inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Anotimpurile lui Maurice Utrillo

0 Comentarii
Unul dintre ultimii “artisti blestemati” si in egala masura unul dintre cei mai cunoscuti pictori ai secolului trecut, pictorul care a fost pentru multi cronicarul strazilor cartierului Montmartre a fost uluitor de prolific pentru un autodidact care a inceput sa lucreze ca o forma de terapie in lupta (dinainte pierduta) cu alcoolul. In ciuda crizelor, a internarilor repetate si a periodicelor scandaluri, Maurice Utrillo a lasat peste 3500 de panze, in vasta lor majoritatea scene din Montmartre si din suburbiile pariziene, unele pretioase documente de epoca, altele copii dupa carti postale sau compozitii cu incantatoare anacronisme si inovatii, inspirate de o geografie afectiva din copilarie si adolescenta artistului.

Maurice Utrillo, fiul lui Suzanne


Fiul lui Suzanne Valadon, la randul ei pictorita foarte apreciata si unul dintre cele mai cunoscute modele din Montmartre – unde in anii tineretii  era considerata de multi pictori si cea mai frumoasa femeie din acest cartier boem – Maurice s-a nascut pe 26 decembrie 1883. Era un copil nelegitim, iar identitatea tatalui a ramas mereu un mister, desi cum Suzanne ii cunoscuse si avusese relatii cu multi artisti ai vremii ar fi putut (dupa cum se barfea) sa fie Renoir, poate chiar Toulouse-Lautrec sau compozitorul avangardist Erik Satie, maestrul Pierre Puvis de Chavannes. Sau un anonim uitat. Chiar daca a stiut, Suzanne Valadon a pastrat tacerea sau a raspuns mereu ironic, aluziv, iar in cele din urma fiul ei a primit numele de familie al unui prieten apropiat, arhitect, scriitor si critic, un anume Miguel Utrillo y Molins. Nimeni nu s-ar fi asteptat insa ca Maurice, care a inceput sa bea inca din adolescenta, cand in locul scolii este fascinat de atmosfera din Montmartre, sa calce pe urmele mamei si sa devina unul dintre cei mai populari pictori ai epocii sale.

Pentru Maurice Utrillo (deja Suzanne se casatorise cu un avocat, Paul Mousis, dar relatiile cu fiul vitreg au fost mereu tensionate) alcoolul a fost un refugiu, o distractie, si in cele din urma un pact cu diavolul de pe urma caruia au ramas mii de lucrari, dar sanatatea sa a fost iremediabil distrusa, iar in ultima parte a vietii ajunsese la un manierism si o repetitie mecanica dezamagitoare pentru critici. Si totul a inceput la sfatul medicilor.

Arta ca refugiu si terapie

Dupa ce renuntase la scoala si incercase fara succes mai multe slujbe, Maurice este internat pentru prima oara intr-un sanatoriu in 1900, dupa un sever episod depresiv din cauza bauturii, si ca o terapie alternativa incepe, la insistentele medicului, sa deseneze si sa picteze. Suzanne ii va fi dat primele lectii, insa in mare masura Maurice a invatat singur, prin repetitie si exercitiu, si in scurta vreme reusea sa termine o lucrare in doar cateva ore, cu o viteza si o finete a executiei uluitoare pentru un tanar fara experienta, care continua sa bea aproape la fel de mult. De altfel pentru tot restul vietii a continuat sa penduleze intre alcool, crize depresive, scandaluri (care i-au adus inclusiv arestari) si perioade intense de lucru. Si a avut sansa de a fi pentru un boem relativ longeviv, spre deosebire de prietenul si tovarasul lui de pahar, Amedeo Modigliani, un alt geniu tragic, mort inainte de a implini 40 de ani.

Lucreaza tot timpul, cu repeziciune si placere, dar subiectele sale sunt aproape intotdeauna aceleasi: strazi, case, locuri din Montmartre, arareori siluete umane, copaci si natura captive in spatiu citadin printre ziduri si constructii, cadre cu ceruri nostalgice si jocuri de lumina ce evocau impresionistii (pe care ii admira) din randurile carora nu a facut efectiv parte. Un artist citadin prin excelenta, ulterior va picta si scene din suburbiile pariziene din partea de nord a orasului, dar mai ales in ultima parte a carierei sale picta din memorie sau dupa vechi carti postale, multe infatisand locuri, case si strazi care nu mai existau decat in amintirea lui Utrillo.

Avea propriile tehnici – de exemplu adesea reproducea la scala, folosind rigle si creioane, cartile postale sau fotografiile – si din pacate patima pentru bautura il facea o victima sigura pentru negustori de arta onerosi. Asa cum a fost un anume Louis Libaude, care in 1909 a incheiat un contract cu Maurice, care ii permitea sa cumpere primul orice lucrare a artistului. Drept de preemptiune pentru care Libaude platea doar 300 de franci pe luna, o suma ridicola chiar si in timpul vietii lui Utrillo. Desi astfel multe panze s-au pastrat, in vreme ce nu putine s-au pierdut, la fel ca si desene sau schite. Si in plus, mai ales dupa ce Utrillo a devenit celebru, a fost si falsificat masiv. De altfel Libaude nu a fost singurul. Pictorul era gata sa cedeze picturi de dimensiuni mai mici, pe care oricum le facea repede, pentru sume ce nu depaseau cu mult pretul a una sau doua sticle de vin. Si nu de cea mai buna calitate.

Marele succes si Ioana d’Arc

Maurice Utrillo a fost o poveste atipica de succes, trecand prin mai multe perioade, toate interesante pentru colectionari si mai tarziu pentru istoricii artei, si pana in 1925, in pofida internarilor repetate, vanduse suficient pentru ca Suzanne Valadon sa poata cumpara o proprietate, un conac, in apropiere de Lyon, loc de refugiu si atelier, dar si pentru ca peisajele sale urbane sa fie expuse si la Bruxelles, Mannheim sau sa fie tot mai cautate de cumparatori. Iar in 1925 tot el va realiza decorurile si costumele spectacolului Barabau, sustinu de Baletele Rusesti, premiera avand loc la Londra.

Suzanne Valadon va fi inlocuita in viata fiului ei dupa ce pictorul se casatoreste in 1935 cu Lucie Pauwels, vaduva unui colectionar de arta si bancher belgian, care il supravegheaza atenta pe Maurice si, cum spuneau gurile rele, il manipuleaza si se foloseste de faima acestuia. Dar si il ajuta sa lucreze si sa vanda, dar si sa reduca, pe cat posibil, alcoolul. In locul acestuia artistul se refugiaza intr-un fanatism religios eclectic, in care Ioana d’Arc juca un rol central, iar in noua locuinta din apropiere de Paris are inclusiv o capela. In 1928 devine Cavaler al Legiunii de Onoare, pana in anii 50 participa la expozitii internationale (cu mare succes), iar picturile sale sunt tot mai cautate, iar preturile cresc. La moartea artistului, in 1955, in cauza unei pneumonii, Maurice Utrillo devenise unul dintre marile nume ale epocii sale, desi ultima perioada a carierei sale era marcata, spun criticii , de un manierism suparator si un automatism care poate nu era prizat de specialisti, insa continua sa vanda. Amestecul de culoare (ce variaza ca paleta si intensitate in functie de perioada), nostalgie, migala pasionata in redarea strazilor pe care le iubise si a locurilor prin care trecuse adesea sau pe care le redescoperea prin intermediul cartilor postale, construirea unui spatiu imaginar, adesea cu induiosatoare anacronisme, toate faceau din picturile sale un ansamblu omogen, in vreme ce stilul, imitat si copiat, era relativ usor de recunoscut.

Cele patru anotimpuri din viata pictorului Maurice Utrillo

Lunga cariera a artistului fascinat de Montmartre avea sa fie impartita ulterior de specialisti in patru perioade distincte, anotimpurile cu schimbari de maniera si paleta fluide si succesive ale unui lung an in care Maurice Utrillo, luptandu-se cu dependenta si demonii sai, avea sa se refugieze in pictura.  Incepe sa se formeze ca artist in mare parte singur, iar din 1903 pana in 1910 se poate vorbi de o Perioada Impresionista, in care influentele vin din partea reprezentantilor acestui curent, iar paleta este mai saraca, lumina calda si bine utilizata, panzele mai mereu impastate in straturi groase, adesea folosind cutitul, adesea pe carton. Inca de la inceput Utrillo surprindea prin rapiditatea cu care lucra si prin pasiunea pentru peisajul citadin, cu strazi, case, localuri si biserici, copaci si ziduri, porti si intranduri.

Va trece ulterior in Perioada Alba (1910-1914) la lucrul in atelier, renuntand sa mai lucreze in aer liber, folosind deja carti postale, fotografii si amintiri, oamenii sunt rareori prezenti in scenele dominate de tristete, nostalgie, singuratate, iar artistul pare interesat sa redea cu precizie mai ales zidurile albe, cenusii sau in tonuri teroase diluate, sa le surprinda raceala, textura, vechimea. Va renunta insa la atmosfera trista, tomnatica, pentru ca din 1914 pana spre 1930, chiar putin dupa, paleta sa capete noi valente si culori intense, in vreme ce lumina devine adesea calda, placuta, primavaratica, chiar vesela. Reda reperele din Montmartre si nu numai, localuri pe care le cunostea bine, case de care il legau multe amintiri sau care ii placusera in illustratii, si spre deosebire de trecut siluetele umane, vazute mai mereu din spate sau profil, sunt mult mai des intalnite. Cu o surprinzatoare diferenta: cele feminine au o surprinzatoare si senzuala forma de clepsidra, sunt elegante (dupa gustul vremii) si au o gratie atragatoare. Spre final, cand unii critici ii reprosau tocmai manierismul, pare ca Utrillo ajunsese la culori mai puternice, dar desenul preliminar si liniile erau mai clare, mai precise, un stil grafic marcat de rigoare si eleganta, si chiar daca plecase din Montmartre si locuia in noua sa casa, amintirile pareau la fel de vii. Atunci foloseste extensiv carti postale din colectia pe care o adunase, si in unele panze apar locuri, strazi si case demolate de mult, pe care pictorul nu le mai vazuse de ani sau chiar decenii.

Foto: wikiart.org, artsy.net,
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline