inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Zece muzee de top

0 Comentarii









metropolitan museum of art     

Metropolitan Museum of Art, New York City : chiar daca Getty este un muzeu mult mai mare, iar alte institutii similare sunt opera unor arhitecti celebri, MET ramane unul dintre cele mai populare si mai frumoase muzee, muzeul simbol pentru una dintre marile metropole ale lumii.

Colectiile sale au peste doua milioane de lucrari, de la marii maestrii europeni la arta americana contemporana, pictura, sculptura, grafica, desen, colaje, arme si armuri, arta decorativa, mobilier, arta asiatica, costume, arta islamica, fotografie, instumente muzicale, etc, etc fac din MET un obiectiv cultural de prima importanta. Poate de aceea este si cel mai cunoscut muzeu american.


 








british museum     

British Museum, Londra : cu siguranta cel mai important muzeu al Regatului Unit, cu cele peste 7 milioane de piese de colectie, 4 milioane fiind incluse in prezent in expozitii. Exponatele si evenimentele organizate aici atrag in medie 6 milioane de vizitatori anual, care trec prin zecile de sali si coridoare, pentru a descoperi pas cu pas comorile gazduite aici.


 British Museum are si cea mai prestigioasa colectie de arta si obiecte egiptene din afara Egiptului, considerata de specialisti o sursa inepuizabila de descoperiri, incluzand faimoasa Rosetta Stone.


 


Muzeele din Vatican, Roma : cum intregul loc este in sine o opera de arta, este greu sa alegi un singur muzeu, o singura colectie, o singura lucrare. Iar cand poti vedea lucrari unice din 22 de colectii, de la arta egipteana si etrusca la arta religioasa moderna, posibilitatile sunt nelimitate. Vaticanul este mereu aglomerat, in buna parte din cauza acestor comori, foarte apreciate de cei indragostiti de arta si mai ales de cei care vad in Italia locul artei perfecte. Marile atractii sunt, fireste, Capela Sixtina, creatiile lui Rafael, Pieta (acum protejata de vandali printr-o bariera transparenta), domul proiectat de Michelangelo, fiecare lasandu-i fara cuvinte pe vizitatori.


 


Muzeul Prado, Madrid : Prado este cu siguranta muzeul national al Spaniei, reprezentativ pentru aceasta din toate punctele de vedere, de la impresia arhitecturala pana la specificul colectiilor si atmosfera generala. Arta spaniola, de la Goya si Velasquez la El Greco si multi altii isi gaseste aici locul perfect, iar numarul si diversitatea pieselor impresioneaza de la prima vizita. Fatada in stil neo-clasic a cladirii s-a adaptat perfect intr-un oras dominat de creatii arhitecturale in stilul secolului XVIII, unul dintre cele mai bune exemple fiind Palatul Regal.


muzeul prado


 


Hermitage, Sankt Petersburg : gloria apusa a tarilor este inca vie aici, la Hermitage si mai ales in Sankt Petersburg, unde se pare ca Petru, Nicolai sau Elisabeta isi continua vietile si mai ales pasiunea de a colectiona. Considerati de revolutionarii de la inceputul secolului XX drept tirani sangerosi, care au tinut in loc Rusia, tarii si tarinele ultimelor doua secole demonstrasera, dimpotriva, ca privesc mai ales spre Occident. Noile idei, tehnici si curente artistice, proiecte si stiluri arhitecturale, toate erau foarte apreciate de tari, care incercau sa le "importe" si in Rusia, adaptandu-le mai mult sau mia putin. De-a lungul a mai bine de trei secole, Muzeul Hermitage a adunat colectii impresionante de arta, in ciuda izolarii Rusiei de marile centre culturale europene ale epocii. In prezent muzeul are una dintre cele mai bogate colectii de arta din intreaga lume, putand sta cu usurinta alaturi de MET, Luvru sau British Museum.


hermitage muzeu


Doar in sectiunea de arta europeana occidentala gasim peste 120 de sali de expozitie, cu lucrari din Anglia, Franta, Italia, Spania, Olanda, Germania. O alta colectie unica in lume si foarte apreciata de colectionari este cea de oua Faberge, adevarate bijuterii create in trecut special pentru tari. Muzeul Hermitage se potriveste perfect si atmosferei orasului Sankt Petersburg, considerat de multi adevarata bijuterie a Rusiei. In ciuda unei istorii tumultoase, a razboiului si mai ales a neglijarii de catre autoritatile sovietice, orasul, un amestec de arhitecta neo-clasica, georgiana si italiana, este pur si simplu frumos.


 


Smithsonian, Washington, DC : chiar si simplul nume are o rezonanta aparte, distinsa, imposibil de ignorat. Un important centru cultural si national al Statelor Unite, muzeul gazduieste unele dintre cele mai importante - si adesea neobisnuite - piese din trecutul Americii. Varietatea si numarul impresionant al pieselor de la Smithsonian face ca o vizita, fie si una superficiala, sa dureze foarte mult. Si ati putea pur si simplu sa va pierdeti prin numeroasele sali.


 


Muzeul Luvru, Paris : pentru orice francez Luvrul este, alaturi de Turnul Eiffel, esenta Frantei. In 1985, cand s-a pus problema redecorarii si renovarii prestigiosului muzeu, pentru a-l aduce in secolul XX, toata lumea se astepta ca proiectul sa fie incredinta unui arhitect francez. Cand castigatorul a fost anuntat - uimire. Era un american, I.M. Pei, renumit pentru proiectele sale avangardiste, care avea sa reuseasca, in pofida neincrederii si protestelor, sa faca din muzeul francez o institutie moderna, avangardista, pentru a mentiona doar piramida din fata vechii cladiri.


muzeul luvru paris


Numarul de capodopere aflate aici este impresionant, iar multi pasionati de arta ajung sa viziteze zile intregi Muzeul Luvru, fara a putea spune insa ca au vazut macar o parte din comorile acestuia, de la piesele antice adunate din intreaga lume, la lucrarile unor maestri intrati in legenda si ajungand la creatiile non-conformistilor si scandalosilor indrazneti ai secolului XIX, care au reusit sa zguduie din temelii lumea artistica, terminand cu arta contemporana, adesea greu de inteles.


 


MoMA (Muzeul de Arta Moderna), New York City : atat cu MoMa cat si cu MET, New York-ul a devenit dupa razboi unul dintre cele mai importante centre artistice din intreaga lume, important colectionarii si expunerii creatiilor clasice si moderne devenind in SUA o adevarata industrie. Chiar daca in cea mai mare parte istoria artei este legata de Europa, America a fost cea care a inteles importanta unor muzee in pas cu vremurile, care sa prezinte cat mai atragator marile opere de arta.


Muzeul de Arta Moderna din New York este locul unde o simpla expozitie aduce un prestigiu imens artistului, locul unde puteti descoperi noile teme, tendinte si nume din lumea artistica de astazi, si locul unde arta moderna isi gaseste spatiul perfect pentru expunere.


 








uffizi     

Uffizi, Florenta : multi dintre cei care vin la Florenta pentru prima oara s-ar putea sa aiba un adevarat soc, pentru ca numarul de lucrari deosebite este urias, iar locuitorii orasului privesc capodoperele, multe expuse in aer liber, cu un aer firesc. In apropiere de Uffizi, cand treceti prin Piazza della Signoria, veti vedea sculpturi precum Perseu tinand capul Meduzei, opera lui Cellini, expuse in aer liber, pentru a fi admirate de toti. In locul masurilor complicate de securitate si muzeelor bine pazite, la Florenta astfel de capodopere sunt "libere".


Dar la Uffizi numarul si varietatea sculpturilor si picturilor impresioneaza de la prima vizita, fiind una dintre cele mai mari colectii de arta din lume, cu lucrari de Carvaggio, Van Dyck, Da Vinci, Rafael,  Michelangelo, Brueghel, Rembrandt, Tintoretto, Goya, El Greco, Rubens si alte zeci de nume, multi dintre ei artisti ai Renasterii.


 


Centre Georges Pompidou, Paris : un alt obiectiv cultural de prima importanta, chiar daca arhitectura sa, considerata futurista in urma cu decenii, nu este tocmai pe placul multor vizitatori. In interior insa, veti descoperi cea mai bogata colectie de arta moderna si industriala din Franta, impartita in doua sectiuni : "Modernii" (1905 - 1960) si "Contemporanii" (1960 - pana in prezent). Aceasta inspirata separare le demonstreaza vizitatorilor si cum s-a schimbat arta franceza in tumultosii ani '60.


 








tate gallery    

Tates Gallery, Londra : cand cu cativa ani in urma  colectia de arta moderna a muzeului Tate a fost mutata intr-o noua incinta, multi au fost impotriva. Pretioasele lucrari si-au gasit o noua casa la Tate Modern, langa Tamisa, in timp ce Tate a putut sa expuna in spatiile libere si alte capodopere din colectia sa de arta britanica, cea mai mare din lume.


Asa ca puteti trece de la un muzeu la altul, de la arta  clasica britanica la cea moderna, din intreaga lume, pentru o experienta cu adevarat speciala.


 


Guggenheim, Bilbao, Spania : multi il considera unul dintre cele mai interesante proiecte arhitecturale de la sfarsitul secolului XX, prin aspectul sau futurist, creat de Frank Gehry, ca un urias origami in patru dimensiuni, asa cum a fost descris adesea. In exterior, Guggenheim este la fel de usor de recunoscut ca si Luvrul sau Centre Pompidou, in timp ce in interior lucrarile de arta ii atrag atat pe specialisti cat si pe amatori, iar alaturi de Madrid, Bilbao este deja considerat un centru cultural spaniol de elita.


 


www.artline.ro


 


22 Octombrie 2007

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline