inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Impresionistul Renoir

0 Comentarii



Paul Renoir s-a nascut pe 25 februarie 1841 la Limoges, Franta. La scurt timp dupa nasterea artistului, familia Renoir s-a mutat la Paris. Deoarece baiatul dovedise de la bun inceput un talent deosebit la desen, s-a angajat ca ucenic intr-o fabrica de portelan, unde decora farfurii. Dupa ce fabrica s-a inchis, a lucrat pentru fratele sau mai mare, decorand evantaie. In acesti ani de inceput Renoir obisnuia sa mearga adesea la Muzeul Luvru, unde petrecea ore intregi studiind lucrarile vechilor maestri francezi, mai ales cele semnate de pictori ca Antoine Watteau, Francois Boucher sau Jean Honore Fragonard. Respectul si admiratia pe care le avea pentru acestia aveau sa-l influenteze profund in cursul carierei sale, ajutandu-l sa isi formeze un stil propriu.


 


Din deceniul al saptelea al secolului XIX in pictura franceza a izbucnit o adevarata revolutie. Incurajati de artisti consacrati precum Courbet si Manet, mai multi pictori tineri au inceput sa caute si sa inventeze alternative la traditiile picturii occidentale, care se impusesera de la inceputurile Renasterii. Acesti artisti s-au inspirat direct din natura si din societatea franceza in randurile careia se aflau. Ca rezultat direct lucrarile lor aveau un aer de prospetime si spontaneitate care le distanta vizibil de stilul vechilor maestri. Noua arta folosea jocuri vibrante de lumini si culoare in locul cafeniului si negrului si a tonurilor sumbre care dominasera in trecut pictura. Aceste caracteristici anuntau inceputul artei moderne.


 



Anii de inceput


In 1862, Renoir s-a decis sa inceapa serios studiile de pictura si s-a inscris la Atelier Gleyre, unde avea sa ii intalneasca pe Claude Monet, Alfred Sisley si Jean Frederic Bazille. In urmatorii sase ani stilul lui Renoir a fost profund influentat de Gustave Courbet si  Manet, cei mai inovatori artisti ai decadei 1850-1860. Influenta lui Courbet este evidenta mai ales in tehnica folosita in compozitia "Diane Chasseresse" (1867), iar cea a lui Manet in tonurile din "Alfred Sisley and His Wife" (1868). In acelasi timp ambele tablouri relevau un simt al intimitatii care va caracteriza stilul lui Renoir.


Alfred


Deceniul al saselea al secolului XIX a fost o perioada foarte dificila pentru Renoir, care de multe ori era prea sarac pentru a-si cumpara culori si panze, mai ales dupa ce la Saloanele din 1866 si 1867 lucrarile sale au fost respinse. Abia in 1868 organizatorii i-au acceptat cu ezitari tabloul intitulat "Lise". A continuat sa lucreze chiar si in aceste conditii, descoperind treptat si stilul contemporanilor sau Camille Corot si Eugene Delacroix, stilul celui din urma lasandu-si o puternica influenta in liniile din "Odalisque" (1870).


 


Renoir si Impresionismul 


In 1869 Renoir si Monet au lucrat impreuna la La Grenouillere, langa Sena. Ambii erau de-a dreptul obsedati de jocurile de lumina si apa, pe care incercau cu inversunare sa le transpuna pe panza. A fost un moment important in evolutia Impresionismului prin atentia maniacala si tehnica perfectionista cu care cei doi au abordat subiectul.


swing


Stilurile celor doi erau practic identice in acel moment, un semn al dedicarii cu care cei doi au lucrat si si-au impartasit descoperirile. Din 1870, desi au mai avut perioade in care au lucrat impreuna, stilurile celor doi s-au personalizat si au evoluat in directii distincte. In 1874 Renoir a participat la prima expozitie Impresionista, alaturi de Monet, Edgar Degas, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Berthe Morisot. Lucrarile expuse de el au inclus "The Opera Box" (1874), o lucrare-exemplu pentru expresiile figurative bogate si liber interpretate, caracteristice artistului. Desi expozitiile organizate de Impresionisti au fost tinta ridiculizarii si a atacurilor din partea publicului, presei si criticilor, Renoir a inceput sa fie tot mai cunoscut. Una dintre marile sale sanse a fost ca s-a imprietenit cu Caillebotte, unul dintre primii protectori ai pictorilor impresionisti, fiind sustinut financiar si nu numai si de dealerul Durand-Ruel sau de colectionari bogati ca Victor Choquet, familia Charpentier si familia Daidets. Ca un semn de recunostinta artistul a realizat mai multe portrete ale acestor protectori generosi, cum este "Madame Charpentier and Her Children" (1878).


moulin



In aceasta perioada Renoir a realizat si cateva dintre cele mai apreciate scene impresioniste, inclusiv "The Swing" si "The Ball at the Moulin de la Galett" (ambele in 1876). Aceste lucrari scot in evidenta cele mai simple atitudini si interpretari ale artei si vietii. Compozitiile infatiseaza barbati si femei, petrecandu-si timpul impreuna, deschisi si joviali, alcatuind o societate placuta scaldata intr-o lumina calda si blanda. Figurile par sa se amestece una cu alta si cu spatiul inconjurator. O lume  placuta, senzuala, plina de energie si caldura umana.


 



Perioada de "clasicizare"


 Din 1880 Renoir a incepuse sa se distanteze de ceilalti impresionisti, mai ales pentru ca era nemultumit de directia in care se indrepta curentul pe care il consacrase. In lucrari ca "The Luncheon of the Boating Party" (1881) se simte teama artistului ca stilul sau devine prea liber, ca formele isi pierd conturul si masa. Pentru schimbare s-a intors spre trecut in cautarea inspiratiei. In 1881 a calatorit in Italia, unde a fost deosebit de impresionat de arta lui Rafael. Pentru urmatorii sase ani picturile lui Renoir au devenit tot mai aride, lipsite de exuberanta tineretii : a inceput sa deseneze intr-o maniera rigida, clasica, conturandu-si cu grija personajele pentru a le conferi claritate.











  baigneuses         

Lucrarile din aceasta perioada, precum "The Umbrellas" (1883) sau "Les grandes baigneuses" (1884-1887), sunt considerate de critici drept cele mai nereusite creatii ale epocii de maturitate. Efortul de "clasicizare" pare auto-impus, in opozitie totala cu senzualitatea  calda care ii era proprie.




Pana spre sfarsitul deceniului, Renoir isi depasise perioada de clasicizare, revenind la stilul sau propriu, de aceasta data exuberant si dezvoltat pana la dimensiuni cu adevarat extraordinare.


Ultimele sale lucrari sunt remarcabile : nuduri impresionante, tinere frumoase, peisaje bogate : "The Music Lesson" (1891), "Young Girl Reading" (1892) sau "Sleeping Bather"(1897).


young girl


Dar starea de sanatate a pictorului s-a agravat tot mai mult. In 1903 a avut primul atac de artrita reumatismala si pe perioada iernii a ales sa se retraga in  Cagnes-sur-Mer. Chiar daca in sfarsit nu mai avea probleme financiare si isi permitea sa picteze dupa pofta inimii, ironia amara a sortii facea ca artrita sa transforme fiecare gest intr-un val de durere, ceea ce facea ca pictura sa devina doar o amintire. Renoir s-a hotarat sa nu renunte si cu pretul unor dureri ingrozitoare a pictat, de cele mai multe ori legandu-si pensula de mana neputincioasa.












charpentier       

A murit la Cagnes-sur-Mer pe 3 decembrie 1919, nu inainte de a trai un ultim triumf : statul francez ii cumparase portretul Madame Georges Charpentier (1877), iar artistul a mai avut ragazul de a calatori la Paris, unde si-a vazut opera expusa la Luvru.   





 


 


Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline