inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Avangarda revizitata. Editia a IV-a: AVANGARDA ROMANEASCA

0 Comentarii

Avangarda revizitata. Editia a IV-a: AVANGARDA ROMANEASCA 

Avangarda Europeana (1919-1939) in Arhiva Nationala de Filme a Romaniei 
 
Editia a IV-a: AVANGARDA ROMANEASCA
Sesiunea I-a: Benjamin Fondane
 
Vineri, 22 noiembrie, ora 17.00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucuresti) – Sala „Jean Georgescu”
Sambata, 23 noiembrie, ora 19.30 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucuresti) – sala „Jean Georgescu”
 
Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Filme a Romaniei a lansat, incepand cu 17 noiembrie 2012, un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetarii modului in care s-a constituit cultura vizuala autohtona si cultura filmului in perioada de dinainte si de dupa nationalizarea din 1948 a productiei cinematografice din Romania, cat si a filmelor detinute de cinematografele locale. Prima editie a proiectului a cuprins avangarda cinematografica franceza, cea de-a doua editie a abordat avangarda sovietica, editia a treia s-a ocupat de avangardele germana si olandeza.
 
Artisti: Dimitri Kirsanoff, Benjamin Fondane, Arthur Honegger
Concept si viziune curatoriala: Igor Mocanu
Organizatori: Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Film a Romaniei
 
Cinstit vorbind, pelicule avangardiste in sens istoric, create de autori din Romania, pe teritoriul Romaniei, nu exista. Insa nu aceasta este paradigma culturala in care se inscriu avangardele istorice, conceptul de „arta nationala” nu se aplica in cazul lor decat ca adversar perpetuu, unul din multi altii, mult mai semnificativi. Avangardele istorice au fost, se stie astazi, transnationale, formand o retea complexa de circulatie a fluxului artistic si o infrastructura menita sa reconfigureze estetico-politic harta lumii. De un provincialism mereu cosmopolit, cum ar spune Roger Shattuck, avangardele istorice au incercat si, de cele mai multe ori, au reusit sa transgreseze limitele, fie acestea conceptuale, intre diverse constructe estetice, fie cat se poate de practice si concrete, intre diverse structuri administrative, statale, institutionale. De aceea, dilema daca Tzara a fost roman, ungur, evreu, elvetian sau francez este futila pentru avangardele istorice, care oricum ar prefera, cel mult, raspunsul ca a fost toate la un loc.

Iar daca pelicule avangardiste realizate de autori din Romania pe teritoriul Romaniei nu exista, avem in schimb, pe de o parte, creatori de filme din Romania, insa care s-au exersat in alte state, iar pe de alta parte, o intreaga cultura a filmului, produsa, intretinuta, promovata si pana la urma impostata de avangarda romaneasca in campul mai larg al culturii vizuale autohtone.

Asa cum am aratat pana acum in cadrul proiectului „Avangarda revizitata. Avangarda europeana (1919-1939) in Arhiva Nationala de Filme a Romaniei”, avangarda romaneasca a fost mereu conectata la evolutia culturii filmului in lume, fie acesta avangardist, expresionist sau experimental. Cele mai importante opere avangardiste europene sunt semnalate prompt in revistele de avangarda din Romania, insa de la un punct incolo chiar analizate teoretic cat se poate de pertinent, culminand, in 1933, cu publicarea primei monografii despre Chaplin scrisa de Ion Calugaru. Exista asadar, in cadrul avangardei istorice romane, un front de atac ce incearca sa practice expresia a ceea ce foarte curand se va numi a saptea arta, fie scriind scenarii pe care sa le realizeze in film altii, fie realizand chiar ei acele filme. Dar mai exista si un front teoretic, de interpretare a filmului avangardist.
In 1923, Felix Aderca scrie piesa de teatru Zburator cu negre plete sau Visul unei nopti de mai pentru reprezentatiile teatrale experimentale de la Compania „Insula”, initiata de B. Fundoianu si Armand Pascal in 1922, piesa gandita ca „o comedie lucida in trei acte si un prolog, cu muzica si film”. Filmul din aceasta comedie lucida trebuia sa infatiseze personajele, proiectate initial in plan secund, dupa care iesind din film si intrand pe scena. Nu alta era functia experimentului cinematic al lui Eisenstein din acelasi an, Dnevnik Glumova, gandit tot ca proiectie video pentru o piesa de la Teatrul Proletkultului din Moscova. In aceeasi perioada, Geo Bogza compune scenarii de film in revista „Urmuz”, anticipand putin noua specie literara pe care o va practica Fondane peste cativa ani, aceea a cinepoemelor. Pana atunci insa, H. Gad (Henri Fischman), fostul director de la „Clopotul”, o revista avangardista politica, ajuns la Londra, angajat la filiala Pathé Frères de-acolo, colaboreaza cu George Pearson, pentru scena cu papusi din pelicula The Little People (1926). In acelasi an, dansatoarea Lizica Codreanu interpreteaza segmentul coregrafic in rolul lui Pierrot Fulgerul, intr-un costum creat de Sonia Delaunay, din filmul lui René le Somptier, Le p’tit Parigot. In 1930, actrita de origine romana Pola Illéry (alias Paula Iliescu) joaca in filmul lui René Clair, Sous les toits de Paris. In 1933, Eli Lotar, fiul lui Tudor Arghezi este operatorul lui Buñuel pentru documentarul sonor Las Hurdes; in 1934, Fondane scrie scenariul filmului Rapt regizat de Dmitri Kirsanoff, iar in 1936, in Argentina, turneaza propriul film de avangarda intitulat Tararira u La bohemia de hoy. In tot acest timp, autorii romani de avangarda scriu neintrerupt despre ei sau despre filmele omologilor lor din alte state, ba chiar se bucura de colaborarea teoretica a unor nume precum Ricciotto Canudo, Léon Moussinac sau Hans Richter. Ultimul dintre acestia, Hans Richter, se bucura de o atentie speciala in paginile revistelor, „Contimporanul” anuntandu-i sosirea in Romania in 1924 pentru un turneu al „filmului abstract”, tot asa cum Fondane va deveni peste un deceniu ambasador al filmului suprarealist in Argentina, delegat fiind de colegii din Paris. Tot Hans Richter este cel care acorda un spatiu destul de generos lui Tristan Tzara si Marcel Iancu in documentarul experimental din 1961, Dadascope, gratie caruia ii putem auzi pe cei doi intonandu-si opera.

Mai e necesar sa specificam ca foarte putin din aceste pelicule s-au pastrat in arhive? Insa ceea ce s-a pastrat, urmeaza sa defileze in cadrul celei de-a IV-a editii a „Avangardei revizitate…”.
 
Editia a IV-a. Sesiunea I-a: Benjamin Fondane
 
Pe 14 noiembrie 2013 se implinesc 115 ani de la nasterea lui Fundoianu / Fondane. Poate ca cel mai patrunzator efort de intelegere a culturii cinematice create de Fondane e de gasit in documentarul pe care regizoarea Ana Simon l-a dedicat in 1998 operei avangardistului roman. Un documentar-portret, dupa expresia exacta a Danei Duma, in care ochiul regizoarei si impreuna cu el, al spectatorului, parcurge pas cu pas traseul lui Fondane prin propria opera, in care cinematografia detine un rol si o functie esentiale. Documentarul Anei Simon este unul din cele mai importante incursiuni in opera cinematografica a lui Fondane si se afla, poate nu intamplator, sub incidenta unui alt avangardist canonic, Jean Vigo, caci protagonistul Atalantei (1934, anul lui Rapt) Michel Simon, este si socrul Anei Simon, o ascendenta si traditie care nu se poate sa fi ramas fara urmari asupra perspectivei unui Fondane captivant si uluitor in documentarul din 1998. 
 
BENJAMIN FONDANE
Elvetia, 1998, Documentar, 30 min
R. Ana Simon
S. Ana Simon
Muzica: Paco Ibañez
Sunetul: Denis Wallois
Operatori: Sorin Chivulescu, Leonid Berdicesvsky, Thierry Le Nouvel, Dominique Bauguil
Producator: Maia Simon
 
Pe 26 februarie 1934, ziarul parizian „Aujourd’hui”, publica o avancronica semnata de René Daumal, in care acesta anunta premiera iminenta a unui nou film modern, in care contributia scenaristului ar fi mai importanta decat cea a regizorului. „Cine este autorul filmului?”, se intreba Daumal. Regizorul se numea Dimitri Kirsanoff si se afla la al saselea film, in timp ce scenaristul, desi se exersase indelung in compunerea unor scenarii comerciale pentru Paramount, se poate spune ca abia acum isi facea debutul ca autor original si autentic de scenarii, iar el se numea Benjamin Fondane. Rapt era titlul peliculei, o adaptare dupa romanul din 1922 a lui Charles Ferdinand Ramuz, La Séparation des races. Insa nu o adaptare loiala fictiunii lui Ramuz, ci mai degraba ideii pe care acesta o propaga: aceea a luptei absurde dintre doua comunitati convietuitoare, in cazul de fata, premonitoriul conflict interetnic intre comunitatea germana si cea franceza dintr-un sat elvetian, separate habitual, nu si administrativ, de un munte. Mana lui Fondane recurge la o esentializare tipica esteticii avangardiste si la o necesara scoatere in evidenta a fondului ideatic, lasand preocuparea formala pe seama regizorului. De aici, poate, si ambiguitatea auctoriala legata de paternitatea peliculei, creata si semnata totusi, bineinteles, de autorul lui Ménilmontant.
 
RAPT
Franta, 1934, Fictiune
R. Dimitri Kirsanoff
S. Benjamin Fondane (dupa romanul La Séparation des races de Charles Ferdinand Ramuz)
Rev. S. Corinna Bille
Imagine: Viktor Gluck, Oskar Schnirch, Nikolai Toporkoff
Editare: Arthur Hoérée, Mario Nalpas, Jack Salvatori
Muzica: Arthur Honegger, Arthur Hoérée
Sunet: Maurice Carrouet, André Reinhardt
Dir. artistica: Erwin Scharf
Producator: Dimitri Kirsanoff, Stefan Markus
Cu: Dita Parlo, Geymond Vital, Joe Alex, Robert Bagger, Auguste Bovério, Lucas Gridoux, Hans Kaspar Ilg, Jeanne Marie-Laurent, Charles Ferdinand Ramuz, Benjamin Fondane, Dyk Rudens, Nadia Sibirskaïa
 
Noiembrie 2013 

Comunicat de presa 
Voteaza


Pe acelasi subiect: artisti | eforie | cinemateca | revizitata | avangarda
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Pink Floyd The Latter Years 1987 2019
Pink Floyd - The Latter Years 1987-2019

Un cadou perfect pentru orice fan Pink Floyd, impresionantul boxset The Latter Years 1987-2019 a fost lansat la sfarsitul anului trecut, o fascinanta si atat de necesara calatorie in istoria uneia ...

Jazz in Church la Biserica Luterana din Bucuresti
Jazz in Church la Biserica Luterana din Bucuresti

23-26 aprilie 2020, ora 19, Biserica Luterana, Bucuresti Jazz in Church este un eveniment aparte dedicat iubitorilor de jazz, ajuns in 2020 la editia cu numarul opt, iar publicul se va putea bucura ...

Harrison Ford revine in Indiana Jones 5
Harrison Ford revine in Indiana Jones 5

Actorul in varsta de 77 de ani se va intoarce intr-unul dintre cele mai indragite roluri din cariera sa in cea de a cincea parte din aventurile carismaticului si curajosului arheolog, mereu in ...

Ochelarii lui John Lennon s au vandut pentru o suma record
Ochelarii lui John Lennon s-au vandut pentru o suma record

O pereche de ochelari de soare a fost vanduta pe 13 decembrie in cadrul unei licitatii organizate la Londra de casa Sotheby's pentru pretul final de 137.500 de lire sterline (165 000 de euro), ceea ce ...

International Tattoo Convention Bucharest la Palatul Bragadiru
International Tattoo Convention Bucharest la Palatul Bragadiru

1-3 noiembrie 2019, Palatul Bragadiru, Bucuresti Cea de a zecea editie a celui mai important eveniment dedicat artei tatuajului din partea de sud-est a Europei, International Tattoo Convention ...

Premii pentru o noua generatie de critici

Timp de trei zile, Ploiestiul a fost gazda celei de-a II-a editii a Concursului National de Critica Literara, manifestare organizata in semn de omagiu adus marelui profesor si critic literar Eugen ...

Spectacol de teatru, in premiera live pe internet

Teatrul Nottara din Bucuresti, sala George Constantin, va gazdui luni de la ora 19.30 spectacolul "Copilul din spatele ochilor", de Nava Semel. Piesa va fi transmisa live pe internet, in premiera ...

Filozoful Enrique Lynch în dialog cu Horia-Roman Patapievici

Filozoful Enrique Lynch în dialog cu Horia-Roman Patapievici. Gandind la Europa. Fundamentele filosofice ale Europei. Evenimentul organizat de Institutul Cultural Roman si Institutul Cervantes ...

Craciunul la romani - festival de colinde

Sub genericul "Craciunul la romani", in municipiul Sfantu Gheorghe va avea loc in zilele 15 si 16 decembrie, cea de-a XVII-a editie a Festivalului de colinde si obiceiuri de iarna, transmite ...

DVD-ul saptamanii

"Prietenie absoluta". Povestea despre dragoste, ambitii si sacrificiu dus pana la extrem a castigat Oscarul si Globul de Aur pentru cea mai buna actrita in rol ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Islanda, o tara a cartilor Islanda, o tara a cartilor
1. Islanda nu are o populatie foarte mare (putin peste 330 000 de locuitori) insa este o tara unde cartile sunt foarte iubite, iar industria editoriala o depaseste proportional pe cea din ...
Alte recomandari:
Premiile Oscar 2020 Premiile BAFTA 2020 Zece albume in 2020 Cinci filme despre pictori celebri + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Cele doua girafe din Edinburgh Cele doua girafe din Edinburgh Doua girafe care par sa se fi oprit dintr-o plimbare intr-o piata din Edinburgh, Scotia, chiar langa o cladire futurista acoperita cu sticla si otel. Daca puiul si mama ar putea sa si citeasca atunci si-ar da seama ca au ajuns pe Leith Street, cam in ... Alte destinatii: Monumentul Artistului Necunoscut Acasa la Nicolas Flamel, maestrul alchimist al Parisului Gura Adevarului, o capcana pentru mincinosi Cinci obiective turistice norvegiene mai putin obisnuite Kelso, Scotia + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Omul invizibil 2020
Omul invizibil (2020) Personajul imaginat de H.G. Wells in celebrul roman omonim a devenit inca de la ecranizarea din 1933 un clasic al genului, alaturi de Frankenstein, ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Viata secreta a scriitorilor de Guillaume Musso
Viata secreta a scriitorilor de Guillaume Musso Un surprinzator si complex thriller, o succesiune de enigme si mistere care va vor tine cu sufletul la gura pagina dupa pagina Nathan Fawles este un ......
+ alte recomandari: Carte Artline