inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Europa de Vest si orasele egalitare ale lumii

1 Comentarii

Marile orase din Statele Unite, cele precum Atlanta, New Orleans,  Miami sau New York detin cele mai ridicate niveluri de inegalitate, similare cu  Nairobi, Buenos Aires sau Santiago de Chile.  La celalalt capat al lumii, Beijing este considerat a fi orasul in care egalitatea este cea mai ridicata, in timp ce, in medie, cele mai multe orase egalitare din lume se afla in Europa de Vest.
 
Raportul ONU-Habitat este un raport anual care are ca scop descoperirea celor mai armonioase orase din lume. Concluziile obtinute sunt menite sa ajute pentru o mai buna intelegere a modului in care unele orase functioneaza si cum unitatea acestora poate fi imbunatatita.
 
Acest raport este indreptat in special catre autoritati si toti cei interesati pentru a imbunatati calitatea vietii intr-o lume care devine tot mai urbana si mai aglomerata.
 
Raportul a fost aplicat astfel in anul 2008, an in care coeficientul Gini care era normal folosit pentru a masura inegalitatea la nivel national, a fost utilizat pentru masurarea inegalitatii la nivel de oras. Coeficientul Gini denumit dupa inventatorul sau, statisticianul italian Corrado Gini, masoara disproportia intre distribuirea veniturilor si averilor. 
 
Bazandu-si cercetarea pe statistici economice, autorii au descoperit ca in multe din orasele din Statele Unite, desi acestea sunt mai bogate decat alte orase din lume, inegalitatea veniturilor este destul de mare, crescand peste nivelul international de alerta.
 
Potrivit raportului, in Canada si Statele Unite ale Americii, cel mai important factor care determina inegalitatea este rasa. In partea de vest a New Yorkului, spre exemplu, 40% dintre negri, hispanici si alte rase castiga mult mai putin decat un american. In aceste conditii americanii de origine africana din Statele Unite ale Americii au o speranta de viata identica cu cea a locuitorilor Chinei sau locuitorilor Indiei, in ciuda faptului ca Statele Unite ale Americii sunt mai bogate decat cele doua tari mentionate. La nivel global raportul releva ca, in medie, egalitatea civica, politica, sociala se remarca in special in orasele din Europa de Vest. In societatile dezvoltate, mai exact cele europene, nivelurile inregistrate in Danemarca, Finlanda sau Slovenia pentru coeficientul Gini a atins o valoare de 0,25, cea mai scazuta din intreaga lume. Potrivit valorii acestui coeficient, rezulta ca inegalitatile sunt foarte mici la fel ca in Austria, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg, Norvegia, Suedia sau Elvetia. Aici nivelul Gini variaza de la 0,25 la 0,3.
 
Un nivel scazut de inegalitate reflecta performanta economiilor nationale si regionale din tarile mentionate si capacitatea de reglementare a acestora in privinta capacitatii de a redistribui bunastarea locala si nationala.
Analizand rata inegalitatii urbane inregistrata in tarile in curs de dezvoltare, raportul a concluzionat ca orasele din Asia sunt cele mai egale. Coeficientul Gini a fost in aceste orase 0,39.
 
Cu toate acestea sunt multe diferente intre veniturile castigate de cetateni in unele orase. Aceste diferente ne arata ca agregatele nationale nu sunt neaparat reflectate la nivel local.
 
Spre exemplu, Beijing, capitala Chinei, cu egalitatea sociala cea mai ridicata  dintre orasele din Asia, are coeficientul Gini cel mai mic din Asia, dar incomparabil cu coeficientii oraselor din Europade Vest. El este situat la nivelul 0.22. Hong Kong, Regiunea Administrativa a Chinei, are cel mai mare coeficient Gini din toate tarile asiatice, anume 0.53.
 
Raportul mai scoate in evidenta si ca orasele din Asia urmeaza un trend al inegalitatii, ca urmare a globalizarii si liberalizarii economice. Toate aceste schimbari in structura ocupationala afecteaza nivelurile de inegalitate. In 2002 spre exemplu, castigul cumulat al celor mai bogati 10% din cetatenii din Asia era de patru ori mai mare decat castigul celor mai saraci 10%.
 
Concentrandu-si atentia asupra Americii Latine si Caraibelor, rezultatele raportului au aratat ca acelasi coeficient Gini, in zonele urbane si orasele selectate, este situat la cel mai mare nivel din intreaga lume.
 
Spre exemplu, Brazilia a raportat o rata a somajului de peste 4,3% in 1990 si 12,3% in 2003. In acest context salariile medii ale angajatilor au inregistrat in sectorul industrial o diminuare cu 4,3% in acelasi an, 2003. Rata somajului si diminuarea salariilor au polarizat distributia veniturilor in zonele urbane. Pentru acest motiv, dar si din considerente istorice, orasele din Brazilia inregistreaza astazi cele mai mari disparitati din intreaga lume in distributia veniturilor.
 
Nu e de mirare ca orasele din Africa Subsahariana inregistreaza cele mai ridicate niveluri de saracie din lume.
Cu toate acestea, saracia rurala este omniprezenta in regiune, iar mai bine de 50% din populatia urbana traieste sub pragul saraciei. Sierra Leone, Dire Dawa si Dar es Salaam sunt printre orasele cu standardele de viata cele mai ridicate din Africa Subsahariana. Coeficientul Gini atinge aici un nivel de 0,32, 0,39, respectiv 0,36.
 

In orasele Africii de Sud si cele din Namibia, inegalitatile sunt cele mai pronuntate si situate la un nivel foarte ridicat. Inegalitatile din aceste doua tari sunt mult mai ridicate decat cele din orasele Americii Latine.
 
Coeficientul Gini mediu din orasele din Africa de Sud este de 0,73.
 
Ingrijorat de nivelurile in crestere ale inegalitatii din orase, Anna Tibaijuka, Director Executiv al UNHABITAT, a solicitat angajamentul liderilor politici si sprijinul celor specializati in planificarea urbana, pentru a promova sustenabilitatea si echitatea pentru a construi orase armonioase.
Voteaza


Pe acelasi subiect: origine africana | Namibia | Africa de Sud | orase
Comentarii 1 comentarii
Corina

Pina la urma asta inseamna civilizatie, o lume egalitara, in fapt un folos pentru toti, asa dispar agresivitatea, furturile, este placut sa traiesti intr-o lume multumita in linii mari. Ce folos sa fii bogat in mijlocul unei insule mizere.

0 2010 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline