inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Martha Argerich – noi discuri cu Beethoven si Prokofiev

0 Comentarii
Inceputul anului 2018 a adus si doua noi discuri pe care apare numele pianistei  Martha Argerich – pe unul regasim Concertul nr.1 de Ludwig van Beethoven, inregistrat alaturi de Orchestra de Camera din Mito - Japonia, dirijor Seiji Ozawa; pe al doilea, lucrari de Serghei Prokofiev pentru doua piane – alaturi de Martha Argerich, Serghei Babayan.

Martha Argerich, Japonia si Beethoven


In Europa, proiectul Martha Argerich din cadrul festivalului de la Lugano este foarte cunoscut; putini stiu insa ca de 19 ani, Martha Argerich organizeaza un festival asemanator in Japonia: la Bepu, are loc anual festivalul Martha Argerich, unde invitata este anul acesta o orchestra de camera japoneza care isi are sediul la Mito, un oras cu o semnificatie speciala in istoria Japoniei, legata de modernizarea tarii, incepand cu secolul al XIX-lea. in 1990, a fost construit Turnul artelor din Mito – un complex cu teatru, sala de expozitie si sala de concerte, iar orchestra permanenta a acestei sali de concerte este Orchestra de Camera din Mito, alcatuita din 26 muzicieni: 21 japonezi si 5 straini. Din 2013, director al acestei orchestre este cel mai important dirijor japonez al tuturor timpurilor, legendarul Seiji Ozawa care astazi, la 82 ani, demonstreaza o vitalitate cu totul iesita din comun.

Un concert sustinut de Martha Argerich alaturi de Orchestra de Camera din Mito condusa de Seiji Ozawa s-a transformat intr-un disc aparut la casa Decca pe 2 februarie 2018. Pe acest disc regasim doua lucrari de Ludwig van Beethoven: Concertul nr.1 pentru pian si orchestra si Simfonia I. Albumul a fost lansat mai intai in octombrie 2017 in Japonia si din prima saptamana de la lansare a urcat pe locul I in topul vanzarilor de muzica clasica din tara Soarelui Rasare.

Evident, cu numele Marthei Argerich si a lui Seiji Ozawa pe coperta, ne putem astepta la Excelenta. insa totusi, ramane uluitoare vitalitatea adolescentina pe care o afiseaza ambii protagonisti: sa nu uitam ca Martha Argerich are 76 ani, iar Ozawa, 82 ani! O vitalitate exprimata in trairea muzicii, in prospetimea trarii, dublata de experienta acumulata in atatia ani petrecuti pe scena; iar Martha Argerich, in special, este impresionanta in momentele de piano abia audibile din partea a doua a concertului, in tempo-ul rapid imprimat partii a treia si in general, in ceea ce inseamna perlajul si modul de constructie a discursului. Categoric, Martha Argerich este una dintre cele mai mari pianiste care au trait vreodata si nu trebuie ratata nicio ocazie de a o asculta, fie si pe disc. Ceea ce puteti face accesand site-ul proiectului Radio Romania Muzical Discurile anului 2018.

Prokofiev for Two cu Martha Argerich si Serghei Babayan


In 23 martie, la Deutsche Grammophon a aparut un alt disc purtand semnatura Marthei Argerich – “Prokofiev for Two”: transcriptii pentru doua piane ale unor momente din balete, muzici de scena si opera semnate de compozitorul rus de la moartea caruia s-au implinit in 5 martie 65 ani.
inregistrarile de pe acest disc fac parte, de asemenea, dintr-un recital live: in 2013, la festivalul de la Lugano, Martha Argerich canta alaturi de Serghei Babayan, pianist nascut in fosta Uniune Sovietica, de origine armean, astazi, stabilit in Statele Unite ale Americii.
Serghei Babayan a cunoscut-o pe Martha Argerich in anul 1991, cand se afla la Bruxelles la Concursul Regina Elisabetha. Iata o prietenie de aproape 3 decenii, punctata de recitaluri pe care le-au sustinut impreuna. Spre deosebire de Martha Argerich, Babayan este mult mai putin cunoscut (cel putin in Romania), desi a avut o cariera importanta de solist, mai ales in Statele Unite ale Americii. Un alt aspect al activitatii sale este faptul ca a infiintat un centru de excelenta la Institutul din Cleveland, unde a avut printre discipoli nume celebre, precum recent laureatul cu un premiu Grammy, Daniil Trifonov  (cu care a si inregistrat de altfel o lucrare pe albumul “Chopin evocations”).
Muzica lui Serghei Prokofiev reprezinta o pasiune si pentru Martha Argerich, si pentru Serghei Babayan: Argerich a inclus in recitalul ei de debut din 1960 o lucrare de Prokofiev si in prezent este considerata drept unul dintre cei mai avizati interpreti ai concertelor de Prokofiev, iar Babayan, de asemenea, are o afinitate speciala cu aceleasi concerte.
Special pe albumul “Prokofiev for Two” este repertoriul selectat: extrase din muzici de balet, de scena si opera, in transcriptii pentru doua piane semnat de Serghei Babayan si dedicate Marthei Argerich. Regasim 12 momente din celebrul balet “Romeo si Julieta”, dar si mult mai putin cunoscute momente din muzici de scena scrise de Prokofiev in jurul anului 1936: “Hamlet” si “Evgheni Oneghin”, ca si din coloana sonora a filmului “Dama de pica”, care nu a fost mai turnat, in cele din urma, niciodata; sau unul dintre Valsurile Puskin si un alt vals din muzica operei “Razboi si pace”.
Un repertoriu mai putin obisnuit, interpretat cu fantezie si multa maiestrie de doi mari pianisti ai timpurilor noastre – Martha Argerich si Serghei Babayan pe albumul “Prokofiev for Two”, pe care-l puteti asculta la Radio Romania Muzical luni, 23 aprilie, de la ora 19.00 sau duminica, 29 aprilie, de la ora 13.05. Oricand pe site-ul proiectului Discurile anului 2018.

Prokofiev cu Lisa Batiashvili



Si daca tot am amintit de comemorarea lui Prokofiev la 65 ani de la moarte, ar fi de notat si un amanunt pe care nu-l mai stiu multi: acela ca Prokofiev a murit  chiar in aceeasi zi cu Stalin: 5 martie 1953, motiv pentru care, in Uniunea Sovietica, disparitia lui Prokofiev a fost mai curand trecuta cu vederea. Istoria face, insa, intotdeauna, dreptate: Stalin este enumerat astazi printre cei mai sangerosi conducatori de tara care au trait vreodata; iar muzica lui Prokofiev se canta in intreaga lume mai des, parca, decat niciodata.
In 2 februarie 2018, in aceeasi zi cand se lansa albumul Beethoven al pianistei Martha Argerich, aparea si albumul “Visions of Prokofiev” purtand semnatura violonistei georgiene Lisa Batiashvili si a Orchestrei de Camera a Europei, condusa de canadianul Yannick Nezet Seguin.
Pe acest disc: cele doua concerte pentru vioara si orchestra de Prokofiev, precum si transcriptii pentru vioara si orchestra dupa momente din baletele “Romeo si Julieta” si “Cenusareasa”.





Indubitabil, Lisa Batiashvili este una dintre cele mai bune violoniste ale momentului la nivel mondial; iar interpretarea unor concerte pe care canta inca din adolescenta, nu putea fi decat un succes. Lisa Batiashvili intelege perfect ceea ce este in partitura si, mai mult, dincolo de partiturile lui Prokofiev. Am ascultat cu multa atentie in special partea a doua din Concertul nr.2 pentru vioara si orchestra, care mi se pare unul dintre cele mai frumoase momente din muzica secolului XX – si am descoperit sub semnatura Lisei Batiashvili una dintre cele mai reusite interpretari pe care le-am ascultat vreodata: gingasie, subtilitate, dar si determinare si echilibru. Foc si gheata – o versiune convingatoare pentru ascultatorul secolului XXI care in mod special poate fi atras de muzica lui Serghei Prokofiev, unul dintre cei mai cosmopoliti compozitori ai secolului XXI.
Albumul “Visions of Prokofiev” – un titlu foarte inspirat – poate fi ascultat oricand pe site-ul proiectului Radio Romania Muzical Discurile anului 2018.
Toate albumele prezentate sunt disponibile si in Romania, in magazinele de specialitate sau pe www.emag.ro.

                                                                                                                                       Cristina Comandasu
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline