inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Ultimul concert al Stagiunii Cartografii Sonore la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

0 Comentarii


Dupa un itinerariu sonor inceput in februarie pe Cursul Dunarii de la izvoare pana la varsare la 1693, catre Valahia, Moldova si Basarabia la 1769, pana la Tracia dupa Ptolemeu la 1578, Stagiunea „Cartografii sonore” prezinta o noua harta istorica ce isi va revela povestea prin intermediul muzicii clasice.
 
In seara zilei de marti, 30 mai, de la ora 18:00, in saloanele Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi (din Strada Londra nr. 39), harta in jurul careia se va contura concertul reprezinta Muntii Carpati si teritoriul Sarmatiei in anul 1545, principalele cetati si forme de relief, dupa coordonatele Antichitatii, trasate de savantul grec Claudius Ptolemeu. 
 
Contextul cultural si istoric al aparitiei hartii va fi expus si de aceasta data prin discursul de specialitate sustinut de istoricul Silviu Anghel. 
 
Vor concerta Duo Cello Jaya – Ella Bokor si Mircea Marian la violoncel avandu-l invitat special pe Iulian Ochescu la pian, cu un program inspirat de teritoriile descrise de harta. Programul va cuprinde lucrari de David Popper, George Enescu, Reinhold Glière si Dmitri Shostakovich. 
 
Accesul la eveniment se va face prin rezervare in prealabil, in limita locurilor disponibile, la adresa comunicare@muzeulhartilor.ro si prin plata biletului de intrare la muzeu in valoare de 8 lei.
 
Evenimentul marcheaza totodata inchiderea Stagiunii „Cartografii sonore” pana la reluarea sa in toamna acestui an. Pana atunci, hartile prezentate pot fi redescoperite cu fiecare vizita noua la MNHCV.


 
Carpatii „Medievali” inspirati de cartografia antica
 
Numele complet al hartii este „Ptolemaeus, Geographia. Tabula Europae. VIII. Sarmatia”. Realizata la Basel in anul 1545 de catre Sebastian Münster, harta prezinta Estul Europei, numit in Antichitate „Sarmatia”, asa cum a fost descris de geograful Ptolemaeus in secolul II d.Chr. 
 
Silviu Anghel: „Marginile hartii sunt date de Muntii Carpati la Sud, Raul Vistula la Vest, Marea Baltica la Nord si de Raul Tanais (Don) la Est. Raul Tanais, care in Antichitate trasa granita, putin cunoscuta, intre Europa si Asia, se varsa in Lacul Maeotis (Marea de Azov).


Münster a folosit ca sistem de reprezentare a textului lui Ptolaemaeus proiectia lui Nicolaus Germanus, cartograf benedictin din Florenta la sfarsitul secolului al XIVlea. Proiectia, numita proiectia Donis (de la (Dominus > Donus >) Donis Nicolaus Olahus) sau proiectia conica, presupunea calcularea bazelor de Nord si de Sud a fiecarei harti, ajungand astfel la o forma trapezoidala sau, in spatiu, conica. In cazul hartii a 8-a a Europei, baza Sudica era data de Muntii Carpati, pe care Ptolemaeus ii aseaza in Nordul Daciei. 


Aceasta a fost cea mai populara metoda de reprezentare a Geografiei lui Ptolemaeus timp de 200 de ani, pana in secolul al XVI-lea.”  


 
Stagiunea „Cartografii sonore” este o initiativa a MNHCV si UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunitati la tine acasa” dedicat tinerilor muzicieni exceptionali din Romania, program prin care tineri artisti gasesc oportunitati reale de afirmare pe scenele din Romania in cele peste 100 de concerte organizate anual. In sprijinul eforturilor de promovare si sustinere a tinerilor muzicieni in aceasta Stagiune s-a alaturat Banca Transilvania, prin increderea acordata antreprenoriatului din sectorul creativ.
 
Dupa succesul primelor evenimente, organizatorii promit in continuare sa aduca in atentia publicului o noua perspectiva inedita asupra vizitei la muzeu, in apropierea hartilor vechi, unde istorii, mentalitati, coduri estetice si alte valori ale societatilor care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire noua.
 
Directorul MNHCV, Cristina Toma, la deschiderea Stagiunii: „LA MNHCV, publicul va gasi o colectie unica in Romania si rara in lume. Ne propunem sa devina un spatiu de intalnire al artelor, stiintelor si culturii, un centru de studiu al hartilor preferat atat de catre specialisti cat si de catre publicul larg.”
 
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi este singura institutie culturala cu acest specific din Romania si printre putinele din lume, in general hartile fiind asimilate muzeelor de istorie sau militare, in timp ce cartile sunt apanajul bibliotecilor. Muzeul isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor si un centru pentru studierea si reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii.
 
Muzeul detine o colectie de peste 750 de harti vechi si gravuri ce reprezinta in principal regiunile romane dar si tarile Europei si alte continente. Nucleul central al colectiei il constituie donatia familiei Adrian si Daniela Nastase din anul 2003, an in care a fost inaugurat Muzeul.
 
„Duo Cello Jaya” se numara printre cele mai apreciate duo-uri de violoncel din Romania. Conceptul se bazeaza pe talentul a doi viloncesti de exceptie: Ella Bokor si Mircea Marian, remarcati, in ultimii 5 ani, pe scena marilor sali de concerte din Romania. Va veti putea bucura de povestea acestui grup ascultand albumul lor de debut „Tales of Duo Cella Jaya”. Grupul a fost fondat in 2012, imprumutand numele zeitei hinduse Jaya –  semnifica dualitatea  „jay-jaya” – masculin-feminin, reprezentand pazitorii intrarii in taramul paradiziac (de asemenea, ar putea fi tradus si prin victorie sau succes). Fondatorii grupului sunt absolventi ai Universitatii Nationale de Muzica – Bucuresti (clasa prof. Marin Cazacu). Ella Bokor a castigat premiul „Ion Voicu”. In anul 2009 a obtinut Bursa Erasmus pentru studii la „Hochschule für Musik und Darstellende Kunst” in Frankfurt am Main, Germania, la clasa profesorului Daniel Robert Graf. Mircea Marian a fost distins cu Locul I la concursurile internationale de la Chisinau si Liezen. Programul concertistic cuprinde lucrari dintre cele mai variate pe tema clasica, un program rar intalnit in salile de concert. „Duo Cello Jaya” a obtinut, de curand, Premiul „Isa Just Composed” in cadrul (Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest) cu lucrarea „Switch On-Switch Off” de Mariela Rodríguez.
 
Iulian Ochescu este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti la clasa prof. Dana Borsan, castigator a peste 20 de premii nationale si internationale la concursuri de pian, dintre care se disting Premiul „J.S.Bach” si Marele Premiu la concursul international Millenium Piano, Premiul I la Concursul international Pro Piano-Romania. A studiat in cadrul unor cursuri de maiestrie cu pianisti si profesori de renume international, iar activitatea sa artistica include aparitii in calitate de solist alaturi de Orchestra de Camera Radio si Orchestra Filarmonicii Ion Dumitrescu. A concertat la Festivaluri din Suedia si Austria.
 
UCIMR  este o organizatie non-guvernamentala de utilitate publica, dedicata muzicienilor si dansatorilor profesionisti, reunind, in prezent, circa 10.000 de membri la nivel national. In cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus in viata culturala prin coerenta si continuitatea proiectelor sale, al caror impact a contribuit la imbunatatirea conditiei artistilor romani si la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
 
Din anul 2009, UCIMR sustine si promoveaza tinerii interpreti romani, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunitati la Tine Acasa”. Programul acorda oportunitati de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte sustinute in orase din toata tara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfectionare cu maestri internationali si concursuri in tara si in strainatate, sprijinite de institutii publice si companii din mediul privat.
De-a lungul timpului, UCIMR a castigat in competitie deschisa zeci de finantari si sponsorizari pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
 
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori in salile de concerte si cumuleaza peste 600.000 de vizualizari in mediul online.

Mai 2017
Voteaza


Pe acelasi subiect: harta | muzeu | cetati | Muntii Carpati | Banca Transilvania
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

O noua antologie Leonard Cohen va fi lansata in toamna acestui an
O noua antologie Leonard Cohen va fi lansata in toamna acestui an

Cu 17 piese care alcatuiesc o interesanta retrospectiva a carierei regretatului artist, noua antologie ce va fi disponibila si pe CD sau vinil in toamna acestui an poate fi punctul de plecare pentru o ...

 Andor un nou serial Star Wars pe Disney
“Andor”, un nou serial Star Wars pe Disney+

Dupa succesul de care s-a bucurat serialul “ The Mandalorian ” (care a lansat si unul dintre cele mai indragite personaje din istoria Star Wars , Baby Yoda/Grogu) ajuns acum la al treilea ...

Red Hot Chili Peppers lanseaza lanseaza in 2022 un nou album dublu
Red Hot Chili Peppers lanseaza lanseaza in 2022 un nou album dublu

Dupa lansarea discului “ Unlimited Love ”, aparut in luna aprilie a acestui an, al 12-lea album de studio din istoria trupei, cei de la Red Hot Chili Peppers pregatesc o noua lansare, ...

Regizorul Peter Jackson se gandeste la un nou proiect Beatles
Regizorul Peter Jackson se gandeste la un nou proiect Beatles

“ The Beatles: Get Back ” regizat de Peter Jackson a fost o adevarata revelatie pentru fanii legendarei trupe, fiind primite cu elogii de critica de specialitate si mai ales de publicul ...

Poeta Diana Monica Buciuman a debutat cu placheta 'Suflet ranit'

Ieri, la Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" din Baia Mare, zeci de baimareni au fost prezenti la debutul poetei Diana Monica Buciuman, care a lansat cartea de poezii "Suflet ranit" tiparita la Editura ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline