inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Ce reprezinta lamaile in natura moarta si alte interpretari

1 Comentarii
Un cos plin de struguri, piersici, prune, un pepene galben intreg, o abundenta de fructe bine coapte, proaspete si imbietoare. Intr-un colt un fazan si alte pasari mai mici, abia rapuse de vanator si gata sa fie curatate, cinatuite si transformate intr-un regal gastronomic. Un alt pepene galben, despicat si avand alaturi cateva anghinare. O natura moarta (sau natura statica) pictata in 1616 de Frans Snyders, asemanatoare cu alte mii de panze similare, cu mai multe sau mai putine elemente, foarte cautate de cumparatorii instariti ai vremii. Si nu era o inventie a epocii sau vreo fascinatie baroca pentru belsugul de culori, texturi si forme de pe mese surprinse uneori intr-o lumina melancolica, alteori pline de viata, natura moarta ramane unul din subiectele care par sa se fi ivit odata cu primele panze, fresce si mozaicuri, fie si intr-o forma stilizata.

La inceput au fost simple reprezentari ale meselor bogate, cu fructe si legume exotice, feluri scumpe, vanat pretios, perfecte pentru a infrumuseta orice interior al unei case bogate. Lor li s-au adaugat treptat elemente care nu mai tineau de gastronomie ci de simbolism vremii, de la cranii si oase la carti, instrumente muzicale, animale si decoratiuni, unele usor de decriptat fie si de privitorul cu prea putina scoala, altele misterioase, de-a dreptul ezoterice atunci si acum. Nu mai era vorba de simple scene de belsug, ci erau compozitii numite general ”vanitas”, amintind de trecerea de nestapanit a timpului, desertaciunii vietii omenesti, apropierea mortii, teribil destin de care nu te putea salva decat credinta, la care trimiteau alte elemente aparent nelalocul lor.

Cine isi dorea altceva putea sa cumpere compozitii de gen cu flori, foarte multe flori in culori cat mai intense, formand complicate aranjamente, desi este greu de spus astazi daca erau alese mai curand pentru impactul estetic sau pentru sensurile simbolice. Iar mai tarziu, pe masura ce apareau colectionarii cu bani, traditia vechilor greci si romani de a-si impodobi casa cu imagini in care apar fructe, legume rare, vanat a fost continuata si prin veacul al XVI-lea se poate spune ca depasea in Italia, in Spania, in partea de nord a Europei chiar si portretul in popularitate.

Unii artisti si-au castigat dreptul la posteritate, altii au fost uitati, o parte mai mica s-au bucurat si inainte si dupa moarte de succes, si este imposibil de estimat sau de ales un maestru, desi cei mai multi dintre criticii de mai tarziu au fost atrasi mai ales de scoala din Tarile de Jos.

Aici prin secolul al XVII-lea se produceau naturi moarte aproape in serie, mii de pictori olandezi alegand acest gen – practic obligatoriu pentru orice ucenic – si este imposibil sa estimam astazi numarul total al panzelor de gen produse intr-un interval de cateva decenii, mai ales ca majoritatea cu siguranta s-au pierdut in timp. Pe masura ce genul isi castiga uriasa popularitate a fost nevoie ca fiecare pictor sa vina cu ceva nou. Nu mai era suficienta o simpla reproducere, fiecare compozitie devenea un adevarat joc de sensuri si simboluri, de aluzii si mituri, de trimiteri si chiar de ironii, astfel ca aveai nevoie sa le intelegi si sa le cunosti pentru a te bucura cu adevarat de tabloul pe care il cumparasei. Daca sensul unor elemente din cadrul picturilor era si este si astazi relativ usor de interpretat – cartile sau manuscrisele insemnau cunoasterea si intelepciunea – prezenta unei lamai, a unui crustaceu in culori vii sau a unui iepure insemna adesea mult mai mult decat o simpla prezenta vizuala sau o simpla reproducere, oricat de fidela, a modelului. De ce in anumite panze apareau cranii, trandafiri, melci sau pisici? Cum isi construia artistul (sau cel care facuse comanda) natura moarta asemenea unui rafinat puzzle plin de sensuri, semnificatii si trimiteri uneori obscure? Si ce reprezentau elementele cel mai des intalnite in perioada de aur a naturii moarte?

Sensuri, interpretari, simboluri

Florile cu prospetimea, vitalitatea si coloritul atat de variat erau o provocare pentru artist si o cerinta aproape omniprezenta pentru cel care comanda tabloul, mai ales in prima perioada in care genul s-a impus, si in timp, in functie de tara, regiune si interpretare au ajuns sa joace mai mult decat un rol estetic, pur cromatic. Delicata si eleganta lalea a fost aproape tot timpul un simbol al bogatiei, rafinamentului si originii nobile, chiar si dupa ce criza provocata de mania pentru acestea a ruinat nenumarate familii. Trandafirul era aproape intotdeauna o reprezentare a puritatii si prin extensie a Sfintei Fecioare, floarea-soarelui era un simbol al credintei, crinul al curateniei sufletesti.

Ciorchinii grei de struguri si frunzele de vita de vie erau elemente des intalnite in naturile moarte, si dincolo de impactul vizual si eleganta lor picturala puteau sa insemne fie placerea petrecerilor si dulceata vinului (pornind de la Bacchus) fie dimpotriva valorile crestine si Cina cea de Taina sau vinul de impartasanie, in functie de context si restul elementelor.

Marul (mai ales atunci cand era bine copt, plin de culoare, proaspat) putea avea in functie de interpretare si context doua sensuri. Fie simboliza ispita, pacatul originar, tentatia, senzualitatea (daca era taiat in jumatate), fie intelepciunea, dragostea, cunoasterea si chiar moartea atunci cand este introdus in compozitii de tip memento mori, alaturi de cranii, oase sau alte simboluri macabre.

De altfel prezenta osemintelor, a craniului, a clepsidrei era obisnuita in cazul tablourilor care le aminteau privitorilor ca moartea este inevitabila, viata se scurge repede, iar singura speranta este sa foloseasca timpul ramas pentru se salva prin credinta.

Painea a fost de la inceput mai mult decat un aliment mereu intalnit pe masa, fie ea una bogata, fie una modesta, pictorii si negustorii de arta vazand in ea trupul lui Hristos, iar cand este intreaga, neatinsa, este aparenta ei modesta izbavirea de tentatie si ispita.

La inceput paharele elegante de sticla, din argint sau aur, podoabele din metale nobile, toate erau un test pentru pictorul care trebuia sa le redea cat mai realist si in egala masura elegant, pe masura renumelui si bogatiei celui care facuse comanda. Dar este sunt – mai ales daca sunt rasturnate sau golite – si un avertisment moral: bogatia materiala este trecatoare si poate sa distruga sufletul, indepartandu-l de la ce este cu adevarat important.

Dar melcul? Prezenta sa intr-o natura moarta poate parea stranie, dar initial a fost un simbol al dogmei Imaculatei Conceptii si ulterior a vietii cotidiene, modeste, simple, si prin extensie ferite pe cat posibil de tentatiile avutiei si de pacate.

O lumanare (mai ales atunci cand este pusa intr-un sfesnic elegant) este in traditia naturii moarte mai mult decat o simpla sursa de lumina, desi multi artisti au stiu sa o foloseasca inteligent si inspirat si pentru acest efect. Aprinsa, lumanarea reprezenta credinta in Dumnezeu, stinsa devenea un simbol pentru tristete, moarte, pierdere. Adesea inclusa in compozitiile ce aveau ca tema trecerea timpului si apropierea mortii, putea sa reprezinte si speranta, izbavirea, purificarea prin credinta.

Carnurile pline de culoare intensa, homarii uriasi pictati cu migala si atentie pentru anatomia lor stranie , vanatul intreg si asezat adesea la extremele compozitiei, toate au fost initial pictate pentru a reproduce cat mai exact natura, dar si pentru a reprezenta bogatia, opulenta, forta financiara a celor care isi permiteau sa ofere mese pline de mancaruri grele, scumpe, rafinate. In timp vor ajunge sa simbolizeze (mai ales crustaceele si carnea deja transata) lacomia si pofta, partea intunecata si pacatoasa a avutiei.

Lamaile erau in epoca foarte scumpe, greu de gasit altundeva decat pe mesele nobililor foarte bogati, alese mai curand ca un simbol al puterii si nobletii decat pentru aroma lor. O adevarata provocare pentru artisti, mai ales ales pentru cei care trebuiau sa le reprezinte fara sa le aiba tot timpul inainte (nu era tocmai usor sau ieftin sa ai la indemana lamai), exoticul fruct reprezenta amagirea si ispita senzualitatii.

Rodia plina de culoare si prospetime era adesea aleasa pentru a simboliza fertilitatea, vitalitatea dar si renasterea. Iar frumoasele piersici sunt inima, sanatatea, tineretea curata, plina de bucurie si viata.

Vioara (si in general instrumentele muzicale) apar pentru a ne aduce aminte de frumusetea vietii si a muzicii, dar si pentru a-l preveni pe cel care priveste panza ca placerea armoniilor poate sa il duca in ispita si pacat. Iar cand vioara are strunele rupte trimiterea este clara pentru contemporanii artistului: timpul trece si distruge totul, nu poti sa ii scapi si viata pe pamant este doar desertaciune in absenta credintei.



La randul lor pisicile au avut parte de o intepretare ambivalenta de-a lungul secolelor, initial fiind un simbol al feminitatii senzuale, decadente, a dorintei, a pacatului, pentru ca ulterior sa devina un companion ce aduce echilibru, frumusete si exotic, pe masura ce felina devenea un animal de companie, mai ales in locuintele bogate.

Dincolo de frumusetea sa, fluturele era considerat un simbol al renasterii, al invierii, prin extensie a sufletului.

Foto: wikiart.org, nationalgallery.org.uk, commons.wikimedia.org,
Voteaza


Comentarii 1 comentarii
Maria

Bună , mi-a fost util , acum știu că fiecare dintre desenele mele au reprezentat ceva . Voi știi de acum mai bine cum sa îmi exprim sentimentele și să le arăt altora fara că măcar persoanele respective să își de-a seama la ce se uită de fapt . Merci🌸

0 2022 reply
1 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline