inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Thomas Mann

1 Comentarii

Thomas Mann6 iunie - s-a nascut Thomas Mann in 1875, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori germani, filantrop, eseist, laureat al premiului Nobel pentru literatura. S-a impus printr-o serie de romane si povestiri marcate de simboluri si adesea o ironie amara, dar si delicate si complexe analize psihologice. A fost unul dintre principalii analisti si critici ai germanismului si europenismului de la inceputul secolului XX, folosind naratiuni si concepte inspirate de Goethe, Nietzsche sau Schopenhauer, totul pe linia nationala germana.


 


Paul Thomas Mann s-a nascut la Lubeck, Germania, fiind cel de al doilea fiu al lui Thomas Johann Heinrich Mann (senator, negustor de cereale) si al sotiei acestuia, Julia da Silva Bruhns (care se nascuse in Brazilia, venind in Germania la varsta de sapte ani). Tatal a murit in 1891, afacerea sa a fost lichidata, familia mutandu-se la Munchen. Mann a urmat cursurile unui gimnaziu din Lubeck, dupa care pe cele ale Universitatii din Munchen, unde se pregatea pentru o cariera jurnalistica, asa ca a studiat istorie, economie, istoria artei, literatura. A ramas la Munchen intre 1891 - 1933, cu exceptia unui an petrecut in Palestina si Italia, impreuna cu fratele sau Heinrich Mann, scriitor cu mai putin succes de public.


 


O perioada Thomas Mann a lucrat pentru o companie de asigurari, dar anul acela a fost mereu o amintire extrem de neplacuta. Incepe sa scrie pentru Simplicissimus, iar prima sa povestire, Micul domn Friedmann, este publicata in 1898. A fost o perioada de studiu intens pentru Mann si mai ales pentru lecturi adesea dezordonate. Il descopera entuziast pe Schopenhauer, apoi pe Nietzsche, dar si muzica lui Richard Wagner.


 


Prima sa capodopera, Casa Buddenbrook, se remarca prin tehnica laimotivului, pe care scriitorul o preluase de la Wagner, adaptand-o in proza. Mann a inceput sa lucreze la aceasta carte in 1897, initial dorind sa fie o poveste scurta despre un singur membru al familiei Buddenbrook. Pe masura ce actiunea se dezvolta, povestirea a devenit o impresionanta saga a unei bogate familii, care ajunge de la forta si bogatie la decadenta. Ultimul reprezentant al familiei, tanarul Hanno, va deveni - simbolic - un artist decadent.


 


Dupa publicarea romanului, primit destul de bine de public si critica, desi Thomas Mann nu era inca un nume cunoscut, acesta a scris pentru un timp doar nuvele si povestiri, publicand in 1902 Tonio Kroger, intr-un sens o autobiografie spirituala, care explora arta si disciplina.


 


In Alteta regala isi prezenta opiniile despre datorie si sacrificiu. Dar abia cu Moarte la Venetia din 1912 Mann a socat cu adevarat, prezentand iubirea obsesiva si in final ucigatoare a unui autor, Gustav von Aschenbach, pentru un tanar adolescent. In pofida scandalului, povestea avea sa fie ulterior ecranizata de Luchino Visconti, avandu-i in rolurile principale pe Dirk Bogarde si Bjorn Andresen.


 


In 1905 se casatoreste cu Katia Pringsheim, care provenea dintr-o veche si importanta familie evreiasca. Cuplul a avut nu mai putin de sase copii - Erika, Klaus, Golo, Monika, Elisabeth, Michael - care vor deveni la randul lor personalitati artistice si literare, desi nici unul dintre acestia nu isi va egala tatal.


 


Odata cu izbucnirea primului razboi mondial, Mann simte nevoia de a se implica politic, asa ca sprijina politica promovata de Kaiser si ataca in termeni duri liberalismul. Sustine Republica de la Weimar, cere o unire a intelectualilor, sustine cauza germana. Ulterior, opiniile sale, manifestate intotdeauna foarte deschis, vor fi mult mai liberale si pro-democratice, cu puternice accente de stanga - si-a manifestat in repetate randuri admiratia pentru socialism si comunism - ceea ce a dus la tensiuni de neevitat cu national-socialismul.


 


I-au trebuit zece ani lui Thomas Mann pentru a termina romanul privit de multi drept capodopera sa absoluta : Muntele Vrajit, publicat in 1924, care dincolo de naratiune si personaje era o expresie a luptei intre valorile liberale si cele conservatoare. Un roman dens, al carui erou principal, Hans Castorp, izolat la un sanatoriu pentru tuberculosi, devenea un simbol pentru o generatie debusolata si in cautare de raspunsuri si, de ce nu, pentru Mann insusi.


 


In 1929 Thomas Mann a primit si cea mai importanta distinctie, premiul Nobel pentru literatura, spre surprinderea multora si chiar a sa.


 


Thomas Mann a parasit Germania nazista in 1933, mutandu-se initial in Elvetia, pentru ca ulterior, in 1939, sa plece in Statele Unite. Ironia istoriei face ca in momentul venirii la putere a nazistilor, familia Mann sa se afle in vacanta in Elvetia, unde au ales sa ramana. In SUA a predat la Princeton University, alaturi de alti emigranti celebri, precum Albert Einstein. In 1942 familia Mann s-a mutat la Pacific Palisades, California, unde a ramas pana la sfarsitul razboiului.


 


KilchbergThomas Mann avea sa se intoarca in Europa abia in 1947, locuind in Kilchberg, langa Zurich, Elvetia. A refuzat sa se stabileasca in Germania, oarecum demonstrativ, desi a calatorit in mai multe randuri acolo, fiind foarte bine primit. Dupa ce nazistii ii arsesera cartile, acum poporul german il primea ca un erou. Cea mai importanta din acest sir de vizite a avut loc in 1949, cu ocazia implinirii a 200 de ani de la nasterea lui Johann Wolfgang von Goethe, Mann participand la festivitatile Frankfurt am Main si Weimar, unde a reafirmat necesitatea ca in viitor cultura germana sa depaseasca noile granite politice. Scriitorul a tinut si un masiv jurnal, care a fost prezentat publicului pentru prima oara in 1975, cand a inceput si editarea in mai multe volume.  


 


Thomas Mann a murit pe 21 august 1955 intr-un spital din Zurich.


 


In esenta, Mann a fost un umanist ce sustinea valorile si realizarile culturii occidentale, sustinand necesitatea rezistentei in fata barbariei si decadentei cu ajutorul civilizatiei. Opera sa este o sinteza ampla a constiintei individului in fata posibilitatilor diverse si a tensiunilor care decurg din alegerile facute. Chiar daca ar fi putut alege calea cea mai usoara, retragandu-se,  Mann a preferat de fiecare data sa riste si sa protesteze ori de cate ori simtea ca valorile in care credea sunt in pericol.


 


www.artline.ro


 


 


 


 


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: Muntele Vrajit | | Lubeck | Germania | Weimar
Comentarii 1 comentarii
ANDRA

Am dat cea mai mica nota articolului nu din cauza continutului ci din cauza reclamei din mijlocul acestuia care nu are nici un buton de inchidere si care acopera 3 paragrafe bune din text. Ma frustreaza sa nu pot citi 3 articole din mijlocul unui articol din cauza unei reclame. Am impresia ca degeaba l-am mai citit.

0 2011 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline