inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Trei artisti britanici contemporani

0 Comentarii



Damien Hirst : unul dintre cei mai interesanti, originali si controversati artisti contemporani, celebru pentru ideile stranii si tematica socanta, cel mai des intalnit subiect fiind mortalitatea. De altfel, moartea joaca un rol central in opera artistului britanic, cunoscut mai ales pentru seria Istorie Naturala, in fapt mai multe cadavre de animale (un rechin, o oaie, o vaca), conservate in diverse posturi in formaldehida. Lucrarea sa "iconica" ramane Imposibilitatea Fizica a Mortii in Mintea Cuiva in Viata, care i-a adus si celebritatea, desi era vorba de un rechin scufundat in formaldehida intr-un imens acvariu. Cu toate acestea, lucrarea avea sa fie cumparata la licitatie in 2004 pentru sapte milioane de lire, iar Hirst ocupa astfel locul secund in topul celor mai valorosi artisti in viata.


imposibilitatea hirst


In 2007 stabilea un nou record cu lucrarea Lullaby Spring, cumparata cu 9.65 milioane lire sterline, pentru ca pe 30 august 2007 sa vanda Pentru Dragostea lui Dumnezeu cu peste 50 milioane de lire sterline, unui grup de investitori. Cea mai scumpa opera de arta contemporana din lume, un craniu din platina impodobit cu diamante, a socat inca de la prima prezentare intr-o expozitie, dar chiar cei mai inversunati admiratori ai lui Hirst nu se asteptau la un asemenea pret. O alta lucrare de gen, de asemenea vanduta pentru un pret impresionant, este "Martiriul Sf Sebastian", o creatie iconoclasta si scandaloasa marca Hirst, in fapt cadavrul unui vitel, strapuns de sageti si legat de un stalp, cufundat intr-un acvariu plin cu formol.  


 


damien


In perioada 1991 - 2003 Hirst a colaborat indeaproape cu Saatchi Gallery, fiind sprijinit financiar si mediatic de Charles Saatchi. A expus aici numeroase lucrari, dar relatiile dintre cei doi s-au degradat treptat. In 2004 un incendiu izbucnit intr-un depozit al galeriei a distrus nu mai putin de 17 lucrari de Hirst, iar la scurt timp dupa aceea artistul si-a rascumparat, la preturi mai mari, o parte dintre creatiile vandute galeriei.


 


In afara instalatiilor de gen, Hirst a realizat lucrari de pictura, grafica, sculptura, multe dintre ele cumparate la preturi impresionante de catre colectionari.


 


Damien Hirst s-a nascut pe 7 iunie 1965 si a crescut la Leeds, dar nimeni nu se astepta ca tanarul pasionat de arta sa devina liderul grupului YBA (Young British Artists - Tinerii Artisti Brtianici) sau sa domine lumea artistica britanica in anii '90. A devenit initial cunoscut publicului mai curand ca organizator decat ca artist, dupa ce in 1988 expozitia Freeze s-a bucurat de un mare succes. Mai mult ca orice alt artist contemporan Hirst a reusit sa atraga atentia presei prin stilul sau non-conformist, dar spre deosebire de cei care abordau teme sociale, protestand si promovand idei politice, el a preferat o dimensiune metafizica a artei plastice moderne, combinata cu o doza sanatoasa de umor negru si elemente aproape morbide. A devenit un rasfatat al massmedia mai ales dupa ce in 1995 a castigat Premiul Turner, statut de care s-a bucurat si pe care l-a incurajat. La randul sau un original regizor, Hirst a realizat mai multe productii experimentale, in care imbina arta si publicitatea, facand adesea referiri la reclame diverse, personalitati, stari ale omului contemporan. Mai mult, a realizat si un promo pentru trupa Blur, iar in 1997 realiza si filmul Hanging Around pentru o expozitie gazduita de Hayward Gallery.


 








for the love of      

Prin creatiile sale, Damien Hirst a devenit mai mult decat un simplu artist plastic, mai curand un simbol al artelor plastice contemporane, permitandu-si o libertate creativa ce adesea pare socanta si morbida, bucurandu-se de controversele care il inconjoara - pentru ca publicitatea negativa este to publicitate - si transformandu-se treptat intr-un personaj al massmedia. Adesea galerii si muzee celebre i-au refuzat lucrari, expozitiile sale au fost inchise (sau cel putin s-a incercat), critici si colectionari celebri s-au declarat revoltati de ideile lui Hirst, s-a propus darea in judecata a artistului.


In egala masura muzee si galerii din intreaga lume i-au expus lucrarile, cu deosebit succes, are milioane de admiratori iar colectionari celebri nu ezita sa cheltuiasca milioane de dolari pentru compozitiile sale inedite. Impostor sau geniu ? Oricare ar fi raspunsul, Damien Hirst este mai mult decat un nume, este un brand in arta plastica a secolului XXI.


 


 


Ron Mueck : multi critici si iubitori ai artei au vazut in Ron Mueck un geniu, altii un impostor care se foloseste de trucurile invatate ca expert in efecte speciale, in timp ce nu putini il vad ca o replica data lui Damien Hirst. Dar in timp ce pentru Hirst tema centrala este moartea, reprezentata alegoric, pentru Mueck tema esentiala este viata, reprezentata hiper-realist ca detalii si exagerat ca dimensiuni, pentru a-i accentua importanta. Celebru pentru sculpturile sale, incredibil de realiste, de marimi impresionante, Mueck a socat lumea artistica si nu numai de la primele expozitii, ramanand in topul preferintelor publicului.








ron mueck     

Artistul s-a nascut in 1958 la Melbourne, Australia, si este in mare parte un autodidact. A lucrat mult timp realizand papusi si machete pentru emisiuni de televiziune pentru copii, o experienta extraordinara pentru viitorul artist. Ulterior incepe sa studieze si efectele speciale pentru industria cinematografica si isi deschide propria companie, unde realiza decoruri, machete, si mai tarziu sculpturi hiper-realiste, folosite pentru trucaje. In mare parte, compozitiile sale sunt comparate mai curand cu celebrele figuri de ceara sau cu papusile folosite pentru efectele speciale decat cu operele de arta clasice.


 









Prima sa lucrare artistica in adevaratul sens al cuvantului a fost realizata in 1996, o papusa infatisandu-l pe Pinocchio, dar pentru soacra lui Mueck, artista de origine portugheza Paula Rego. Un an mai tarziu Pinocchio era expus alaturi de lucrarile artistei la Hayward Gallery din Londra, in cadrul expozitie "Spellbound", organizata de Damien Hirst. Era inceputul succesului, pentru ca stilul de lucru al lui Mueck a atras atentia publicului si mai ales a lui Charles Saatchi, care se ofera sa il sprijine.

         trwo women muerck


 In 1997 Mueck revenea cu controversata lucrare Dead Dad, imaginea tatalui sau decedat, nud, la dimensiuni mult reduse fata de "original", dar de un realism socant. Pentru ca acesta era "secretul" lui Ron Mueck : creatiile sale reproduc cu o fidelitate inspaimantatoare toate detaliile corpului uman, de la fire de par la pori ai pielii, cu un realism uluitor, dar proportiile nu sunt respectate. Asa ca putem descoperi o mana umana de dimensiunile unei mese, un cuplu cat o masina de teren, sculptura infatisand un baiat, intitulata chiar Boy si prezentata la Bienala de la Venetia, avand o inaltime de cinci metri.


 








mueck boy     

Folosind in principal fibra de sticla si siliconul, dar si alte materiale ramase secrete, pornind de la modele in lut, Mueck reuseste compozitii uluitoare, care sperie si atrag in egala masura, fiind interesat de realismul detaliilor si de obtinerea unor efecte aparte prin nerespectarea si chiar sfidarea proportiilor. Personajele sale, cat se poate de reale si adesea nude, pentru a fi cat mai umane cu putinta, sunt mai mereu monumentale, avand cativa metri inaltime, dar atat de bine realizate incat par ca respira sau ca dintr-un moment in altul vor vorbi sau se vor misca.


 


O alta compozitie celebra este Pregnant Woman, o femeie inalta de 2.5 metri, complet goala, surprinsa in ultimele luni de sarcina, intr-o postura marcata de epuizare dar si de experienta maternitatii. Forta de evocare a statuii uluieste din start, Mueck declarand mai tarziu ca a incercat sa atinga teme importante, precum maternitatea, vulnerabilitatea feminina, responsabilitatile mamei. Folosind ca model o tanar insarcinata in sase luni, Mueck a reusit in stilul sau o compozitie de un realism remarcabil, pana la cele mai mici detalii. Foarte apreciata de critici si mai ales de admiratoarele artistului, Pregnant Woman este una dintre capodoperele lui Mueck.


 


 


Bansky : al treilea artist britanic contemporan prezentat aici, Bansky este o enigma. Nu se stie cu precizie cine se ascunde sub acest pseudonim, facandu-se doar supozitii. Se pare ca ar fi vorba de un anume Robert Banks, nascut in 1974, care initial a lucrat ca macelar, fiind in mare parte un auto-didact.









Dar pentru admiratorii sai Bansky este reprezentantul iconic al grafitti-ului imbinat cu stencilul, lucrarile sale putand fi gasite mai ales in Londra, dar si in alte orase din intreaga lume. In esenta un caricaturist, cu o doza serioasa de sarcasm, Bansky nu ezita sa "atace" in lucrarile sale orice teme, de la autoritate la traditie, cultura, etica, infatisand spre exemplu doi politisti britanici sarutandu-se, Regina cu un caine in brate, Moartea vaslind, Charles Manson si multe altele. Practic nu exista subiect tabu pentru Bansky, si nici un zid nu este inaccesibil.

       rockboy west bank


In afara de grafitti si stencil, Bansky a realizat si grafica, printuri si caricaturi in acelasi stil, a publicat in regie proprie mai multe volume de ilustratii, are si un site personal, iar lucrarile sale sunt adesea cumparate pentru sume deloc neglijabile. Considerat un erou si un adevarat artist de unii, un vandal si un produs al media de altii, Bansky nu trece neobservat.


 


Bansky si-a inceput neconventionala cariera la sfarsitul anilor '90, cand au inceput sa apara in Bristol primele sale graffiti-uri, pe cand artistul facea parte din grupul DryBreadZ. Va continua sa participe la evenimentele pasionatilor de graffiti, devenind un nume respectat, iar din 2000 se ocupa in principal de stencils, care ii permit sa realizeze mult mai repede o compozitie. Imaginile pline de umor, adesea insotite de lozinci si sloganuri, sunt un esenta anti-razboi, anti-capitaliste si anti-sistem, Bansky fiind un amestec de anarhism si umor.


 


rocket launcher


 


Din "ispravile" lui Bansky :


-         in 2004 lanseaza mai multe bancnote de 10 lire, false, inlocuind imagine reginei cu cea a printesei Diana si schimband Bak of England cu Bansky of England. Un numar impresionant de bancnote Bansky sunt aruncate in multime in timpul unui carnaval. Astazi o astfel de creatie se vinde cu 200 de lire sterline si chiar mai mult.


-         In 2006, dupa ce Christina Aguilera ii cumparase cateva lucrari, Bansky stabileste un nou record. Pe 19 octombrie, la Sotheby's, un set de tablouri infatisand-o pe Kate Moss se vand cu peste 50.000 de lire sterline, stabilind un nou record pentru artist, de cinci ori pretul estimat. La aceeasi licitatie un stencil cu Mona Lisa s-a vandut cu o suma similara.


-         Recordul va fi depasit pe 7 februarie 2007, cand trei lucrari de Bansky se vand tot la Sotheby's pentru peste 100.000 de lire sterline. Alte lucrari scoase la vanzare in cadrul aceleiasi licitatii se vand la preturi similare, de zeci de mii de lire pentru un print. A doua zi, pe site-ul oficial, era afisat mesajul "Nu-mi vine sa cred ca voi chiar cumparati asa ceva !". In aprilie 2007 o alta lucrare avea sa fie vanduta cu 288.000 de lire sterline.


-         Cand in mai 2007 Bansky a castigat Premiul pentru cel mai mare artist britanic in viata, toata lumea se astepta ca acesta sa iasa in sfarsit din anonimat. Nu a facut-o.


 


Nu au fost si singurele, protestele sale tinand adesea prima pagina a ziarelor. De exemplu, la Gradina Zoologica din Londra a pictat in cusca pinguinilor mesajul "Ne-am plictisit de peste". La Gradina Zoologica din Bristol a scris in spatiul destinat elefantului "Vreau sa plec. E prea frig. Ingrijitorul miroase. Plictisitor, Plictisitor, Plictisitor". Nu a ezitat sa isi declare sustinerea pentru zapatisti, si-a "plantat" lucrarile, fara autorizatie, in galeriile Muzeului de Art Moderna, Muzeului Metropolitan de Arta Moderna, Muzeului American de Istorie Naturala, Muzeul Brooklyn, toate din New York. O isprava asemanatoare a fost pusa in scena la British Museum, in mai 2005. Acolo paznicii au descoperit o pictura rupestra marca Bansky, pe panza, infatisand un om primitiv care impinge un carut de cumparaturi. Curatorii s-au decis sa includa lucrarea in colectia sa permanenta.


 








bansky      

Tot Bansky a fost cel care in 2006 a inlocuit 500 de exemplare ale Cd-ului cu albumul de debut al lui Paris Hilton cu o varianta personala, foarte ofensatoare la adresa divei, cu titluri de piese precum "De ce sunt faimoasa ? " Sau "De ce exista". Mai multe copii au fost cumparate de public, iar un astfel de CD este vandut astazi cu peste 750 de lire sterline. Dar poate initiativa care a trezit cele mai multe controverse si i-a adus o imensa popularitate a fost in august 2005, cand Bansky a pictat noua compozitii pe zidul de separare din Israel.


 


Foto : artchive.com ; creativepool-compensis.de ; brooklynmuseum.org ; musicglob.com ; banksy.co.uk


 


www.artline.ro


 


Septembrie 2007

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline