inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Stilul romanic

13 Comentarii







A aparut in Franta, la Cluny, in secolul X si este primul stil international, extinzandu-se in toate tarile Europei cu traditie romana pana in estul Europei.


Arhitectura.  Caracteristice epocii sunt castelele, manastirile si bisericile. Castelele erau locuintele seniorilor feudali, fiind si fortarete in caz de atac. Erau asezate pe inaltimi si inconjurate de ziduri groase si inalte, realizate din blocuri de piatra si in partea superioara aveau creneluri, turnuri de aparare si ziduri de straja. Elementul principal al castelelor era donjonul cu infatisarea unui turn inalt cu intrare mai sus de sol, ferestre mici si in care se facea ultima retragere in caz de atac. Castelele erau simbolul autoritatii feudale. In timp au rezistat putine castele. Cele mai multe se afla in Franta si dateaza din secolele XI si XII, iar in Italia, in Toscana se pastreaza si azi o suita de turnuri feudale. Manastirile. S-au construit intre anii 954 si 981 de catre ordinul calugaresc al benedictinilor.


La Cluny in Burgundia a fost elaborat stilul romantic. La sfarsitul secolului XI ordinul benedictinilor administra aproximativ doua mii de biserici si manastiri in Franta, Germania, Spania si Italia. Bisericile romanice au devenit locuri de cult in secolele XI si XII in Europa centrala si apuseana si locurile de refugiu in fata navalitorilor barbari.


Biserici in stil romanic se intalnesc din vestul Europei, din Spania pana in est, in Romania, Polonia si pana in nordul Europei, aflandu-se si in Siria si Palestina. Raspandirea acestor biserici pe o arie larga demonstreaza larga circulatie a ideilor calugarilor. Planul bisericii romanice continua linia planului basilica, evoluand prin urmatoarele caracteristici: nivelul arcadelor care despart spatiile navei centrale si navelor laterale, nivelul tribunei si nivelul ferestrelor. Se remarca masivitatea zidurilor si austeritatea. Reprezentative sunt:


in Germania - Catedralele imperiale de la Mainz, Worms, Speyer;


in Italia - Biserica San Miniato al Monte ( Florenta), Biserica Lucca si Pistoia (Pisa);


in Spania - Catedrala Santiago de Compostela;


in Anglia - catedralele din Peterborough, Winchester, Durhan.


In Romania, primul monument de arta romanica este Catedrala de la Alba-Iulia. Prin intermediul colonistilor sasi si al ordinelor calugaresti, sosite din apusul Europei, stilul romanic s-a extins si in zona Sibiului unde s-au construit bazilici din piatra cu trei nave. Datorita unei asimilari intarziate in Transilvania, stilul romanic se imbina deseori cu goticul timpuriu, cum de altfel s-a intamplat si in alte zone din centrul si estul Europei.


Sculptura. Sculptura in relief are inspiratie religioasa. Anul 1000 a reprezentat un moment important in evolutia iconografica a sculpturii datorita spaimelor in fata Apocalipsei ce se anunta. Ideea Judecatii de apoi inspaimanta intr-o vreme in care biserica pedepsea ereziile. Stilizarile urmaresc sugerarea unei suferinte. Personajele apartin unei lumi patetice.


Pictura. Pictura se dezvolta in atelierele mestesugaresti din cadrul manastirilor. Pictura de manuscris urmeaza traditia precedenta si cunoaste o mare dezvoltare in Franta, Anglia, Spania si Italia.


Artele decorative. In cadrul artelor decorative, tesaturile ocupa un loc deosebit. Tesatura din biserica din Bayeux este reprezentativa perntru acel timp si prezinta episoade din luptele de cucerire a Angliei de catre normanzi in secolul XI si tot in cadrul tesaturii sunt prezente si scene campenesti. Multitudinea culorilor, aplicatia diferitelor materiale si tesaturi pe panza suport creeaza un ansamblu original.

Voteaza


Comentarii 10 comentarii
Anonim 300

Este foarte de folos acest site .eu mi-am lua-t aproape tot de pe el.

0 2014 reply
1 0
Robert

Cat de despept trebuie sa fi ca sa faci rost de o poza? Toata lumea astazi vrea totul la nas...

0 2011 reply
0
Antonia

Referatul este foarte bun.Surprinde perfect stilul romanic.Si daca vrei imagini intra pe google imagini.Dupa ce ca vi se ofera gratis o informatie buna mai si comentati aiurea.

0 2011 reply
0
fry

asa sunt romanii nu apreciaza ,auziti bai inteligentilor pai poze gasesti pe google imagini aici gasesti date ...si unii comenteaza numai de dragul de a spune ceva bai cretinule sau cretino ha ha ha nu este un comentariu

0 2011 reply
0
andreea

FAIN DAR TEBUIAU SI ISTE POZE

0 2010 reply
1
caca

ba! pozzzzzzzeeeee Ba!

0 2010 reply
0
Cine vreau eu sa fiu

daca te intereseaza caracterul de baza la stilul romanic este arcul de cerc sau bolta semi-circulara...iar la stilul gotic arcul frant....dar se vede ca nu esti atent la orele de istorie..

0 2010 reply
0
MIKI88

HA HA HA

0 2010 reply
1
MIKI88

IMI PLACE

0 2010 reply
1
Pricop Andrei

nu-mi place istoria pt ca mia dat sa scriem stilul gotiiiiic si romanic!:((((((:(((((((

0 2010 reply
1
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline