inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cum se lanseaza tinerii pianisti de astazi

0 Comentarii
Poate ca lumea muzicii clasice nu pare atat de complicata la prima vedere, in fond, muzica clasica este o oaza de liniste pentru cei care prefera sa intre in acest univers, ca ascultatori. Insa pentru cei care sunt de partea cealalta, pe scena, situatia este foarte complicata: o lume concurentiala foarte puternica, un nivel foarte inalt tehnic, un ritm de viata pentru care trebuie sa ai nervi de fier, necesitatea de a avea o echipa pentru promovare. Si, da, o doza buna de noroc, pentru a ajunge sa fi ascultat de persoane-cheie care iti pot decide viitorul. De la sine inteles, talent peste medie si multa munca. 
 
Nu sunt prea multe cai prin care tinerii muzicieni pot accede catre o cariera internationala, de fapt, niciodata nu au fost. Una este cea a concursurilor de inalt nivel: unele dintre ele sunt cu adevarat o rampa de lansare in viata mare de concert. Alta, este cea a Providentei: sa fii ascultat de persoane care ar putea lua o decizie potrivita, care ar putea sa te programeze intr-un concert, de pilda, sau te-ar putea recomanda unui manager dintr-o agentie mare. Si, in fine, sa intri intre artistii unei case de discuri, direct interesata sa-si vanda produsele, deci, sa-si promoveze muzicienii.
 
Sunt insa destul de rare cazurile cand un tanar muzician ajunge in atentia lumii internationale fara a fi castigat concursuri de mare calibru. Dar sunt si astfel de cazuri si despre doua asemenea cazuri gasiti detalii in continuare.


 
Pianistul Jan Lisiecki – Chopin si un copil-minune
 
S-a nascut la Calgary, in Canada, pe 23 martie 1995 – tocmai a implinit, deci, 22 ani. Provine, dupa sugereaza si numele, dintr-o familie plecata din Polonia si acest lucru a fost, se vede, definitoriu pentru parcursul sau muzical. Pentru ca in patria parintilor sai a cunoscut consacrarea: avea doar 13 ani in 2008, cand a fost invitat sa cante Concertul nr.2 de Chopin la festivalul polonez “Chopin si Europa sa” (un festival de inalt nivel, cu oaspeti de talia Festivalului Enescu). Un an mai tarziu, a cantat la Varsovia si Concertul nr.1 de Chopin. Inregistrarile ambelor concerte au fost puse pe un disc editat de Institutul Fryderyk Chopin din Varsovia. Iar discul a primit reactii entuziaste la nivel international in prima jumatate a anului 2010; in octombrie 2010 (sa nu uitam, Lisiecki avea doar 15 ani!), tanarul pianist semna un contract de exclusivitate cu o celebra casa de discuri, Deutsche Grammophon.  Pana in prezent, Deutsche Grammophon a lansat patru discuri purtand semnatura lui Jan Lisiecki.
 
Cel mai nou disc a aparut pe 10 martie 2017 si cuprinde lucrari pentru pian si orchestra de Frédéric Chopin, insa acele opusuri mai putin cunoscute publicului larg decat celebrele concerte pentru pian si orchestra: Andante spianato si Marea poloneza brianta op.22, Rondo à la Krakoviak op.14, Variatiuni op.2 pe tema La ci darem la mano din opera Don Giovanni de Mozart, Fantezia op.13 pe teme poloneze. Inregistrarile au fost realizate alaturi de Orchestra Elbphilharmonie a Radiodifuziunii din Hamburg, sub bagheta dirijorului polonez Krzysztof Urbanski. Discul este completat de o nocturna de Chopin pentru pian solo.
 
Jan Lisiecki a fost un copil-minune, pentru ca doar astfel poate fi explicata maturitatea sa interpretativa si tehnica stralucitoare pe care o are nativ. Unul dintre precedentele sale discuri cuprindea integrala studiilor pentru pian de Chopin: doar un adolescent-minune de 18 ani ar fi putut sa obtina o versiune atat de spectaculoasa, artistic si tehnic, a dificilelelor studii chopiniene.
 
 

La 21 ani, cati avea cand a inregistrat ultimul sau disc, Lisiecki avea in fata provocari importante: sa arate ca a depasit cu bine stadiul copilului-minune (si stim cate talente s-au pierdut dupa anii de copil-minune), sa arate ca este un artist matur, capabil sa impresioneze nu neaparat prin varsta sa frageda, ci prin realizarile sale artistice. Legatura lui Lisiecki cu Chopin e definitorie, insa el nu a mai revenit la concertele pentru pian si orchestra, ci si-a dorit sa abordeze acest repertoriu despre care reprezentatii Deutsche Grammophon spun ca nu prea multi dintre artistii lor l-au abordat. O viziune prudenta pentru Lisiecki, dar castigatoare pentru toata lumea: publicul are acces la noi inregistrari cu acest repertoriu foarte frumos si spectaculos, casa de discuri isi imbogateste repertoriul, pianistul puncteaza o experienta noua.
 
Jan Lisiecki nu este tipul de artist care poate atrage prin excentricitati; el este un pianist care impresioneaza prin frumusetea sunetului, echilibrul conceptiei, naturalete si o tehnica stralucitoare pusa doar in slujba servirii sensului muzical. Ceea ce se poate usor descoperi la auditia noului sai disc Chopin, disc difuzat la Radio Romania Muzical si posibil de reascultat oricand pe site-ul proiectului Discurile anului 2017. 

 
 
Vanessa Benelli Mosell, Stockhausen si Rahmaninov
 
Cu un alt temperament si figura artistica este pianista italiana de 29 ani Vanessa Benelli Mosell, care in 24 februarie 2017 si-a lansat al treilea sau disc pentru casa londoneza Decca. Vanessa Benelli Mosell – nu doar o tanara blonda cu alura de fotomodel, ci o pianista ambitioasa, care inca de la 7 ani era acceptata, cu dispensa, la Academia Internationala de Pian de la Imola; ulterior a studiat la Moscova, la Conservatorul Ceaikovski, cu Mihail Voskresensky si la Colegiul Regal de Muzica din Londra, cu Dmitri Alekseev. A aparut pe scene importante din Europa; cariera ei a dobandit insa o noua anvergura dupa ce si-a gasit o marca proprie, aceea de a fi pianista care interpreteaza muzica lui Karlheinz Stockhausen. In 2015 si 2016, sub semnatura pianistei Vanessa Benelli Mosell au aparut doua discuri pe care regasesc lucrari de Karlheinz Stockhausen, care este considerat unul dintre marii compozitori ai secolului XX, un creator de avangarda. Iar interesul Vanessei Benelli Mosell pentru muzica lui Stockhausen nu este de data recenta; compozitorul s-a stins din viata in 2007 si tanara pianista studiase deja sub indrumarea lui.
 
Insa Vanessa Benelli Mosell a fost constienta ca marea incercare este abordarea repertoriul cult consacrat; si a inregistrat Concertul nr.2 pentru pian si orchestra de Serghei Rahmaninov, unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru pian, alaturi de Orchestra Filarmonicii din Londra, sub bagheta dirijorului ucrainean Kirill Karabits. Discul este completat de o alta lucrare de Serghei Rahmaninov: Variatiunile op.42 pentru pian solo pe o tema de Corelli.
 

 
Vanessa Benelli Mosell nu a studiat doar muzica rusa la Conservatorul Ceaikovski, ci si limba rusa si afirma ca i se pare dificil de inteles muzica rusa daca nu cunosti si limba rusa. Cu siguranta, a fi invatat alaturi de maestri rusi ai pianului este un mare avantaj in abordarea Concertului nr.2 de Rahmaninov. Vanessa Benelli Mosell merge pe urmele altor pianisti consacrati, cu o versiune echilibrata, foarte stralucitoare tehnic, poate un pic mai rece decat ne-am fi asteptat, insa valabila muzical. Si ramane la fel de convingatoare si in dificilele Variatiuni pe o tema de Corelli.
 
Noul disc al Vanessei Benelli Mosell poate fi ascultat luni, 3 aprilie, de la ora 19.00 la Radio Romania Muzical, in reluare duminica, 9 aprilie, de la ora 13.05 sau oricand pe site-ul proiectului Discurile anului 2017. http://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2017/
 
Cristina Comandasu

Martie 2017
Voteaza


Pe acelasi subiect: pianista | Corelli | Radio Romania Muzical | muzica | Chopin
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline