inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Avangarda revizitata. Editia a IV-a: AVANGARDA ROMANEASCA

0 Comentarii

Avangarda revizitata. Editia a IV-a: AVANGARDA ROMANEASCA 

Avangarda Europeana (1919-1939) in Arhiva Nationala de Filme a Romaniei 
 
Editia a IV-a: AVANGARDA ROMANEASCA
Sesiunea I-a: Benjamin Fondane
 
Vineri, 22 noiembrie, ora 17.00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucuresti) – Sala „Jean Georgescu”
Sambata, 23 noiembrie, ora 19.30 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucuresti) – sala „Jean Georgescu”
 
Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Filme a Romaniei a lansat, incepand cu 17 noiembrie 2012, un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetarii modului in care s-a constituit cultura vizuala autohtona si cultura filmului in perioada de dinainte si de dupa nationalizarea din 1948 a productiei cinematografice din Romania, cat si a filmelor detinute de cinematografele locale. Prima editie a proiectului a cuprins avangarda cinematografica franceza, cea de-a doua editie a abordat avangarda sovietica, editia a treia s-a ocupat de avangardele germana si olandeza.
 
Artisti: Dimitri Kirsanoff, Benjamin Fondane, Arthur Honegger
Concept si viziune curatoriala: Igor Mocanu
Organizatori: Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Film a Romaniei
 
Cinstit vorbind, pelicule avangardiste in sens istoric, create de autori din Romania, pe teritoriul Romaniei, nu exista. Insa nu aceasta este paradigma culturala in care se inscriu avangardele istorice, conceptul de „arta nationala” nu se aplica in cazul lor decat ca adversar perpetuu, unul din multi altii, mult mai semnificativi. Avangardele istorice au fost, se stie astazi, transnationale, formand o retea complexa de circulatie a fluxului artistic si o infrastructura menita sa reconfigureze estetico-politic harta lumii. De un provincialism mereu cosmopolit, cum ar spune Roger Shattuck, avangardele istorice au incercat si, de cele mai multe ori, au reusit sa transgreseze limitele, fie acestea conceptuale, intre diverse constructe estetice, fie cat se poate de practice si concrete, intre diverse structuri administrative, statale, institutionale. De aceea, dilema daca Tzara a fost roman, ungur, evreu, elvetian sau francez este futila pentru avangardele istorice, care oricum ar prefera, cel mult, raspunsul ca a fost toate la un loc.

Iar daca pelicule avangardiste realizate de autori din Romania pe teritoriul Romaniei nu exista, avem in schimb, pe de o parte, creatori de filme din Romania, insa care s-au exersat in alte state, iar pe de alta parte, o intreaga cultura a filmului, produsa, intretinuta, promovata si pana la urma impostata de avangarda romaneasca in campul mai larg al culturii vizuale autohtone.

Asa cum am aratat pana acum in cadrul proiectului „Avangarda revizitata. Avangarda europeana (1919-1939) in Arhiva Nationala de Filme a Romaniei”, avangarda romaneasca a fost mereu conectata la evolutia culturii filmului in lume, fie acesta avangardist, expresionist sau experimental. Cele mai importante opere avangardiste europene sunt semnalate prompt in revistele de avangarda din Romania, insa de la un punct incolo chiar analizate teoretic cat se poate de pertinent, culminand, in 1933, cu publicarea primei monografii despre Chaplin scrisa de Ion Calugaru. Exista asadar, in cadrul avangardei istorice romane, un front de atac ce incearca sa practice expresia a ceea ce foarte curand se va numi a saptea arta, fie scriind scenarii pe care sa le realizeze in film altii, fie realizand chiar ei acele filme. Dar mai exista si un front teoretic, de interpretare a filmului avangardist.
In 1923, Felix Aderca scrie piesa de teatru Zburator cu negre plete sau Visul unei nopti de mai pentru reprezentatiile teatrale experimentale de la Compania „Insula”, initiata de B. Fundoianu si Armand Pascal in 1922, piesa gandita ca „o comedie lucida in trei acte si un prolog, cu muzica si film”. Filmul din aceasta comedie lucida trebuia sa infatiseze personajele, proiectate initial in plan secund, dupa care iesind din film si intrand pe scena. Nu alta era functia experimentului cinematic al lui Eisenstein din acelasi an, Dnevnik Glumova, gandit tot ca proiectie video pentru o piesa de la Teatrul Proletkultului din Moscova. In aceeasi perioada, Geo Bogza compune scenarii de film in revista „Urmuz”, anticipand putin noua specie literara pe care o va practica Fondane peste cativa ani, aceea a cinepoemelor. Pana atunci insa, H. Gad (Henri Fischman), fostul director de la „Clopotul”, o revista avangardista politica, ajuns la Londra, angajat la filiala Pathé Frères de-acolo, colaboreaza cu George Pearson, pentru scena cu papusi din pelicula The Little People (1926). In acelasi an, dansatoarea Lizica Codreanu interpreteaza segmentul coregrafic in rolul lui Pierrot Fulgerul, intr-un costum creat de Sonia Delaunay, din filmul lui René le Somptier, Le p’tit Parigot. In 1930, actrita de origine romana Pola Illéry (alias Paula Iliescu) joaca in filmul lui René Clair, Sous les toits de Paris. In 1933, Eli Lotar, fiul lui Tudor Arghezi este operatorul lui Buñuel pentru documentarul sonor Las Hurdes; in 1934, Fondane scrie scenariul filmului Rapt regizat de Dmitri Kirsanoff, iar in 1936, in Argentina, turneaza propriul film de avangarda intitulat Tararira u La bohemia de hoy. In tot acest timp, autorii romani de avangarda scriu neintrerupt despre ei sau despre filmele omologilor lor din alte state, ba chiar se bucura de colaborarea teoretica a unor nume precum Ricciotto Canudo, Léon Moussinac sau Hans Richter. Ultimul dintre acestia, Hans Richter, se bucura de o atentie speciala in paginile revistelor, „Contimporanul” anuntandu-i sosirea in Romania in 1924 pentru un turneu al „filmului abstract”, tot asa cum Fondane va deveni peste un deceniu ambasador al filmului suprarealist in Argentina, delegat fiind de colegii din Paris. Tot Hans Richter este cel care acorda un spatiu destul de generos lui Tristan Tzara si Marcel Iancu in documentarul experimental din 1961, Dadascope, gratie caruia ii putem auzi pe cei doi intonandu-si opera.

Mai e necesar sa specificam ca foarte putin din aceste pelicule s-au pastrat in arhive? Insa ceea ce s-a pastrat, urmeaza sa defileze in cadrul celei de-a IV-a editii a „Avangardei revizitate…”.
 
Editia a IV-a. Sesiunea I-a: Benjamin Fondane
 
Pe 14 noiembrie 2013 se implinesc 115 ani de la nasterea lui Fundoianu / Fondane. Poate ca cel mai patrunzator efort de intelegere a culturii cinematice create de Fondane e de gasit in documentarul pe care regizoarea Ana Simon l-a dedicat in 1998 operei avangardistului roman. Un documentar-portret, dupa expresia exacta a Danei Duma, in care ochiul regizoarei si impreuna cu el, al spectatorului, parcurge pas cu pas traseul lui Fondane prin propria opera, in care cinematografia detine un rol si o functie esentiale. Documentarul Anei Simon este unul din cele mai importante incursiuni in opera cinematografica a lui Fondane si se afla, poate nu intamplator, sub incidenta unui alt avangardist canonic, Jean Vigo, caci protagonistul Atalantei (1934, anul lui Rapt) Michel Simon, este si socrul Anei Simon, o ascendenta si traditie care nu se poate sa fi ramas fara urmari asupra perspectivei unui Fondane captivant si uluitor in documentarul din 1998. 
 
BENJAMIN FONDANE
Elvetia, 1998, Documentar, 30 min
R. Ana Simon
S. Ana Simon
Muzica: Paco Ibañez
Sunetul: Denis Wallois
Operatori: Sorin Chivulescu, Leonid Berdicesvsky, Thierry Le Nouvel, Dominique Bauguil
Producator: Maia Simon
 
Pe 26 februarie 1934, ziarul parizian „Aujourd’hui”, publica o avancronica semnata de René Daumal, in care acesta anunta premiera iminenta a unui nou film modern, in care contributia scenaristului ar fi mai importanta decat cea a regizorului. „Cine este autorul filmului?”, se intreba Daumal. Regizorul se numea Dimitri Kirsanoff si se afla la al saselea film, in timp ce scenaristul, desi se exersase indelung in compunerea unor scenarii comerciale pentru Paramount, se poate spune ca abia acum isi facea debutul ca autor original si autentic de scenarii, iar el se numea Benjamin Fondane. Rapt era titlul peliculei, o adaptare dupa romanul din 1922 a lui Charles Ferdinand Ramuz, La Séparation des races. Insa nu o adaptare loiala fictiunii lui Ramuz, ci mai degraba ideii pe care acesta o propaga: aceea a luptei absurde dintre doua comunitati convietuitoare, in cazul de fata, premonitoriul conflict interetnic intre comunitatea germana si cea franceza dintr-un sat elvetian, separate habitual, nu si administrativ, de un munte. Mana lui Fondane recurge la o esentializare tipica esteticii avangardiste si la o necesara scoatere in evidenta a fondului ideatic, lasand preocuparea formala pe seama regizorului. De aici, poate, si ambiguitatea auctoriala legata de paternitatea peliculei, creata si semnata totusi, bineinteles, de autorul lui Ménilmontant.
 
RAPT
Franta, 1934, Fictiune
R. Dimitri Kirsanoff
S. Benjamin Fondane (dupa romanul La Séparation des races de Charles Ferdinand Ramuz)
Rev. S. Corinna Bille
Imagine: Viktor Gluck, Oskar Schnirch, Nikolai Toporkoff
Editare: Arthur Hoérée, Mario Nalpas, Jack Salvatori
Muzica: Arthur Honegger, Arthur Hoérée
Sunet: Maurice Carrouet, André Reinhardt
Dir. artistica: Erwin Scharf
Producator: Dimitri Kirsanoff, Stefan Markus
Cu: Dita Parlo, Geymond Vital, Joe Alex, Robert Bagger, Auguste Bovério, Lucas Gridoux, Hans Kaspar Ilg, Jeanne Marie-Laurent, Charles Ferdinand Ramuz, Benjamin Fondane, Dyk Rudens, Nadia Sibirskaïa
 
Noiembrie 2013 

Comunicat de presa 
Voteaza


Pe acelasi subiect: artisti | eforie | cinemateca | revizitata | avangarda
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Mary McCartney va regiza un documentar despre legendarele studiouri Abbey Road
Mary McCartney va regiza un documentar despre legendarele studiouri Abbey Road

Mary McCartney (fiica lui Paul McCartney) va regiza primul documentar dedicat celebrelor studiouri de inregistrari Abbey Road, locul unde au lucrat nume celebre ca The Beatles, Pink Floyd, Aretha ...

Lana Del Rey va lansa un nou album pe 19 martie
Lana Del Rey va lansa un nou album pe 19 martie

Lana Del Rey a lansat recent un nou single, “ Chemtrails Over the Country Club ”, anuntand oficial si ca noul album cu acest titlu urmeaza sa fie lansat pe 19 martie 2021, fiind deja ...

Rowan Atkinson pregateste un film de animatie cu Mr Bean
Rowan Atkinson pregateste un film de animatie cu Mr. Bean

Celebrul comediant britanic va readuce in fata publicului cel mai cunoscut si popular dintre personajele sale, Mr. Bean, dar de aceasta data nu in noi episoade ale serialului care s-a bucurat de un ...

Gala Premiilor Grammy din acest an va avea loc in luna martie
Gala Premiilor Grammy din acest an va avea loc in luna martie

Desi initial gala din acest an a Premiilor Grammy trebuia sa aiba loc pe 31 ianuarie, cresterea cazurilor de COVID-19 din zona orasului Los Angeles i-a determinat pe organizatori sa amane evenimentul, ...

Jared Leto il va juca din nou pe Joker
Jared Leto il va juca din nou pe Joker

Dupa ce l-a interpretat pe cel mai acunoscut dusman al lui Batman in filmul Suicide Squad , Jared Leto se va intoarce in acest rol intr-o mini-serie care va fi lansata in acest an pe HBO Max, “ ...

Gala de opera la Arad Open Air
Gala de opera la Arad: ''Open Air''

In seara de 8 septembrie 2013, Filarmonica de Stat din Arad ofera iubitorilor muzicii de opera un eveniment cultural de exceptie, Gala de opera ''Open Air''. Invitatii Galei 2013 ''Open Air'' sunt ...

Lansare - Melania Mazzucco la Bucuresti

Cea mai noua aparitie in colectia Biblioteca Polirom "Numele ei era Viata", de Melania Mazzucco, va fi lansata in prezenta autoarei, maine, 29 mai, ora 18:00, la Institutul Italian de ...

Casa ingerilor s-a mutat in centru

Astazi, de la ora 18.00, in spatiul Galeriei Artis va fi vernisata expozitia de pictura intitulata „Casa ingerilor“. Autorul, un tanar artist - Andrei-Cezar Georgescu - a avut o revelatie ...

Cuvantul sopranei Mariana Nicolesco la etapa finala a Concursului International de Canto Hariclea Darclee 4 august 2010
Cuvantul sopranei Mariana Nicolesco la etapa finala a Concursului International de Canto Hariclea Darclee, 4 august 2010

Cuvantul sopranei Mariana Nicolesco la etapa finala a Concursului International de Canto Haricleea Darclee 4 august 2010 (inainte de inceperea artistilor) Doamnelor si Domnilor, ...

Jordi Savall si Hesperion XXI la Ateneul Roman
Jordi Savall si Hesperion XXI la Ateneul Roman

Jordi Savall si Hesperion XXI, impreuna cu muzicieni invitati din Turcia, Armenia si Bulgaria aduc miercuri, 7 decembrie 2011, de la ora 19.00, la Ateneul Roman, un proiect muzical mult asteptat: ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Cand Brigitte Bardot l-a intalnit pe Picasso Cand Brigitte Bardot l-a intalnit pe Picasso
In luna aprilie a anului 1956 o tanara actrita de doar 21 de ani – dar care aparuse deja in mai multe filme, iar in toamna avea sa fie lansat primul ei mare succes, Et Dieu… ...
Alte recomandari:
Cele mai asteptate filme in 2021 Dylan, Lennon, Mercury & Co. De la muzica la arte plastice Freddie Mercury cu mantie si coroana – o noua figurina Funko Pop Portretul Papei Inocentiu al X-lea de Diego Velazquez + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Mozart la Brno Mozart la Brno Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Brno, ... Alte destinatii: Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta Chinsekikan, muzeul japonez al pietrelor devenite chipuri + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Danny Boyle va regiza o mini serie despre trupa Sex Pistols
Danny Boyle va regiza o mini-serie despre trupa Sex Pistols Cunoscut pentru filme ca Trainspottting sau 28 Days Later, regizorul Danny Boyle va regiza in viitorul apropiat un serial dedicat istoriei trupei Sex ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Gambitul Damei de Walter Tevis
Gambitul Damei de Walter Tevis Romanul care a stat la baza serialului de succes produs de Netflix, cea mai urmarita miniserie de televiziune Beth Harmon are doar opt ani atunci ......
+ alte recomandari: Carte Artline