inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Edgar Degas

0 Comentarii

Hilaire Germain Edgar Degas s-a nascut pe 19 iulie 1834 la Paris, provenind dintr-o familie foarte instarita. S-a inscris la Ecole des Beaux-Arts din capitala franceza, unde a lucrat sub indrumarea unui discipol al faimosului pictor Ingres, artistul Luis Lamothes. Aici Degas a invatat mai ales arta desenului, care va fi o caracteristica principala a creatiei sale.

In 1854 renunta insa la studii si pleaca in Italia, unde va ramane pentru cinci ani, studiind arta italiana si in special operele Renasterii. Inca din primii ani in care s-a decis sa devina pictor, vizitand Luvrul si alte mari muzee, multe din Italia, Degas a fost atras de lucrarile lui Poussin, Velasquez, Goya, David, Ingres, si ale pictorilor italieni din secolul XV, Ingres fiind de departe preferat.


absint


Absintul, 1876,  Musee d'Orsay, Paris


Se intoarce la Paris in 1859 si incepe sa picteze o serie de portrete ale membrilor familiei si ale prietenilor, precum si mai multe tablouri cu teme istorice, in care imbina romantismul si clasicismul.

Dupa 1865, sub influenta tot mai puternica a curentului impresionist si a prieteniei cu Manet, a renuntat la temele clasice in favoarea subiectelor contemporane. Dar, spre deosebire de alti impresionisti, a preferat mereu sa lucreze in atelier si s-a aratat mereu prea putin interesant de studiul jocurilor luminii naturale, care ii fascinau pe colegii de generatie. Atras mai ales de subiectele din lumea teatrelor, cafenelelor, de imaginile din incaperi, Degas a fost si un fin observator al fiintei umane - mai ales al siluetei feminine.


etoille


Steaua (Dansatoare pe scena), 1878, Musee d'Orsay, Paris


Atat in portretele realizate de el cat si in studiile de dansatoare sau spalatorese, si-a pastrat obiectivitatea, incercand sa isi surprinda modelele in atitudini cel putin la fel de naturale si spontane ca cele ale instantaneelor fotografice. Arta lui Degas reflecta preocuparea pentru psihologia miscarii si expresiei si pentru armonia liniei si continuitatea conturului, ceea ce l-a evidentiat printre pictorii generatiei sale.


 


Descoperirea stampelor japoneze l-a inspirat sa inceapa sa foloseasca unghiuri vizuale neobisnuite si compozitii asimetrice. Folosind un model pe care il aducea in atelierul sau, Degas a realizat mai multe tablouri cu repetitii de balet sau spectacole, in care balerinele intra sau ies de pe scena, danseaza, se odihnesc sau asteapta sa le vina randul. In urma unei vizite in Louisiana, in 1872 - artistul avea rude indepartate in America - picteaza tabloul "Bursa de bumbac din New Orleans", singurul tablou care a fost cumparat de un muzeu in timpul vietii artistului.


cotton



Bursa de bumbac din New Orleans, 1873, Musee Municipal de Pau, Franta


 


Contemporanii lui Degas nu l-au judecat cu prea multa marinimie pe artist, considerandu-l nu doar un creator mediocru, ci si un excentric si un personaj bizar. La randul sau Degas nu a facut nici cel mai mic efort pentru a castiga aprobarea publicului sau criticii, cu aceasta aflandu-se mereu in conflict. Inca de la o varsta frageda a fost o persoana cu reale probleme de comportament, iar la maturitate devenise nesigur, nelinistit si temperamental, izbucnind din orice in accese de furie. Atat moartea mamei (pe cand artistul avea doar 13 ani) cat si educatia stricta primita in familie l-au facut sa devina un adevarat vulcan, care intra vesnic in conflict cu oricine i se opunea. Chiar daca, asa cum arata si ochii sai tristi din autoportrete, Degas era in interiorul sau o fire sensibila si delicata - dar paradoxal un artist foarte sigur pe sine, atat in atitudine cat si in tusele folosite - nu a ezitat niciodata sa isi apere punctul de vedere cu o vehementa care i-a indepartat pe prieteni si inversunat pe adversari.


race horses


Cai de curse, 1885-1888, Philadelphia Museum of Art


Degas era un singuratic, chiar daca uneori se plangea de aceasta. Isi petrecea mai tot timpul in atelierul sau, complet absorbit de lucrarile sale, experimentand noi tehnici si procedee. Singurele distractii erau rarele iesiri la teatru sau vizitele facute putinilor prieteni apropiati : Manet, Moreau, Paul Valpincon, Boldini, familiile Rouart si Haleivies.
 
Cat despre femei atitudinea pictorului fata de acestea poate fi descrisa cel mult ca toleranta. Ciudat pentru cineva fascinat de trupul feminin, pe care il studiase in fiecare miscare si atitudine toata viata cu o atentie aproape maniacala. Obisnuia sa le spuna prietenilor, mai mult sau mai putin in gluma, ca femeile ar trebui sa se ocupe doar de moda, pentru a-i lasa in pace pe barbati.

Dupa varsta de 60 de ani, pe masura ce vederea ii slabea, iar banii se imputinau - in buna masura datorita speculatiilor financiare nereusite ale fratelui sau, Achille - Degas a devenit si mai singuratic si mai deprimat.


clasa de dans



Ora de dans, 1873-1875, Musee d'Orsay, Paris 


Astazi, Degas este considerat in intreaga lume un maestru al reprezentarii figurii umane in miscare, un desenator extraordinar si un mare inovator al artei portretului, creatiile sale fiind apreciate in special pentru originalitatea compozitiei si tehnica fantastica. Chiar daca in epoca sa Degas a beneficiat de aprecierile nuantate ale unora dintre critici - care gasisera unele calitati artistice ale ciudatului tanar - abia in ultimii ani ai vietii pictorul a inceput sa se bucure de succesul pe car eil merita. Intr-un fel a fost si vina lui Degas.
 
Un solitar si in buna masura un mizantrop, acesta isi expunea foarte rar lucrarile in galerii. Singura sa expozitie personala a avut loc in 1893, cand avea aproape 60 de ani, Degas expunand aproximativ 30 de peisaje in pastel.


repetitiasi


Repetitia, 1873-1878, Fogg Art Museum, Harvard University, Cambridge, MA


Intre 1865 si 1870 a participat cu cate doua lucrari la fiecare editie a Salonului oficial, dar a participat la sapte din cele opt expozitii ale grupului impresionist. Degas a lucrat enorm, chiar daca multe dintre lucrarile sale nu au mai fost terminate, inclusiv numeroase desene, schite si proiecte care au ramas dupa moartea artistului in atelier.


 


 


 


Degas s-a considerat intotdeauna un "realist", propunand ca cea de a opta editie a expozitiei impresioniste, din 1886, sa se desfasoare ca o manifestare a unui grup de artisti "independenti, realisti si impresionisti". Evolutia artistica a lui Degas este fascinanta si merita urmarita. La 19 ani era elevul lui Barrias si vizita adesea Luvrul si Cabinetul de Stampe de la Bibioteca Nationala din Paris, unde obisnuia sa copieze lucrarile vechilor maestri. Nu rezista mult in atelierul lui Barrias si se muta in cel condus de Louis Lamothe, unul dintre elevii lui Ingres. Cu ajutorul acestuia ajunge sa il intalneasca pe Ingres, al carui fervent admirator era.
 
Datorita influentei pe care a avut-o Ingres, Degas a sustinut intotdeauna ca orice pictor trebuie sa inceapa prin a fi un foarte bun desenator. Fara a stapani tot ceea ce tinea de desen nimeni nu putea pretinde ca este un artist adevarat. Dar chiar cu aceasta influenta Degas nu a renuntat nici un moment la cautarea propriei identitati artistice si a unui stil propriu.


dansatoare


Patru dansatoare, 1899, National Gallery of Art, Washington


Povestile despre limba ascutita a lui Degas si despre misoginismul sau arareori ascuns, si atunci cu stangacie, sunt bine cunoscute. Chiar si in timpul vietii acestuia au facut adesea inconjurul comunitatii artistice, ca dovezi ale excentricitatii acestuia. Dar totul ii era si ii este si astazi iertat datorita creatiei sale, pentru ca personalitatea sa dificila nu l-a impiedicat - sau poate tocmai ca l-a ajutat - sa creeze opere de arta incredibile.
 
Sutele de lucrari avand ca subiect dansatoarele - in ulei, pastel, tempera, guase, carbune, creion - sunt adevarate revelatii ale miscarii umane; caii desenati de el par vii, gata in orice clipa sa se napusteasca afara din rama ; iar studiile sale, cu femei la munca, facand baie sau pierzand timpul in cafenele, au un simt al realitatii care este in egala masura emotionant.


 


A murit pe 27 septembrie 1917 la Paris, fiind astazi considerat una dintre figurile marcante ale artei moderne. Chiar daca este de regula inclus in categoria impresionistilor, participand si la sapte din cele opt editii ale expozitiilor acestora, Degas s-a situat practic in afara curentului. Prin pregatirea sa si in special prin refuzul de a picta in aer liber, inspirandu-se din cadrul naturii, a reusit sa isi formeze un stil care, desi marcat de impresionism, este totusi o alternativa interesanta si originala a acestuia.

 


 


 


 


Voteaza


Pe acelasi subiect: degas | tablouri | balet | tehnnici | teatru | pastel | tempera | impresionism
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline