inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Atelierele de creativitate de la Muzeul National al Taranului Roman incep de la 1 octombrie 2015

0 Comentarii


Din octombrie, redeschidem Atelierele Muzeului pentru gradinite, scoli, licee, dar si pentru copiii adusi de bone, bunici si/sau parinti.
 
Cu ce ne vom ocupa? Adaugam la lista de anul trecut si ateliere noi. Pornind de la „materia” atat de bogata a muzeului nostru si venind pana in actualitatea cunoscuta copiilor, deschidem ferestre si usi observatiei si cunoasterii, imaginatiei. Atelierele – mestesug al mintii, sufletelor si mainilor – le punem la dispozitia celor care ne vor trece pragul.
 
Atelierele de creativitate de la Muzeul National al Taranului Roman se desfasoara in perioada 1 octombrie 2015 – 25 iunie 2016.
 
Luni:
Ateliere pentru copii defavorizati – orele 10–15; informatii si inscrieri la telefon: 021 317 9659
 
Marti:
Desen, picturi, colaj textil, broderie cu Ruxandra Grigorescu – orele 10.00 – 12.00; informatii si inscrieri la telefon: 021 317 9659
Ateliere cu Andreea Botezan – orele 14.00–15.30; informatii si inscrieri la telefon: 0744. 685 075
octombrie: Pictura cu flori si mirodenii; noiembrie: Jonnas si Sunetul fermecat – o poveste muzicala; decembrie: podoabe de Craciun din ceara si lumanari 
 
Miercuri:
Povesti (re)inventate si jucate cu Raluca Oprea–Minoiu – orele 10.00–12.00; informatii si inscrieri la telefon: 021–317.96.61 + tasta 5
Atelier de hartie manuala cu Razvan Supuran – orele 10.00 – 11.30; informatii si inscrieri la telefon: 0728 516 800;
Desen, picturi, colaj textil, broderie cu Ruxandra Grigorescu – orele 13.00 – 15.00; informatii si inscrieri la telefon: 021 317 9659
 
Joi:
Desen, picturi, colaj textil, broderie cu Ruxandra Grigorescu – orele 10.00 – 12.00; informatii si inscrieri la telefon: 021 317 9659
Povesti (re)inventate si jucate cu Raluca Oprea–Minoiu – orele 13.00 – 15.00; informatii si inscrieri la telefon: 021 317.96.61 + tasta 5
 
Vineri:
„Povesti cu urechi” cu Calin Torsan – orele 10.00 – 12.00; informatii si inscrieri la telefon: 021 317 9659
Atelier de modelaj in argila si ceara cu Ovidiu Simionescu – orele 13.00 – 15.00; informatii si inscrieri la telefon: 0737 346 872
 
Sambata:
Pictura pe sticla cu Bogdan Herascu – orele 10.30 – 11.30; informatii si inscrieri la telefon: 0726.237.376.
Atelierul de sunet cu Sasa Liviu Stoianovici – orele 12.00 – 12.50 informatii si inscrieri la telefon 0721 797 878, email atelieredesunet@gmail.com
Atelier de tesaturi, croitorie si cusaturi cu Lidia Stares – orele 10 – 18; informatii si inscrieri la telefon: 0722.798.284
 
Cat costa?

4 lei de persoana sau gratuit pentru fundatiile responsabile de copiii cu dizabilitati si dificultati sociale, la atelierele Ruxandrei Grigorescu, Ralucai Oprea–Minoiu si la atelierul lui Calin Torsan.

15 lei de persoana pentru atelierele lui Bogdan Herascu, Razvan Supuran, Ovidiu Simionescu, Sasa Liviu Stoianovici si al Lidiei Stares si al Andreei Botezan.
 
Prezentarea atelierelor

Ateliere cu Ruxandra Grigorescu – Desen, pictura, colaj textil, broderie
Teme propuse: vizite cu desen in salile MNTR; despre casa – constructie, credinte, design interior; visul cu ochii deschisi, visul cu ochii inchisi (posibil-imposibil); calendar crestin, sarbatori-sarbatoriri; Amintiri – istorii personale: „Memoriile unui om mic”
…si lista ramane deschisa, asteptam-acceptam si sugestiile copiilor, educatorilor, invatatorilor etc. Pentru copii de la 5 ani.
 
Atelier cu Raluca Oprea–Minoiu – Povesti (re)invetate si jucate
Prima data ne vom imprieteni, ne vom cunoaste si ne vom pune putin corpul la treaba, folosind jocul. Si vocea va face parte din corpul si joaca noastra. Apoi ne vom odihni ascultand o poveste. Cand vom descoperi ce personaj ne place mai tare si mai tare, vom porni in a–i da viata, in felul nostru: vom construi o papusa de panza sau vom desena sau ne vom costuma si-i vom da si glas si emotie personajului.
 
Apoi, daca tot a inceput sa ne placa sa lucram impreuna, vom aduce toate personajele la un loc si vom (re)compune povestea noastra. Pentru a face toate acestea – jucat, ascultat, cusut cu ace adevarate, lipit, decupat, inventat, vorbit, emotionat si iarasi jucat – avem nevoie de cel putin doua intalniri.
 
Pentru copii de la 6 ani.
 
Atelier cu Ovidiu Simionescu – Curs de modelaj in argila si ceara 
Cursul de desfasoara pe o durata de trei luni, in intalniri de cate 2 ore, in fiecare saptamana, pentru un numar de cel mult 15 copii.
 
Vor fi abordate o serie de tehnici :
– modelaj direct 
– realizare modele in ipsos si multiplicare cu ceara
– realizare sabloane din carton si decupare din foi de ceara
– decoruri pe vase din argila, modelate liber
– decoruri pe vase din ceara turnate in mulaj de ipsos
 
Daca exista acordul parintilor, anumite piese mici se pot turna in bronz.
Subiecte: Circul, animale fantastice, compozitii cu figuri geometrice, explorarea spatiului cosmic, lumea subacvatica.
In cadrul fiecarei sedinte se vor prezenta exemple de lucru din fiecare din tehnicile abordate, lucrari de maestri si vor avea loc discutii pe marginea lor.
La sfarsitul sedintelor, copiii vor face selectii personale dintre lucrarile tuturor realizate in cadrul sedintei. Se vor face si sustineri individuale (explicatii pe marginea lucrarilor). La final de modul se va organiza si o mica expozitie in holul muzeului sau in Atelier.
Acest curs de initiere in modelaj este pentru copii cu varste intre 6 si 10 ani.
 
Ateliere cu Andreea Botezan
In fiecare luna, atelierele Andreei vor fi diferite, abordand tehnici si subiecte diverse. Astfel, in luna octombrie se va desfasura atelierul de pictura cu flori si mirodenii:

Cum ar fi sa pictam cu flori?
Dar cu frunze sau cafea? Atelierul incepe cu un mic traseu in curtea muzeului, de unde vom aduna cateva plante si doi graunti de pamant. In sala de lucru aranjam aceasta recolta impreuna cu alte flori si mirodenii. 
 
Nu vor lipsi scortisoara, curry-ul, boiaua dulce, ceaiul negru, curcuma sau sofranul. Culori delicate, mirosuri exotice ne vor inspira la nasterea primelor desene pe hartie.
 
Este un atelier–laborator in care accentul cade mai mult pe calitatea culorilor si pe cautare-descoperire si mai putin pe caracterul descriptiv al desenelor realizate. Mici si mari, curiosi, iubitori ai mirodeniilor orientale sunt bineveniti!
 
In noiembrie atelierul Jonnas si Sunetul fermecat – o poveste muzicala:
Calatoria unui baietel in cautarea sunetului fermecat: de sus, de la munte – unde oile poarta la gat clopotei si iarba fosneste la trecerea vreunui soricel, Jonnas porneste la drum impreuna cu prietenul lui cel mai bun. In drumul lui invata sa vada nu doar cu ochii dar... si cu urechile: soarele care straluceste, raul cum curge, picaturile de ploaie, tropaitul calului. Atent si curios, Jonnas trece cu bine prin multe peripetii pana ajunge dincolo de mare, pe o insula. Acolo oamenii vorbesc alta limba. Cum se va intelege Jonnas cu acesti oameni si unde va gasi sunetul fermecat vom afla impreuna.
 
Povestea este insotita de cantece, jocuri si multe instrumente muzicale inedite din Indonezia, Mexic, Peru, Australia, Estonia, India, China, Africa, Vietnam, Romania, Germania, Nepal. Modul interactiv de lucru va oferi tuturor posibilitatea de a canta la aceste instrumente si a ne bucura impreuna prin muzica si povesti.
 
Iar in decembrie vom realiza podoabe de Craciun din ceara si lumanari, pentru ca din luna ianuarie sa abordam teme precum linogravura si tehnicile de imprimat, ateliere de lucru in lemn, realizarea de instrumente muzicale si jucarii.

Atelierul lui Calin Torsan – Povesti cu urechi – cu instrumente despre instrumente ... muzicale.
„Experienta de muzicant si bucuria de a impartasi copiilor cate ceva din lucrurile pe care le-am aflat de-a lungul anilor despre peisajul sonor al lumii taranesti, m-au facut sa coagulez mai multe idei in programul cursului Povesti cu urechi. 
Este un periplu subiectiv, concret – folosesc exemplificari muzicale, colaborari cu alti instrumentisti, ori macar auditii si sugestii de auditie –, prin lumea sunetelor traditionale. Intotdeauna, analiza comparata a similitudinilor urbane este o prioritate pentru mine, una menita sa apropie informatiile de limbajul copilariei actuale. Cursul contine informatii organologice, povesti despre vestiti lautari, paralele cu muzicile altor popoare si citate din literatura destinata copiilor, unele referindu-se strict la universul sonor.”
Pentru copii de la 7 ani
 
Atelierul cu Sasa Liviu Stoianovici – Atelierul de sunet
Sa construim instrumente muzicale, sa ne jucam cu sunetele!
Introducere in lumea instrumentelor muzicale populare
ascultam, construim, decoram, cantam
Orice obiect poate genera sunete – diafane, stridente, mai puternice sau, din contra, abia perceptibile. Pietre, scoici, bucati de lemn, un arc, o tigaie... 
 
Atelierul de sunet are ca scop dezvoltarea perceptiei auditive a copiilor sI familiarizarea lor cu instrumentele muzicale. Totodata, punem un accent puternic pe imbogatirea abilitatilor de comunicare a acestora. 
Cursul are o abordare libera asupra sunetului, urmarind in mod esential dezvoltarea creativitatii. 
Vom povesti despre cateva instrumente traditionale – cobza, fluiere, buhai, dramba, gong, iar apoi ne vom imagina si vom construi propriile noastre instrumente. Constructia instrumentelor va avea la baza metoda reciclarii. 
Numar maxim de participanti: 7 
 
Ateliere cu Lidia Stares – Cusaturi, tesaturi, croit
Cusaturi dupa modele vechi si tesut 
In atelierul de croit, cusut, tesut invatam cat se poate despre fire si tesaturi: 
Din ce se obtin firele si rostul lor. Ne intalnim cu diferite materiale si aflam pentru ce sunt bune spre folosinta, cum se alatura doua sau mai multe materiale si pe ce criterii; cum se comporta materialele textile. 
Croim dupa tipare traditionale si impodobim piesele de imbracaminte obtinute. 
Invatam sa tesem la razboiul orizontal si cel vertical. Aflam cum se alatura culorile si descifram motivele traditionale. 
Cine este interesat de problemele tehnice, poate afla cum ajung lana, inul si canepa fir; de asemenea, despre colorarea/vopsitul natural.
 
Atelier cu Razvan Supuran 
Atelierul de Carte este un loc unde inveti cat de simplu e sa reciclezi acasa deseurile de hartie, cat de simplu poti sa o tiparesti si cum se fac cele mai frumoase caiete, carti si felicitari, dar si cum se poate transforma hartia reciclata manual in obiecte decorative. Poti vizita atelierul sau poti participa in programul practic.
Hai sa inveti sa faci hartie manuala! Intr–un loc cu zambet si liniste, pentru kids team building si heart building. Un gest ecologic si cultural care se prinde firesc in pasii copilariei.
Atelierele pot fi la nivel de incepator, unde pot sa participe copii incepand cu varsta de 5 ani. Parintii pot fi simpli privitori sau cursanti, cot la cot cu cei mici. 
Daca exista curiozitate si dorinta, cursurile pot fi continuate cu incursiuni in lumea tiparului manual si a legatoriei manuale, finalizandu–se cu o carte–obiect. 
Jocul facerii se schimba saptamanal prin elementele care vor intra in hartie: fire de iarba, frunze, petale, flori, cafea, nisip, condimente, panza de sac.
 
Atelier cu Bogdan Herascu – Icoane pe sticla 
Pictura pe sticla, pe spatele sticlei mai bine zis. O tehnica veche ce, odata invatata, te poate innoi. Nu numai pe tine, ci si pe cei pe care–i iubesti. Taranul roman a inceput sa picteze icoane pe sticla dupa ce bisericile au fost golite de stapanitor. El a reprodus din amintire si din izvoade colportate curajos intr–un spatiu tensionat de mandria de a fi asa si nu altfel. Nicula, Scheii Brasovului. Locuri pline. La acest atelier incercam sa ne aducem aminte, sa tinem aproape o lume. O lume sfarsita de timp, dar plina de ziceri. Zicem si zugravim sfinti, balauri, zmei tristi, babe, frunze, ierburi dulci si jucarii bune de visat. 
Pentru maxim 6 copii de la 7 ani.

21 Septembrie 2015
Voteaza


Pe acelasi subiect: gradinite | desen | inscrieri | scortisoara
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Cea mai buna piesa a anului 2005

Concursul « Cea mai buna piesa a anului 2005 » organizat de UNITER si-a desemnat castigatorul : piesa « Colonia ingerilor », de Stefan Caraman. Piesele nominalizate anul acesta au fost : « ...

Tamara Buciuceanu-Botez si Serban Pavlu vor juca pentru romanii din Germania

Vineri, 31 martie si sambata, 1 aprilie, romanii din Dusseldorf sunt invitati la teatru. Se va juca, pe scena Aulei Luisengymnasium, piesa « Nepotu’ » de Adrian Lustig, in regia lui Horatiu ...

Des Machale si terapia prin ras

Sub semnatura scriitorului irlandez Des Machale a aparut de curand la Humanitas, in colectia "Rasul lumii", a doua carte a sa care face apologia rasului: "Om pansiv, om parsiv". ...

Rapeanu: Gabriel Tepelea a trait si biruit prin cultura

Academicianul Gabriel Tepelea si-a lansat, ieri, la Muzeul National de Istorie, cartea intitulata "Credinta si Speranta". Volumul a fost editat la Societatea Romana de Radiodifuziune. ...

Medeea Marinescu la New York

In perioada 10-19 martie va avea loc la New York ‘Rendez-Vous cu cinematograful francez’, care va cuprinde 15 filme franceze, printre care si ‘Je vous trouve tres beau’, in care joaca actrita ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline