inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Pictura si literatura in Tahiti

0 Comentarii

 



Tahiti si pictorii

 


 


Paul Gauguin (1848 - 1903)


 











gauguin   siesta


 


Nascut in 1848, Paul Gauguin si-a petrecut copilaria in Peru. Apoi s-a inrolat in marina si a calatorit in intreaga lume, intre 1868 - 1871, pentru a se stabili in final la Paris. Aici  a lucrat intr-o banca si s-a casatorit cu Mette-Sophie Gad, cu care a avut trei copii.


 


Din 1874, atras de noii artisti, incepe sa cumpere tablouri realizate de impresionisti si in scurt timp incepe la randul sau sa picteze. Spre surprinderea prietenilor, tablourile sale se bucura de succes si Gauguin devine un nume cunoscut si respectat in cercurile artistice pariziene. I


 


In 1876 are prima sa expozitie. Dupa o prabusire a Bursei, in 1882, Gauguin se decide sa se ocupe exclusiv de arta. In pofida pasiunii pentru pictura urmatorii ani se vor dovedi foarte dificili, mai ales din punct de vedere financiar. Locuieste la Rouen, Copenhaga si Pont-Aven, adesea in conditii mizere. Revine la Paris, unde il cunoaste pe Vincent van Gogh, de care il va lega o durabila prietenie.


 


1888 este un an crucial pentru cariera sa artistica, Gauguin revenind la Pont Aven si adoptand un nou stil : simbolismul. Petrece trei luni la Provence, alaturi de van Gogh, dupa care paraseste Franta, declarand ca nu va mai reveni niciodata in tara.


 


Ajunge in Tahiti in 1891, stabilindu-se in Mataiea. A fost o perioada deosebit de productiva pentru Gauguin, acesta realizand primele lucrari cu titluri precum "Te nave nave fenua" (Pamantul minunat), "Manao tupapau" (Spiritul mortilor care vegheaza) sau "Arearea" (Bucurie). Chiar daca isi gasise paradisul indelung visat, Gauguin este nevoit sa revina la Paris in 1893, pentru a gasi cumparatori pentru lucrarile sale. Din pacate intoarcerea a fost un esec din toate punctele de vedere : lucrarile exotice isi gasesc greu cumparatori, artistul pierde un proces si, in urma unei lupte in Concarneau, isi rupe un picior.


 


Cand se insanatoseste, dezamagit de Franta si in general de Occident, pleaca din nou spre Tahiti, in iulie 1895. Revenind in noua sa tara continua sa lucreze, dar depresia nu dispare. Dupa o tentativa de sinucidere si o perioada petrecuta la un spiral psihiatric din Vaiami, in Papeete, se decide in 1901 sa se stabileasca la Marquesas, in Hiva Oa, unde isi construieste o casa, pe care o numeste inspirat " Casa Placerii". Bolnav si obosit, continua sa picteze si sa sculpteze, implicandu-se si in viata comunitatii, incercand sa lupte impotriva amenintarii colonizarii. Moarte pe 8 mai 1903 si este inmormantat in Atuona Calvary.


 


Henri Matisse (1869 - 1954)


 











matisse fenetre a tahiti Matisse, Fereastra in Tahiti


 


In 1930, Henri Matisse pleca din San Francisco, indreptandu-se spre Tahiti. Era atras, dupa propriile marturisiri, de atmosfera exotica si in special de lumina de acolo. Va petrece doua luni si jumatate aici, ramanand cea mai mare parte a timpului pe insulele Tuamoto, in Fakarava si Apataki, unde studiaza, realizeaza schite si isi aduna material pentru viitoarele compozitii. Realizeaza un singur tablou in acest interval, dar va fi inspirat de Tahiti - aspect vizibil mai ales in lucrarile realizate dupa 1930.


 


Jacques Boullaire (1893 - 1976)


 


Jacques Boullaire a sosit prima data in Polinesia in 1937, fiind insotit de sotia sa, Anne Herve, la randul ei artist plastic. Cum aceasta era nascuta in Tahiti, petrecandu-si primii 25 de ani din viata in Tuamoto, i-a servit artistului drept ghid, ajutandu-l sa descopere viata si traditiile din acest spatiu exotic. Inca din primele zile, Boullaire a fost impresionat de forta si intensitatea luminii si culorilor, pe care le va folosi in tablourile sale. Artistul a fost sedus si de frumusetea neobisnuita a femeilor din Tahiti, care vor deveni subiectul sau preferat.


 


Tahiti si scriitorii


 


Jack London (1876 - 1916)


 


Chiar daca cele mai cunoscute carti ale lui Jack London, precum "Colt Alb", sunt inspirate de perioada petrecuta de scriitor in America de Nord, London a calatorit mai tarziu si in Tahiti. In 1906 si-a construit un yacht, botezat "Snark", cu care a plecat pe urmele eroilor sau, Melville si Stevenson, vrand sa faca ocolul lumii. Planul initial era sa inceapa din Hawai, pentru a ajunge apoi in Tahiti, Samoa, Fiji  etc. Dar cand a ajuns in Nuku Hiva si a gasit valea descrisa de Melville, London a stiut ca gasise tara de vis. Experienta din insule avea sa ii inspire ulterior cateva dintre cartile de succes. Din pacate s-a imbolnavit si a fost nevoit sa renunte la ambitiosul proiect de a face ocolul lumii, oprindu-se in 1909 in Australia. De acolo a revenit in Statele Unite. A mai calatorit in Hawaii mai tarziu, dar visul de a se stabili in final acolo avea sa ramana neimplinit, autorul murind in urma unei supradoze de morfina.


 


Pierre Loti (1850 - 1923)


 


Julien Viaud, nascut in 1850 in Franta, a devenit cunoscut in lumea literara sub pseudonimul Pierre Loti. Nu multi dintre cititorii sai stiau insa cum a dobandit autorul acest nume : i-a fost dat in Polinesia, la curtea Reginei Pomare. Prozatorul francez, la inceput amuzat de situatie, avea sa adopte acest pseudonim incepand din 1876. Se inscrie la Colegiul Maritim, iar in cursul calatoriilor are sansa de a descoperi Marea Mediterana, Senegalul, Statele Unite si America de Sud.


Dezamagit de industrializarea societatii, scriitorul a continuat sa caute "paradisul pierdut", dorind sa gaseasca acea regiune, acea parte a umanitatii care nu a fost inca distrusa de civilizatie. In 1872 a ramas pret de cateva saptamani in Tahiti, unde fratele sau locuise cu un deceniu in urma. In timpul acestui sejur, care a facut o impresie deosebita asupra sa, a realizat mai multe desene, acuarele si fotografii, Tahiti inspirandu-i si urmatorul sau roman. Experienta avea sa fie narata atat in jurnalul scriitorului, cat si prin intermediul mai multor fotografii si desene, care au alcatuit o impresionanta arhiva.


 


Herman Melville (1819 - 1891)


 


Melville s-a nascut in 1819 la New York si a devenit marinar in 1839, dupa ce schimbase mai multe slujbe marunte. La inceputul lui 1841 pleca intr-o calatorie in Pacificul de Sud, calatorie care avea sa ii schimbe viata. Dupa patru ani petrecut pe mare, Melville a dezertat impreuna cu un prieten, cei doi ajungand sa locuiasca in valea Taipi. Pleaca de aici, dar in urma unei revolte pe vas este nevoit sa debarce si sa ramana un timp in Tahiti. Ramane aici pana cand un al vas il duce in Hawaii, episod care ii va inspira scriere Omoo din 1847.


 


Victor Segalen (1878 - 1919)


 


Nascut in Franta, Jacques Segalen s-a angajat ca medic in flota franceza in 1900, ajungand prima oara in  Tahiti trei ani mia tarziu. Cand Segalen ajunge pe insule se decide sa gaseasca casa si mormantul lui gauguin. Intre 1903 - 1904 strange ultimele lucrari ale acestuia, initiativa care a dus la salvarea unor capodopere care joaca astazi un rol crucial in istoria culturala a Polinesiei. Pleaca apoi in China, unde va ramane pret de aproape zece ani, revenind in Franta abia in 1918.


 


Robert Louis Stevenson (1850 - 1894)


 


Nascut in Edinburg, Robert Louis Stevenson a dus o viata plina de aventuri, chiar daca starea sa de sanatate era mai mereu proasta. Si-a cunoscut viitoarea sotie, Fanny Osbourne, in Franta. A trait in Franta si in SUA. Va ajunge in Tahiti abia in 188, cand trece si prin Hawaii, Samoa, Australia, Noua Zeelanda. Se retrage la Samoa, unde va ramane pana la sfarsitul vietii, iar legendele si povestile locuitorilor ii vor inspira numeroase pagini.


 


Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline