inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cele mai cautate lucrari de arta din lume

0 Comentarii

Furturile de lucrari de arta nu mai reprezinta de mult timp o noutate, in pofida masurilor de securitate si control, asa cum s-a intamplat si cu Muzeul Hermitage, de unde au disparut sute de piese, cu complicitatea angajatilor. Dar secolul XX a avut o serie de furturi care au tinut pagina intai a ziarelor din intreaga lume, lucrarile disparute fiind cautate si astazi de organizatii specializate, in colaborare cu Interpol si FBI, fiind oferite recompense impresionante.


 


Pe locul intai al topului se claseaza furtul de la Isabella Stewart Gardner Museum din Boston, de pe 18 martie 1990, cand mai multe persoane au patruns in incinta muzeului si au reusit sa fure mai multe lucrari, fiind cel mai important furt de arta din SUA ramas nerezolvat. Inca de atunci s-a oferit o recompensa de cinci milioane de dolari pentru recuperarea lucrarilor, fara succes insa. Dupa atata timp fapta s-a prescris, hotii nemaiputand fi judecati, iar tablourile sunt inca disparute.


Cel mai important dintre acestea este cu siguranta capodopera lui Jan Vermeer "Concertul", una din cele 35 de lucrari ale artistului care s-au pastrat pana in zilele noastre.


 


Pozitia secunda este ocupata de una dintre variantele lucrarii "Portretul Dorei Maar", o impresionanta compozitie abstracta, furata pe 11 martie 1999 de pe un yacht numit "Coral Island", care se afla in portul francez Antibes. Recompensa pentru acest tablou este in prezent de 530.000 dolari, dar pana acum nu s-a gasit nici cea mai mica urma a hotilor.


 


Locul trei al clasamentului este ocupat de portretul artistului Francis Bacon, realizat de pictorul Lucian Freud, lucrare furata pe 27 mai 1988 din Neue Nationalgalerie din Berlin si pentru care se ofera o recompensa de 100.000 lire sterline. Nu mica le-a fost mirarea locuitorilor Berlinului cand au vazut in iunie 2001 orasul impanzit de afise "Wanted", in care aparea chipului pictorului Francis Bacon, cu o recompensa de 300.000 de marci germane. Ideea campaniei a fost chiar a lui Lucian Freud, care a creat si afisele inspirate de cele din Vestul Salbatic. Tabloul a fost pictat in 1951, avand un pret estimat de 1,4 milioane dolari si a disparut misterios in toiul zilei, fiind furat chiar din muzeu.


 


Prin aceasta campanie inedita municipalitatea incerca sa recupereze lucrarea pentru o importanta retrospectiva Freud care urma sa fie organizata la Tate Britain in 2002. Recompensa a fost oferita de un generos donator, pasionat se pare de arta, care insa a preferat sa isi pastreze anonimatul. Din pacate nici aceasta idee nu a avut vreun rezultat, tabloul fiind cautat si astazi.


 


Francis Bacon a fost unul dintre cei mai importanti si de succes artisti ai secolului XX,  avand adesea teme inspirate de existentialism, la preturi impresionante. Lucian Freud, cel care a dat viata acestui portret, s-a nascut la Berlin, fiind unul dintre nepotii celebrului Sigmund Freud, si a emigrat in Anglia in 1931, alaturi de parintii sai, primind cetatenia britanica in 1939. A pictat in special portrete si nuduri, iar stilul sau meticulos l-a  remarcat in galeria artistilor britanici postbelici.


 


Un alt furt, de aceasta data mult mai spectaculos, a avut loc pe 24 martie 1987 la Muzeul de Arta Juan B. Castagnino din Rosario, Argentina. Atunci, un grup de barbati a patruns in incinta muzeului si a reusit sa fure sase tablouri semnate de artisti europeni, reusind sa scape cu prada. Tablourile erau "Evangelist" de El Greco, "Scena de razboi" de Goya, "Portretul lui Filip II" de Titian, "Peisaj" de Magnasco, "Portretul unui nobil" de Veronese si un al doilea tablou de Goya "Porumbel si gaina", singurul care avea sa fie in final recuperat, mai mult din noroc, cu ajutorul Interpolului. Chiar daca dupa atat timp fapta s-a prescris, lucrarile sunt cautate, desi este posibil sa fi disparut demult pe piata neagra de arta.


 


Unul dintre cele mai spectaculoase si importante furturi de arta, care a readus in atentia publicului problema securitatii muzeelor si galeriilor, a avut loc pe 12 noiembrie 1972 in primaria din Bagnols sur Ceze din Franta. Atunci a disparut o buna parte din colectia de lucrari impresioniste, iar printre cele pierdute si cautate si astazi se numara : "Micuta cafenea" de Bonnard, "Vaci pe pasune" de Boudin, doua tablouri de Dufy, intre care "Compositie", "Imagine din Saint Tropez" de Matisse, doua din capodoperele lui Renoir si o lucrare de Vuillard. Pana acum nici unul nu a putut fi recuperat.


 


Un furt similar, dar mult mai "bogat" ca prada, a avut loc pe 4 septembrie 1972 in Montreal, Canada. Atunci mai multi hoti au reusit sa patrunda in incinta Muzeul de Arta din oras, printr-un luminator, furand o mare parte din piesele de arta decorativa si tablouri, furtul fiind descoperit prea tarziu. Hotii au reusit astfel sa plece cu un numar impresionant de lucrari, semnate de maestri precum Bruegel cel Batran (Peisaj cu cladiri), Corot, Courbet, Daumier, Delacroix, Heem (Natura statica cu peste), Millet, Rembrandt (Peisaj cu case), Rubens (Cap de tanar) sau Vincent.  Poate cea mai importanta pierdere a fost lucrarea lui Rembrandt, unul dintre putinele peisaje din perioada tarzie a artistului, evaluat cu putin timp inainte la peste un milion de dolari. A fost unul dintre cele mai mari furturi de arta din Canada, iar muzeul a primit astfel o grea lovitura, pierzand unele dintre cele mai importante piese.


 


Pe 19 octombrie 1969 la Palermo, Sicilia, a avut loc unul dintre cele mai mediatizate si importante furturi de arta, cand a fost jefuit celebrul Oratorio de San Lorenzo, de unde a fost furata capodopera lui Caravaggio "Nasterea cu Sf Francisc si Sf Laurentiu", la ora actuala una dintre cele mai cautate lucrari din lume. Valorand zeci de milioane de dolari, tabloul ar fi fost furat la comanda Mafiei italiene, existand informatii ca ar fi fost distrus ulterior. Dupa mai bine de trei decenii inca nu se cunoaste soarta tabloului.


 


Locul opt este ocupat de un caz din 1934, cand pe 11 aprilie mai multi hoti au reusit performanta de a fura tabloul "Mister" de Van Eyck, unul dintre cele mai importante ale artistului, din Catedrala St Bavaro din Ghent, Belgia. Hotii nu au mai fost gasiti niciodata.


 


Vincent van Gogh este un caz mai special, caci nu mai putin de 16 dintre lucrarile sale au disparut sau au fost furate de-a lungul timpului. Tabloul "Credinciosi iesind din biserica reformata din Nuenen" a fost furat in decembrie 2002 din Muzeul Van Gogh, in timp ce "Peisaj din apropiere de Saint Remy" a fost furat in 1989. Capodopera "Indragostitii : Gradina Poetului IV" a fost inclusa de nazisti in expozitia de arta "degenerata", fiind confiscata in 1937, dupa care a disparut, fiind probabil distrusa in timpul razboiului. Alte lucrari au disparut in perioada postbelica sau au fost cumparate la licitatiile internationale de cumparatori anonimi, asa ca nu se cunoaste unde s-ar afla si starea actuala.


 


Dar cele mai multe furturi au avut loc in perioada interbelica si mai ales in timpul razboiului, cand au fost confiscate sau distruse sute de lucrari, din considerente diverse, multe ajungand mult mai tarziu sa fie vandute pe piata neagra, fiind cautate si astazi.


Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline