inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cum se stabileste valoarea unei lucrari?

0 Comentarii

 Analiza unui tablou pentru a-i stabili valoarea si  cota de piata implica o multitudine de detalii. Acest proces trebuie sa raspunda unui set de intrebari, unele foarte precise, altele generale.


 


1. Datele de baza : numele artistului, mediul sau materialul folosite (fresca, tempera pe lemn, ulei pe panza, gravura, desen, sculptura in bronz etc), titlul, data probabila la care a fost realizata lucrarea, locul unde se gaseste in prezent, starea de conservare, provenienta. 


2. Subiectul. Ce se intampla in acea compozitie ? Care sunt personajele scenei, daca este o naratiune si care este fundalul? Maniera proprie a artistului de a "pune in scena" povestea este la randul ei esentiala. Un artist bun lucreaza adesea ca un regizor de teatru si film, interpretand adesea intr-o maniera pur personala subiectul. Pentru o analiza corecta a unei compozitii incercati sa studiati cu multa atentie personajele tabloului si incercati sa le descrieti atitudinile si actiunile. Unele tablouri recente nu mai spun povesti, fiind abstracte sau non-figurative, dar in final conteaza subiectul, care poate fi o imagine, o povestire sau emotie. Spre exemplu un nud feminin poate fi o imagine religioasa, o personificare sau alegorie a libertatii sau un simplu nud. Un caine poate fi un simbol al fidelitatii sau poate fi doar un caine si nimic mai mult. 


3. Calitatile formei : linie, culoare, valori tactile, volume, modelare, proportii, perspective, constructie, compozitie, toate sunt elemente pentru a evalua o lucrare de arta si in special maniera in care artistul a abordat subiectul si interpretarea personala a acestuia. Daca este un artist valoros, optiunile sale vor rezista testului timpului si ii vor impune punctul de vedere. Artistii si publicul specializat prefera sa evite copiile si repetitiile, preferand abordarile noi, inedite, solutiile surprinzatoare la problemele vechi. O analiza a lucrarii  in functie de acesti termeni este o analiza formala.


4. Stilul. Fiecare lucrare are un stil propriu, diferit fie si doar intr-o maniera subtila de oricare alta lucrare, chiar apartinand aceluiasi artist. Fiecare maestru al artelor plastice are un stil personal, prin intermediul caruia poate fi diferentiat de alti artisti. Intr-o acceptiune mai larga a termenului, fiecare tara, oras, secol, decada sau grup de artisti are un stil personal. Un specialist poate ajunge sa fie numit in lumea colectionarilor, dealerilor si artistilor un cunoscator, un expert a carui opinie este luata in seama de fiecare data si care poate rezolva diferende vechi printr-o simpla decizie. Un astfel de specialist nu va avea nevoie decat de cateva minute pentru a incadra o pictura necunoscuta, identificand locul si timpul in care lucrarea a fost realizata. Faptul ca arta se schimba in permanenta si ca aceste modificari sunt vizibile reprezinta esenta, pentru ca in definitiv fiecare opera de arta este diferita.


 


In timpurile ceva mai indepartate un punct important era reprezentat de patronaj.


Patronajul. Cine il sprijinea pe artist, ii dadea cele mai importante comenzi si il introducea in lumea celor care isi puteau permite sa cumpere tablouri originale ? Chestiunea patronajului este uneori mai importanta chiar decat numele artistului, mai ales pentru perioada Renasterii. Cine platea tablourile si de ce ? Era acesta un papa, un rege sau un nobil care incerca in acest fel sa devina cunoscut in societatea epocii sale ? Identitatea aceastuia a influentat in vreun fel alegerea subiectului sau stilul artistului ? Cum a reactionat cel care comandase lucrarea la primirea acesteia ? Cum a privit cel ce il sustinea pe artist succesul sau insuccesul artistului in societate ? In termeni mai generali acesta era un sistem care functiona in acel interval. Dar daca in Italia renascentista patronajul era exercitat in special de Biserica Catolica si de nobilii apropiati intr-un fel sau altul de aceasta, in Olanda secolului XVII artistii beneficiau de sprijinul primilor afaceristi in domeniul artei.


Spatiul in care se afla lucrarea.  Unde se afla in prezent lucrarea si unde a fost expusa initial sau cine a avut-o primul in posesie ? A fost o lucrare destinata unui edificiu public sau o comanda particulara ? In ce fel destinatia tabloului a influentat dimensiunile si tehnica de lucru ? Ce alte lucrari se gaseau in acel spatiu si cum s-a ajuns, daca a fost cazul, la o armonie artistica ? Cum vedea privitorul de atunci opera expusa in locatia originala si care era sursa de lumina ?  Numeroase intrebari trebuie sa isi gaseasca raspunsurile pentru a analiza o lucrare.


Contextul istoric. Este unul dintre aspectele foarte importante in analiza unei opere, oferind informatii esentiale privind epoca in care a trait artistul, influentele pe care le-a suferit si felul in care si-a ales si tratat subiectele. Ce spune un tablou despre locul si timpul in care a fost realizat ? Care erau valorile din societatea de atunci, care era scara ierarhica, cum era privita opera de arta ? Toate acestea sunt intrebari care trebuie puse pentru a intelege arta, iar specialistii cred ca operele sunt adevarate ferestre deschise spre trecut, oferind detalii de negasit in alte surse. In definitiv un istoric al artei este inainte de orice un istoric, care trebuie sa raspunda la aceleasi intrebari.


Evaluarea critica. Aceasta nu este o chestiune istorica, dar nu poate fi ignorata pentru o analiza solida. Chiar daca ne place sau nu o anume lucrare sau un artist, optiunea personala nu poate modifica sau afecta importanta dobandita in timp.


Dar un specialist trebuie sa se intrebe mereu daca o lucrare a reusit ceea ce si-a propus. De asemenea istoricii si publicul in special sunt atrasi in special de lucrarile care au rezistat timpului si care inca sunt considerate capodopere. Opinia generala este ca o ierarhizare exacta a valorilor este imposibila, pentru ca este greu sa decizi daca Leonardo a fost un artist mai "mare" decat Picasso, pentru ca fiecare a trait in perioade si tari diferite. Esential este ca un pasionat de arta sa cunoasca tot mai mult, sa invete totul pentru a constata in timp ca, pe masura ce nivelul de cunostinte creste si gusturile se diversifica.


Interpretarea. Ultima si poate cea mai dificila categorie. Cum stim daca "citim" asa cum trebuie? Ce mesaj transmite o lucrare si cum il putem recepta si intelege ? O abordare  va sustine ca este de preferat sa interpretam din punctul de vedere al creatorului ei, precum si al celor din timpul  in care a fost realizata lucrarea. Este o abordare dificila, pentru ca trebuie sa ne transpunem in atmosfera acelei perioade, sa cunoastem istoria, regulile, valorile, imaginarul si cultura momentului. Din nefericire o asemenea reconstructie este rareori posibila, din diverse motive, dar macar o incercare poate evita erori grotesti in aprecierea unei opere de arta.


Spre exemplu statuia lui Michelangelo, David, a reprezentat nu doar un ideal al frumusetii umane pentru creatorul ei, ci si un protest al Florentei indreptat impotriva adversarilor ei. Interpretarea este in sine o arta, care foloseste ca mijloc de expresie limbajul. Asa ca nu exista interpretari bune sau proaste, ci doar gresit sau incorect ori neinteresant argumentate si sustinute. In loc de interpretare se poate vorbi si de critica, care reprezinta in buna parte prezentul istoriei artei. Criticii incearca sa prezinte si sa explice lucrarile artistilor moderni, pentru ca acestea sa fie cunoscute si acceptate (sau nu) de marele public.


 

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline