inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Muzee in Viena

0 Comentarii



Putine orase europene se pot lauda cu muzee la fel de interesante, cu colectii bogate si variate, precum Viena. Este greu, daca nu chiar imposibil sa faci o selectie din lunga lista de muzee si galerii care isi asteapta in fiecare zi vizitatorii, dar o vizita la Viena nu ar fi completa fara a vizita macar muzeele cele mai importante.


 








albertina    

Muzeul Albertina (Albertinaplatz 1) adaposteste cea mai impresionanta colectie de arta grafica din lume, cu peste 60.000 de desene si aproape un milion de lucrari grafice, multe fiind semnate de artisti celebri. Dintre piesele de rezistenta sunt lucrari realizate de Albrecht Durer, dar in colectiile muzeului se gasesc si lucrari de Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Rembrandt, Rubens,  Claude Lorrain, Eugene Delacroix,  Manet, Cezanne.


Nici marile nume ale artei austriece din secolul XX, precum Egon Schiele, Gustav Klimt sau Oskar Kokoschka nu lipsesc, publicul avand astfel ocazia sa descopere originalele. Se stie mai putin faptul ca Albertina a fost prima institutie austriaca de cultura care a colectionat in mod sistematic lucrari de arta contemporana, dar si de fotografie sau proiecte si schite arhitecturale, multe ajungand sa aiba azi o valoare deosebita.


In fata muzeului se gaseste si astazi memorialul realizat de Alfred Hrdlicka, dedicat victimelor atrocitatilor din cel de al doilea razboi mondial.


 








haus der musik      

Haus der Musik (Seilerstatte 30) isi merita cu siguranta numele de Casa Muzicii, fiind cel mai important muzeu dedicat muzicii din aceasta tara si unul dintre cele mai frumoase din Europa. Tehnologia moderna se imbina perfect cu istoria muzicii, iar un vizitator are sansa de a dirija virtual chiar reputata orchestra a Filarmonicii din Viena, sa descopere prin intermediul multimedia cum dirijau mari muzicieni sau isi pot inregistra propriile compozitii pe CD-uri, oricat de stangaci ar fi rezultatul.


 Dar este doar una dintre atractiile acestui muzeu. Pe parcursul celor sapte etaje vizitatorii descopera o istorie interactiva a muzicii, un muzeu al Orchestrei Filarmonicii din Viena si numeroase prezentari ale vietii si creatiei unor muzicieni si dirijori celebri ca Joseph Haydn, W.A. Mozart, Gustav Mahler si altii.


 









KunstHaus Wien (Untere Weißgerberstrasse 13) este un muzeu mai putin obisnuit, fiind practic o casa aparent modesta, departe de aspectul impunator al unui sediu clasic. Dar marele avantaj al KunstHaus Wien este fascinanta expozitie permanenta a lucrarilor lui Hundertwasser, de la creatiile in pictura si grafica la proiectele arhitecturale si diverse documente. Tot aici sunt organizate frecvent expozitii de arta avangardista si moderna sau contemporana, de la pictura la arta fotografica si chiar arta neconventionala.

      kunsthaus


 








mozarthaus     

Mozarthaus (Domgasse 5) este de fapt un impunator apartament, transformat in muzeu, unde Wolfgang Amadeus Mozart a locuit intre 1784 - 1787, unde a compus unele dintre cele mai importante dintre lucrarile sale, precum "Nunta lui Figaro". A fost locuinta preferata a genialului compozitor si singura in care acesta, renumit pentru nevoia permanenta de schimbare, a ramas pret de cativa ani.

Obiectele si documentele expuse spun povestea vietii marelui compozitor, alcatuind si o imagine completa a atmosferei de atunci, prezentand viata de familie a compozitorului, cercul de prieteni, dusmanii care ii negau talentul. Vizitatorii au si ocazia de a asculta anumite melodii compuse de Mozart si sa viziteze spatiosul apartament, aflat la etajul intai al cladirii. Cel de al doilea etaj al muzeului este in intregime dedicat operelor lui Mozart, oferind vizitatorilor sansa de a le descoperi pas cu pas. Cel de al treilea etaj este o intoarcere in trecut la epoca lui Mozart, in Viena marcata de curentul baroc. Mozarthaus Vienna este si singura locuinta a compozitorului pastrata cu grija, astazi unul dintre cele mai apreciate muzee din Viena.


 


Moya (Lowelstrasse 20) este un muzeu mai putin obisnuit, situat pe Bulevardul Ring, langa Burgtheater, dedicat expozitiilor de arta europeana contemporana, cu accentul centrat pe creatiile tinerilor artisti. Scopul muzeului este de a prezenta picturile, lucrarile de grafica si fotografie, instalatii, sculptura, multimedia, realizate de artistii tineri, incepand din anul 2000. Cu un colectiv entuziast si dedicat promovarii noilor voci din artele plastice, Moya este cu siguranta unul dintre muzeele vieneze importante, iar o vizita aici este o experienta deosebita.


 








museum of fine arts     

Muzeul de Arte Frumoase (Maria-Theresien-Platz) a fost construit intre 1872 - 1891, sediul elegant fiind creatia arhitectilor Gottfried Semper si Karl von Hasenauer, si are una dintre cele mai vaste si variate colectii din lume, incluzand lucrari de Rubens, Rembrandt, Vermeer, Durer, Rafael, Titian, Velasquez, precum si cea mai bogata colectie de tablouri realizate de Brueghel.


 








vienna secession      

Vienna Secession (Friedrichstraße 12) ramane una dintre cele mai interesante cladiri din Viena, indrazneata si iesita din comun chiar si dupa standardele de astazi, fie doar pentru cupola alcatuita din uriase frunze de laur aurii. Poate cea mai importanta realizare arhitecturala a stilului Art Nouveau in Viena, a fost proiectata si construita de Joseph Maria Olbricht, studentul lui Otto Wagner, pentru o grupare artistica din care facea parte si Olbricht. Potrivit principiilor grupului Sezession, diversele forma de arta - sculptura, arhitectura, pictura, muzica - trebuiau unite intr-o singura opera "gesamtkunstwerk".


Intrarea este protejata de mastile celor trei gorgone care simbolizeaza arhitectura, sculptura si pictura. Chiar deasupra intrarii sta si astazi motto-ul artistilor de atunci : "Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit." (Vremii Arta Sa. Artei Libertatea Sa).


In 1902 gruparea Secession planuia sa organizeze o expozitiei, ca un omagiu adus marelui Ludwig van Beethoven, a carui muzica era pentru ei un exemplu de "gesamtkunstwerk". Gustav Klimt se numara printre cei invitati sa contribuie, iar acesta avea sa realizeze o uriasa compozitie murala, Friza Beethoven, care poate fi admirata si astazi in muzeu.


Aici vizitatorii au sansa de a descoperi numeroase compozitii de arta contemporana, multe dintre ele complet surprinzatoare.


 








freud     

Muzeul Sigmund Freud (Berggasse 19) este poate cea mai populara casa memoriala din Viena, fondatorul psihanalizei fiind depasit ca popularitate si succes de public doar de eternul Mozart. Sigmund Freud a locuit si a lucrat in aceasta casa pret de aproape jumatate de secol, intre 1891 - 1938, iar in epoca locuinta era celebra si drept cabinet de consultatii. Fostul sau birou si apartamentul psihanalistului sunt astazi muzeu, mereu asaltat de vizitatori.


S-a pastrat inclusiv mobilierul original din camera de asteptare, circa 80 de piese din colectia de antichitati a lui Freud si cateva din obiectele sale personale. Periodic, aici sunt organizate si conferinte de psihanaliza, la care participa atat specialisti din intreaga lume, cat si admiratori ai lui Freud, studenti sau simpli admiratori.


 









Technisches Museum Wien (Mariahilfer Straße 212) este unul dintre cele mai mari muzee din Viena, cu o suprafata de circa 22.000 metri patrati, si totodata unul dintre cele mai populare, mai ales printre vienezii si turistii pasionati de istoria tehnicii. Dar aici oricine poate sa descopere miracolele tehnicii, fie ca este un expert, fie un novice, prin intermediul exponatelor si demonstratiilor, accentul fiind pus pe interactiunea dintre inventiile tehnologice si viata de zi cu zi.

      museum


Cele mai interesante sectiuni ale muzeului sunt cea dedicata masinariilor grele si mai ales cea dedicata instrumentelor muzicale, de la construirea la evolutia acestora. Copiii sunt cei mai rasfatati, existand programe speciale dedicate lor.


 


Mai 2007

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline