENTRU INTERZICEREA ARMELOR ATOMICE
Romania, 1957, reportaj
Cu: Horia Hulubei, Vasile Marza, Geo Bogza, Stefan Ciorvasi, Alexandru Ionescu, Sanda Ranghet, Matei Socor
Producator: Actualitatea in imagini nr. 26 / 1957, subiect a.

Pentru interzicerea armelor atomice. – Pe aeroportul Baneasa este filmata sosirea delegatiei romane de la Sesiunea Comitetului Mondial pentru apararea pacii desfasurata la Colombo, Ceylon.

DECORARI LA M.A.N.
Romania, 1958, reportaj
Cu: Geo Bogza, Cicerone Theodorescu, Ion Gheorghe Maurer
Producator: Actualitatea in imagini nr. 7 / 1958, subiect a.

Decorari la M.A.N. – La M.A.N. s-a desfasurat ceremonia de decorare a unor oameni de cultura. Scriitorului Geo Bogza i s-a decernat „Steaua R.P.R.” clasa a II-a, iar lui Cicerone Theodorescu „Ordinul muncii” clasa I. Discursul lui Ion Gheorghe Maurer si raspunsul lui Geo Bogza.

PLENARA CONSILIULUI NATIONAL PENTRU APARAREA PACII DIN ROMANIA
Romania, 1958, reportaj
Cu: Geo Bogza, Horia Hulubei, Mihai Ralea
Producator: Actualitatea in imagini nr. 15 / 1958, subiect b.

Evenimentele saptamanii. – Plenara Consiliului National pentru Apararea Pacii din Romania. Vorbesc Geo Bogza, Horia Hulubei, Mihai Ralea. Este aprobat un plan de actiune pentru pregatirea conferintei nationale a acestui consiliu. Este adoptata si o motiune prin care se saluta hotararea Sovietului Suprem al P.C.U.S. de incetare unilaterala a experimentelor cu arme nucleare.

SCRIITORUL REVOLUTIONAR ALEXANDRU SAHIA
Romania, 1958, reportaj
Cu: George Macovescu, Geo Bogza, Eugen Jebeleanu, Mihnea Gheorghiu
Producator: Actualitatea in imagini nr. 42 / 1958, subiect c.

Evocari. – Aniversarea a 50 de ani de la nasterea scriitorului revolutionar Alexandru Sahia. Revistele sale: „Veac nou”, „Bluze albastre”. Literatura avangardista si militanta: „Revolta in port”, „U.R.S.S. azi”, „Somaj fara rasa”. Fotografii, inclusiv de pe patul de suferinta, manuscrise. Discursuri George Macovescu, Geo Bogza. Eugen Jebeleanu recita poemul propriu „In satul lui Sahia”. Mihnea Gheorghiu citeste din nuvela lui Sahia, „Uzina vie”.

SEDINTA PLENARA A COMITETULUI NATIONAL PENTRU APARAREA PACII IN R.P.R.
Romania, 1960, reportaj
Cu: Geo Bogza, Ion Sas, Sandu Aranghez
Producator: Actualitatea in imagini nr. 10 / 1960, subiect b.

Reportajele saptamanii. – La 1 martie, a avut loc sedinta plenara a comitetului national pentru apararea pacii in R.P.R. Printre tovarasii care si-au expus opiniile se numara Geo Bogza, Ion Sas si Sandu Aranghez.

CONGRESUL MONDIAL PENTRU DEZARMARE SI PACE
Romania, 1962, reportaj
Cu: Geo Bogza, Mihail Ralea, Horia Hulubei, Maria Groza
Producator: Actualitatea in imagini 30 / 1962, subiect b.

Evenimentele saptamanii. – La congresul mondial pentru dezarmare si pace, Geo Bogza prezinta darea de seama. Printre participanti mai apar Mihail Ralea, Horia Hulubei, Maria Groza.

ALEGERILE LEGISLATIVE SI LOCALE DIN 7 MARTIE
Romania, 1965, reportaj
Cu: Geo Bogza
Producator: Actualitatea in imagini nr. 3 / 1965, subiect d.

Agenda electorala. – Desemnarea delegatilor Frontului Democratiei Populare pentru alegerile legislative si locale din 7 martie. Geo Bogza este desemnat candidat MAN. La alegerile comunale e desemnata o femeie.

AUREL BARANGA

„MIELUL TURBAT”
Romania, 1954, reportaj
Cu: Grigore Vasiliu Birlic, Sica Alexandrescu, Alfred Alessandrescu
Producator: Actualitatea in imagini nr. 2 / 1954, subiect c.

Radiodifuziunea romana. – Aspecte din diferite studiouri ale Radiodifuziunii romane. Se inregistreaza piesa „Mielul turbat”, cu Grigore Vasiliu Birlic. Sica Alexandrescu urmareste inregistrarea. Orchestra simfonica si Corul radio dirijate de Alfred Alessandrescu inregistreaza sincron Simfonia a IX-a de Beethoven.

CRONICA TEATRALA
Romania, 1954, reportaj
Cu: Aurel Baranga, Ileana Predescu, Jules Cazaban, Flori Gheorghiu, Adela Voinescu, Lucia Sturza Bulandra, Sica Alexandrescu, Fory Eterle
Producator: Actualitatea in imagini nr. 44 / 1954, subiect e.

Cronica teatrala; Aurel Baranga la masa de lucru scriind o piesa de teatru; sedinta la teatrul Municipal din Bucuresti la care participa Ileana Predescu, Jules Cazaban, Flori Gheorghiu, Adela Voinescu, Lucia Sturza Bulandra in vederea punerii in scena a piesei; montarea decorurilor, realizarea costumelor si o repetitie a piesei condusa de Sica Alexandrescu la care participa Fory Eterle si Ileana Predescu.

INTALNIRE CULTURALA LA ATHENEE PALACE
Romania, 1955, reportaj
Cu: Marcel Breslasu, Aurel Baranga, Pierre Georges, Alberto Brussone, Paul Hogarth, Imre Komor, Jack Raymond, Robert Merle
Producator: Actualitatea in imagini nr. 42 / 1955, subiect c.

Intalnire culturala la Athenee Palace. – La hotelul Athenee Palace are loc o intalnire culturala la care participa Marcel Breslasu, Aurel Baranga, Pierre Georges, pictorul Alberto Brussone (Argentina), Paul Hogarth (Anglia), ziaristii Imre Komor (Ungaria), Jack Raymond (S.U.A.) si scriitorul francez Robert Merle care da un interviu sincron.

ASPECTE DIN BARLAD
Romania, 1956, reportaj
Producator: Actualitatea in imagini nr. 2 / 1956, subiect c.

Carnet cultural. – Aspecte din Barlad cu noua cladire a teatrului din oras. Sunt filmate imagini din interiorul si exteriorul cladirii si de la spectacolul de inaugurare cu piesa „Mielul turbat” de Aurel Baranga.

CULTURALE. BOTOSANI
Romania, 1958, reportaj
Producator: Actualitatea in imagini nr. 37 / 1958, subiect c.

Culturale. – Botosani – Construirea noului teatru din localitate, „Mihai Eminescu”, este aproape finalizata. Repetitii ale tinerei trupe de actori cu spectacolul „Mielul turbat” de Aurel Baranga. Afisele sunt deja tiparite.

CULTURALE. URSS
Romania, 1958, reportaj
Cu: Alexandru Ciugaru, Radu Beligan, Grigore Vasiliu Birlic, Sica Alexandrescu, Aurel Baranga
Producator: Actualitatea in imagini nr. 42 / 1958, subiect c.

Culturale. – U.R.S.S. – Imagini din jurnale de actualitati sovietice: Teatrul National din Bucuresti face un turneu in U.R.S.S. Sunt prezentati cativa actori: Alexandru Ciugaru in Trahanache, Radu Beligan in Dandanache. Sovetskaia Kultura insereaza pe prima pagina reportajul despre spectacolele trupei. Revenirea festiva la Bucuresti, Grigore Vasiliu Birlic printre cei ovationati. Discursuri ale lui Sica Alexandrescu si Aurel Baranga.

INAUGURAREA TEATRULUI NATIONAL DIN BUCURESTI
Romania, 1973, reportaj
Cu: Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu
Producator: Saptamana in imagini nr. 52 / 1973, subiect a.

Agenda saptamanii. – Inaugurarea Teatrului National din Bucuresti. La deschidere participa Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu. Cu prilejul inaugurarii se joaca piesele „Apus de soare” de Barbu Stefanescu Delavrancea si „Simfonia patetica” de Aurel Baranga.

DIDA SOLOMON-CALLIMACHI
TRENUL FANTOMA
Romania, 1933, film politist
R: Jean Mihail
Sc: Ludovic Békeffi, dupa piesa omonima a lui Arnold Ridley
I: Istvan Eiben
S: Francisc Lohr
M: Mihály Eisemann, Szenkar
P: Studio „Hunia” – Budapesta
Cu: Tony Bulandra, Gheorghe Storin, Lisette Verea, Stroe Atanasiu, Renée Annie, Dida Solomon-Callimachi, Marcel Enescu, G. Paunescu

„Sub pretextul palariei luate de vant, detectivul Morisson trage semnalul de alarma, iar pasagerii care urmau sa schimbe trenul sunt nevoiti sa ramana peste noapte intr-o gara de frontiera din Statele Unite despre care se credea ca este blestemata de trecerea unui tren fantoma care provoaca moartea celui care il vede. Martori ai unor scene de groaza care culmineaza cu uciderea sefului statiei, pasagerii il ajuta pe Morisson sa elucideze misterul: trenul fantoma este un tren pe care niste contrabandisti de alcool doreau sa=l treaca peste granita.” (Corina Sanda, Alina Manea)

Noiembrie 2014
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Posta Regala britanica va lansa o serie de timbre cu Sir Paul McCartney
Posta Regala britanica va lansa o serie de timbre cu Sir Paul McCartney

Posta Regala din Regatul Unit va lansa in curand o serie speciala de 12 timbre dedicate lui Paul McCartney, opt dintre ele fiind reproduceri ale copertilor unor albume de referinta din cariera sa ...

Telefonul homar inventat de Salvador Dali
Telefonul-homar inventat de Salvador Dali

Reprodus, copiat, ironizat si imitat ulterior de alti artisti sau de admiratorii genialului si originalului artist, telefonul-homar a inceput mai curand ca o gluma suprarealista, dar a devenit (spre ...

Netflix va realiza un film biografic despre trupa KISS
Netflix va realiza un film biografic despre trupa KISS

Daca in ultimii ani filmele biografice dedicate unor nume mari din istoria muzicii pop si rock s-au bucurat de succes comercial si de critica, fanii KISS vor avea in viitorul apropiat ocazia de a ...

Cea mai scumpa banda desenata din lume va fi si figurina Funko Pop
Cea mai scumpa banda desenata din lume va fi si figurina Funko Pop

Primul numar al seriei de banda desenata Action Comics aparea pe 18 aprilie 1938, iar cititorii descopereau inca de pe coperta silueta cu mantie a unuia dintre cei mai populari super-eroi din toate ...

Roger Waters va reveni cu un nou turneu anul viitor
Roger Waters va reveni cu un nou turneu anul viitor

Legendarul muzician a anuntat recent pe site-ul oficial ca turneul “ This Is Not a Drill ”, care ar fi trebuit sa aiba loc in 2020, a fost reprogramat pentru 2022, concertele urmand sa ...

IsART Artisti ieseni la Blaj
IsART – Artisti ieseni la Blaj

Galeria de Arta „Dana” din Iasi in parteneriat cu Primaria Municipiului Blaj, Muzeul de Istorie „Augustin Bunea”- Blaj si U.A.P.R.- Filiala Iasi organizeaza in perioada 9 ...

Caravana Gaudeamus ajunge la Cluj Napoca
Caravana Gaudeamus ajunge la Cluj-Napoca

In perioada 9 – 13 aprilie 2014 va avea loc cea de a XV-a editie a Targului GAUDEAMUS Cluj-Napoca , in incinta unui pavilion expozitional mobil amplasat in Piata Unirii. Evenimentul este ...

ACUSTIC LIVE FESTIVAL, Reghin - PROGRAM

ACUSTIC LIVE FESTIVAL, PROGRAMUL ACUSTIC LIVE FESTIVAL (24 - 25- 26 noiembrie 2017), Reghin MARȚI 21 NOIEMBRIE 2017 13.00 ACUSTIC LIVE FESTIVAL PRESS Conferinţă de presă ...

 Zilele dansului polonez la Bucuresti masa rotunda la ICR
„Zilele dansului polonez la Bucuresti” - masa rotunda la ICR

Marti, 8 aprilie 2014, de la ora 14.00, la sediul Institutului Cultural Roman (ICR) din Bucuresti (Aleea Alexandru nr. 38) va avea loc o masa rotunda in cadrul careia producatori si artisti ...

 O istorie a elegantei De la noblete la snobism la Fundatia Calea Victoriei
"O istorie a elegantei. De la noblete la snobism" la Fundatia Calea Victoriei

Fundatia Calea Victoriei invita publicul incepand cu data de 5 mai 2014 la o serie de ateliere intitulate “ O istorie a elegantei. De la noblete la snobism ”, alaturi de lectorul Monica ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Cinci portrete pictate de Vincent van Gogh Cinci portrete pictate de Vincent van Gogh
Zecile de autoportrete ale artistului continua sa fascineze si astazi prin forta expresiei, paleta si maniera, construind din 1886 (de cand dateaza cea mai veche lucrare de gen) si pana in ...
Alte recomandari:
Prima pictura a lui Michelangelo Premiile Oscar 2021 – lista castigatorilor Cabinetul de curiozitati “Nomadland” este marele castigator al Premiilor BAFTA 2021 + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Mozart la Brno Mozart la Brno Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Brno, ... Alte destinatii: Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta Chinsekikan, muzeul japonez al pietrelor devenite chipuri + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
A aparut un nou trailer al animatiei Mitchells Vs The Machines
A aparut un nou trailer al animatiei “Mitchells Vs The Machines” Cum ar arata o revolta animata a robotilor si tuturor dispozitivelor care ne fac viata mai usoara, de la banala masina de spalata la computere, ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Regatul de Jo Nesbo
Regatul de Jo Nesbo Un thriller remarcabil scris de unul dintre maestrii genului, ale carui carti au fost deja traduse in peste 50 de tari si vandute in zeci de milioane ......
+ alte recomandari: Carte Artline